Čichavec - chov
a proč zmrazene? lepsi jsou zive - ale ano, pokud nebudou mit jiny duvod chcipnout, preziji i na mrazenych -ovsem zrovna nedavno jsme mel moznost porovnat vedle sebe vrcivky ze stejneho odchovu na zivem vs mrazenem a rozdil ve vitalite i zabarveni ryb byl na prvni pohled patrny
na ty iridoviry zadna karantena nepomuze no... snazit se koupit od nekoho, kdo je sam mnozi, idealne proirozene v zarostle nadrzi a ne jako v masokombinate
jo a jeste bych poradil - kupovat ryby, co vypadaji jako cichavci zakrsli na fotkach ze starych knizek, ne ty dnes popularni barevne mutace, casto i velikosti tela ponekud prerostle - tam je tech problemu nejvice
Táák to jsi trošku jiná liga a "nepatříš" sem(kdo tu ironii nepochopil, tomu nepomůže ani výměna vody.
Já na to mám ještě jinou poučku a to že zakrsláci a meďáci do akvárií zvláštěpak začátečníků nepatří.
Aha, to som nepočul, že ani patentky (námet na opravu do atlasu?). Takže čo? Najlepšie mrazené Artemie a Dafnie?
A z odpovedí teda som sa dozvedel čo? Keď v mojej nádrži na nich príde čas, tak ich môžem kúpiť, ale dávať pozor odkiaľ kupujem a dodržať karanténu?
Měl jsem divokej import meďáků a byli naprosto v pohodě, stejně tak meďíci z kvalitního českého nekomerčního chovu, ale šlechtěný chovy z asi asijských pěstíren promořené iridoviry padaly. Vsadil bych se, že to u těch lálií bude stejné, tzn. že problém není import jako takový, ale že jde o nekvalitní, přešlechtěné, infikované ryby.
Já bych to napsal ještě trošku jinak a to že jsou daleko choulostivější, protože to jsou vesměs importovaný ryby z druhého konce světa, tedy odchovaný tamtéž a s tím spojený celý řetězec stresových situací v podobě transportu, několika změn vody, než se dostanou až do obchodů, jinak nastavená imunitní clona a sposta dalších problémů. Reaguji proto, neb mě tvoje hodnocení přišlo velmi zjednodušené a chtěl jsem to dále rozvést.
Já čichavcům mražené ani živé nedávám. Krmím dvouma druhy Hikari peletek. Mám tříletého samce, dvouletou samičku a teď nově párek mladých rybek. Z těch uvidím, co bude, ale ten starý pár jsou krásné ryby. Když mražené tak věřím nejvíc artemce.
Jsou lepší než nítěnky, ale také nic moc. Stejně jako nítěnky žijí na nečistých místech, ve dně, a obsahují plno bakterií na které jsou jemnější labyrintky hodně citlivé.
Pro podobné ryby je nejlepší vlastní chov živého krmiva, případně artemie (u zakrslíků to nemám vyzkoušené, ale všechny labyrintky podobné velikosti, co jsem kdy měl, ji milovaly i v dospělosti).
O nítěnkách vím, ale patentky?
Chov cichavce zakrsleho, pokud je to zdrava ryba, je snadny - problem je, ze to co se v soucasnosti bezne prodava, jsou preslechtene ryby navic promorene iridoviry. Vetsinou brzy chcipnou bez zjevne priciny.
Pro cichavce mas navic malo kytek, ti jsou spokojeni v opravdove dzungli. Dulezite je take kvalitni krmeni, predevsim zive (ne ale nitenky a patentky).
Ahoj,
Rozmýšľam, že do svojho akvárka dám párik čichavcov. Rozmýšľal som nad perleťovými, ale tam by asi bol problém s veľkosťou akvária. Tak som pozeral medových, ale tých som zase nikde nevidel. Pomerne často vídam v akvaristikách čichavce zakrslého. V altase je však napísané, že ich chov je "Poměrně obtížný". Tak by ma zaujímalo, že v čom spočíva tá obtiažnosť? Resp. čo musím urobiť, aby som ich mohol beztrestne chovať? To, že ich tam nemôžem "hodiť" hneď teraz, mi je jasné.
