Čichavec - chov
Souhlasím z Liborem,to akvárium není zaběhlé,ty ryby tam ještě nemaj co dělat.Rostliny taky zatím nejsou moc rozrostlé a ryby se necíti bezpečně.V první řadě dej těm rýbám čas aby si zvykli na nové prostředí.Vhodnější by byl pouze jeden pár.Po zaběhnutí akvárka jim pořiď nějaké vhodné rybu a myslím si že to bude ok.Že tam máš čtverzubce to se mi moc nelíbí a navíc u ních paví očka a krevetky (nevím jestli je máš tam jako potravu pro ně).Ty perleťové čichavce nedoporučuji,ti jsou ještě lekavější než tíhle,zvlastní zkušenosti to mužu potvrdit,měl jsem je a kvuli tomuhle jsem je dal pryč,nikdy si nezvykli a to jsem tam měl prales,pořád byli zalezlí v rostlinách.To už jsou vhodnější ti zakrsklí a nebo medoví.
1) akvárium není zajeté, ryby by v něm vůbec neměly být
2) jak psal romant, je tam málo rostlin, chybí hlavně rostliny, do kterých by se mohli případně čichavci schovat a plovoucí rostliny
3) pro tyto ryby je akvárko malé
Doporučuji nejlépe ještě dnes čichavce vrátit a za 3-4 týdny místo nich pořídit buď 1 pár klidnějších čichavců perleťových, nebo raději menší čichavce medové, tam klidně 2-3 páry či čichavce zakrslé 1 samce a 2 samice.
Akvo je holejší, nemají se moc kam uchýlit, pořiď plovoučky a nějakou vzrůstnější rostlinu až k hladině a do budoucna to akvo na dva páry moc nebude, až se začnou projevovat, tak to bude fičák.
Edit: Jinak doporučuji velmi často měnit vodu, to s přihlédnutím k tomu datu založení nádrže. 1/3 akva měnit klidně obden, tím se nic nezkazí, ba právě naopak, akvo je v kritický fázi nabíhající nitrifikace a vyšší hodnoty N látek můžou bejt na pořadu dne.
0 21.10.2013 23:29 aa007 – Vystrašení čichavci
Do mojí nádrže -
rybicky.net/nadrze/18990 jsem v neděli koupil 2 páry čichavců - zlatí a modří.
První den byli úplně v pohodě, ale dnes začali být ustrašení - jakmile přijdu do místnosti, tak okamžitě slyším šplouchání a všichni se cpou za filtr. Nevím co je může tak děsit, ale představa, že tyhle ryby vlastně nikdy neuvidím jinak než za filtrem, mi moc radosti nedělá.
Co jim může vadit? Akva je na klidném místě
Starší reakce
tak snad to nedopadne taky jako u nekterych lidi
chudak chlap..
markiz napsala: On na te fotce co mam u akva je lip videt ten druhej, co mam dojem ze bude samec - je syteji barevny a uz se mu tak nejak zaspicatila hrbetni ploutev (spis jakoby zarizla, rozhodne ale neni kulata), coz se u tohohle nedeje - tento ji ma porad kulatou. Akorat mne zarazilo, jakej je to tyran/ka. Protoze tomu barevnejsimu neda pokoj a ten jen drzi, pripadne prcha.
I mezi lidmi se najdou sexuálně vitálnější ženy než někteří muži...
On na te fotce co mam u akva je lip videt ten druhej, co mam dojem ze bude samec - je syteji barevny a uz se mu tak nejak zaspicatila hrbetni ploutev (spis jakoby zarizla, rozhodne ale neni kulata), coz se u tohohle nedeje - tento ji ma porad kulatou. Akorat mne zarazilo, jakej je to tyran/ka. Protoze tomu barevnejsimu neda pokoj a ten jen drzi, pripadne prcha.
Neměl. Nejvíce 4 ve 240 litrech a to se dalo. Ony jsou to přeci jen větší ryby, tak potřebují i větší teritorium.
Uz jsi tech samcu mel 6ks ve 160l akvarku? To bys o klidasech vubec nepsal. Kdyby se ta voda v akvarku varila, byla by klidnejsi
. Sice si umi rozdelit prostor, to ano, ale kazdou chvili nektery zkousel, jestli by jeste za tenhle listecek, tenhle kaminek... a zase varime
.
Ale jinak se nepru, opravdu jsou celkem mirni, tohle byl extrem.
malyLibor napsal:I když samci lery jsou mnohem větší kliďasové než ostatní samci rodu Trichopodus.
Pán se projevil opět jako znalec, který ví prd...
...jistě měl pectoralisy či microlepisy v chovu, aby mohl srovnávat...
...nehovořil bych o ostatních, protože tyto dva druhy jsou rovněž velmi mírné...
