Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Bolo by aj lacnejsie,to ma menej lumenov,neviem aky to ma vplyv,nerozumiem tomu,ci by to stacilo teraz mam t5 4kusy,a clo a postovne neplatim.tu je link na to lacnejsie.
www.ebay.co.uk/… Na ty anubiasy by ty led stačily
To nevypadá špatně,ale nenašlo by se levnějc?A taky nezapomeň,že budeš platit clo a 90kč poště.
0 24.07.2013 19:05 RomanW – led svetlo
Ahoj rozmyslam o vymene svetla na led,co myslite o tomto svetle?
www.ebay.co.uk/…
Hod nad to Sylvania Grolux 8500K zarivky a nejake LED ti muzou
. Ver mi, ze Tve rostliny budou proti vetsine LED X-krate spokojenejsi i pri mensim prikonu.
Nedavno jsem sem dal obrazek, ktery jsem poskladal ze zdroju z webu.
rybicky.net/k/forum/513734.jpg
No co kdo jeste muze chtit lepsiho?
Udelej stejne graficke srovnani pro vetsinu bilych LED a dopadne to nesrovnatelne hure.
Zda se mi, ze LED ohledne pouzivanych luminoforu proti zarivkam chrapou na vavrinech, lidem staci ze to sviti hodne za malo, ale kde, to uz vetsina lidi ani netusi...
A proc jsem tyhle zarivky jeste sam nenamontoval, kdyz je takhle srovnavam a podle grafu vychvaluji bez prakticke zkusenosti? Kryt na 200l akvarko mela pritelkyne i s drahymi specialkami a rostlinam se zda se libi, takze neni duvod nedojet ty co tam ted jsou, jinak uz bych je tam mel a s jistotou mohu rict, casem tam budou
.
A zkontroluj si,jestli máš v pořádku napájení a hlavně chlazení.Kolikrát se stane,že člověk něco přehlídne,nebo podcení a na malér je zaděláno
Hlavně to nevzdávej
Tak to děláš dobře.Je to to samý zboží co jinde akorát že za desetinovou cenu.Takže ty spálený led zas tak moc nebolely,ne?
p.s.:já tohle zboží nakupuju jedině na ebay
Cree jsem koupil na Ebayi
Já bych to nevzdával,jenom to chce dodržet určitá pravidla.Bohužel led technologie je ještě z pohledu osvěty a návodů v plenkách,takže našinci kolikrát nezbývá než experimentovat
To je pravda,jde o to,že máš mastné ruce (to je normální) a na čipu zůstane mastná stopa,která dokáže zapříčinit takovýhle věci
to nesmíš na ty čipy sahat je to podobné jako s halogenovou žárovkou , lépe je brát je pinzetou aplikovat je na chladič a dál je ošetřit podle použití
jinak tím "ošaháváním" jim zkracuješ dramaticky životnost
Tohle je divný...buď smůla na vadný kusy,nebo nedostatečný chlazení?Mezi led pásky se najde dost šmejdů,ale tyhle výkonový ledky bejvaj v pohodě
Starší reakce
Aha,no i takový internet se ještě najde
Takže použij studená/teplá bílá v poměru 2:1,pásky zalité v silikonu přilepit na AL profil a ještě přejet(utěsnit) po stranách i na koncích silikonem(akvarijní,bezbarvý).Můžeš použít 5050 i 3528,záleží jak je hluboké akva,jaké bude chlazení a zdroj.Ideální poměrem svítivost/cena/chlazení je toto:
www.ebay.ie/… .Jedná se o 5238,ale s dvojnásobným počtem led a svítí fakt parádně.Počet/délky pásků použít podle rozměrů akva(což neznám)
0 11.07.2013 22:51 mmajo ja viem ze je to pisane na inom vlakne ale to ma 465 prispevkov a ja mam pomaly net 5kb/sec. tak som chcel od tych co s tym maju skusenosti take zhrnutie
Tak rybám je to úplně jedno a rostlinkám vlastně taky,protože si dokáží vytáhnout z jakékoli bílé co potřebují.Ale hned ve vedlejším vlákně je přesně toto rozebíráno.
Si děláš srandu ze jsi tu nic nenašel? >
0 11.07.2013 22:06 mmajo – LED osvetlenie
zdravim... mam aquarium do ktorehu sa chystam kupit nove rybky .. predtym by som chcel ale spravit led osvetlenie z LED pasikov ... prosim poradte mi ake svetlo pouzit (teple, studene) aby sa darilo rastlinam aj rybkam aku silu, atd... (na fore som nenasiel takuto zhrnujucu temu, ako sa to ma zapojit viem)
0 11.07.2013 17:26 laKatos Tak dneska konečně řádně změřen reálný odběr led osvětlení. Cree xt-e v počtu 90ks dokážou mít prikon 334w. Tzn na jednu ledku 3,71w s kvalitním zdrojem. Zdroj ma taky nějaké ztráty (koeficient účinnosti, vlastní ventilátor) testováním jsem zjistil že je zhruba 4 procenta z celkového výkonu při jakékoliv zátěží. Suma sumárum 346w.
Taktéž jsem koukal že 320w zdroj (48V) dá trochu víc než uvádí výrobce ale otázkou je na jak dlouho. 5minut takto vydržel a víc jsem ho trápit nechtěl.
Ještě čekám kdy se ozve kolega s PAR-metrem at se orientačně dozvím kolik se z HI-TECH osvětlení dá vycucat užitečných vln pro zeleninu do akvária. Testovány budou teploty 6300K,4900K,2900K a royal blue.
edit- ledky byly krmeny 1,11A - 3,37V
Změř si to pořádně. Ledkám moc neprospívá taková teplota. Já mám na chladiči 33 stupňů a přímo na ledce 47. To ale nesmažím na plno.
