Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.05.2014 19:39 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Svolor
Chcelo by to vedieť viac o filtrácií, aký filter? Ako a koľko vody sa vymieňa? Celkový počet rýb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.05.2014 21:13 Svolor – Zvláštní úhyn pavích oček
Dobrý den, prosím o radu, kdyby někdo věděl něco bližšího.
Máme akvárko 120l, rostliny, filtrování a čistota akvárka je v pohodě, pH jsme měli 6,5. Přesto nám tak po měsíci až dvou rapidně začali hynou jen samičky pavích oček. Dvě měli tedy z ničeho nic nejednou propadlé bříško. Pár dalších mělo ze dne na den úplně jakoby zlomenou páteř. Byly takové možná lehce pomalejší než umřely. Přešlechtěných asi 6 samiček a samečků s vykrojeným ocáskem zmizelo úplně a beze zbytku. Jako poslední nám umřela samička, která byla stálicí a stejně stálý sameček, toho jsem raději vyhodila, protože začal mít po sobě světlejší flíčky. To jsme hned vypnuli filtraci, nasadili ESHA2000 a dnes jsme po ukončení léčby pH zvýšily na 7,5, zapnutí filtrace předposlední živá samička porodila 17 miminek potlesk . Za to té poslední se zase nějak propadá bříško. Jsem z nich zmatená, jedna porodí a druhá umírá. Dáváme jim různé krmení - vločky, granulky i zmrazené dafnie. Je to takové zmetené, ale stejně tak jsem z těch našich oček zmatená i já. Ve společném akva jsou neonky, black molly, pancéřníčci i ancictrusové a z nich neumírá nikdo :-) . :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 21:24 R Muž romant [28001] Re: romanakus
No jak jsem psal, začni s tou výměnou vody a to klidně denně a o provozu a fungování akvária si něco přečti a to bude platit i pro tvého tchána. ;-) rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 21:20 romanakus Re: Atika
no jestli má jet pořád to nevím ale tchán má taky ryby a filtruje tak 5-7hod denně tam bude asi jiný problém ale nevím jaký potřeboval bych se o tom nějak poradit trochu blíže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 21:16 Žena Atika [134] Re: romanakus
Skoro pořád nebo pořád? Filtr se vypíná jen na údržbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 20:49 romanakus Re: deck
filtr jede skoro pořád a hladina se vlní myslím že dostatečně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 20:46 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: romanakus
Pokud tam máš mastný oka, tak si myslim, že je to tzv. mrtvá voda. Pokud se ti hladina nehýbe a stojí, tak se to stává. Chce to nastavit filtr tak, aby ti hýbal s hladinou a nemělo by se to dít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 20:19 romanakus Re: romant
zdravím díky za odpověď je pravda že jsem si všiml jednou snad takový mastný oka na hladině

akvo mám 120l a vodu měním tak jednou za 2týdny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 20:10 R Muž romant [28001] Re: romanakus
Nevím, jak často měníš a jak "velký" je to akvo kde jsou oka, ale nebál bych se měnit častěji vodu. Možná že je právě otrávená, jak se domníváš, tedy vyššíma hodnotama N látek z produkce těch ok. ;-) Nicméně, je to jenom taková úvaha. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 20:03 romanakus
Zdravím může mě někdo poradit nějak často mi umírají ryby nic na nich není vidět je možné že je přiotrávená voda?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 19:24 Issa Re: LiborSprysl
Je-li to takto proste, tak to staci. Ja myslela, ze je to nejaka slozitost (napr.rozdil pri krmeni ruznymi druhy ziveho/mrazeneho). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2014 17:03 Muž LiborSprysl [9016] Re: Issa
Issa napsala: Mohl byste se, prosím, trochu rozepsat o té kvalitě krmení ve vztahu ke kvantitě odpadních látek u živorodek. Moc by mě to zajímalo. Předem díky. :-)
To je jednoduché - čím levnější krmení, tím více nicnedávajícího balastu, který rybou projde a zatíží vodu. Nevím jestli je to dostatečné... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2014 13:41 Issa Re: LiborSprysl
Mohl byste se, prosím, trochu rozepsat o té kvalitě krmení ve vztahu ke kvantitě odpadních látek u živorodek. Moc by mě to zajímalo. Předem díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   13.05.2014 06:18 Muž LiborSprysl [9016] Re: cezarmilan
cezarmilan napsal: Ani 25L nič nerieši. Pochopte prosím vás, že to, čo z nich vyjde sa rozkladá ďalej a ďalej. Objem vody a ani filter nestačí odburávať dusík a čpavok. No a to ich ani vo vode nieje vidieť. Myslím ten dusík a čpavok. Jednoducho tŕpia a šialene. Amoniak je smrteľne jedovatý.
