Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Copak je to za rybičku?

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Copak je to za rybičku? 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Copak je to za rybičku?
https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 21:14 Žena petulinakk [2017] Re: Lila1
Nene, jak píše Tomas Enderson, a rybka je štíhlá, štíhlejší než drobnoústky, navíc nemá nad ani pod černým pruhem žádný jiný ani světlejší ani tmavší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 21:10 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: Lila1
Tak to by být nemohla ta rybka na fotkách nemá tukovou ploutvičku. Já bych fakt zůstal u kaprovitých ryb.

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 21:10 xx Re: petulinakk
fishbase.org/…

co podélnopruhá - Barbus ablabes ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -7   08.02.2012 21:07 Žena Lila1 [31] Re: petulinakk
Nemůže to být Neonka černá?
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 21:03 Žena petulinakk [2017] Re: SanelOne
Ano, rasbora černopruhá ani nemá černý pruh protažený až k oku vepředu, ani až do ocasní ploutve včetně, aspon podle fotek ve zdejším atlase :-)
K některým rasborám bohužel fotka chybí, taky to možná ani není rasbora/rasborka...
Snad ji někdo pozná :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 20:59 Muž SanelOne [5] - TetryRe: petulinakk
U té Tvé rybky mi chybí červená skvrna na konci ocásku, kterou tam právě rozbora černopruhá má. Takže bych řekl, že to bude něco jiného...ale co, toť otázka pro Mr. gold star ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 20:41 Žena petulinakk [2017]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Koupila jsem před časem 7 boraras maculatus, doma jsem pak zjistila že se mezi ně připletla jedna rybka s pruhem, tvarem těla i velikostí byla přibližně stejná, proto jsem si jí zařadila jako "tu další malou boraras s pruhem" - b. urophtalmoides.
Rybka nakonec ale maculatky o dost přerostla, je zhruba stejně dlouhá jako moje drobnoústky trpasličí, jen štíhlejší.
Také na rozdíl od urophtalmoides má černý pruh protažený až k oku, a vzadu až do ocasní ploutve která je jinak bezbarvá. Neměla by to být tedy ani tato rybicky.net/atlasryb/razbora_cernopruha….
Poradíte?

Za kvalitu fotek se omlouvám, je mi jasné že to možná nebude stačit, strávila jsem focením docela dost času, ale rybka je prostě strašně rychlá :-(
Pokud by bylo nutné přiložit kvalitnější fotky, můžu se pokusit rybku odlovit a vyfotit lépe.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 15:05 Muž LiborSprysl [9015] Re: hawok
....a nevědomost hříchu nečiní. Nutno dodat bez křišťálové koule...V případě peřovců k nám dovážených je to skutečně lotynka. Protože obchodníci v Africe jsou je schopni prodat jako cokoliv a stejné je to občas i u nás. Ale on ten název asi pro běžného akvaristu moc podstatný není. Jistější je to s veliferama a nigritama například "z dílny" pana Ešpandra. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   05.02.2012 13:10 Muž hawok [64] - ČtverzubciRe: exit
taky je treba zduraznit, ze co se tyka perovcu a zvlast flekatych, ze se na nasem trhu objevuje spousta hybridu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 12:07 Muž LiborSprysl [9015] Re: exit
S ohledem na ten rozmazaný flek bych jistotou nehýřil že to je peřovec kukaččí. Těch flekatých peřovců je více...Navíc to mázlé má fleky podstatně větší než multipuncatus, to je i vidět smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.02.2012 10:09 Muž Deathbull [1928] - CichlidyRe: exit
To ti řeknu úplně přesně, to je rozmazanej flek:) Ale když jsem vytáhl po čase ze skříně křištálovou kouli, tak ta mi poradila že by to mohlo být tohle :

rybicky.net/atlasryb/perovec_kukacci :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2012 10:05 Muž exit [116] - Rostliny
Fotka k příspěvku Poradí někdo co je to zač? Přitáhnul jsem to s rostlinami.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2012 09:17 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: chmelik
Pancéřníček kropenatý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2012 20:01 Muž chmelik [0] – Co je to za rybu
Fotka k příspěvku Byl jsem na jídle a zaujala mi tam tato ryba ale nevím jak se jmenuje. Díky :-) za pomoc

