Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 14 Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.11.2013 02:58 Muž sportsmen [62] – Slepené ploutve gupky
Fotka k příspěvku Ahoj kamarádi. Prošel jsem celé vlákno ale nejsem si jistý, proto prosím o radu zkušenějších. Do zaběhlé nádrže (viz. prezentace jezerní akva) jsem si pořídil gupky. Dnes jsem našel jednoho samce stát u hladiny se slepenými ploutvemi. Chvílemi stojí kolmo k hladině. Veškeré parametry vody jsou v pořádku, údržba a péče o nádrž také.

Rybku jsem odlovil a dal do solné lázně. Podle zdejšího vlákna se přikláním k bičíkovci. Souhlasíte se mnou?

Před nedávnem jsem měl podobné příznaky u mečovek a gold moll, s tím rozdílem, že jim mizeli i konce ploutví. U nich jsem měl podezření na bakteriální rozpad ploutví, přeléčil ho baktopurem ale nepomohlo to. Zkusil jsem tedy Eshu a Exit, ale ani to nepomohlo. Nemoc přežili dvě rybky, ale stále nejsou v pořádku. Sice žerou, nestraní se, ale lehce ztratili barvu, mají lehce svěšené ploutve a sem tam se otírají o dekorace. Stejné otírání pozoruji i u ostatních ryb. Zatím bez dalších příznaků. Vše mi směřuje k bičíkovci zhoubnému. Pomůže přeléčení celé nádrže solí? Jak budou reagovat krevetky na sůl? V nádrži mám obyčejné red shery.

Přikládám foto postižené gupky. Včera ještě bez příznaků.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 22:57 JoKa Re: František
Je stará a vynesená, jak píše Roman. Já takové samice nechám zkrmit tchánovými Oceláty. Je to vteřina, ani ne. Vrubozobec udělá mlask a ryba se nestihne trápit a když k němu náhodou dlouho nejedu, tak jí hodím svým kočkám. Efekt je o vteřinu delší, "Rufus" udělá mlask a samička to má za sebou a vzhledem k rychlosti, jakou jí sežere, se také ani trápit nestihne... V přírodě jí sežere něco jiného o dva vrhy dřív! Každopádně bohužel, holka to má za sebou a každým dalším dnem jí jenom trápíš... Žel i taková je akvaristika, ale to k tomu nevyhnutelně patří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 22:43 R Muž romant [27987] Re: František
Zřejmě postarší vynesená samice, doporučuji šetrné utracení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2013 22:29 Muž František [0] – podivné onemocnění
zdravím. Stala se mi taková věc - samička gupky totálně ztratila břicho a leží na dně. Jen obtížně vyplouvá k hladině. Má rozevřené skřele a rychle a namáhavě dýchá.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2013 16:13 R Muž romant [27987] Re: jirunka
Nebyla ta ploutev jakoby světle olemovaná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2013 16:09 jirunka – zkracování ploutvičky- co s tím?
Dobrý den, nardila se mi malá paví očka. Po asi tak měsíci jsem jednu dala do jiného akvarka...měla nějak moc tmavou ploutvičku...a po pár dnech jsem si všimla, že se jí neustále zkracuje, až neměla žádnou, a stále to pokračuje až k bříšku, jako by ji něco pomalu rozežíralo. Musí se hrozně trápit. Už ji určitě nezachráním. Co to může být, a jak ji nešetrněji utratit? Je mi toho maleho hrozně líto. Prosim poradte
:-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 19:15 JoKa Re: Johnny
Pokud se ti takto nekřiví i mladé kusy (pak by se jednalo o něco vážnějšího), tak si s tím vůbec nelam hlavu. Paví očka si stále udržují "počet kusů" v akva. Vyhodíš jednu, narodí se jedna. Přeháním, ale tak nějak to mají. Takže ti brzo doroste nová samice. Akorát je dobré jednou třeba za dva roky oživit rod, ať se ti nekříží děti s dětma. Já zkrmím všechny samce (bývá jich méně) a dokoupím v akvaristice nové. Tím si zajistíš čistý genetický rod a nebudou ti degenerovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 18:49 Johnny Re: Urtman
Jo, dík. Tak že si z toho nebudem robiť ťažku hlavu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 18:18 JoKa Re: Johnny
Ty paví oka, když to napíšu hnusně, je spotřebák. Maléma povíma očkama krmím ostatní ryby, takže samice je z neustálého doplňování mladých doslova vyřízená po dvou letech. Tahle vypadá, že už je prostě stará. Když se mi takhle zkroutí jak hokejka, tak jí vyřadím a házím kočkám. Také drsný názor, ale tahle holka už ti radosti moc neudělá...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 17:16 Johnny
Yirka jo je mi jasne že bez bližšich informaciach je tažko stanovovať diagnozu, prezentaciu mam v plane si urobiť ked budem mať možnosť urobiť kvalitnejšie fotky celeho akva. Myslel som že zo vzhladu tej rybičky to bude jednoznačne. No ale maš pravdu že s nou je konec, skusenosť zo živorodkami v mojom akva je taka :-( nejaky čas vydržia, a pritom tetram, cichlidkam a cichlidam sa dari, dokonca sa aj vytieraju.