Tady na té fotce vypadá jako naprosto jasná samice... ale ve tvé prezentaci kde máš "detail peroucích se čichvců" už to tak jisté není, navíc jsou to ještě hodně mladé ryby. Přesto bych ale asi souhlasil s romantem, vsadil bych 4:1 na samici. A neboj, jestli je to samice, tak si to od ní samec taky nedá líbit věčně. I když samci lery jsou mnohem větší kliďasové než ostatní samci rodu Trichopodus.
diky. ono to neni jeste plne vyrostly, maji neco mezi 6-7 cm, ale zarazelo mne jak je na samca hnusna
tak je to typicka zenska, dekuju
Ahoj, jsem tu opet s dotazem
u jednoho z mych cichacu jsem si temer jista ze je to chlap, ale co je zac tento? Nejsem si nejak vubec jista, mela jsem ho za zenskou ale ted v poslednich dnech nevim nevim...
Starší reakce
bavíme se o jeho nové 300l.
To bubaksniper: Jo, přísavka je dobrá volba
Dobry, ale cichavci zase proudici vodu nic moc, a co ta prisavka tchajska, kdybych chtel zachovat tu asii
ahoj, já mám ve 160l (130cm délka) jeden pár zlatých a jeden modrých. Celkem v pohodě, na to že je to stejnej druh. S leri by se měly snášet líp. U mne každej samec zabral protilehlej kout a jsou v poho.
Edit: já bych ancíky ani nedával. Moc mi stejně řasu nežraly a rozrejvaly celý dno. Na trávníček s nimi zapomeň. K asii se ti budou víc hodit mřenky nebo sekavci, či neokoukané:
rybicky.net/atlasryb/balitora_leverettova
musíš jim ale zajistit proudící vodu
Lery (čichavec perleťový) v pohodě, ale jak říká romant, klidně můžeš přidat 1-2 samičky. U čichavce modrého bych dal určitě 1 samce a 3 samičky. Teoreticky by ke zmírnění samcova temperamentu stačily i 2, ale mohlo by zas dojít k napětí mezi samicemi, když dáš 3, napětí se rozloží. Akvárko máš na to dost velké, o tom, že je třeba nechat ho dobře zarůst a nejlépe přidat i plovoucí rostliny s bohatými kořeny snad netřeba psát. Parmiček černopruhých bych doporučil 5 ks, budou si pak všímat samy sebe. Ancík v páru dobrý, jen mi do akva s touto obsádkou přijde poněkud zbytečné je dávat. Ale pokud je to tvoje oblíbená ryba, tak nic proti a jen do nich.
U mě dobrý, jenom těch holek může bejt i více. Ono když jsou podmínky a na samce to příjde, tak je to kolikrát pěknej fičák.
Ahoj, chci se zeptat kolik čichavců můžu dát do 300 l. Přemýšlel jsem 2 páry perleťového a 1 pár modrého. Zajistím samozřejmě dostatek úkrytů i plovoucích rostlin, jen jestli se mi neumlátí. Prosím jaké máte zkušenosti. V akváriu bude ještě pár parmiček černopruhých a pár ancíků.
Starší reakce
Ano, to jsem nezdůraznil, všeobecně.
Ano, vydávají a podle mě to souvisí s odpouštěním vzduchu z měchýře, ale tím si jistej nejsem, jenom jsem to u čichavců registroval.
Starší reakce
ja nevím co s něma do wc se mi je nechce splachovat
hanzys napsal: Nemám třeba dát dva ty samce pryč?Když sem je kupoval tak sem nevědel co bude samec a nebo samička
Bylo by to ideální
Nemám třeba dát dva ty samce pryč?Když sem je kupoval tak sem nevědel co bude samec a nebo samička
0 24.08.2013 13:50 hanzys – Dotaz
Zdravím chtěl bych se zeptat mám asi tři samce a jednu samičku čichavce zlatého a samci po sobě pořád jdou a samičku furt zahaní všichni tři je to normalní?
Starší reakce
Asi zalezi na kusu.Ty moji jsou spolu od mala.Chtel jsem 2 pary a všechny jsou samice.Perletaka jsem dostal dyl a je největší.Ale opravdu vůbec zadny problém.,nikdo nikoho ani neodhani při krmeni
Poweres napsal: ...Samci jsou asi vice agresivnejsiNemyslím si, měl jsem jednou zlatou samici a ta, když to na ní přišlo, tak postavila do latě všechny skaláry a zabrala si 2/3 z 250 litrovýho akvária. Je to u nich hodně o povaze, tedy jak jsem měl tu možnost to na tůznejch čichavcích pozorovat.
