Čichavec - chov
to není ono. dělal to jak při 22, tak i 26-27 stupních (žádná změna), krycí sklo nesundávám ani při výměně vody
Někde jsem četl, že může jít o příznak nachlazení, zkus zvýšit teplotu (na cca 28 °C). Vhodný je kryt na akvárku, aby nebyl velký rozdíl mezi teplotou vody a vzduchu nad hladinou.
Je to možné a rozdíl žádný není.
tak jsme dva
To by mě taky zajímalo.
proč se houpe čichavec?
1 14.08.2011 08:11 michal – různé druhy
zdravim všechny akvaristy. Je možné vytřít samec čichavec modrý a samice čichavec zlatý? Pokud ano je na postupu nějaký rozdíl? Děkuji.
Starší reakce
Zdravím, dnes ráno jsem našla mrtvou samičku čichavce medového. Žádné známky poranění, žádné odřeniny, nafouklé břicho...vypadala jako živá, až na to že byla mrtvá.
V pátek nezpozorovány žádné problémy, plavala vpořádku, vypadala pořád stejně. Mírně stoupla teplota z 26 na 28° ale samec ani hengelky nejsou ovlivněni. Nemám tu testy na NO2 ani NO3 (stále musím dokoupit, zapomněla sem že obchody jako pet centra přece nemají chovatelské potřeby), ale nějaká příčina úmrtí co by vás napadla?
Jinak dnes tedy vyměním vodu a pokud se mi povede dostat do akvaristiky, chtěla bych rovnou koupit další samičku. Je to rozumné?
Děkuji za názor
Starší reakce
Tahle sestava (1+3) je ideální
Kdyžtak dobrý článek o čichavcích zakrslých najdeš tady:
www.akvarko.cz/… 1 02.08.2011 20:36 maniac – Čichavec zakrslý
Ahoj, chci se zeptat jestli může být spolu jeden sameček a tři samičky. Mám zatím jeden pár a dvě mladší samičky, tak jestli až povyrostou to nebude dělat neplechu? Akva mam 112 l a kromě nich je tem ještě 10 rasbor hengelových a 4 sekavci přičnopasý. Diky.
Starší reakce
liqimin zkus kouknout, u nás ho dokonce mají
Tak ten protogen jsme nesahnali. Koupili v Hornbachu Nobil Fluid Artemia od JBL, ten ale prý není na úplně pidi potěr. Snad ve středu někde seženu to lepší. Když tak ten vařený žloutek. Ještě někdo radil, do vody čtvrtinu banánové šlupky, že se rozmnoží nálevníci. Máme to od včera, zatím mi to nepřijde, že by se něco dělo.
1 05.07.2011 12:25 jakubkofi – Mno
on to chudak robyl a cez noc do rana sa mu to rozpadlo a po tyžni toho nechal
tak uvidíš,jestli vám něco vydrží.jak se potěr rozplave,někdy sameček dál zkouší hlídat,ale někdy loví malé taky.teď půjde o to,jak si poradíte s krmením..zkus ten protogen,ten jsem do akva taky dávala.
bylo to hnízdo.někdy si ho rozbourá sám,nebo při tření,může to být i silným proudem z filtru.pokud je mladý,tak se mu to hned nepovede.a to,že se chová teritoriálně k tomu patří.záleží na tom,v jak velkém akvu jsi ho měl a jaké ryby s ním.pokud to byl rájovec,ti bývají prý hodně teritoriální,ty jsem nechovala.
jo,díky
Tak včera večer už to byly průhledné kuličky s ocásky. Pár jich odplavalo po akva a neonky baštily. Většinu jsme dali do porodničky, tak uvidíme, až se rozplavou. Sameček je dost nervozní, že k nim přes sí´tku nemůže. O pár se jich stará mimo porodničku...
tak tu síťku zkuste,oni stejně hned po vykulení neplavou,ale visí.Já bych se spíš bála toho žloutku,to si zkazíte vodu v celým akva,tak aby to neodnesly ostatní ryby,hlavně ty neonky...a slyšela jsem jen o vařeným žloutku přecezeným přes jemnou tkaninu,ale syrovej???to určitě ne..třeba písne ještě někdo jinej...