romant hm možnosti je viac, aj tak by som tomu rad prišiel na kobilku :-) lebo ta situacia sa opakuje a pravdepodobne, vypozoroval som že sa to objavy na samičkach po okoteni a nasledne... mmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 16:41 R Muž romant [27987] Re: Johnny
Křivice, starší vynesená samice, nebo vnitřní paraziti, to bych viděl jako možnosti. Osobně bych to neřešil a rybu šetrně utratil, bude jich ještě jistě dost a kvůli jedný rybě bych se netrápil. Možná drsnější, leč můj názor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 16:39 Muž Yirka [9126] Re: Johnny
Proč ti neřeknu, poněvadž o ní ani o nádrži nic nevím. Co ti řeknu s jistotou je, že se rychle blíží její konec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 16:38 Johnny
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2013 16:36 Johnny
Fotka k příspěvku Ahojte. Vie mi niekto povedať čo chyba tejto samičke gupky, prečo nabera tvar ako anorektička? dík
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 22:25 R Muž romant [27987] Re: Bětka
Co je to za nemoc a čím bylo přeléčeno, jak ošklivé slovo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2013 22:16 Bětka Re: kočička25
Ahoj, ja tu nemoc mam taky, a už mi na ní 6 ryb umřelo, nevim čím to muže být :-( , já jsem raději nemocné kusy odlovila, dala jsem je do karantény, a velké akva i karanténu jsem celou přeléčila, ostatní zatím nevipadají nemocné, ale budu doufat ze jsou zdravé. :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 20:57 Muž Celiny [293] - RostlinyRe: Designer
ale ano, mi se vetsinou ohly po porodu, proto jsem pavi ocka vzdal..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 17:38 R Muž romant [27987] Re: Designer
Ale ano, kolikrát to jde velmi rychle a vypadá to přesně tak, jak je položen dotaz,"večer nic a ráno tohle". Všechno co vyjmenovávám, jsou teoretický možnosti, realita může bejt úplně odlišná, ale podle svýho pozorování se to kolem těch možných příčit tak trochu motá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 17:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
No jo, ale to nezkrivi rybu ze dne na den...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 17:15 R Muž romant [27987] Re: Leli
Křivice, stáří rybky(tzv. vynesený samice), zvýšený hodnoty N látek, nevhodný krmení(jednotvárný), to jsou tak na hned věci který mě napadají.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.07.2013 16:27 Leli Re: Designer
jo taky se mi to stalo , ale prave me zarazilo to že byla naopak...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2013 17:52 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Leli
Tahle ohnuti Pavich ok, pokud vim, se tady nikdy nedoresila, co to vubec je. Slo to tady naposledy pred maximalne mesicem. Ale vzdycky ta rychla ohnuti (tady i co jsem v realu videl) byla opacna, do hokejky, ale ocas smerem dolu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.07.2013 15:16 Leli – páteř
Dobrý den , mám dotázek ohledně páteře jedné gupky , mám 3 samičky a včera při večerním krmení byly všechny uplně v pořádku a dneska ráno mela jedna z nich uplně ohnutou páteř ( něco jako když dáte potěr do kulaté zavařovačky a tam vám vyroste ale má zahnutou páteř jakoby do pravého úhlu ) jenže ji měla stočenou nahoru , nemohla skoro plavat jen jakoby v kruhu bohužel me nenapadlo ji vyfotit a ted uz plave nekde v kanalizaci ( Její šance na přežití byla nulová) a já celý den přemýšlím jak a co se jí mohlo stát. Šance že by byla někde zaseknutá není , leda by se jí to podařilo přes noc. netušíte někdo co by mohla být příčina toho ohnutí ? nebo stalo se někomu něco podobného ? ostatní ryby nejeví známky žádné nemoci nebo tak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.07.2013 16:27 Muž Batlík [5] Re: Loraine
romant radí dobře, taky sem byl zvyklý lít do akvárka malachitku pokaždé, když se mi něco nezdálo.. ale pak sem poslechl romantovu radu. Výměna vody třeba 2x týdně 1/3 za čerstvou odstátou (v mém případě 1 díl studniční a 2 díly RO vody, kvůli velmi vysoké tvrdosti) to řeší celkem spolehlivě (prostě čistota a hygiena akvária je moc důležitá). Rybky už sou zdravé a vodu měním 1× týdně a je klid, akva čisté, rybky spokojené.. (je pravda že teda Bacopa mi to nějak nezvládá, ale to spíš bude tím že je málo hnojiv v akvárku)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.07.2013 20:55 R Muž romant [27987] Re: Loraine
Dříve než se léčí vodičkama, je lepší to zkusit s vodoléčbou(častou výměnou vody). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.07.2013 20:50 Žena Loraine [0] Re: dracisrdce
mam ten samy problém, jednou jsem přeléčila malachitovou zeleni, myslela jsem ze je vse v poradku a dnes po mesici jsem nasla zase jednoho samecka se staženou ocasni ploutvi.co s tim?je to nejaka nemoc?prosim poradte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2013 11:53 Muž acik [416] Re: malvinator
dej jim nějaké papu :) Měl jsem stejný jev
malvinator napsal: Ahoj chci se zeptat.. Včera jsem si přivezli tři paví očka byli asi 3 hodiny ve sklenici se vzduchováním, ale přivezl jsem si je domů a od té doby plavou úplně nahořu o hladiny.. co jím je díky..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2013 11:51 Muž Yirka [9126] Re: malvinator
Je to jejich obvyklý prostor kde shání potravu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.06.2013 11:25 Muž malvinator [0]
Ahoj chci se zeptat.. Včera jsem si přivezli tři paví očka byli asi 3 hodiny ve sklenici se vzduchováním, ale přivezl jsem si je domů a od té doby plavou úplně nahořu o hladiny.. co jím je díky..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 14:13 R Muž romant [27987] Re: Batlík
Nebudu nikterak spekulovat, ale pokud chceš mít opravdu jistotu čím ryby trpí, trpěly, tak nejrozumnější je nechat si udělat rozbor(u veterináře), protože ani po přečtení několika článků z toho nemusí bejt člověk vůbec moudrej a popisovaný příznaky se dají napasovat i na další potenciální onemocnění. Takže nejlepší prevencí je dobrá péče o akvárium, pravidelná týdenní výměna vody, prostě vše co podporuje dobrý prostředí kde ryby žijí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.06.2013 14:00 Muž Batlík [5] Re: romant
tak sem už zjistil co to bylo za prevíta v akva.. dočetl sem se to v článku rybicky.net/clanky/1204-mykobakterioza-ryb-tuberkuloza
příznaky sedí..
rybky které sem ještě dnes viděl, že sou podezřelé, sem odlovil do elementky, ale když sem zakládal znovu to akvárko, tak sem nijak zvlášť dno ani dekorace a rostliny nedesinfikoval (jen trochu silnější dávkou Malachitky), navíc rybky se začínajícíma příznakama mi plavaly i v tomhle novém.
Poprosil bych o doporučení nějakého léku, abych zabránil recidivě toho svinstva..

