Přihlásit se RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 49 Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zaciatocnik
no ja mam s gupklami dost vela problemov neako im schudnu bruska a nechcu zrat plutvy s aim daju do spicaa pocase umru a t d ale teraz zatial nic muslim poklopat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tomaskupilik – Re: zaciatocnik
Myslím že mám stejnej problém :-( Hlavně samičky přestávají plavat a tak nějak jakoby byli unavené..prostě jen tak ,,přešlapujou'' na místě. A tak po 3 dnech mi vždy chcípnou. Ikdyž teď už asi 2 týdny nic. A všiml jsem si že většina z nich měla takovej ten rozklad ploutví..Nevím jak se tomu říká ale prostě takovej bélej potah na čumáku a často i na zadní ploutvy.. Jakoby plíseň.. Nevíte? :-(
no tak ja mam ten problem u mojich samickach su farebne ale po case sa ztmavia ale neumruu my srry ael opradit nwm :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kastanek – Re: maťo
nevim, co to muze byt, ale samicku mas porad jednu a tu stejnou??? My mame gupky uz tak rok, ale s timhle jsem se nesetkala. Jinak bylo vsechno v pohode??? Nemel povisly ocasek???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maťo – choroba? gupky
cafte..mam taky problem s rybyckami.Mam parik gupiek. a uz druhy samcek mi zomrel:( a ja neviem preco.obidvaja netusim z coho akoby ocerneli. zadna plutva..proste cely boli cierny. pls kde je chyba?staram sa o nich zle? alebo co moze byt na chybe.dakujem za odpoved
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tesartomas – Re: johan
Tak díky za radu, zkusím měnit tu vodu a uvidíme co se bude dít.. Je vidět, že ne všechna odborná literatura je kvalitní. :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: tesartomas
jestli to je opravdu otrava jedovatými plyny, tak každý den vyměń tak třetinu nádrže za čerstvou odstátou vodu (pokud tam teda přidáváte savo :-O ) a nic víc nezmůžeš. v tom případě si rybkám hodně ukrátil život, když to přežijou a nebudou ti postupně umíat na další nemoce, a pokud to je něco jiného, tak jak vidíš, se to tu asi ndozvíš. hodně štěstí a příště si měsíc počkej (no prostě až ti budou růst rosliny, tak dej teprve první ryby)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re:
smich tak jinak, a kolik lidí to dávkuje?..hm. a je to i tento případ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Anonym
Ono se to savo právě dávkuje neustále, aby to zbytečné nebylo ;-)
www.informconsultaqua.cz/…
hm, to jsem fakt nevěděl, že toto jsou příznaky otravy čpavkem a dusitany.. a zajímavé provedení statistiky=))) pokud se tam nedvá neustále, tak to je zbytečné.. no nic, to nemá cenu řešit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kacisek
No a nebo jsou prostě rybky v šoku po převozu.... :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re:
...99% zaviněno čpavkem...
Tak nějak. :-) Nebo dusitany. To bude záležet na pH...
(Ale to je jen technická poznámka. Na podstatě, že jde většinou o otravu N-látkami to nic nemění. :-))
johan napsal: kdopak si do studny přidává chlor?..
Savo se do studní přidává zcela běžně. Hromadný úhyn ryb v čerstvě založené nádrži je v 99% zaviněno čpavkem a o to 1 procento se dělí otrava preventivními preparáty s pomstou manželky či mladšího sourozence. :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: filipsi
kdopak si do studny přidává chlor?.. no mylsím, že moc lidí ne.. ano, musí splňovat normy, ale to neznamená že je sterilní ;-)
ano, možná by ty příznaky byly trochu jiné, ale opravdu až tak?.. mohl by se rozepsat, jak ten úhen a chování ryb vlastně předtím vypadalo. pokud se tady omezujete jen na to, že:nově založené akva, ryby automaticky uhyne na otravu, tak to moc odpovídat nemusí, ne?=)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: johan
Ty priznaky co pises, by se objevily pri nahlem narustu hodnot. U vetsiny najednou, hromadne. Ale takhle to v akva stoupa pomalu, otrava je vlekla, a umiraji nejprve slabsi jedinci, pripadne je dostane jina nemoc diky castecne otrave. Podle me to docela odpovida tomu, co se deje v cerstvych akva.
