Přihlásit se RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: aivenhov
ja bych odpovedel asi takto:
www.ebay.com/…
hruby odhad 7,6€ za 5m (300Led na 5m)

www.ebay.com/…
cca 11,5€
600LED na 5 metrech
 Reagovat na tento příspěvek 0  - threatRe: aivenhov
Za mě dobré,ale můj názor je,že svítivost je udaná na celé klubo-5m.,pokud je myšleno svítivost-světelný tok-v Lumenech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aivenhov – Nové LED
Čo vy na tieto LED:
Farba svetla: studená biela/teplá biela 6500 K
Krytie: IP65, TUBA
LED: 60 LED/m, SMD 3528
Napätie: 12V, jednosmerné
Svietivosť: 1200-1400
Uhol svietenia: 120°
Výkon: 4,8 W / m
Cena: 5,94€/1m

Myslím že pomerne slušný výkon a nízka spotreba.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - sasula Re: Designer
V pohode, jen jsem upozornil ze to chapu. Nebral jsem to jako poucovani, jen jsem chtel predejit dalsi zbytecne debate o necem co oba chapeme, aby jsme v tom nekomu neudelali jeste vetsi bordel nez ma ted.

tim prispevkem predtim jsem chtel jsen pomoci SlavekB s pochopenim ze nemusi mit nutne cree led aby mohl osvetlit akvarko.

tim ze mam nad akvarkem jak pasek i bodovky, tak jsem rikal svuj nazor a zkusenost. s tim ze pasek si bere predni dlouho cast na starost, bodovky zadni cast akvarka. a prosvetli to az na dno.

s tim rozptylem pokud nekdo bude mit jen bodove svetlo tak musi nutne pocitat ze kdyz mu budou plavat ryby u hladiny budou prechazet ze stinu do svetla. pod bodovkama s malym vyzarovacim uhlem velmi markantni prechod do kuzelu svetla.
jen aby nekdo nepocital ze mu voda to svetlo stoprocentne rozptyli do celeho akvarka rovnomerne. bohuzel foceni nasvetleneho akvarka ma sve aspekty a i presvetlene akva se da vyfotit ze temer nesviti a nedosvicene akva tak ze se zda hrozne presvicene...

i kdyz i treba pohyb ryb se da zamrazit s pouzitim ext. blesku na druhou zaverku s tim ze akvarko bude vypadat jako perfektne nasvicene i kdyz tam bude mit bludicku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: SlavekB
SlavekB napsal: A tady na foru jsem narazil na to, že se tu i psalo, že pro větší hloubku muže být problém větší množství slabých led.
Asi bychom měli být více skeptičtí k tomu, co si tu všechno přečteme :), taky by mně zajímalo, proč by to tak mělo při rovnoměrném osvětlení být.
Edit
dovedu si představit rozdíl mezi jedním či několika bodovými zdroji, kdy si každý "prokousává" svůj kužel a páskem, který překonává odpor prostředí po celé délce, ale mezi slabšími a silnějším páskem bude asi marginální.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB Re: Designer
tak uhel jsem chtěl řešit, ale ono moc těch pásků, co svítí aspoň trochu líp a přitom mají menší uhel než 120° zas tak moc není. :-)
Pak taky mam jen 3 pásky na šířku akva 40 cm, takže s malým uhlem bych měl neosvětlená místa těsně pod hladinou. A tady na foru jsem narazil na to, že se tu i psalo, že pro větší hloubku muže být problém větší množství slabých led.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pajca Re: Designer
TO SEDÍ SOUHLASÍM
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Designer Re: sasula
Nemyslel jsem to urcite ze bych Te chtel poucovat, ale jak to (nejen tady) obcas ctu, rozsirit obzory neni asi na skodu a treba to nekomu pomuze, kdyz se to vysvetli tim polopatistickym zpusobem. Ty to vis, ale jak to sam obcas muzes cist, nekdo si koupi LED se silenymi Lumeny, protoze chce prosvitit vysoky vodni sloupec a vyzarovaci uhel treba ani neresi.