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:44 Muž Batlík [5] Re: romant
Jinak mě se osvědčilo po použití léčiva dat do akva uhlí po výměně vody..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:20 R Muž romant [27987] Re: Batlík
Filtr neper častěji než jednou měsíčně a vodu měň pravidelně týdně min. 30% objemu akvária a dle potřeby odkaluj dno, to bych viděl jako normální péči. Teď při problému vodu měnit častěji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:15 Muž Batlík [5] Re: romant
Já odkalim cca s 15 litry vody, pak odpustim ještě 10 litrů a v tom vypěru filtr. Za měsíc dám jednou vodu ze studny, a jednou z osmosy. Ve studni mám pitnou vodu a hnojiva nebo NOx je tam jen stopove množství.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:11 R Muž romant [27987] Re: Batlík
Tak jestli zároveň čistíš filtr a současně odkaluješ, tak by to těma dusíkama bejt mohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:09 Muž Batlík [5] Re: romant
Jistě, v akvarijni vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 22:05 R Muž romant [27987] Re: Batlík
A co filtr, čistíš ho taky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 21:57 Muž Batlík [5] Re: romant
Říkám dusici mi tam nesedí.. S ohledem na čištění akvárka..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 21:35 R Muž romant [27987] Re: Batlík
To, že ryba onemocní, to je povětšinou tam, kde jsou zhoršený podmínky a ty dusíci se jako první nabízejí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 21:33 Muž Batlík [5] Re: romant
No s tím lékem mám dlouholeté zkušenosti co se týče bakterialniho rozpadu, plísní a většiny paraziru, otrava dusitany, dusičnany mi nějak nesedí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 21:02 R Muž romant [27987] Re: Batlík
Multi-medikal vysadit, ba přímo zahodit a ordinovat jenom prostou vodoléčbu, jedince kteří jsou vyhublý a mají potrhaný ploutve utratit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 21:00 Muž Batlík [5] Re: romant
Akvárko má velmi dobrou samocistici funkci, přece jen je už pár let v provozu s výměnou části vody třeba jedou za 3-4 měsíce. S zvedlou osadkou ryb sem zvýšil frekvenci na cca 10 dnů až 14 dnů 1/3 vody s odkalením dna. Nasadil sem multi-medical..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 20:27 R Muž romant [27987] Re: Batlík
Vodoléčbu(častou výměnu vody), dusíci jsou prevít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2013 20:19 Muž Batlík [5] – onemocnění gupek
Dobrého dne vinšuju,
Mám takový problém s pavima očkama. Kamarádka mi přinesla ze svého chovu mladé, skoro dospělé rybky, krasne zdravé. Po 4 dnech začaly všechny plavat s úplně staženýma ploutvema, u pár jedinců jsem pozoroval silně odchliple střele a pohublé těla. Teď už tak vypadají všechny i moje původní gupky + u těch velkých pozoruje rozpad ploutvi. Neonky , tetry a ostatní ryby žádné příznaky nemají. Popis vody je v tatovo akvárium. Teplota vody je 25°C

