Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
Přesně, 230V bych viděl v akváriu spíš jako nevýhodu, krytí IP67 je fajn, ale bál bych se napojení přívodu, to asi v IP67 nebude, takže kvůli bezpečnosti bych dal přednost 12V.
Nic se neděje. Ale nedá mi to: v čem myslíš,že jsou ty ledky na 220V výhodnější? Nic proti nim nemám,ale už se mi povedlo 2x utopit kryt,tak nevím....
To máš asi pravdu,ale reagoval jsem na dotaz Jar-oslawa z půlnoční debaty

já vím, že jde o rozměr a je to zavádějící, ale zrovna tady si myslím, že budou totožné

Kdyz uz jsme chteli byt presni v tematu se zavitem a pruchodkou, budme presni i zde. 5050 znamena jen to, ze ma LEDka pouzdro 5x5mm, zbytek to nijak nevyjadruje. Ale prodejci neradi uvadeji moc informaci, takze si vybrali zrovna tuhle, ktera sice neco naznaci, ale rozhodne nerika...
VŽDYŤ je to to samé - 60LED na metr a typ 5050
Navíc jsou na 220V.
Čistě studenou bílou nedoporučuji.
Na tu výšku to bude asi hodně slabé světlo.Já zvažuji při podobné výšce tento pásek:
www.ledvyrobky.cz/… Ahoj, já ti doporučím tyto:
www.aquario.cz/…
nepotřebuješ k nim zdroj, jsou na 220V. Dal bych tam 4 ks metrových pásků, zapojených paralelně. Čili 60W s LEDkama 5050, což je dobré i pro náročnější rostlinky.

a ještě ze předu
je to akvárium v dílně tak jen proto je počmárané a polepené vším možným co mě příjde pod ruku při práci

a také používám akvária místo papíru na psaní poznámek

to jen pokud by někoho mátl nápis 69x38x35 pak to je rozměr terária které musím tento týden udělat pro jednoho zákazníka

bude to pokracovani me 180,takze tercovci a chtel bych zkusit naky travnicek,alespon valisneria nana nebo echinodorus tenelus a fouknul bych to tam cely.i se zdrojem bych se vesel do tisic kc.

tady ještě foto na tom akváriu

tak posílám slíbenou fotku reflektorů se led osvětlením
délka reflektoru je 100cm celkově osvětlení 12w 1625 lumenů
luxi jsem zatím neměřil ale díky reflektoru počítám že to bude slušné

reflektor je z 1mm alu potažený ze vnitř zrcadlovou folií a z venčí černou perličkou ( na místo barevného stříkání jsem zvolil tuto podle mě lepší variantu
se světli mám zkušenost že stonky rostlin nabírají barvu do červena až velice tmavě červenou barvu
rozptyl světla při dvou reflektorech je po celém akváriu ne jen ve spod
pro ukázku posílám nasvícené akavárečko 90x45x40cm ale není problém prosvítit i 70cm výšku
ahoj kluci,planuju akvarko 110x50x60 cm dxhxv a chtel bych tam kryt jeste o 20 cm vyssi a do nej todle
eshop.svitidla.cz/… co vy na to?
potřeboval bych poradit mam akvarium 200x50 a v. 60 chtěl bych vyrobit kryt s led paskamy ale nějak nemůžu najit které by byly nejvhodnější. děkuji za rady.
Starší reakce
Určitě dám vědět, ale tak koncem léta. Každopádně na první pohledový dojem to svítí daleko více než předchozí halogenky.

Ešte foto krytu.

Po dobrých skúsenostiach s LED z 160l akva som sa rozhodol tak upraviť aj svoje 54l.
Já mám na podobném akva (jen o 5cm delším) pásek kolem dokola po celém obvodu(dělá to asi 2,5m pásku denní bílá led 3528 + 70 cm teplá bílá led 5050 na krycím skle a je to docela dobře osvětlené,jenom uprostřed akva se mi zdálo míň,tak tam peru ještě 10w led denní bílá.Ale ta je zase moc silná,musel jsem jí utlumit.