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.02.2012 18:16 Muž Pepino78 [49] Re: Filip980
Xantorická forma, albín by měl asi "trošku" červenější oči ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 18:05 Muž Filip980 [398] - RostlinyRe: 93petr19
Tetra černá - albín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2012 18:03 Muž 93petr19 [5] - Rostliny – Co je to za rybu?
Nevíte někdo co je to za rybu?
rybicky.net/nadrz/14223/0.jpg

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 12:57 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kyd
Balonmolly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2012 12:51 Muž Kyd [43] – copak je to za rybičku?
Fotka k příspěvku Prosím... nepoznáte někdo co je tohle za rybku?
vým jen že je to živorodka a že snad druh nějké Platy ..
foto je samec.. samička je malonko menší a méně barevně výrazná a nemá patrný výrůstek nahoře před hřbetní ploutví..
omlouvám se za kvalitu foto ale ty mršky nepostojí..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:50 Žena Beastie [338] Re: Voloduson
www.seriouslyfish.com/… toto jsou úžasné stránky ( které žádným způsobem nekonkurují těmto, tyto jsou 100x lepší). Dole v sekci notes jsou psané hlavní vzhledové a poznávací rozdíly
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:35 R Muž Silent [5949] Re: Voloduson
Myslím, že kalimantanská to nebude, protože ta má odlišnou kresbu. Skvrna na boku je u kalimantanské výrazněji oválná na rozdíl od kulaté kterou má maculata.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:29 Voloduson Re: Silent
Diky, jen pro uplnost, proc to nemuze byt jedna z techto? rybicky.net/atlasryb/razborka_kalimantanska ci rybicky.net/atlasryb/razborka_thajska

I kdyz asi si z casti odpovim sam, ze ty moje jsou uz vetsi nez 1,5cm... Takze Thajska asi neprichazi v uvahu... Prijdou mi na prvni pohled stejny... Tak bych jen rad znal nejaky znak podle ceho se da poznat co je co... Jeste jednou diky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:19 R Muž Silent [5949] Re: romant
Tak máme asi pravdu. Já jen napsal staré a patrně už neplatné latinské jméno :-D . Musím se polepšit a občas kouknout do atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:17 R Muž romant [28001] Re: Voloduson
Řekl bych že je to tato rybicky.net/atlasryb/razborka_trpaslici
Edit: Honza si myslí to samý, tak ještě aby to bylo správně. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:15 R Muž Silent [5949] Re: Voloduson
Nebude to Rasbora maculata?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2012 18:10 Voloduson – Prosim o identifikaci razborky...
Fotka k příspěvku Dostali se mi do pece tyhle minikousci... Samozrejme vim, ze jde o razborku, ale nedokazu urcit o kterou konkretne, dokaze nekdo poradit?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 18:51 R Muž romant [28001] Re: purkytka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 18:39 purkytka – Jméno ryby???
Fotka k příspěvku Nezná prosím někdo jméno této rybičky. Je velká asi 20 cm. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 13:30 Muž LiborSprysl [9015] Re: pavel007
Obyčejné mečovky... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2012 13:26 pavel007
Fotka k příspěvku co je to za rybku ?

