Čichavec - chov
T. leeri je krásná ryba, mnohem kultivovanější než čichavec šedý/modrý, ale u labyrintek je sklo celkem zásadní, jednak ten rozdíl teplot vzduchu a vody u tebe není úplně malý (taky nebude konstantní, občas větráš apod.) a kromě toho dokážou vyskočit.
Ahoj, chtělo by to dát krycí sklo nebo kryt pro perleťáky , zvlášť ta venkovni teplota 21 není moc. Nachladí se. Litráž je pro ně dobrá, to chválím
Ahoj, zvažuji později do 400l akva perleťáky a otázka zní: voda 24st, nezakryté akva (zakrývat nechci), vzduch v místnosti v zimě 21st - je to hloupost, nebo by jste se toho nebáli? Budu rád za rady a zkušenosti s obdobnými podmínkami i třeba s jiným druhem.
Starší reakce
No já slyšel, že prej hlavně přes zimu ani mražený nítěnky. Ale mám tam dvě hejna teter a ty trpí a sušený jim nejede. Ale , co je až s podivem ,moji borci žerou i zelený.
Mám takový lístky a než dopadnou na dno, tak jich polovinu sežerou
)))
Jo teď mě to trklo.-) No sice latinsky trošku umím, ale myslel jsem , že ten dajana výrobek je profláklej.-)
Myslel? Já nejsem telepat. To je jiná. Sušené nebo lyofilizované můžeš dávat.
Ahoj, jo Dajana přesně tak, vzal jsem to na zkoušku.
Dáváš jim o něco mraženýho?
Zrovna pro tyto ryby nejsou nitěnky vhodným krmivem. Dneska máš obrovský výběr mražených krmiv. Dále sušená krmiva. Tady platí kup kvalitní. A hlavně střídat. To platí u všech ryb.
Ahoj všem , můžu dát Perleťákům Tubifex?
Starší reakce
A co samička, nechybí mu?
Klasická odpověď. Zaregistruj se, založ prezentaci akvária, pravdivě vyplň, přidej nějakou fotku a pak ti někdo poradí. Takhle těžko, nic o tom akváriu nevíme.
0 20.09.2019 13:13 Lukáš – Čichavec zlatý agrese
Mám problém s jedním čichavcem zlatým. Od začátku na všechny rybky útočí. Kolikrát prožene i neonku nebo živorodku. Teď asi nejvíce prohání a okusuje (zakousne do břicha) black molly.. V akváriu mám další čichavce například modrý nebo perleťoví a ty jsou úplně klidní a ostatních rybek si nevšímají.
Asi 5-6 cm (nechtěla jsem strkat metr do vody
).
takto jsem přemýšlel taky, ale labyrintky jsem neměl
na co si dát ještě "majzla"??
k Tobě jsem se díval
, kolik místa je od zářivek k hladině ?
Vyšší vůbec nevadí. V přírodě je to takto (myslím): Máš třeba toho čichavce nebo bojovnici. Voda má třeba těch 26°C a teplota vzduchu těsně nad hladinou i klidně 34°C (může být) a nevadí jim to. Samozřejmě situace přes den.
Hlavní je, aby nebyla až moc nízká, respektive aby se nelišila moc oproti teplotě vody.
V jednom akváriu s čichavci mám zářivky v krytu, takže teplota při svícení stoupá určitě o několik stupňů (možná o hodně ?). V druhém mám krycí sklo a na něm Chihiros LED. Ani v jednom nevidím rozdíl ve zdravotním stavu čichavců.
Teplota vody by měla být podobná té nad hladinou, nebo vyšší nevadí ( ta od světel) ?
Jde mi o to,jestli využít "staré" osvětlení (T5 s el.předřadníkem) nebo k vůli teplotě raději použít led.
Akva bude bez krytí ( krytem bude samotné osvětlení
)
Zamlouvá se mi ono přitápění ( všechny topítka (( krom topného kabele)) se mi v akva nelíbí) v období kdy i v paneláku klesá teplota ....
Starší reakce
-Lyfolyzované nítěnky jsou sušené mrazem, bezpečné krmení
-sušené běžným postupem, riziko že některé zárodky tam mohou být
-mražené, tam je rozpad hmoty a zamražen je i bordel voda = zcela nevhodné
-živé, u těch je třeba znát původ, aby nebyly od nějakého znečištěného zdroje
-dále se to dělí dle stravitelnosti a výživy, kde jsou na tom nejhůře mražené
Vím že je to tady OT, ale nedá mi to se nezeptat. V čem je mezi sušenými nitěnkami a těmi mraženými takový rozdíl? Proč jsou ty sušené “bezpečnější”?
Sušený, liofylizovaný nítěnky ano, mražený rozhodně ne, živý taktéž raději ne.
Snad prý jim nějak neprospívají dlouhodobě podávané Nitěnky, ale já sušenými Nitěnkami krmím celkem pravidelně po celou dobu. Těžko takhle poradit. Každé AQ je jiné a v každém spousta jiných ovlivňujících faktorů. Snad se někdo zkušenější ještě ozve.