To o te studne mozna plati u nejake opustene studanky v lese. Studna s pitnou vodou musi splnovat normy, aby prosla testy, chlor se tam take pridava, udrzuje se. Pravda, asi se tam zpravidla nameri trochu vic bakterii a trochu vetsi CHSK nez ve vodovodni, ale ne tragicky.
no, asi všechny.. hlavně tam nejsou příznaky otravy, nebo jo? to že je ryba v novém akva mrtvá neznamená, že se otrvávila. (krom toho u čpavku a dalších mám zafiksováno náhlý "nevysvětlitelný hromadný" úhny, lapání po dechu, stížené dýchání, křeče, skákání nad hladinu atd..) to, že jsou nafouklé a zježené mi připomělo něco jiného, ale nemoci nejsou moje hobby ;-)
no, tak když se do vody dá "CHLOR" tak tam toho moc nezbide, kdežto ve studny je spousta bakterií, hub, řas, no.. celá zoologická
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dzefoxo
Mas tam ohrievac,filter ? :-|
johan napsal: ale narozdíl od vody z veřeného vodovodu není studniční voda mrtvá.. a nezdá se mi, že by jeho ryby podle příznaků které napsal byly otráveny "čpavkem" nebo dusitany :-O
Jak se rozezná živá a mrtvá voda?
Jaké příznaky v tobě budí dojem že nejde o otravu čpavkem" nebo dusitany ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Číslo1
Podle toho, co jsem se dočetla, tak po týdnu jsou v akvárku nejhorší podmídky- nejvíce čpavku a dusitanů. Takže je hodil přímo do toho a to je výsledek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan – Re: chicko
ale narozdíl od vody z veřeného vodovodu není studniční voda mrtvá.. a nezdá se mi, že by jeho ryby podle příznaků které napsal byly otráveny "čpavkem" nebo dusitany :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: chicko
:-D potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chicko – Re: tesartomas
no a určitě tam nepsali, že ve studni je mnohem více (většinou) sraček než ve vodovodní vodě(NO3 atd)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tesartomas – Re: rolandmynar
Mám tam vodu ze studny a tam jsou podle knihy co mám doby ty časy kratší, u vody z vodovodu jsou časy delší. Teda aspoň v té knize to je tak uvedeno...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar – Re: tesartomas
Nevím, kde jsi to četl, ale kdybys tam dal nitrifikační bakterie v podobě roztoku, tak se doporučuje 10-14 dní. Bez nich ještě déle.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - filipsi – Re: tesartomas
Tve rybky si to evidentne nemysli. Bez testu a znalosti procesu v akva je dat tam ryby po tydnu hodne nezodpovedne. Cti, a pristi pokus bude lepsi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tesartomas
Řekl bych, že týden stačí.. Někde se doporučuje jen pět dní a někde dva týdny! Tak myslím, že týden by mohl stačit.. :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta – Re: tesartomas
Že by... Nedávat rybky do akvárka tak brzo? no tone
 Reagovat na tento příspěvek 1  - rolandmynar – Re: tesartomas
Odkázal bych tě na fóra a stránky o zakládání akvárek a zamkl to. (nechci do toho adminům kecat). Denně jim vyměň vodu za čistou asi tak 1/3 a dělej to asi 14 dní. Snad to přežijou. Lepší by bylo dát je zpátky do akvaristiky a studovat o začátcích akvaristiky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tesartomas – Úhyn pavích oček
Na vánoce jsem dostal nové malé akvárko (25l), hned po svátcích jsem ho založil a po týdnu jsem pořídil 6 pavích oček(2 samečci, 4 samičky). Za tři dny umřela první samička, která nejdřív špatně plavala, pak se naježila a ležela na dně. Včera umřel jeden sameček, který byl v pohodě a za hodinu ležel na dne a sotva reagoval na nějaké to pošťouchnutí. Dnes už další samička skoro neplave a drží se schovaná v kokosáku nebo polehává na dně. Můžete mi někdo poradit co je špatně a jak proti tomu bojovat??? :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - skalára
U mých pavích oček se to občas taky stává.Je to dědičné a proto je třeba čas od času koupit nové paví očka,aby se ten defekt neopakoval.Doporučuji je vyměňovat s kamarády,kteří rovněž chovají paví očka.Dělám to tak pravidelně a pak mám defektních rybek málo nebo vůbec.Není to dobré,když se množí jen jedna rodina. ne
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kastanek
a tak jsem za celou dobu mela jen jednu samici, potom potomky???