Prosim, neberte to nikdo osobne, nebo ze chci poucovat, nemuzeme vsichni vedet vsechno, to by byl svet smutne misto. Lidi dela stastnym delat neco, co ne vzdy uplne umi, rikaji tomu konicek, a to je dobre, kdo si hraje nezlobi. Ale je take par lidi, kteri se snazi zivit necim, o cem nic nevi, a pak je to nestesti, mnohdy spise pro jine, nez pro ne same. A tak se snazme, at to nestesti se netyka nikoho z nas, vzdyt tady jsme kvuli spolecnemu, moc fajn konicku ;-) .

A vite jak toho dosahneme? Nebudu se pohorsovat nad tim, ze mi nekdo radi neco, co prece samozrejme vim, ale budu rad, ze ma zajem mi pomoct, ackoli mne nezna, a tak ani nemuze vedet, co muzu a nemuzu vedet ja.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: Designer
To mi nemusis vysvetlovat. Chapu velmi dobre problematiku led. Pasek je to klasicky 120st vyz. Uhel je tak polozeno ja krycim skle.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: sasula
Kdyz je mensi vyzarovaci uhel, pochopitelne to dosviti do vetsi vzdalenosti se stejnou intenzitou osvetleni, nez pri uhlu vetsim. Kdyz si rozsvitim petrolejku, moc parady s ni nenadelam, ale kdyz za ni dam kus dobre ohnuteho plechu, bude sice svitit jen nekam, ale mnohem lepe to osvetli.

Baterkou si take nesvitite vsude okolo, to by bylo moc malo, ale kdyz si posvitite jen kam je potreba, najednou je to na te male plose svetla docela dost ;-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: SlavekB
Ja 12w prosvetluju 65xcm vody.
Ted tam mam 12w pasek a 2x 3w bodovka. A to mam rohovy akva s 350l vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: SlavekB
Kdyz na tom neudrzis ruku, je to vice nez 40°C, coz Ti dokazu tim, ze na cloveku s poradnou horeckou ruku udrzis a 40 muze mit taky (39 dost bezne). Ten prilozeny teplomer ma samozrejme dost spatny tepelny kontakt a navic je take sam chlazen, takze jedine co Ti takto muze rict, mene nez 40°C tam nemas. Nemyslim, ze je to dobre, chtelo by to vetsi kus chladice (vetsi plochu). Vetrak by taky pomohl, pripojit paralelne k LED pasku, kdyz sviti, rovnou se i vetra... Ja bych ale radeji sel do vetsiho kusu hliniku, nakonec vzdyt jsem to taky udelal ;-) .

EDIT: A ze teplotu LED nemam presne takhle podcenovat... Takhle jsem sahnul, zvykly z elektroniky, to je jeste dobre... nebylo, za mesic jsem sel pro novy LED pas.

Ty "vyhrate" LED ukazovaly o co jde uplne samy. Na krajich, kde koncil hlinikovy profil, a kde uz nebyly dalsi LED, svitilo par LED jeste slusnym svitem, a smerem doprostred pasu bylo videt, jak sly do kopru. Proste na kraji se jeste nejak uchladily, ty uprostred nemely jak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: geralt
Fotka k příspěvku Tam nic neni, jen madlo a panty.