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 00:37 - Re: rudolf
Práve pre tú druhovú odlišnosť som ju z netu pridal na porovnanie. ;-) Bohu žiaľ nechovám,tak nemôžem pridať vlastné fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2012 00:26 Muž rudolf [5005] Re: prasan
Já jsem předesílal, že jsem nechtěl do téhle diskuse vůbec vstupovat, protože už není nic nového, co by se k ní dalo dodat ;-) Nicméně když sem vkládáte tuhle fotku, tak by bylo dobré případným zájemcům o tyhle ryby připomenout, že pochází z internetu a zachycuje pouze jednu z několika vzhledově odlišných podob, které se na internetu na fotkách pojmenovaných Puntius binotatus objevují. Jinak tuhle fotku pořídil polský akvarista z Gdaňsku Bogdan Janiczak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 00:18 Muž rudolf [5005] Re: larix
Tak nějak ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 00:09 - Re: soubi
Fotka k příspěvku Puntius cf.binotatus (Barbus cf.binotatus)
Ako po mne napísal aj Haimdol a neskôr rudolf,je to najpravdepodobnejšie binotatus i keď z jednej fotky je to určovanie trocha ťažké.
Ja som to tvrdil hneď,no akosi mi nikto nechcel veriť. ;-) ano

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2012 00:01 Muž larix [1420] Re: rudolf
Takže Puntius binotatus agg.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   14.01.2012 23:53 Muž rudolf [5005] Re: LiborSprysl
Už jsem ti někdy, Libore, říkal, že kamarádit s tebou je občas opravdová radost? :-D Viděl jsem to tu už dopoledne a rozhodl jsem se do toho nevstupovat, neb mi přišlo, že k tomu nemám co jiného říct, než už tu zaznělo, a jak víš, tak opakování zbytečných slovíček nemám rád. Ale když už jsi mne vyvolal, tak tedy musím, i když tentokrát zklamu asi úplně všechny, kteří se do diskuse o téhle rybě zapojili.
Takže nejdřív zklamu ty, kteří se moc neumí dívat na ryby (to není vůbec nic pejorativního, já se úplně stejně, ba ještě hůř, dívám třeba na auta coze ) - tohle opravdu není arulius, filamentosus, mahecola, melanostigma, nic z téhle party, ty ryby prostě vypadají jinak proporčně, mají jinak umístěné skvrny na těle a v ploutvích atd.
A teď zklamu ty, kteří věří, že přijde 100% určení. Nepřijde a obávám se, že na základě jedné fotky bez znalosti čehokoli jiného ani nemůže. Tahle ryba je velmi podobná, opravdu hodně, rybě, která se objevila na fotce ve třetím dílu Merguse označená jako Barbus sp. „Sattelfleckbarbe“. V mezičase (bolestně jsem si uvědomil, že od prvního vydání třetího dílu Merguse uplynulo už 22 let) byla ta ryba na základě čehosi, o čem se čtenář nemá šanci dozvědět, přeurčena a ve třetím vydání Fotoindexu z roku 2007 už figuruje jako Puntius binotatus.
Larix zmiňuje variabilitu – určitá variabilita mezi populacemi z různých lokalit existuje u mnoha parmiček, nakonec do druhu Puntius binotatus patří dnes (kromě mnoha jiných původně samostatně popsaných druhů) třeba i ryby popsané původně jako Barbus palavanensis až na Filipínách. Ale u druhu Puntius binotatus je dokonce jeho variabilita mimořádně proslulá. Na ukázku ocituji kousek z popisu Puntius binotatus v knize Tysona R. Robertse The Freshwater Fishes of Western Borneo: „Jde o nejvíce rozšířený a zřejmě nejvariabilnější druh rodu Puntius v jihovýchodní Asii … Vykazuje velkou geografickou variabilitu ve výšce těla a především ve zbarvení.“
Je pravda, že Puntius binotatus je obecně první ryba, na kterou si člověk při pohledu na fotku, kterou tu řešíme, vzpomene. Takže i já bych řekl – je to zřejmě Puntius binotatus. Ale na druhou stranu Larix ví víc než my všichni ostatní dohromady. Zná juvenilní zbarvení oněch ryb, a má-li pocit, že „nesedí“, jak píše, je to na pováženou. Otázka je, s čím to srovnával. Osobně z místa nevím, kam bych šel hledat hodnověrný pramen juvenilního zbarvení Puntius binotatus, možná, že kdysi někdo někde publikoval článek o odchovu, kde mládě vyfotil, ale to nejsem schopen jednoduše najít. A slovní popis nemusí být vždy úplně ono. Když už mám otevřeného toho výše citovaného Robertse, tak tedy: „Mladí jedinci mají nepravidelnou řadu daleko od sebe vzdálených čtyř nebo více tmavých skvrn uprostřed boků a skvrnu na bázi řitní ploutve, která s růstem mizí. Někdy jsou skvrny spojeny do skoro plynulého pruhu vedoucího středem boků. Často mají mladé ryby spojenou dorzální a kaudální skvrnu příčným proužkem se skvrnou ve střední linii boků; občas se taková kresba objevuje na některých lokalitách i u dospělců.“
