Rekneme to takhle. Na kolecko o prumeru 90mm dam okolo 14 LED, muzeme je povazovat za jednu tuhlke CREE napajenou 1A, no a jestli jsou i lepsi, 21 LED na to kolecko nacpu taky, pripadny drobny rozdil spotreby se tezko v penezence nad mensim akvariem pozna. Takze mam kolecko, lipnu ho do deklu kapkou lepidla ci paskou oboustrankou na zrcadla (rekneme 2ks nad 54l akvarium dobre staci, ale nic mi nebrani lipnout i vic ks), do konektoru na kabliku pripojim zdroj 24V (pro dve kolecka s rozdvojkou) a jedu.
1. Nepotrebuju pridavne chlazeni (kolecko si samo vystaci).
2. Nepotrebuju proudovy zdroj.
3. Mam lepe rozprostrene svetlo.
4. Vejdu se do std. krytu, ze ktereho vyhazu co tam bylo.
5. Vyskovy narok svetla je rekneme 5mm, tolik mista je i v hodne plochem krytu.
6. Potah cele desky proti vode resi potrebu to najak dal resit.
Velke minus, nad vysoka akvarka se to nehodi, dost tezko se pro tolik LED resi optika, ale to bravurne vyresil RoFr navrhem pouzit nad LED pasky linearni cocku, jen by se LED musely taky na desku nasazet linearne - to je ale jen o tom, jak si to kdo udela.
A ted na to pojdme cenove. Rekneme, ze si za kolecko rekne ten kdo ho dela 300Kc (a ze muze kazdy, jakysi navod jsem dal), protoze i tak je to v kusovce tak na tom nechat ruce s odmenou "podradneho podavace materialu". Ta CREE prijde jak psal Monty na 169Kc (plus minus, asi neresme). Potrebuje chlazeni, ktere neni rozhodne zadarmo (i blby kus hlinikoveho plechu neco stoji), zdroj potrebujeme k obojimu, ale ja jeste vyhodim proudovy zdroj jako prikladem LDD. A ano, jsou proudove zdroje i primo na ~230V, ale ty se stmivanim a pro vetsi proudy taky neco stoji. Kolecka s temi malymi LED mohu stmivat obycejnou PWM, vzdycky, protoze spinam jen tech napajecich 24V.
Zcela uprimne, kdyby LED pasky za rozumne penize za neco staly, nepatlal bych se s tim, je to vlastne jen LED pasek jinak, na 24V a se slusnymi LED v rozumnem usporadani...
A jiste, nad vetsi akvarium to co jsem napsal muze vypadat dost jinak, nakonec vzdyt ty CREE taky vetsna lidi velice rozumne dava az nad vetsi akvaria
.
Nejake rozreseni? Potrebuju nove svetlo nad nove velke akvarium, proberu si zarivky a ty CREE, zarivka bude levna, CREE usetri za elektrinu, da mi moznost jeste zmenit vyzarovaci uhel. Mam-li ale resit malo svetla u maleho akvaria, neni nad cim vahat, lipnu do deklu kolecko s malymi LED, je to levnejsi, snazsi, a srovnatelne ucinne reseni
.