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 15:21 Muž bulawaio [92] Re: Vanda
Co to je "rybu vyhoď", takhle se snad k živým zvířatům chovat nikdo nemá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 14:17 Vanda Re: Aneta
taky může jít o onemocnění plynového měchýřku, může být způsobeno bakteriemi, vhodná výměna poloviny vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 14:11 Vanda Re: Lucinka
Ocásky dorůstají, ale nesmí je ostatní rybky okusovat. Rybky ktré to rády dělají jsou například dania nebo parmičky čtyřpruhé. Určitě k nim nejsou vhodné závojové ryby jako betta nebo paví oka. Taky pozor na bakteriální rozpad ploutví, což není způsobené jinými rybami, ale zanedbanými podmínkami v akva. Taky v otevřených ranách hrozí riziko plísní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 14:08 Vanda Re: dabl
Paví oka před porodem vylučují z řitě takové bíloprůhledné nitě, můžou a nemusí. Každopádně bílé výkaly znaší parazita. Dlouhé bílé výkaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.05.2013 14:05 Vanda Re: Martina Š.
může jít o rybí tuberkulózu nebo vnitřního parazita. v prvním případě rybu vyhoď, ale pozor, tuberkuloza prý může být přenosná na lidi, takže určitě pak ruce mýdlem :-D jinak v sekci nemoci určitě poradí, popřípadě je na netu spousta tabulek na vyhledávní a léčení nemocí.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2013 10:15 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Deniska
S tou rybičkou zřejmě už nic neuděláš, bohužel. "Dezinfekci" do AQ musíš používat s rozmyslem, raději méně, než více. Pokud AQ funguje, tak něco takového není potřeba. Nevím co konkrétně používáš, jako nejméně agresivní mi přijde eSHa 2000 - sice vyšší cena, dle mého názoru je určitě daleko vhodnější než preventin, prevent nebo multimedical. Pokud budeš kupovat nové paví očko, pořádně si prohlédni všechny rybičky v té nádrži. Pokud by se ti některá po zdravotní stránce nezdála, je lepší z té nádrže žádnou nekoupit. Paví očka jsou dost choulostivá, dnes už se nedá říct jako v hluboké minulosti, že paví očka jsou nenáročná.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [14] ...... 57 58

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35884x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471?od=651