tak teda ďakujem idem to hneď poriešit
a ešte raz diky

4x60cm bude stačit. To větrání je určitě vhodné. Hliníkové lišty jsou důležité. Myslím, že to bude fungovat obstojně. Uvědom si, že tam budeš tlačit cca 35W podle výrobce, takže si nadimenzuj správně zdroj.
tak teda dám 4x60cm to nieje problém budu osadené v hliníkovom profile a v kryte bude vetracia mriežka
obchod.interierstudio.sk/…
bude to stačit ak treba pridám ešte jeden pásik alebo mriežku?
To co máš vymyslené dá tolik světla jako asi jeden a půl zářivky. Stačit by to mohlo, ale pro lepší růst bych dal možná 4x60cm pásku. A hlavně chladit.
Mam 98 litrové akva o rozmeroch 70x35x40 (š x v x h)osadenstvo budu len nejake tie pávie očka + rastlinky. Chystám sa na osvetlenie pomocou LED pásku chcel by som sa uistiť či by mi tam stačilo dať 3x 60cm tohto pásku
shop.ledco.sk/…
alebo radšej niečo iné lebo už fakt nevie skúste mi niečo navrhnúť

Tak jsem hledal všude možně a nakonec jsem došel k závěru, že než abych něco bastlil sám nebo koupil LED rampu už hotovou za třeba 2tis., tak jsem raději objednal tu samou zářivku, kterou tam teď mám
www.rybicky-rybky.cz/… .Těch dohromady 22w by mohlo stačit

Existují jak varanty jednotivých led, tak pásků. Pásky se dají připravit dopředu a ty to jen pospojuješ, dáš do elektriky a frčíš. Všude musíš hledět na chlazení a zajistit adekvátní zdroj.
Dívej hledej takové světlo které se ti bude líbit a zároveň ať má v přepočtu na jeden wat minimálně 80lm. Pak tu dej odkaz a my ti to zkritizujeme.
Fajn, šlo to docela jednoduše stornovat i když to bylo zaplacený, takže tuhle bludičku mít nebudu

... prosím nějaká lepší alternativa? Nedá se koupit něco podobného ale silnějšího? Já nejsem moc kutil a dělat si vlastní osvětlení, nevim nevim...

Jako třeba tohle není špatné
zarovky-akvaria.heureka.cz/… ale já nechci tuhle zářivku na klips, protože je horzně vysoko a svítí všude okolo a stejně by se mi ten klip nevešel mezi horní dekl a stěnu akva.
Dat tam jiný zdroj jiné ledky nebude problém. Pak to svítit určitě bude ale je otázka zdá je tam nějaké chlazení. Zkus napsat o zrušení
Aha, škoda, že jsem vám nenapsal už dřív

... už je to na cestě, tak já to kdyžtak prodám :/ Myslíte, že by to šlo nějak předělat a dát tam jiné diody?
To je nějaká bludička ne? 15 lm/W je sakra málo. Kdybys tomu svítil svíčkou tak je to účinněší snad.
To světlo neber maš tam pokud dobře chápu 32kusu 3528 a jedna svítí 6 lumeny. Hooodne slabe osvetleni i na tvou nadrz. Tvá zárivka teď svítí cca 650lm a ty ledky jen 192
www.karavan.cz/… Zdravím, včéra jsem si objednal tohle
dx.com/… . Na mém akva 30x30x35 (30l) mám 11W zářivku a myslím, že je to málo. Když budu svítit tímhle i zářivkou nebude to zase moc?
Moc díky za rady

Používá někdo optiku/reflektor na Ledky. Mám zálusk na uhel 60 stupňů a potreboval bych inspiraci nebo nejake info.
Starší reakce
Myslim, ze vsichni vime o co jde, jak vypada spojite spektrum, jak se skladaji barvy z RGB, a dohadujeme se, jestli chceme bilou videt, nebo jestli to ma byt spojite spektrum reprezentujici bilou

.
Ale o cem se dohadujeme? Vzdyt na te wiki je to napsano jasne. A dava to myslim i predstavu, co je realne a co nikoli.
Bílá, jako barva? Víš stejně dobře jako já, že taková neexistuje

. Podle tvojí teorie by ale nemohly existovat ani žádné bílé LEDky nebo zářivky

.
ViktorX napsal: Musíš si uvědomit, že mezi R,G a B dochází k interferencím, takže opravdu dostaneš bílou, jen nebude mít takový gamut, jako širokospektrální zdroj.
Inými slovami, nie je to biela, pretože neobdahuje všetky zložky viditeľného spektra, len nedokonalé ľudské oko tieto zložky ako bielu vníma.
Pulmetr RGB pasku mam na stole, takze klidne mohu testnout i na rostlinach. Ale chtel jsem tim jen pridat trosku modre a zelene casti spektra do sve teple bile nad akvarkem, jak to bude vypadat. Mohl jsem koupit B a G pasek zvlast, ale ono se to nijak extra nevyplatilo a takhle si muzu vic pohrat, kdyz si tremi PWM primicham ceho kolik chci a... no proste si chci hrat, to asi pochopis