Jen upřesním, dosahuje toho asi odrazem, citace z vlákna LED pásek
Josef Vávra napsal: ... pokud již má někdo pásek který vyzařuje 120 a nemá chladič pro vhodnou optiku pak postačuje paprsek s odrazem zužit a tím pádem protáhnout do stejného uhlu
tyto optické difuzory nejsou lupy pozor na zmateční nabídky některých prodejců :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - geralt Re: kofejn
a nebolo by aj foto ako to zhora vyzerá úplne uzavreté?
No jasně, když zanedbám ztráty v optice, teoreticky při zůžení vyzařovacího úhlu ze 120° na ca 83° vychází dvojnásobná svítivost v candelách, jinak řečeno při daném zmenšení vyzařovacího úhlu si vystačíš s polovičním výkonem. Jenomže o tolik světla pak ubude kolem. Tohle je cesta, co prosazuje Josef Vávra, dole je nějaká fotka 07.04.2013 23:35, ale jak by to vypadalo bez odrazu z bílého dna, nebo jak je rozptylem osvětlená rybka, co není přímo pod diodou, to nevím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: sonetka
Bál bych se, že to neuchladím, zvlášť nějakou "lištičkou". Ale možná se to chladí vodou *chlazení pásku teplovodním podkladem :-D.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB Re: ViktorX
myslíš, že toto www.luxo.cz/… může mít opravdu nějaký významný nárust svitu, jak uvádějí?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: sonetka
No jo, ale ta watáž. Už těch 20W jde blbě chladit, nevím co bych dělal s 36w. a navíc mají o 400lm více a stojí o 450 kč na metr víc. Takže nevím jestli jsou lepší :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sonetka Re: RadekH1
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: ViktorX
No jo, ale zase 20W a 2100lm. Lepší pásek sem nenašel.
asi jsem předpokládal (asi chybně) že pro hlubší akva je lepší výkonnější pásek než hodně bludiček. Mám akva 50 cm vysoké :-( a to nasvítit je docela problém
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ViktorX Re: SlavekB
Tak ten bez vrtačky nezreguluješ :-). Já bych při koupi pásku šel spíš cestou nižších výkonů na metr, co jdou snadno uchladit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: SlavekB
Tak to já ho měl o něco dražší :-)
www.t-led.cz/…
310 je super cena.
ja jsem pořídil k těm 3 x 90 cm páskum tenhle.. www.dvelektro.cz/… .. ještě tam mám rezervu 18W a byl docela levnej - 310 Kč
Tady máš pro příklad regulovatelnej zdroj za 200,-, www.ebay.com/… ale kvůli rezervě by nebyl od věci silnější.
O chlazení vodou jsme tu mluvili s mamlasosem, já mám na chlazení připravená hliníková účka, takže by stačilo jen natřít a pořešit okraje. S tou teplotou vody jsme na tom stejně, ale u mně je to i tím, že "topím" 36W zářivkama. Asi do toho nepůjdu, ale v LEDkách budu mít jen 16W, když budou čipy o účinnosti 50%, šlo by do vody jen 8W, což je v podstatě totéž, jako vnitřní filtr, takže asi žádná tragédie. Abych ještě nemusel zapínat topení :-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: RadekH1
Na vodu bych se vyprd. Já to řešil jako nový kryt. Když tam nejsou zářivky, může být nízky a nemusel jsem dávat větráčky. Kryt je studený, když dám na dekl ruku, spíš studí. Pásky mám přilepené přes dodávanou oboustranku. Na plechu 1100x425x5mm mám 42W pásku.
EDIT: fotka rybicky.net/fotogalerie.php…
tak jsem na ně zkusil položit pokojový teploměr přímo tou baňkou s náplní a po pár minutách se dostal jen na 40°C. Na ruce se mi to zdálo teplejší, ale ruku na tom udržím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB Re: RadekH1
no ty moje jsou uplně bez krytí. není na nich vůbec žádná ochrana, proto je mam v těch lištách s nacvaknutým difuzorem. A na netu nemají IP uvedeno vůbec. Chladit vodou z akva bych asi nemohl, protože mam teplotu vody 24 C bez ohřevu a to se v pokoji moc netopí. V létě jdu až na 28. S chlazením vodou bych asi rybky uvařil. Sice rybí polívku mám rád, ale zas tak moc ji nemusím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RadekH1 Re: Designer
Ty chladící lišty co mám( Stejné jako SlávekB) mi k tomu prodali přímo v kamenné prodejně, tak snad vědi co k tomu maj prodat, ale.... věřit se jim taky nedá. Jinak teplý je to dost. a ruku na tom dlouho neudržím.
Někdo tu měl i nápad, chladit ty lišty vodou z akva, nějak to vymyslet. Zatím nevím jak.
Ale nápad to špatnej nebyl. Nějaký malý čerpadlo a hnát vodu hadičkou kolem tech lišt a zpět do akva. Ani by se nemuselo topit :-)
No větráčky mám i kvůli vlhkosti, nemám totiž krycí skla a nechci aby ty ledky odešli až moc brzo.
Byl jsem je kupovat přímo v kamenné prodejně a měli pod něma napsáno IP68 tak nevím, na netu je IP65. pokusím se to co nejdřív nafotit a založit prezentaci.
Ta lista ma nejakou teplotu. Sahni na ni posud to. Pokud na tom s tezi udrzis ruku, uz ty LED degradujes. Proste muze to byt tak teple, jako kdyz sahnes na celo nekomu s horeckou. Cokoli vic uz muze LEDkam snizit zivotnost.

