Copak je to za rybičku?
https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.
Podle mě je to nějaké L-ko, ne sekavka.

Tohle to určitě nebude má to prisavku jako krunyrovec. Měli jsme za to že nám říkali ze to je pelcoita nebo tak nějak ale na internetu nemůžeme nic takového najít takže si to myslíme špatně nejspíš
0 24.05.2021 08:38 Nikol2610 – Zná někdo prosím přesný název?

Zdravím všechny, koupili jsme tuto rybu a po cestě domů zapomeli její název. Může mi prosím někdo poradit jak se jmenuje?
Starší reakce
Všechny čtyři ryby na snímku jsou jednoho druhu, a to Crossocheilus reticulatus (parmoun síťkovaný). A všichni parmouni mají vousky, takže pokud je některé vaše ryby opravdu nemají, tak o ně nefyziologicky přišly.
Mě to připadá jako parmoun síťkovaný, ale nevím určo.
0 01.05.2021 17:18 jirkafarky – Parmička černopruhá - Crossocheilus siamensis

Dobrý den, dnes jsem koupil na pomoc proti vláknité zelené řase tyto rybky s tím, že kupuji Parmička černopruhá - Crossocheilus siamensis, avšak jejich charakteristický černý pruh nějak postrádají. Mají pouze černou tečku u zadní ploutve. Paní co mi je prodávala mě zjišťovala že se jedna skutečně o výše uvedenou rybku avšak chtěl bych se vaší cestou zjistit, že tomu opravdu tak je a nekoupil sem jiný druh parmicky. Mam podezreni ze pouze 1 z 4 rybek je opravdu Parmička černopruhá - Crossocheilus siamensis, jelikoz jako jedina hned zacala vse okusovat a akvarko cistit od ras.. ostatni se do niceho takoveho nemaji.. taktez jako jedina ma fousky ostatni nemaji. Dekuji za pomoc
Starší reakce
Budeš mít nejspíš pravdu s tím "pomcem velkoploutvým" (Pomacanthus arcuatus), když se dívám na ty fotky ve vyhledávači.
Ten velkoploutvý na rozdíl od toho paru má taky ty šupiny na těle připomínající "struhadlo" nebo "pupínky" jako ta rybka na mé fotce
Díky moc, jdu si u ní přepsat název

Ahoj. A nebo tenhle,
images.reeflifesurvey.com/… což by měl být Pomacanthus arcuatus. Připadá mi dost podobný. Problém je, že tyhle ryby v průběhu života zbarvení celkem mění. Ale počkej si na názor někoho, kdo tomu rozumí.

0 27.03.2021 19:32
půlpy [2168] 
Ahoj,
nevíte někdo co je to za rybku?
Je to "pomec paru" (Pomacanthus paru) ???
Starší reakce
0 13.03.2021 10:02 Brny – Co to je za rybku prosím ?
Starší reakce
taky si to myslím
mimochodem dnes má tato ryba svátek

Prosím copak se to tam ,,motá,, kolem toho dřeva od 0:30 min za rybičky ? Děkuji...
www.youtube.com/…Starší reakce
1 06.11.2020 14:26 Silviebaris –
Re: Míša Děkuji, ale asi to není ona, vypadá trochu jinak, je trochu dokulata.

0 06.11.2020 14:09 Míša – Nevíte někdo co to je?

Tuhle rybičku jsem dostala od známých, nevíte někdo co to je za druh?
0 04.11.2020 13:27 Adajo – Neznámá

Zdravím. Fotka děs běs, ale nepoznal by prosím přesto někdo, co je zač? Díky
Starší reakce
Garra gotyla, gara pákistanská

Starší reakce
Myslím že ste správne určili druh.

pozeral som fotky a podobajú sa.

Jedná se prosím o Mřenku krátkou?
Starší reakce
0 16.09.2020 13:49 Irena
Starší reakce
tramtra má pravdu. V dole v tom videu píšou, že to je Norman's lampeye killifish, což je Poropanchax normani. V atlase je patrně nějaké starší, dnes už asi neužívané latinské synonymum.
Hezký večer, prosím jak se jmenuje rybička v čase 6:35min. Jak ji ,,svítí,, nad očkem ?...
www.youtube.com/…Starší reakce
Ano, je to střevlička východní (Pseudorasbora parva).

Zdravím zdejší odborníky a zdvořile žádám o pomoc. Děti mi v potoce nachytaly nějaké rybky. Ač to tak možná z fotky nevypadá, většina přežila a byla vypuštěna zpět. Nepoznáte někdo, o jaké rybky se jedná?
Předem děkuji za reakce

Je to nějaká štíhlotělka, spíše rodu Copella než Pyrrhulina, nejspíš mladá nevybarvená samice štíhlotělky lalokoploutvé (Copella vilmae), možná by to mohla být i štíhlotělka Eigenmannova (Copella eigenmanni). Mimochodem, nevím, co je to za akvárium, ale ta tuberkulózně-rachitická samice pavího oka dole uprostřed je strašlivá, ta už měla být dávno utracená.
rybicky.net/atlasryb/razbora_okoskvrnna
jen takový tip, mi to z té fotky moc nejde porovnat. Ale odborník to určitě pozná i z takové fotky, to zase né že ne. Jak psal RAP, p.Hofmann koukne a bude jasno.