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sysa
Obecně - rachitis neboli křivice má dvě příčiny - nedostatek vápníku ve stravě a potažmo i vitamínu AD3 který váže vápník v kostře. Samo může být i dědičná - ale většinou je to jen "sklon" ke křivici.
Při nevyvážené stravě může nastat u kteréhokoliv potěru - není to specialita pavích ok. Předejít se tomu dá jednoduše - kvalitní krmení, a živorodky ať chcete nebo ne, potřebují k správnému vývinu řasy - za mého mládí se čistila od řas pouze boční a přední strana AQ právě proto aby se živorodky měli kde pást...
P.S. Každá "březost" znamená přesun - zvýšený výdej vápníku k plodu. U živorodek - pavích ok pokud je větší teplota nad 24C dříve pohlavně dozrávají a pak děti mají děti - mladá březí samička si sama nerozhodne zda má věnovat vápník "dětem" nebo na svůj vlastní růst - a tak deficit způsobí u zdánlivě zdravého jedince křivici
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kastanek
My se asi pred 5 mesici museli zbavit jedne samicky, dali jsme ji sousedce do zahradniho jezirka.
Byla jedna z nasich prvnich samic, po case se ji zkrivila pater. Byla taky nejvic plodna, prcku s krivou pateri bylo jen par, nastesti. Je to kazdopadne dedicne.
Tedka nam zustal jeden samecek, zrovna odpociva na kameni. Ale na zahradni jezirko je tedka zima.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Mrakoplash
Endlerky me taky takhle litaly, ale na stridacku jeden samec, pak nic, pak samicka a zase nic, :-D proste sou prasteny :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta
Štěpán: to se mi nezdá - jsou teď v akva (dočasně, stěhujem se) bez dna, jenom s pár rostlinkama, krmím míň a měníme vodu (samozřejmě jen část - asi 1/3 - za odstátou)... řasy jsem tam nezpozorovala, ani se mi nezdá, že by rybky jezdily po skle tlamkama - prostě plavou nahoru a dolů, nahoru a dolů... chvilkama těsně u skla, chvilkama kousek od skla... nevím, co si o tom mám myslet hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Štěpán
Nejezdí náhodou tlamkama po skle? Mohli by ožírat řasy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta – Re: Franta
Měla bych dotaz... mám 4 endlerky, 2 samičky, 2 samečky a kromě nich ještě 4 mimča, co se nám narodily. Rybky jsou v pohodě, plavou, prohání se a shání pořád něco k nakousnutí, ale všimla sem si, že občas (třeba hodinu za den a pak už zase třeba 2 dny nic) jezdí všichni 4 dospělci podél boční strany akvárka nahoru a dolů (mimina plavou v pohodě po celé nádrži)... po té cca hodině přestanou a plavou zase normálně... čím to je, že tak plavou? přece kyselá voda není v nádrži hodinu denně (za předpokladu, že tak plavou kvůli vodě)...? Vůbec to nechápu :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rybkdom – Re: kosiska
ahoj,tahle nemoc je rozsirena zejmena u pavich ocek,vznikla hlavne diky jeho chovu od chovatele,který tuto puvodne divoce zijici rybu prechova na velice citlivou rybku, pavi ocko se tak dnes diky chovatelum stava citlivou ryboua nemene k tomu prispivaji i moderni technologie v mnozeni a chovu techto rybek,nebot jsou chovany v doslova cistych podminkach,tzn. chovatel ktery je pak prodava do zverimexu je chova v dezinfekcnim prostredi,jedna se o prostredi kde nejsou pritomny pro jejich vodni zivot normalni bakterie ktere jsou pritomne v piski, rostlinach filtru atd.....chovatel tyto reprodukcni ryby chova defakto v izolaci,kdyz to reknu doslova tak v nadrzi bez pisku a rostlin,kde je jen voda a filtr a s maximalnim svetlem a teplotou vody a profi slozenim nejen vody ale i krmiva,diky tomu dosahne chovatel velkeho mnozstvi odchovu ,ktery velice rychle roste a tak se muze co nejrychleji dodat na pulty zverimexu,takovyto odchov kdyz si prineses domu nevydrzi v chudych podminkach normalniho domaciho akvarka nebot podminky pro jeho zivot jsou velice nevhodne,tzn.-jina teplota,slozeni vody atd.a predevsim plno bakterii ktere predtim rybka neznala a ktere napadaji jeji organismus...rybka se tak stava velmi rychle nachylnou a brzy umira,protoze se nemuze prizpusobit svemu novemu prostredi.