Starší reakce
Čichavec bude ty krevetky dříve (pokud bude koupený větší kus) nebo později (až povyroste) považovat za krmení. Měl jsem svého času zlatou formu Č. modrého, je to neskutečně žravá ryba. Možná by to zpočátku fungovalo dobře, ale už 2-3 denní hladovka by si mezi krevetkami myslím vybrala svou daň.
Ahoj, chci se zeptat, mám 120l akva ve kterém mám 15 neonek červených, 2 gary pakistánské, a cca 25 krevetek red cherry, prezentaci zatím nemám, čekám až dorostou rostliny. Založene je 3 tydny. cca za 2-3 týdny bych chtěl přikoupit čichavce modrého...měl bych představu 1 samec a 2 samice. Myslíte že to je dobrý nápad??? Díky za názory....( vím že ryby v akva jsou brzo, ale neměl jsem je kam dát a zase jsem je nechtěl nechat umřít )
Starší reakce
Jsem silně obdobného názoru jako kolegové. Podle mě jde o dvě holky vyjasňující si pozici a jejich chování bude i možná ovlivněno tou velikostí nádrže, tedy jestli je máš v méně než 100 litrech může do budoucna býti větší problém.
Aniž bych byl odborník - dost pochybuju, že u takto mladých poznáš pohlaví. Já je mám osm měsíců (a i předtím byly možná starší, než ti tvoji) a pořád si nejsem jistý. Nebo mám šest samců
Přeci jenom dospělý jsou až ve dvou letech.
Prostě se občas poperou. Pokud má kam utéct a neuteče, tak s tím nic moc nenaděláš. Leda jednoho prodat. Vytáhnout z vody a domlouvat ústně vlivu nemá.
Mě se ovšem takhle dlouho prát nevydrží. A spíš se jen přetlačují tlamičkami. Nepřijde mi, že by si ubližovaly.
Pravděpodobně bude mít vliv množství kusů. Mám jich šest v nějakých 300 litrech vody. Nikdy nejsou sami a asi se agresivita trochu rozloží.
No tak to si jen určují pořadí ... s tím se toho moc nenadělá ... nevím jak je velká nádrž...
Myslím, že jde o 2 malé samičky. Celkem jsou v nádrži tři takto malí čichavci, nejspíš samičky, a k tomu jeden dospělý sameček.
Pouze dva samci v nádrži?
0 09.08.2017 23:54 Honza – Agresivní čichavci perleťoví
Ahoj, už delší dobu pozoruju, jak jsou moji čichavci perleťoví k sobě agresivní, okusují si ploutve a třeba i několik minut v kuse se perou (viz video:
www.youtube.com/… ). Má někdo podobnou zkušenost? Může to značit nějaký problém v akváriu? Lze jejich chování nějak ovlivnit?
Starší reakce
1,3 nebo 3,3 .... dva kluci se budou moc přetlačovat...
A poměr řekněme při 6 rybách 2 samci, 4 samice? To by mělo být myslím OK.
Tak jo...
Mám nádrž 400l, už poměrně zarostlou a v ní žhavky, razbory, několik otíků a malých pancíků. Rád bych přidal čichavce modré a zlaté. Jaký počet by byl podle vás ideální (poměr samec/samice), nechci je na chov, stačí méně než více. Mám představu okolo 5-6 ryb.
Starší reakce
No akvarko uz pekne zarusta,prave ze uz to musim protrhavat...,uz mam problem aj odkalovat
Zkusim prikoupit ty cichavce a treba to protridi...a kdyz ne...tak bude vylov a nekomu ty ocka nabidnu ...Dekuji za rady
Čichavci jsou super, krásní, klidní, vyroste z nich velká rybka pěkná na koukání... já bych neváhala a kdybych se měla rozhodnout, volím je místo pavích oček. Taky jsem si chtěla dát do akva nějaké živorodky (divoké), ale holt jsem vybrala čichavce, tak živorodky nejsou.