Pokud na nich tak tak udrzis ruku a reknes ze dobry, budes svitit jen par tydnu nez pujdou na pulku svitivosti - bohuzel vlastni zkusenost s pulmetrovym LED paskem s namerenym prikonem 17W/m (pri 12V bral ten pulmetr 700mA). Jako chladic jsem tam mel jen 530mm dlouhy L profil, 15x15mm - bylo to malo. Ted je na tom asi tak 2x vetsi plocha, trosku slozitejsi tvar (co dum dal) a vypada to O.K.

Mas pasek 20W/m, jestli koukam dobre, takze to je priblizne srovnatelne, chladit to chce urcite a rozhodne bych si to pohlidal, pokud nechces za par tydnu kupovat nove LED a stejne shanet neco k chlazeni.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB Re: RadekH1
Já to mám zatím položené na krycích sklech rybicky.net/nadrz/15441/181.jpg . Chystám se udělat nějaký stojánek, abych to mohl zvednout aspoň 10cm nad to krycí sklo. Pak bych ho tam nemusel mít. Taky to dost hřeje, ale nemám tu teploměr, kterým bych to změřil. :-(
Ještě mě napadlo udělat na ventilátor nějaký tunýlek, kterým bych hnal vzduch přímo do těch lišt, které jsou zavřené difuzorem.
Mám uplně stejný pásky i hliníkovou lištu, jen pouze 2x metr. ale pro jistotu jsem do horního krytu dal 2 větráčky. Neodhadl jsem jejich hlučnost a tak jsem je musel nějakou stavebnicí z GME trošku zpomalit. www.gme.cz/… myslím že to je ono. Ale nevím jak ty, ale já mám ten hliník docela dost teplej.
mám 3 x po 90cm tohohle www.t-led.cz/… a mám to v liště www.t-led.cz/… včetně difuzoru čirého. Neměřil jsem teplotu, ale není to určitě teplejší, než když jsem používal úsporu. Mám se postarat ještě o větší chlazení, když je to uzavřené ve velmi malém prostoru te lišty?
Jak pise ViktorX, specialne pulzni zdroje (spinane zdroje, z anclictiny znacene SMPS "Switched-mode power supply") urcene k vestavbe nekam (nemaji plastovy dekl, proste je to deska elektroniky se svorkami, nebo v pripade lepsiho kryti jsou v plechu) maji na sobe trimr k presnemu dostaveni napeti a nastaveni v rozsahu az +/-2V u 12V neni vyjimkou.

Pro predstavu, vypada to asi takhle:
www.gme.cz/…

Existuji pochopitelne i vyrazne levnejsi, fakt jen priklad, vzal jsem prvni, co mi hledani vyhodilo.

A ted k te ucinnosti. Lepsi ucinnost znamena, ze vetsi podil energie premeni na svetlo nez na teplo, jenze k cemu je mi slusnejsi ucinnost, kdyz mi LED sviti treba polovinou toho, cim bych ji mohl svitit? Pro lepsi ucinnost si prece nenamontuji dvakrate tolik LED, specialne u LED pasku, ktere energii plytvaji (na predradnych odporech) uz z principu (neresme ted kolik).

Co se tyce zivotnosti, pokud se LED neprehrivaji, bude vzdycky dost slusna. Navic rozumne provozovane LED neodchazeji skokem, jen snizuji svitivost. Potrebu chlazeni si lze snadno predstavit z toho, co LED pasek bere za proud z 12V. Rekneme, ze pulmetr bere 600mA. 0.6Ax12V=7.2W, takze to uz chladit chce, bez chlazeni pujde do kopru rychle. Kdyz bude pulmetr brat 100mA, pak 0.1Ax12V=1.2W, to by mohl snest i bez chlazeni.