O tak malé akvárium a ještě s živorodkami je třeba se starat skoro denně, to znamená především měnit vodu...Není to srozumitelnější sdělení? ... I když opakuji jen Romana... ;-)
Jinak je vaše sdělení nesmysl. Mám v třiceti litrech chovné skupiny barevných ok (3,10)zcela běžně, pokud jsou zrovna samice prázdné...Ale holt to chce každý den si pohrát s vodou a krmit kvalitním krmením, aby odpadu bylo co nejméně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 18:45 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Majka
Ani 25L nič nerieši. Pochopte prosím vás, že to, čo z nich vyjde sa rozkladá ďalej a ďalej. Objem vody a ani filter nestačí odburávať dusík a čpavok. No a to ich ani vo vode nieje vidieť. Myslím ten dusík a čpavok. Jednoducho tŕpia a šialene. Amoniak je smrteľne jedovatý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 12:28 Majka Re: MarekP
Díky za informace. Tu velikost akvária jsem špatně odhadla. Nemá 10 l, ale 25 l. Mám ve sklepě od něj schovanou krabici, tak jsem se na ní byla podívat. Jinak tam máme ještě filtraci a topítko, živé rostlinky. Připadá mi, že voda je čistá, ani řasy na skle moc nejsou. Jediný problém je, že na víku musím odstraňovat plíseň. Ale to nevím jak tomu zabránit, protože ho nechci omývat sapony, aby se pak nedostaly do vody. Takže víko jen otírám vlhkým hadrem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 22:58 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Majka
Majka napsal: Jinak pořídili jsme dva velké žluté šneky. Starají se o úklid.

Hádám správně, že tam máte Ampulárky? rybicky.net/atlasostatnich/ampularka_argentinska
Rozklikněte si odkaz a čtěte: "Na chov jedné dospělé Ampullarie se doporučuje jako minimum 30 litrů vody, za optimum se považuje 50 litrů, jelikož jejich výkaly dost zatěžují vodu."

Já jen, aby ten váš úklid nebyl jen "úklid". Co se týče plžů "pomocníků", tak bych doporučil Okružáka - rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 20:39 R Muž romant [28001] Re: Majka
V akvaristice platí, že čím menší akvo, tím větší mohou nastat problémy, čímž neříkám, že nezprasit se nedá i 500 litrů, ale to co jsem napsal o té alespoň ukočírovatelné velikosti i pro "neakvaristu", na to bych si trval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 20:39 Majka Re: romant
Jinak pořídili jsme dva velké žluté šneky. Starají se o úklid. Jen mě trochu překvapilo, že tam jeden likvidoval celou rybičku. Známý si dělal srandu, že si jí ten šnek ulovil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 20:36 Majka Re: romant
Já vím, ale já se za akvaristu nepovažuji. Ditě přišlo " Maminko, já chci zvířátko". Tak mi malé akvárium připadalo, jako nejschůdnější řešení pro rodinu(jezdíme často pryč na víkendy). Dítě se naučilo, že je potřeba se o kamarády starat, že také s námi nejsou věčně a také se s nima rozloučit (děláme na zahradě hrobečky). Tohle byla první rybka, která byla nemocná a na víc jsme jí museli utratit :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 19:10 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Majka
10 ti litrové akvárium pro gupky , divím se že tam ještě nějaké máte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 19:08 R Muž romant [28001] Re: Majka
Majka napsal: ... Máme jen malé asi 10 litrové akvárium a jen paví očka... V tom je onen pověstný pes zakopán. Malý akvo, solidní počty silných bordelářů, to se bude do budoucna udržovat v životaschopný kondici jen velmi těžko. Osobně bych doporučil pořídit standartní 50 litrový akvo, když už se bude jednat o ty paví oka. Bude to pro všechny zúčastněné tím lepším řešením. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 19:08 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Majka
