Takže co si myslím já, ale je to opravdu jen hypotéza a to jí ani moc nevěřím sám.
Podle fotky to vypadá, že nemáš čichavce modrého, ale šedého. Jenže podle zabarvení těla a té hlavy bych řekl, že byl v minulosti ještě zpětně zkřížený s čichavcem modrým Cosbym (ten je původně vyšlechtěný právě z čichavce šedého, což je původní divoká forma). Mám doma čichavce šedé a perleťové a šedí se mi poměrně rádi třou a při tření bývají až skoro celí černí (prostě úplně změní barvu - taky záleží na světlu). No a podle toho, jak je ta somička tlustá, je buď vykrmená a nebo plná jiker (zvlášť, když je dva roky stará - nejlepší doba pro čichavčátka

), tak nasadila tzv. "svatební šat" a dala by si samce. Jenže problém je, že tu nedávno na fóru někdo psal, že se mu taky čichavec obarvil (hlava) a já si myslel na 100%, že se chce pářit, jenže ten čichavec umřel (čímž tě nechci strašit - to mohlo mít taky spoustu jiných důvodů).
Takové zbarvení, jako má ta tvoje samička jsem už někde viděl, ale nemůžu si vybavit kde a proč to tak bylo.