Ta porodnička má síť ve tvaru kostky asi 15x15 a nahoře je bez sítě, že by kousek čouhal a hladina je volná, ale asi možná třeba pak až po vylíhnutí, protože si myslím, že by samečka menší prostor stresoval. Jde spíš o to, vylíhnou li se prcci, tak tam vlastně žádné hnízdo není, tak kde je pak budeme lovit. Odlovit ale jinam nemůžeme, nemáme další akva. Jediné, co mě tedy napadlo, tu jemnou síťku mít pak přímo akva. Krmení jsme se ptali v místní akva a byl nám doporučen vařený žloutek cezený přes punčochu, či dokonce žloutek syrový, trochu osolený....možná z toho nic nebude, jen kdyby náhodou, že jsme se aspoń zkusili.
oni si snad všichni čichavci staví hnízdo v rohu
ale za čas už nebude tak opatrný a všechno neuhlídá.tu odchovničku si nedovedu představit.nehledě na to,že by ho to nejspíš stresovalo a neměl by přístup k hladině na nadechnutí,ne?podle mě by bylo lepší počkat až se vykulí a pak je odebrat i s hnízdem.-než se rozplavou,to by pak měly neonky hostinu..a pak je,jak jsem psala,důležitý sehnat tu odpovídající potravu.tak pak dej vědět,jak pokračujete
Má výhodné místo v rohu akva, kde moc rybky nepustí. Jikry má poházené mezi rostlinkami. Může se dát sameček do síťové porodničky?.... že by jsme mu ten roh tou síťovou porodničkou pomohli ochránit...
mrkla jsem se na tvoje akvárko,filtr určitě nech puštěnej,máš tam dost rybek,ten sameček hnízdo neuhlídá.někdy se ani nevykulí.hlavně ty neonky mu jikry,nebo pak potěr rozkradou.odchov čichavců není moc jednoduchej (podle mě).Já jsem třeba počkala,až se vykulí a pak jsem celé hnízdo i s nimi přendala do menšího akva,kde jsem měla zajetej molitanovej filtr a vodu jako v akvárku,pár plovoucích rostlin.a taky krmení už musíš mít přichystaný.malej potěr ti jen tak něco nevezme do tlamky.nejlepší by bylo sehnat vířníky,trepku nebo i prodávají "sušenou kulturu nálevníka" teď nevím název,ale hodí se ty tyčinky do vody a ten nálevník se tam objeví.a až po čase přejít třeba na buchanky nebo artémku.
tak hodně zdaru
Filtr máme vnější...vadí to nějak? Odchovnu nemáme....máme jen porodničku. Dá se nějak využít? Sameček už se samičkou nic nechce, hlídá si nějaké ty své drobky, hnízdo je teda pofidérní, spíš žádné...má těch pár jiker mezi plovoucími pidi rostlinkami.
prosím tě,co to radíš?vypínat filtr?
...a teplá voda nedělá dobře rostlinkám?a jak to děláš ty,když je venku 35 stupnů a v akva 30? to jsou věci..
jestli máš filtr tak ho utlum na minimum nebo ho raději vypni a teplotu vyvyš o 3 stupně... od normálu, nebo ho hoď do odchovny se samičkou, protože by tak teplá voda nemusela svědčit rostlinkám
filtr může být, ale spíš nějakej klidnější. a agresivní určitě nejsou, mám v 50l akváriu šest čichavců.. dva samce a čtyry samičky, samci se někdy trochu preou o plovoucí rostliny, proto je nejlepší je rozdělit na každou stranu akvária..., dále ti porádim podrobněji na mailu nebo na facebooku, je toho spousta =)
lukáš vostrovský a mail mailto:lukasvostrovsky@seznam.cz
ve spolecenske nadrzi o tom pochybuji, zalezi na osadce. Az se poter rozplaval, odsal jsem ho vzduchovaci hadickou do odchovnicky, ale nedarilo se mi, zkousel jsem ruzne krmviva, i suseny vareny zloutek, menil vodu kterou jsem bral ze spolecneske nadrze, ale postupne uhynuli, nevim proc.
jinak tady je toho trochu vice o chovu, ten tvuj medovy tam neni, ale bude to dost podobne, tak mrkni
www.akvarista.cz/…
Děkuji za odpověď. Tak já jim zhasnu.
Máme vůbec šanci, že něco přežije? Hladina není snížená, je 30cm....
pokud je to poprve, tak aspon u mych cichavcu to bylo tak ze hnizdo nic moc, ale kdyz se snazili casem po druhe uz to bylo lepsi, mel poradne hnizdo ktere drzelo dobre jikry, v noci jsem nesvitil, nechal jsme tomu volny prubeh a nakonec se jich spousta vykulila.
Mám dotaz, dnes se jeden páreček celý den tře, jikry padají o 106, pár jich sameček posbírá...tím, že je po třetí v tranzu, mu dost jiker uteče než se probere. Ale on nemá moc hnízdo, spoléhá snad jen na plovoucí rostlinky(drobounké trojlístky). Stačí to? A mám hlavně dotaz, jelikož je to ve společném akva,kde jsou neonky a další rybky, mám nechat přes noc svítit, aby sameček měl šanci si to málo nějak uhlídat?