Dává se polévková lžíce (zarovnaná, ne vrchovatá) na 50 litrů. Tak adekvátně ubrat na 10 litrů. Ale rozpusť tu sůl třeba v jedné deci vody a pak ten roztok nalij do akvária. ;-) A když máš tak malé akva, tak bych to nepodceňoval (není stabilní jako velké a je náchylné i na malou změnu) a vodu (aspoň třetinu) vyměň hned. V tak malém objemu to přece není problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 19:01 Majka Re: MarekP
Také děkuji za rady. Rybička to už má za sebou. Zítra se chystám vyměnit vodu. Máme jen malé asi 10 litrové akvárium a jen paví očka. Tu sůl bych tam dala, ale nevím kolik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:53 Muž MarekP [812] - MalawiRe: Majka
Ostatní už vše ohledně té ryby řekli, já jen dodám, že bych potom do akvária aplikoval Eshu Optimu či Eshu 2000, nebo aspoň trochu soli, aby zbytek osádky akvária byl trochu odolnější vůči nemocem apod. ;-) A ještě před tím vším nezapomeň vyměnit aspoň část vody, to pomůže vždycky. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:41 Majka Re: jamajcan
Děkuji zkusíme buď led nebo tu minerálku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:28 jamajcan Re: Majka
Existuje více způsobů a více názorů,jak to udělat.Koukněte do tohoto vlákna. rybicky.net/forum/15576-usmrceni-ryby…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:26 Majka Re: romant
Děkuji za informaci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:23 Majka Re: jamajcan
Děkuji za rychlou odpověď. Dcera bude smutná těšila se na malé. Ale nedá se nic dělat. Nemáte nějakou radu ohledně utrácení rybiček?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:22 R Muž romant [28001] Re: Majka
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 18:20 Majka Re: LiborSprysl
Moc děkuji za informaci. Je to nakažlivé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 17:47 jamajcan Re: Majka
Tak tahle samička,už nikdy rodit nebude.Šetrně utratit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 17:46 Muž LiborSprysl [9016] Re: Majka
Vodnatelnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2014 17:44 Majka – nafouklé paví očko nebo lze očekávat porod?
Fotka k příspěvku Dobrý den,
na fotce paví očko o němž si myslím , že je nemocné. Ale nerada bych se mýlila a utratila samičku, která bude rodit. Můžete někdo, prosím, poradit. Předem děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2014 19:26 Gupky Re: romant
Dobře, děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2014 19:20 R Muž romant [28001] Re: Gupky
Čajovou lžičku rozpustit v troše vody a přidávat do akva, čímž se bude zvyšovat alkalita cca o 4 dKH, což bude platit pro objem 50 litrů vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2014 18:51 Gupky Re: Sid
A tu sodu normálně rozpustit v zaběhlém akváriu, nebo zvlášť ve vodě a tu následně přidat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.04.2014 18:25 Muž Sid [6766] - RostlinyRe: Gupky
Pokud je údaj "blížící se nule" reálný, pak je na místě alkalitu řešit. Třeba tou jedlou sodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2014 17:44 Gupky Re: sonyangel
Po změření hodnot, mám voda ph 7, gh 10 ale kh velmi nízkou, blížící se k nule. Myslíte, že bylo by vhodné přidat jedlou sodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 17:21 Muž LiborSprysl [9016] Re: romant
U mláďat, pokud rodiče prosperují, je to jen naprosto "zkurvená" genetika, křížení tam a zpátky. Při selektování mladých se to upraví...Po dlouhé době jsem si domů zavlekl "Moskva kobalt"...no mám to v přímém přenosu...