0 09.07.2013 16:07 terilie – led pásek
ještě foto akvária
0 09.07.2013 16:04 terilie – led pásek
zdravím, měla bych dotaz ohledně LED pásků. Chtěla bych přidat trochu osvětlení do akvária. mám 50l, 50x45x27. Vodní sloupec 30cm, zářivka 13W-WT5. Zářivka je v krytu zabudovaná, dala jsem pod ní alobal a okolo by se vešly z každé strany proužek LED diod. Prosím o radu co přesně mám schánět s jakým označením, aby to vyhovovalo kytkám a alespoň trochu jim to přilepšilo ve světle
. Děkuji Tereza
Tak je to Festo s externí sondou, ale jak je vidět, sonda bude pěkně v háji. Zkusil jsem změřit teplotu rozsvícené baterky s jednou Cree ledkou T6 a na ruce jsem cítil lehké horko a už to ukazovalo přes 65°C.
Jinak nasliněný prst nesyčel
Asi to nějak třeba klame tím světlem
Losky napsal: teploměr asi pěkně kecá...
Tak přeci.
Tak to je mazec! Sladká nevědomost
stačilo, když jsem přiložil omylem kabel, hned začal kouřit
Teploměr může třeba ukazovat kraviny...
Zkusil bych nasliněný prst
To není dobré. 200 stupňů na ledce.
Tuto teplotu tam maš pořád kdyz svítíš?
4 09.07.2013 12:39 Losky taky ale kolik to kvalitní trafo stojí
Jinak diody svítí opravdu hodně, takže určitě nemám pocit, že by to teď bylo slabé
Spíše naopak. Trafo chci přidělat k rampě a přidám otáčky na větrácích. Teď je v uzavřené skříňce a to se mi moc nelíbí
Kvalitní ledky si zaslouží kvalitní zdroj. Třeba mean well. jsou aktivně chlazené. Jsem sním naprosto spokojený. Neřeším teplotu, koeficient účinnosti, stabilita
Teplota rampy na "tělesné teplotě" je přijatelná, samozřejmě když to srazíš, tím líp. Původní zdroj má psanou teplotu (předpokládám) krytu 75°C, tenhle asi vydrží totéž, holt jede ca na dvojnásobek (i LEDky) proti původnímu, takže víc hřeje.
Spíš by mně zajímalo, jestli je množství světla dle očekávání, nebo bys nejraději přidával/ubíral
.
Sahni si na nektere adaptery do zdi a mozna zjistis, zes tomu jen nevenoval pozornost a hreji dost podobne. Ale tim nerikam, ze si to nemas aspon na zacatku pouzivani pohlidat.
Starší reakce
8 05.07.2013 16:26 - To čo človek vníma ako príjemné pre oči ,je v podstate pre rastliny nevyužiteľné.Alebo len v minimálnej miere.
Velmi bezne RGB 625/525/470nm.
A ted se podivam na chlorofyl A a B a vidim, ze jsem jaksi mimo nejucinnejsi oblast. Acko si prakticky neskrtne, je ho bezne v rostlinach 3:1 k Bcku, a Bcka se to tak tak dotkne. Takze timhle bych svitit nechtel, ale kdyz koupim neco "noname" RGB, klidne to muze byt zrovna tady, a pravdepodobne bude. Jak zde urcite vidis, "noname" se tady ve foru kupuje bezne, bez znalosti parametru. A jeste k tomu dodam, vyrobci beznych LED nemaji moc potrebu delat masove to co sedi rostlinam, protoze pro lidske oko pak ta modra a cervena sviti malo, pricemz u LED kazdy ocekava, ze budou silene svitit za minimum energie.
Proto si myslim, ze RGB sviceni neni obecne doporucitelne, protoze mnoho lidi si precte prvni vetu, ze RGB lze, ale uz nedoctou, za jakych predpokladu. Jak uz jsem psal, da se doporucit tem, kteri umi cist.
mimo jiné jsem nepsal o RGB ale o RGBW ale RGB s přidáním bíle je defakto totožné pak ještě to UV a mohlo by to být celkem slušný
myslíš si že jsem psycho jen proto že udělám něakou tu hrubku??? A že nejsem v té češtině tak jako třeba ty mě něak nezajímá..
Moje rada pro tebe je akorád ta že číst to nemusíš a pokud ti to není jasné stím RGB pak se tím neprobírej...
všeobecně je vyráběno rgb R=660nm G=510-520nm B=420-470nm pokud je to přestřel rád se od tebe něčemu přiučím ale rostlinky opravdu více nepotřebují pokud nechceš pěstovat hlávkové saláty a kedlubny
Pokud zvolim nevhodne RGB, muze se mi stat, ze se spektrem budu asi tam, jako bych svitil rostlinam zelenou. RGB proste neni univerzalne doporucitelne sviceni na rostliny, spise bych to doporucil lidem, kteri dokazi cist a dokazi si poridit RGB svetlo se spravnou volbou vlnovych delek.
Ohledne toho cteni, nemyslim tim pismena, to v Evrope zvlada vetsina lidi, myslim tim to, ze jim i dojde co ctou, a sami si cilene dokazi zvolit, co si vlastne maji precist.
BTW, namatkou jsem nasel nekolik perel, zdaleka ne vsechny (o stavbe vet nemluve):
hlubyné ryby
tak něak strácí
obecně to mohu schrnout
jenže stím že
v kládání jednotlivích led
mojí výroby
Hrubka obcas ulitne, stane se, ale treba dostat takovy obchodni dopis (kdyz uz se tady nekdo propaguje), leti do kose, protoze zase ze sve praxe, delsi nez ony 3 roky, vim velice dobre, ze takto pisi psychicky postizeni lide.
Přidat reakci
1 ...... [71] ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256432x