Starší reakce
Mám 6 čichavců medových. Tři samečky a tři samičky a jeden sameček je nyní ale úplně celý tmavě hnědý, nejvybarvenější ze všech a urputně si již dlouho brání místo mezi plovoucími rostlinami rohatce. Ale nic tam nemá, žádné hnízdo, jen pár bublinek a odhání všechny bez rozdílu a to i samičky. Má chování nějaký skrytý smysl? Předem děkuji za odpovědi.
Starší reakce
ja mam dve zlte a jednu modru a krmim tetra betta obyc. vlocky dajake tablety s riasami pakomarie larvi moina atd.a rastu stale viac a viac staci len dat niake vitamini!!!!!
Hm, myslela som si to.
Když si přečteš v atlasu ryb jejich nároky na velikost akva, tak bych řekl, že je jasná odpověď na Tvoji otázku stran toho přemístění, byť malého jedince čichavce perleťovýho do 45 litrovýho akvária.
rybicky.net/atlasryb/cichavec_perletovy Jde take o to, ze ryba (obecne) roste nejvice v urcitem useku sveho zivota a pokud v te dobe nema presne to co potrebuje, sice jeste vyroste, ale uz ne tak velka, jak by mohla. Jinymi slovy, pokud je treba ryba lecena, stresovana z nevhodnych podminek atp., a nejaky delsi cas v dusledku toho moc a nebo vubec nezere, prave v dobe kdy ma jeji druh nejvice rust, uz to na ni ohledne velikosti zanecha nasledky. A kdyz si clovek takovou rybu koupi, muze se snazit jak chce, uz nevyroste jak by mela.
Nekdy je to ale take jen konkretnim kusem, neco ma v prirode neskutecnou silu prezit a roste a prospiva jak muze, a necemu muzeme podminky i zlepsit proti normalu, zvyhodnit to, a pres veskerou peci se tomu nedari, i to je normalni. Z x koupenych ryb je pak nektera neduziva, bez viditelneho duvodu, zna to asi temer kazdy.
A nebo jak pise romant, rodice byli prtavi, vetsina mladych bude prtavych taky (ale ne vzdy vsechny), byt vetsi a mensi se sklonem spise k velikosti rodicu je normalni, priroda zkousi co je lepsi a co bude lepe prosperovat a jak se zda, pouziva k tomu nahodu a metodu pokus omyl.
Je pravdou, že u čichavců se velmi často setkávám s jedinci, kteří i přes veškerou péči a krmení, nedorůstají těch velikostí jakých by měli. Podle mě je to daný geneticky a těžko se stím dá něco dělat.
Možno podľa tej fotky to tak nie je vidno, ale keď si predstavím, že som mala ja takú veľkú, tak toto je oproti nej drobec. Preto by ma zaujímalo, či dorastie časom. Toto sa mi už stalo druhý krát. Kúpila som dve malé, že vyrastú a ani po 2 rokoch nevyrástli. Hnevá ma to, lebo by som chcela, aby boli také veľké ako tie modré, ktoré v pohode vyrástli. Keď ostanú takéto malé, tak ich potom dám asi do iného menšieho akvarka (45 l), kde mi vadiť nebude, že sú malé..
Já krmím čichavce podobně a teprve druhým rokem dorůstají do velikostí kolem 10 cm samečci a o něco méně samičky. Podle té fotky bych si myslel, že ta Tvoje je samička a tu velikost bych viděl jako normální.
Kúpila som pred pol rokom guramy perleťové, mali necelých 5 cm. Krmím ich stále krmivom od Sera pre labirintky, vločkami a mrazenými patentkami 3x do týždňa. Podrástli možno na 6 cm, ale viem, že vyrastú aj na viac. Mala som raz veľkú skoro 10 cm guramu perleťovú a to v menšom akvarku ako mám teraz. Teraz mám 126 litrové, husto osadené rastlinkami a rybky sú životaschopné, len nerastú, alebo len veľmi pomaly. Guramy modré vyrástli dosť rýchlo na 8 cm. Čo spraviť, aby podrástli?
Starší reakce
Když si otevřeš v atlasu ryb toho čichavce zlatýho, tak tam je odkaz na "plave v nádrži" a po rozklinutí se zobrazí nádrže uživatelů a uvidíš kdo Ty čichavce má a třeba se najde někdo u Tebe poblíž, kdo by šel do výměny.
Inzerce, burzy, chovatelé atd. ona když bude mít 7cm a bude se dát koupit v akvaristice, tak to bude určitě lepší, než současný bojovný stav.
To nevadí, doroste mu taky a nic se nemění na tom co jsem už napsal.
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33714x