Druhá varianta je malý přínos "cizí krve", degenerace nastává tak v desáté generaci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 12:19 R Muž romant [28001] Re: Gupky
Tak základem jsou dobrý podmnínky, tedy voda, odpovídající krmení a podívej se na pojem "křivice".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 12:19 Žena DeathTheKid [0] - AsieRe: Gupky
Nekde jsem cetla, ze to muze byt vysokym nebo nizkym Ph. A nebo vysoke NO2. Chtelo by to zmerit hodnoty vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2014 11:01 Gupky – pruhnutá páteř
Zdravím, téměř u poloviny mláďat pavích oček se projevilo prohnutí páteře směrem nahoru. Mají tedy tvar U. Některá z nich mají páteř ve tvaru vlnovky a jiná jsou úplně v pořádku. Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být způsobeno a co proti tomu mohu dělat? Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 18:15 Muž LiborSprysl [9016] Re: melias
Určitě ne... :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 18:15 Muž melias [4] Re: LiborSprysl
ok, počkám až jí vyhnije v hubě smich snad nepojde hladem do tý doby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 18:05 Muž LiborSprysl [9016] Re: melias
Nijak...ona časem změkne... ;-) :-D ... ta tráva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2014 18:02 Muž melias [4] – Tráva v tlamě
Zdravím :-)
Mám tu malý problém.

Už druhý den má jedna má gupka v tlamě stéblo z blyxa japanica. Evidentně se jí to nelíbí a mě taky ne. Vzhledem k poměrně zarostlému akva se mi bude blbě lovit.

Jak by jste kdo reagoval? X-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 11:20 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Anet
Pán v akvaristike (a to sa ho nechcem dotknúť) je predavač, teda v prvom rade sa musí uživiť predajom a tak mu je v podstate jedno čo a ako predá, hlavne, že predá. Tiež chce žiť.
Výpočet litre vs rybka je už prežitý mýtus. Napr. tej mečúnke do tých ôsmich litroch kadia aj ostatné rybky.
Takže:
Akvárium sa so živými rastlinami a nonstop filtrovaním zabeháva min. 4 týždne!!a bez rýb!
Niekto bude namietať, že sú tkzv. zábehové rybky, tiež mýtus! iba ak by mali poslúžiť ako jednorazovky.
Vymieňa sa 1/3 vody, to už podľa naštudovania si patričných tém (každé akvárium je iné a každé má svoje špecifikum.
Počas zábehu je dôležité, aby sa nám v akváriu namnožili nitrifikačné baktérie, viď.
www.aqua-fish.net/…
sk.wikibooks.org/…
V druhom týždni je v akváriu situácia najhoršia pre živočíchy a tak sa u teba deje čo sa deje.
Bolo tu už spomenuté, že ideálne by bolo rybky vrátiť na dobu zábehu akvária, alebo požiadať skutočne dobrého kamaráta, čo má akvárium zabehnuté.
Nebude nič lepšie ak počas zábehu akvária bez rýb si naštuduješ témy, ktoré ti tu vložil "romant"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 11:15 Žena Ria542 [40] - Miniakvária
Dnes je už všetko lepšie, plutva dorastá, tie dve guličky sa strácajú, nevyzerá už tak sklesle... Idem si dať odstáť vodu, poobede vymením... hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2014 11:10 R Muž romant [28001] Re: Anet
Určitě by se dalo místo těch ok uvažovat o takový menší verzi a tím jsou rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova . Pokud by jsi se těch živorodek zbavila jako celku, tak by se dalo pouvažovat o nějakým hejnku menších teter, třeba 10 rybicky.net/atlasryb/tetra_ohniv%C3%A1 a na dno partičku menších pancéřníčků, ale to už jsem velmi mimo téma tohoto vlákna, směřuj svoje otázky sem. rybicky.net/forum/11330
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 57 58

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35976x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471?od=501