Nejjednodussi je to zkusit. Kdyz je to jen teple, rekneme do 40°C, je to O.K.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: ViktorX
Nebo to srazit odporem. Akorát by to musel být asi nějaký výkonový.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - ViktorX Re: SlavekB
... a taky míň svítí, takže u pásku se ti bude blbě počítat světelný tok. Pusť do něj třeba nižší napětí, některé výkonnější zdroje se prodávají s regulací, ca 11 - 13V.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SlavekB – zvýšení účinnosti na pásku
Hezké vysvětlení :-). Ale jestli tady můžu k LED pásku. Všude čtu, že LED jsou účinnější při nižším proudu a také se míň zahřívají a dýl vydrží. Je nějaká (a případně jaká?) možnost toho docílit u při použití LED pásku? Nějak mě nenapadá jak, protože s elektřinou moc nekamarádím.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Designer – A LEDka?
Predstavte si hadici z naseho predchoziho povidani. Tu hadici v jednom miste rozsirime, neco jako trychtyr tim mensim prumerem k vypoustenemu akvariu a pak uz zase pokracuje hadice. No a my do toho trychtyre dame spunt, ktery je gumickou tahan do toho tychtyre, aby ho ucpaval. Pri urcitem rozdilu vysky hladiny akvaria a kyble, se nic nedeje, protoze gumicka je tak silna, ze ta voda to neprotlaci, spunt je na miste, zarazen v trychtyri, voda netece, jako ze LED nesviti.

Prima, davam kybl s koncem hadice niz a niz a ejhle, on ten spunt zacina poustet trosku vody, dostal se kousek z trychtyre, voda ho tlaci ven, gumicka se snazi ho udrzet, jako ze ta vzdalenost kolik je odtlacen je kolik sviti LED, a co tece hadici je proud, zatim je maly, LED sviti malo.

A dam kybl jeste niz... spunt jde vic ven, proud je vetsi, LED sviti vic.

A ted dam kybl az do sklepa... a gumicka to nevydrzi, praskne, spunt ulitne a je pryc, stejne jako pri prilis velkem proudu shori LED.

Kdyz dam ale tenci hadici pred ten trychtyr, bude klast tomu proudu vody vetsi odpor, takze spunt to neutrhne z gumy, ackoli mam druhy konec hadice s kyblem az ve sklepe, takze LED s odporem pred ni sviti jak ma z napeti (rozdilu hladin), ktere by uz sama o sobe nevydrzela, ten odpor (tenci hadice) tu LED chrani, coz si muzeme predstavit tak, jako by cast rozdilu hladin vyplytval (ubytek napeti na odporu seriove s LED). A jestli je ta hadice tenci pred trychtyrem a nebo za nim, to je prece jedno, ze ano?
 Reagovat na tento příspěvek 13  - Designer – Napeti a proud
Panove, protoze jsem elektroniku vysvetloval mnohym, z nichz mnoho melo s chapanim opravdu problem, myslim ze vim jak na to, a pokusim se o to i zde. Myslim, ze to nebude na skodu, zkusim to stylem, kteremu zde bude rozumet co nejvice lidi. Vezmu to fakt lopatou, bez pro mnohe zahadnych terminu.

Predstavte si napeti jako vysku hladiny v akvarku. Ted do nej strcite hadici, budeme vypoustet vodu. Dole stoji kybl, voda tece do kyble, hadice je do nej ponorena. Rozdil mista hladiny nad zemi mezi akvariem a kyblem je (pro predstavu o elektrice) napeti, udava se ve Voltech, znacka je V. Kolik vody protece hadici za nejaky cas, to je v elektrice proud, udava se v Amperech, a znacka je A. A ta hadice samotna je odpor, v elektrice v Ohmech, znaci se Omega, nebo take R.

A ted co se deje. Voda tece hadici do kyble. Ta hadice pousti vody jen tolik, kolik muze, klade prutoku odpor. Kazdy asi vi, ze kdyz vezme tlustejsi hadici, naplni kybl rychleji, proste tlustejsi hadice ma mensi odpor, stejne jako mensi hodnota rezistoru (odporu) v elektronice mene brani prutoku proudu. Hladina vody je zde napeti. Urcite vite, ze cim vic vody z akvaria vyustite, tim pomaleji tece, protoze se hladina v akvariu a v kyblu vyrovnava, coz je z naseho pohledu rozdil napeti, jako zde rozdil hladin. Takze mame stejnosmerne napeti, to ma dva poly. Plus je akvarium, minus je kybl. Mezi nimi je hadice, to je odpor.

A ted dusledky. Kdyz to vezmu dvemi stejnymi hadicemi soucasne, zapojim je paralelne, kazdy odpor (hadice) je od plus k minus (od akvarka ke kyblu), tece obemi stejny proud a celkove je proud z akvaria do kbeliku souctem obou techto proudu, to da prece rozum.