dnes je to nemoc velice rozsirena,taky jsem mela rybky ktere takto odesly,naopak oproti tomu rybky vypestovane od me kamaradky v domacim akvarku stale ziji,mam je nekolik let a preckali vsemizne nemoci ktere kupovane ryby nesnesli.
a ted rada,jak proti tomu bojovat,nekupovat si ryby ze zverimexu-vzdy pojdou....,kazdy tyden menit vodu,udrzovat teplotu a ph vody,tato nemoc se neda lecit ale da se omezit prevenci,vodu mirne osolit domaci soli a nepouzivat kupovanou dezinfekci.
tato nemoc neni lecitelne,v podstate se nejedna o nemoc,ale o neprizpusobivost organismu rybky odchovane z puvodni rodicovske nardze do te kterou mas doma.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Honza
Tak už se to nejak postupně zpravilo...vyměnil sem část vody, osadil akvarko vice rostlinama..a paví očka už začínají normálně plavat i žrát. Sice jich pár chcíplo, ale sem rád že to ostatní přežili..Myslim si že to bylo tou přemírou NO2...Diky moc všem za rady.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maxipes
skus to krmit patentkama
uuuf diky ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rolandmynar – Re: zaciatocnik
Rádo se stalo. Jen bych dodal, že Gupce stačí jedno oplodnění na 3-5 porodů, takže se může stát, že nebudeš mít samce (to ti nepřeju) a stejně hafo mladých coze ahoj ať se daří
aspon budem mat istotu ale na tyhc gupkach mi fakt zalezi v obchode uz ziadne cierne nemali a ja som kupil samca a 2samicky tak dufam ze sa namnozia......... samicky maju plne bruska ale raz porodily a mali velmi malinke mladata nieje to zle?boli uplne malicke ok tak diky za tvoje rady aspon niekto poradil dikyyy
Rybka nezahyne ani po týdenní hladovce.
ale vyskusam to takto nedat im zrat 2dni ale samicky zotzeru vsetko ale samcek nie ale v akva mam dostatocne mnozstvo zelenej riasy a zelena riasa je potrava gupiek ze?tak nemal by mi zahynut nie?
Pokud je dospělý, tak ho nechej třeba 5 dní o hladu a uvidíš. Sežere to i s pixlou. :-D ahoj
mam ho uz cez mesiac mal som ho v 10l akva a krmil som ho zvyskami od tabliet pre kerickovce ale teraz som ho dal spolu s 2samickami do 30l akva a nechce zrat ale ma tam dostatok riasy tak ais ju zerie nwm a krmivo viem ze vyrobca sa vola:::::....aqua exotic...vlockove krmivo pre akvariijne ryby neako tak by to malo byt hmm
a cim ho krmis jaka znacka
jak ho mas dlouho
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zaciatocnik – nechce zrat
dobry mam problem so samcekom gupky do 30lakva som si dal 2samicky a 1samceka gupky-ciernej farby lebo ich chcem odchovat ale mam problem moj samcek nechce zrat vlockove krmivo?ako ho donutit aby ho zacal zrat?vezme do tlamky a vypluvne :-( :-(
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [49] ...... 58 59

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36658x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471?od=2401