Omylem odloveno v akvaristice s tetrama ohnivyma, nevite nekdo, co je to zac? Dekuji za radu.
Mohla by to byt tetra cervenooka?
Starší reakce
A jéje... zase nějaký docent... Já slušně, páč ho neznám a tak vyknu a hned je oheň na střeše...
Tak hochu, za těch cca 40 let mášte dost času na to, abyste toho choval mnohem více a stačí jen 30 kubíků...
No a nakonec...když máte ryby u země v páru jako kafilérku a moc k nim nelezete, tak holt se občas stane.
Dobrý?
Odkážu Tě na RAPa, on je profík, zatímco já jen týpek, co se před léty ujal utrápené rybičky z které vyrostl macek... A tak jsem mu udělal krabici s vodou úměrně jeho potřebám...
Jmenuje se Potvůrka... Měří skoro 30 čísel, zplodil stovky potomků... A nikdy mě nekousl!
Měl bych návrh: co takhle si na webu, kde si všichni tykají, nezavádět vykačku? (což je v daném kontextu ekvivalentem do tváře vmetené urážky)
Co takhle u dotazů začátečníků spolupracovat? Každý dodá své zkušenosti, poradí
Svým motagujcům se můžu vrtat mezi mladými, v životě mě žádný nekousl. Proč?
Na to ať si každý přijde sám
Mmch teď budu Rejpal, ale - jak si může někdo NEVŠIMNOUT 2000 mladých?
A že všechny (!) druhy kančíků někdo choval? Na to by potřeboval letištní halu a min. 300 let života...
To vyprávějte někomu, komu visel ten kousek na prstě, protože si nevšiml, že vozí s maminou asi 2000 čerstvých mladých... já kančíky docela znám... prošlo mi rukama bezmála všichni...
P. managuensis v přírodě do 60 cm u samců, u P. notaguensis tamtéž do 25 (v akváriích až 30 cm - celkem paradox). Dík podobnosti názvu se managujský s motagujským snadno zamění. Akorát je mezi nimi plus mínus čtvrt metru rozdíl délky, nemluvě o odlišné povaze - menší druh je neporovnatelně agresivnější

Taky se běžně managujci s dovii zaměňovali.

V poměrně běžné nádrži 450 litrů, samec managujce 48 cm.
Moc děkuji!

Ještě jsem tak přemýšlela, vůbec nevím, jakou můžou mít hodnotu? Jelikož jsem od Vás teď zjistila identifikaci, a tedy jejich povahu, tak přemýšlím, že se jich vzdám. Přeci jen nejsem zvědavá, jak mi všechno postupně vyžerou.

1. Paratheraps cca 25-30cm 2. Heros cca 12-15 cm 3. Parachromis 20-25cm. Předem mockrát děkuji za odhady.

Trefa, až na ty parachromisky - guapotes chovám, takže mě rozdíly "praští přes oči", asi jako kdybych měl srovnání mezi jaguárem a levhartem (lhostejno, zda skvrnitou nebo melanickou formou obou taxonů). I při stejném základním zbarvení mají moty vždy výrazné příčné pruhy, zatímco loisky jen ten podélný pruh. Plus hromada dalších detailů, to si ale musí člověk odkoukat osobní zkušeností, k záměně může dojít velice snadno
PS.: Pro původní tazatelku - rodové zařazení Paratheraps vs. Vieja jsou dnes synonyma, jde o stále stejné rybičky. K severáčům - podle odborníků H. Severus v českých akváriích nikdy nikdo neviděl, všechno co se pod tím pojmem prodává jsou zástupci dvou (+?) nejbližších příbuzných a následně jejich mix
... jinak ta parachromiska, vzhledem ke značnému pohlavnímu dimorfismu, doroste tak 15 cm. Samec by byl dvojnásobný. Klika, že jde o nejmenší zástupce rodu - namátkou P. dovii je v průměru větší než Vánoční kapr (samci v přírodě až 80 cm)

První je středoamerický kančík z okruhu Vieja fenestrata a druhý je jihoamerický kančík z okruhu Heros severus. Přesnou definici nedám, u těchto taxonů se leckdy lokální variety téhož druhu liší výrazněji než typoví zástupci geneticky zřetelně odlišitelných příbuzných druhů. Třetí rybka odpovídá tvarem hlavy a zbarvením samičce Parachromis loiselei, dravého středoamerického kančíka, jen tvar těla je moc štíhlý. Což ale nemusí nic znamenat - populace z jezer jsou vysokotělé, zatímco říční/potoční mají proudnicovitý tvar.
Každopádně v akvárku nekombinovat! Všechno je to kolem 30 + cm, ve dvou případech i silně teritoriální. To je jako muflon, divočák a vlk ve stejném výběhu. Bojovník s predátorem se zákonitě pustí do sebe (osobní zkušenost - juvenilní fenestratus vs. Parachromis motaguensis) a ten mírný (severáček) umře stresem i kdyby si ho ti dva nevšimli (vyčtené)...
https://rybicky.net/atlasryb/fotogalerie/
Toto téma slouží výlučně k určení druhů ryb. Je-li ryba správně určena, pak další otázky (např. k jejímu chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování ryb přeje redakce portálu.
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 227709x