Já je krmím, a tím pádem i všechny mé ostatní rybky, hlavně mraženým - několika druhy. Živé dostávají jen pro zpestření - hlavně komáry. A poté občas sušené
U mě jí všechno....sušený, mražený i živý....nitěnkama je pro jistotu nekrmím.
jistý si tím nejsem, ale když dlouhodobě nedochází k úhynům, loni jsem odchoval 3 snůšky mladých, max uhyne nějaká neonka z hejna stářím a najednou 2 čichavci v relativně krátké době, tak se ta souvislost s roupicemi nabízela, ale může to být samozřejmě náhoda, proto jsem se ptal ostatních, jaké mají zkušenosti
Uvítal bych soukromou zprávu ohledně názvů krmiv. Sím. Dikec.
-jsou to vesměs všežravci
-upřednostňuji prémiová krmiva, vzhledem k jejich problematice nádorových onemocnění
Moji nováčkové mají rádi všechno! Přitáh jsem si bohužel nějaký ploštice s kytkama , ale ty jim nejedou. Včera jsem tam dal pár vloček tetra rubínu a žrali to taky.-))))) Jinak Hikary je taky univerzální volba....dostali jednou mražený .....Ale společně s ostatníma, takže nevím jestli jim to jelo.-)
A seš si jistej, že uhynuli vlivem krmení? Na to krmení pro Čichavce se ptám, protože je často krmím sušenýma Nitěnkama, takže bych uvítal jakoukoli značku jiného krmiva.
Co nejraději baští vaši Čichavci perleťoví?
Starší reakce
Ve společenském akva chovám již několik let skupinku perleťáků, jsou zvyklí na krmení vločkovým krmivem + nepravidelně přilepšuji mraž. patentkou, v létě komářími larvami. Může jim vadit občasné krmení grindalem nebo roupicemi? V atlasu je varování na krmení nitěnkami, ale tam to chápu, že jsou nitěnky z "nečistého" zdroje. Roupice jsou izolovaná kultura, tam jsem problém nečekal, ale za poslední měsíc mám 2 úhyny a roupice jsem začal dávat tak 1x za týden. Tak přemýšlím, je-li to náhoda nebo to spolu souvisí, jaké máte zkušenosti?
Starší reakce
Tak 4 perleťový kousky dneska žena vysadila.-)
Starší reakce
Jo , díky za motivaci.-) Už se těším, že nebude prázdný akvárko.-)) Teda ne , že by stávající osádka neužila ve větším , ale už jsou okoukaný
))) Jinak jsem dneska koupil větší Hikari waffle
Doufej že to bude 1+3.
Takže vyhráli kluci perleťový, 4 kousky budu již příští týden.-))))
Starší reakce
Ahoj, jo slyšel jsem .-) Myslím , že největší favoriti jsou zatím perleťáci, tam se trochu bojím jak budou fungovat v akvárku , kde mám platinum soil. Ale musím říct , že vodu se mi daří držet celkem fit. Jinak, když budu myslet designově, potřebuju vzledem k hnědému dnu kontrastní barvu dominantních ryb.
S čichavci to je složité:
Šedí a jejich formy jsou z nich asi nejdivočejší. Ale ve větší skupině u mě nikdy nebyl problém.
Perleťoví jsou oproti šedým citlivější na kvalitu vodu, ale jsou výrazně klidnější.
Ideální jsou zakrslí / medoví, ale jen pokud seženeš kvalitní odchovy z ČR. Importy bývají nevalné kvality.
Pak jdou sehnat i jiné zajímavé labyrintky, třeba vrčivky.
Tak po dlouhém váhání to přeci jen budou čichavci, tak se přidávám do klubu
Jen řeším jaké.....
Starší reakce
Starší reakce
Děkuji
vlka napsal: ...moji čtyři kkousci se po nich můžou utlouci...ale jen živé a sušené...mražené jsem vyhodil, je to sajrajt...
ja zas živým vůbec nekrmím, jen sušeným nebo mraženým, nějak na živé nemám odvahu
Moji čtyři kousci se po nich můžou utlouci. Ale jen živé a sušené. Mažené jsem vyhodil, je to sajrajt.
Dobrý den, možná se ptám špatně, ale nenašla jsem vhodnější téma, tak zkusím tu. Četla jsem že pro čichavce nejsou vhodné nitěnky, ale už jsem nedohledala proč? Může mi někdo říct důvod a případně či vadí i mražené nitěnky? Mám toho hafol, ale nemám to komu dát. Díky
Starší reakce
Opravdu je potřeba hodně rostlin, čím více jich máš, tím lépe se cichavcum daří a jsou klidnější. Nevím o jakého čichavce se jedná, ale perletovej je největší straspitel. Dobre je jim pořídit plovoucky a oni se Ti budou zdržovat pod nima. Klidně mohu plovoucky darovat, rostou mi jak vzteklé
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 42 43
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 33715x