Však uvidíš, můžeš zkusit rybky nabídnout (lidi si je berou i na zkrm pro dravé rybky - a ty vlastně usiluješ o to samé), nebo nasadit toho predátora. Už jsem měla i čichavce se živorodkami (ne tolika) s mizernou filtrací v akva, o které jsem se moc nestarala.... a byli ok. Jen by to chtělo možná nechat trochu víc zarůst akvárko roslinkami. Ty kytky ti taky pomůžou odbourávat odpad po rybkách (zjednodušeně).
Ahoj, bylo mi tu silně nedoporučováno chovat čichavce s "bordel rybami" živorodkami. Mají kvalitní výkaly a čichavec má rád čistotu. Chybí ti v prezentaci nádrže seznam ryb, podle fotky to vypadá, že máš oček hodně, ale zas tu filtraci máš dobrou... Máš i další rybky? Čichavec je stejně jako očko ryba spíš středu vodního sloupce až hladiny, bylo by tam rybek dost a na dně nic.
Tak možností je několik - buď ty mladé udáš, nebo bys třeba mohl časem přejít na živorodky, které se nemnoží tak rychle a jsou cennější - mladé udáš. Nebo si tam nasadíš toho predátora. Čichavec by asi něco sezobnul, třeba zakrslý je docela akční a rychlý, ale možná by ti stejnou službu udělali 2 samci Black Molly. Nebo nějaká menší cichlidka (kakadu?), ta obývá spíš to dno.
Aha to jsem nevěděl kolik je už druhů
děkuji za info
Kdepak, platinky by měly být spíš bílé... Tohle možná vypadá, ale bílé to není. A tady měli v nabídce jak platiny, tak tyhle, zvlášť.
Edit: je to něco mezi platinou a "Golden Red Eye", který je k vidění na webu Glaser. Plus ty tmavě modré znaky.
Jestli bude možnost a místo, časem možná ještě nějaké platinky objednám (já je chtěla hned, ale neměli je, tak mám tyhle) a pak můžu srovnat.
Dávám to sem jen proto, že už jsem je viděla na kolika eshopech, nikde fotka....
Někdy se prodávají i pod názvem platinum
Zdravím, tak jelikož mi pan Kalaba poslal aspoň nějakou fotku, i když mizernou, čichavce jsem objednala a dnes přišli. Kdyby to nevadilo, vložila bych sem fotky, jelikož je to varieta nabízená na mnoha českých e-shopech, všude bez fotky. A klasickému zlatému není tolik podobný, je vidět, že to je kříženeček. Tmavé tečky na boku a kořenu ocasu, namodralý odlesk na bocích, při lepším pozorování je vidět lesklé namodralé mramorování. A když se baví samec se samičkou, naskáčou jim vyloženě tmavě modré fleky. Pěkné rybky, i když maličko průhledné.
Tak snad to tady někomu poslouží....
jinak klidně OT, ikdyž mám pocit, že barevné variety tak nějak s chovem blízce souvisí
Starší reakce
Já bych hlavně ráda něco neokoukaného a moc jsem chtěla platinové, jen mi dneska po odeslání objednávky sdělili, že zrovna teď nejsou a neví, kdy budou, poslední odešli předevčírem. A toho neona jsem si říkala jednoho do počtu k platinám že objednám a uvidím, ale zas všechny nechci, když nevím, jak to vypadá.
Na stříbřitého mám podle mě malé akva (200), i když zajímavý určitě bude
Tak jsem jen doufala, že tu třeba bude někdo, kdo si je pořídil, nebo aspoň okukoval někde na burze a nastíní mi, jak to vypadá. Buď to bude žlutější - čistší zlatá, nebo ta do červena...
To jsem zkoušela, ale jelikož obchodník je jen obchodník, nemá ji. Ještě jsem našla 2 další obchodníky, co to prodávají bez fotky a zkoušela jsem psát tam, zatím nic.
"Cosby-blue" by mě taky zajímal, ikdyž to asi nic moc zajímavého nebude, spíš nějaká sprsklotina?
Vyžádej si od obchodníka fotku. Takových obchodních názvů jsou mraky, každý obchodník si to pojměnuje podle sebe. Ale čekej vzhled hodně podobný zlaté verzi Trichopodus trichopterus:
rybicky.net/atlasryb/cichavec_zlatyStarší reakce
Ne je to uz dost vyrostly samec. Je tam teda i so samicou. On ma bricho plne akoze je furt nazrany. Nic co by sa podobalo hniezdu som si nevsimol. Ono by mu to slo dost tazko nakolko sa hladina furt hybe dokola.