A ted vezmu ty dve hadice a zapojim je za sebe, celou delkou hadice potece jeden a tyz proud, protoze to co natece do hadice, z ni take musi vytect, a samozrejme delsi hadice klade vetsi odpor, takze odpory obou hadic se secetly a proud je pochopitelne pri stejnem rozdilu hladin nizsi.

A jeste jednou, napeti a odpor? Kdyz se snizi rozdil mezi hladinami akvaria a kyble, jde to pres stejnou hadici pomaleji, ze ano? No a z nizsiho napeti pres stejny odpor jde take mene proudu.

Jiste, neni to detailni, ta analogie take neni dokonala, ale pro pribliznou predstavu akvaristy myslim staci ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: o hoření 12v nebo elektrickém uraze nemluvě to je také nesmyslný strašák a nevím co dodat
Ak teda nezískavate tých 12 V zo solárnych článkov či iného obdobného zdroja, ale zo siete, tak kým sa z toho stane bezpečné dotykové napätie, tak to môže narobiť peknú šarapatu. Ale i toto vaše zľahčovanie naznačuje, že minimálne nie som ďaleko od pravdy...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: KarlosS
KarlosS napsal: Pokud si něco nechávám vyvíjet pro mé obchodní účely, nemusím být nutně odborník na danou problematiku. Jako obchodník vidím díru na trhu a od toho jsou pak odborníci, kteří to pro mě vymyslí.
Áno, ale nebudem sa prezentovať ako odborník... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: ViktorX
Hodil jsem si to pro zajímavost do simu na mobilu. Aspoň vidím, že to mobil umí:-D Funguje to naprosto přesně, jak píšeš. Jen ledky musí chodit přes odpor, jinak umřou stejně. Ale to jistě víš;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JosefVavraRe: ViktorX
jako odborník ti mohu deklarovat spektrum a výrobek musí stejně projít přez EZU kde musí projít zkouškou zda světlo vyzařující není škodlivé pro lidi a tím získat potřebný certifikát
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JosefVavraRe: KarlosS
já to vidím také jako velké drama :-) o spektru světla by jsme mohli spolu debatovat opravdu dlouho ale nemyslím si že by jsme někam došli
o hoření 12v nebo elektrickém uraze nemluvě to je také nesmyslný strašák a nevím co dodat :-D

omlouvám se to bylo pro Slavka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ViktorX Re: KarlosS
Jenže pak by se ti nemuselo vyplatit jako odborník vystupovat, zvlášť pokud bys neměl elementární znalosti pivo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: slavko
zbytečně to dramatizuješ ;-)
Pokud si něco nechávám vyvíjet pro mé obchodní účely, nemusím být nutně odborník na danou problematiku. Jako obchodník vidím díru na trhu a od toho jsou pak odborníci, kteří to pro mě vymyslí.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R slavko Re: Josef Vávra
Josef Vávra napsal: nyní budu mít vlastní cob čip ale je to podobné jako ten modul(polotovar)
Vidím, že to musím napísať priamo, bez diplomatických, či iných obálok: Vzhľadom na prezentované znalosti z oblasti elektrotechniky, napájania a zapojenia LED, by som si od Vás nekúpil ani kryt na svietidlo, nie to ešte svietidlo samotné...

A pretože rád chcete zdôvodnenia: Pretože by som sa bál, že nevhodným napájaním dôjde k skráteniu životnosti LED, prehrievaniu až požiaru a nevhodným návrhom i k posunu svetelného spektra. Bál by som sa aj prípadného úrazu elektrickým prúdom. Mal by som vážne obavy i o reálnosť poskytnutých informácií a údajov o produkte. A žiadny datašít od výrobcu, ba ani vlastný COB to nezachráni.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JosefVavraRe: slavko
zapojení je přez klasický jack a trafo 12v jinak samozřejme se jedná o již hotové moduly které se jen připájí k sobě podle velikosti světla,nejedn se o samotné čipy skrze pájení čipů které je bez automatu nesmysl v malé dílně dělat,nyní budu mít vlastní cob čip ale je to podobné jako ten modul(polotovar)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256479x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030?od=3776