Na konec jenom poznámku, že platné české jméno Puntius binotatus je parmička zlatolesklá. A sami ichtyologové nejsou jednotní v tom, zda tento druh řadit do rodu Puntius nebo Systomus. Nemám na mysli spor o to, zda část parmiček vyčleňovat do rodu Systomus (Systomus tetrazona zní divně;-)), nýbrž to, že mezi ichtyology, kteří uznávají znovuzavedení rodu Systomus jsou tací, kteří do něj řadí i druh binotatus, zatímco jiní jej ponechávají v rodu Puntius.
Jaroslav Hofmann
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 15:17 Muž larix [1420] Re: LiborSprysl
To je pravda, ak to nie je na 100%, tak to nemá význam. Ten pán doktor by sa hodil. Pozeral som aj nejaké vedecké opisy ale stratil som sa v tom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 14:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: larix
Tipovaná je celkem nanic...On to pan doktor vyřeší, když bude mít čas a chuť, zásadním rozborem všech ze skupiny Puntius, umí je fakt dost dobře :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 14:50 Muž larix [1420] Re: LiborSprysl
P. filamentosus to určite nie je. A na P. binotatus mi zas nesedí juvenilné sfarbenie. Možno nový druh pre vedu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 14:31 Muž LiborSprysl [9015] Re: tchomas
Až sem zavítá pan doktor Hofmann Jeníku, tak mně možná naplácá přes ruce, ať se necpu do ryb, které nedělám smich Binotatus je velmi praděpodobný, ale docela klidně i filamentosus bych zcela nezavrhoval...Ona jedna fotka není pro takovou věštbu to nejideálnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 11:20 Muž tchomas [1] Re: Larix
myslím si taky že to je parmička skvrnitá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 11:20 Muž robo35 [4] - CichlidyRe: larix
ja tipujem na Capoeta arulia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 11:03 Muž larix [1420] Re: Silent
Ja som vtedy brúsil po nete asi týždeň a tiež sa mi najviac podobá na P. binotatus. Neviem ako je to s variabilitou tohoto druhu lebo na niektorých fotkách sa podobá a na iných nie. Inak ešte info - mal som ich cca 7 rokov a dosiahli veľkosť 11 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.01.2012 10:21 R Muž Silent [5949] Re: soubi
Parmička černoskvrnná to není určitě. Ta má černou skvrnu na ocasním násadci a je štíhlejší v těle. Spíše mi to připadá jako parmička skvrnitá (Puntius binotatus) ale ani tady si nejsem úplně jistý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 10:14 Muž soubi [32] Re: prasan
co ťažko...? coze neni to ona nebo nedoroste až 15cm...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 10:07 - Re: soubi
To tažko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 10:05 Muž soubi [32] Re: larix
jo je to Parmička černoskvrnná(Puntius filamentosus) X-) naroste docela velká ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.01.2012 10:02 - Re: larix
Puntius cf.binotatus (Barbus cf.binotatus)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 02:38 Muž RadioactiWe [193] - LabyrintkyRe: larix
Podobá sa mi na rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernoskvrnna
Len keby mala, potvora, tú škvrnu inde :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2012 00:47 Muž larix [1420]
Fotka k příspěvku Kedysi som mal v akvárku takúto mrenku (parmičku) a nepodarilo sa mi o nej nič zistiť. Vie niekto o aký druh ide?

https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 226634x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/147-copak-je-to-za-rybicku?od=2224