Mel jsem 6 samcu Perletaku, ze 6ti koupenych ryb, holt smula. Rvali se jak kone, voda obcas vylozene varila, dokonce jsem nekdy vidal i vylozene valici se klubko dvou samcu. Zajimave ale bylo, ze si nikdy neublizili. Ale i tak, nakonec tam zustali 2 a se dvemi pridanymi samicemi zili v pohode (obcas nejaka postrkovacka, ale zadny des) v akvarku 100x40x40cm.
já mám ve 160l pár zlatých a pár modrých, což je v podstatě stejný druh, jen jiná barevná varieta a pokud se mi v akva oteplí nad 25°C, chtěj se třít a to teprv začínaj boje mezi samci. Já mám akva dlouhý 135 cm, takže si každej v rohu udělá svoje hnízdo. Navíc s nimi bojuje ještě samec rájovce, ale vše je to v pohodě - bez zranění, jen si brání teritoria.
Myslím, že problém nebude.
P.S: Znám dokonce "akvaristu", kterej má 3 samce modrých v 63l už asi 3 roky a žádnej problém nemají, ale je to teda děs.
Zdravím, potřebovala bych radu zkušenějších. Máme v akvárku (Naše první - 180 l) 2 čichavce, jsou to oba samci. Chtěla jsem pár, ale v prodejnách jsou k dostání tak mladé rybky, že pohlaví nešlo rozpoznat a vyšlo to takhle. Dotaz zní: pořídit k nim 2 samičky, nebo vyměnit jednoho samce za samici a nechat si jen 1 pár? Jde mi o to, jestli je naše akvárko pro 2 páry dostatečně velké/zarostlé? Nechtěla bych nechat menšího samce ubít silnějším, to bych ho raději někomu darovala.
Starší reakce
BERU NA VĚDOMÍ určitě se podívám po někom kdo pro ně má lepší ubytování ja bych tu 50ku ráda vyměnila i za200 ale bohužel nemám na to místo což mě mrzí ale panelák je panelák bohužel ti zakrslí jsou taky nádherní zaměřím se na ně.nechci je trápit
Já jenom zopakuji, že pokud budou ty čichavci zlatí nuceni přebývat v tom 50 litrovým akváriu, tak o projevy agresivity nebude nouze, opravdu je to ryba do jiné litráže.
Tak už jsem doma proč samec řádí dnes jsem zjistila že mám v akva vykulený potěr samice jsem přelovila do menšího akva a samce jsem z hnízdem v 5Osatce je tam jen s panceřníčky a 3neonky a 2dania ti mě nějak zůstali po tom co mi umřela neritina a neonky kterých bylo 7 postupně odešli.Tak jsem zvědavá co bude dál jen nevím kam pak dám samce asi až se špunti rozplavou dám je do menšího akva a samice dám zase zpátky
no tak akvárko mám plné schovávaček a samičky už toho umí využít a samec staví hnízdo jak o život a holky se schovávají no asi jsou ti zakrslíci lepší volba, ale sameček byl agresor už v sáčku než sem je donesla domů je to agent při čištění akva byl tak aktivní že vyskočil z akva no snad brzy najdu někoho kdo má větčí akva ,že by tam měl větší prostor jen aby mi pak dotyčný nevynadal,že sem mu tam dala rabiata
Tak jistě že je vhodný případnou 150 litrovou nádrž mít spíš více, než méně zarostlou rostlinstvem, vo tom žádná.
Pokud si da rict, tak jiste ze. Takze se opravuji, prvni pomoc je navsteva sklenare s pranim, aby slepil vhodnou nadrz
.
A co se tyce tech poradne zarostlych nadrzi, ona tato opatreni obcas nemusi byt od veci ani v dostatecne velkych akvariich.
Jirko, ne, jako první pomoc je třeba tu osádku řešit jako celek, tudíž ty čichavce pryč. Tu velikost akvária neukecáš ani tím trsem hnědovky.
Jak pise Romant, je to na ne male. A navic se tam neni kam schovat. Kdybys mela pul akvaria totalni prales, bylo by kam a hned by to i pres tu velikost akvarka bylo snesitelnejsi. Kdo ma Egerii, urcite ji obcas vyhazuje, takze jako prvni pomoc by slo si od nekoho z okoli vzit poradny chuchvalec a nacpat tim pulku akvarka.
EDIT: Pul akvarka mi zabira
rybicky.net/atlasrostlin/microsorum_pteropus , to by taky nebyl spatny tlumic sporu. A da se koupit uz jako poradny trs, treba v Hornbachu, jen to neco stoji.
Do 50 litrů jsou zlatí čichavci nevhodní, tam bych hledal příčinu problému.
Tvoje litráž je na čichavce zakrslý, nebo třeba medový.
Já mám zkušenost že sameček prohání ale nikdy samičce nijak neublížil, nikdy jsem samici nebo samce neodlovil a žili v harmonii
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33714x