A nestaví hnízdo? Mi takhle laliusi vysbírávali v akvárku ruduchu. I když to velké břicho spíše napovídá na samici. Bylo by foto té ryby?
0 08.05.2017 14:24 Acinonyx – Cichavec zakrsly
Ma niekto skusenost s tym, ze by cichavec zakrsly okusoval rastliny? To, ze okousal slabo rastucu Rotalu wallichii by som prezil, ale za posledny tyzden su listy vrcholkov Heteranthery zosterifolie zozrane do polovice, vsetky komplet do jedneho. Zhruba v tom istom obdobii prisli do akvaria este skalary, ale nechce sa mi verit, ze by to robili oni. Navyse on sa furt po akvariu premava s obrovskym bruchom.
Starší reakce
Možná by stálo za úvahu i to, že jedna věc je, co si člověk naplánuje, druhá věc je, co sežene. Pokud kvůli jednomu druhu nechce jet na druhý konec republiky. A i e-shopy nejsou všemocné. I když ryba je v jejich nabídce, dodání může trvat týdny i měsíce.
Tak já už mám 3 holky (snad holky) a chtěla bych dokoupit platinum XL, tam by mi to mohli dát kluk + holka....
S chovem jednoho samce a hodně samic nemám zkušenosti. To se bude blbě shánět. Když jsou aspoň 3 samci, tak se sice mezi sebou trošku hašteří, ale nehrozí takové problémy jak u chovu 2 samců. To je pak ten slabší hodně bitý.
Ze 6 minimálně 3 samci? Ne převaha samic?
Moc děkuji za vyčerpávající informace. Nezbývá, než se těšit a čekat, až akvárko zaroste. Seznam rostlin v prezentaci už je aktuální, ještě 2 druhy přicestují.
startovací sestavu bych si přála:
5 zlatých (1 samec) - 3 zlatí + 2 platinum
4 drobnošupinní (tam mi to pohlaví asi nedají konkrétní, budou to prcci)
2-3 pruhovaní (místo zakrslých, pár/trio)
počítám s probírkou, jak budou růst a jak jim to bude fungovat. ale jak jsem psala, těžko bych je pak dokupovala, až na ty zlaté, radši selekce.
Já jsem měl ve 325 litrech asi 15 čichavců zlatých/šedých/cosby bez problémů. Nějakou dobu jsem je dokonce měl v 112l. Ale chce to hodně zarostlé akvárium. Hlavně v horní polovině akvária.
Podle mě je u zlatých skupina 6 (minimálně 3 samci) a více kusů lepší jak chov v páru.
-ano čtete správně
-nepokládal bych to za nějak přitěžující faktor ,navíc je již prokázáno ,že chování jedinců se značně odvíjí od jednotlivých typů biotopu ,ve kterém jsou chováni
-proto jsem vám to již uvedl ve svém prvním příspěvku ,,...akvária s uceleně osázenou plochou rostlin ,dostatečné procházející v celém sloupci vody...,,
-ohledně goldů ,pokud se v samicích nevyskytne dominantní jedinec ,nahrazující svým chováním samce (nezaměnit za odlišné chování od hierarchie samic ve skupině),tak složení skupiny fungovat může ,
-charakterizovat chování skupiny jednotlivých druhů je vždy problematické ,nebot hodně závisí na podmínkách chovu a sociálním chování jedinců ve skupině
Čtu tam dobře, že ničí jemnolisté rostliny?
They should also be kept in a planted tank, but they tend to have a love hate relationship with aquarium plants. Even though plants are to their liking and make them comfortable, they will tend to chew on them. Very fine-leaved plants will be damaged quickly, so thick-leaved, hardy plants will need to be used. Artificial plants can make a handy substitute.
Ještě dotaz, mohou se i čichavci zlatí chovat ve větší skupině.... dejme tomu samec a 4-5 holek? Pro začátek, do plné velikosti jich asi tolik nedojde...
V dobře zarostlém akvárku by to nemělo hrozit.
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33714x