.
Tak jsem zase o něco chytřejší

Jsou 2 varianty : 1. varianta - UV + luminofor = bílé světlo, pokud vím, už se tolik nepoužívá, dále 2. varianta - modrá + žlutý luminofor = bílé světlo. U CREE se potom 2. varianta bez žlutého luminoforu prodává jako Royal Blue.
Edit
tady je to hezky vidět
Bílé světlo z bílích LED není tvořeno složením barev, bílá LED je ve skutečnosti UV LED a pomocí luminfloru se neviditelné UV světlo přetváří na viditelnou bílou , stejně jako zářivky

Píšeš o
...teoretické maximum, ke kterému se mohou blížit umělé zdroje bílého světla. Já ty LEDky ani pásky nevyrábím ani nepoužívám

, ale ať se ti to líbí nebo ne, RGB LED vydávají bílé světlo, ověř si to u páskařů, pár si jich už RGB pořídilo. A rovnou se jich můžeš zeptat, jak se daří kytičkám

.
Edit
Musíš si uvědomit, že mezi R,G a B dochází k interferencím, takže opravdu dostaneš bílou, jen nebude mít takový gamut, jako širokospektrální zdroj. Je to podobné jako u "normální" LED, tam taky nevidíš svítit modrou a žlutou, ale složí se to do bílé, jen tam je nižší maximální teoretická účinnost, kolem 300lm/W, pokud se nepletu.
Pisu o bilem svetle, slozeni 3 vlnovych delek, RGB, nemuzes brat za plnohodnotne bile svetlo. A kdyz budes s takovou bilou mimo chlorofyl rostlin, bude zcela k nicemu. Bezne 625nm - to je myslim tak na okraji vyuzitelnosti rostlinami, 470nm - to by slo, 530nm k nicemu... Nemyslim, ze by se tohle uplne hodilo nad akvarko.
Ale zase se mohu plest

.
EDIT: U Tveho grafu je ta cervena pro chlorofyl jeste horsi...
Vzhledem k tomu, ze rostliny stejne z bileho svetla velkou cast nevyuzivaji, nebylo by asi spatne svitit jen dvemi az ctyrmi vlnovymi delkami. Tim by i 10W LED osvitilo pro rostliny 100l akvarko tak, ze by se totalne zazelenalo... no vlastne nezazelenalo, pac zelena by tam nebyla zadna

.
Nicmene stejne je spousta z nas cely den v praci, takze by slo svitit bile jen rano a vecer, pres den vyberem spektra pro rostliny. Uz jsem se po tom pidil, vhodne vykonove LED existuji.
Ted jen jestli by to nemohlo byt brano za tyrani ryb, svitit jim touhle "ruzovou" smesi. Ovsem kdyz vezmu, co se u lidi v praci jako tyrani nebere, tohle by se tak brat taky nemuselo.
Takze jake by to melo vyhody? Uspora energie? U mne s malym akvarkem asi nepodstatna. Takze kde hledat ty vyhody?

Tak to se pleteš

, to se týká "plnospektrálního" zdroje, jenže lidské oko je prevít, a "očůráš" ho 3 barvami RGB, které ti na barevných čípcích poskládají bílou, takže u bílých RGB LED to teoreticky dotáhneš přes 400lm/W.
Cituji z wiki:
"Kdyby bylo možné zabránit tomu, aby zdroj vyzařoval na jiných vlnových délkách než viditelných, dostali bychom světelnou účinnost 251 lm/W. Tato hodnota představuje teoretické maximum, ke kterému se mohou blížit umělé zdroje bílého světla. S bílou barvou lze tedy dosáhnout jen 37% maximální účinnosti monochromatického zdroje 683 lm/W."
A 1400lm/4.8W=291.7lm/W, a to proste fyzikalne nelze ani kdyby se vsechna energie premenila na sveto a vubec to netopilo... to proste fyzikalne neni mozne, aby ten pasek svitil kolik je udano na metr, je to s jistotou na cele baleni, nebo je to kachna

.
Pouzil jsem tento:
www.ges.cz/…
Neni ani nejlevnejsi, ani nejlepsi, ale mohl jsem ho koupit rano a vecer uz svitit.
Sviti 1200lm/m, ale ma 4x vyssi prikon (jo, je teple bily, to vim, studenejsi je zde:
www.ges.cz/… a sviti 1440lm, tedy teoreticky). Moc se mi nezda, ze by uvedeny pasek svitil na ctvrtinovy prikon stejne. Takze asi to opravdu, jak pisi kolegove, nebude na metr... Hezka finta

.
Pokud to má takový světelný tok, tak tím nahrazuju všechny světla nad akva. Spíš to bude na celé klubko.
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256479x