Přihlásit se RYBICKY.NET »

Paví očko (gupka) - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 13 Přejít na další stránku   1  
Paví očko (gupka) - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aqua123Re: patamatix
Díky za radu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: aqua123
Musíš zlepšit životní podmínky.pokud je to plíseň tak to nemusí ostatní chytnout.pokud je ryba v dobré kondyci . ale to záleží na tomvjakem stavu mas podmínky v akváriu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aqua123Re: romant
Ale ostatní ryby se můžou nakazit přece. Nebylo by lepší tu jednu dát zvlášť ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: aqua123
Ano je to vidět, bylo asi znovu založeno. Tedy si dovoluji tipovat podle toho co vidím a tak se akvo nečistí. Mění se voda, odkaluje se dno, popř. propláchne filtr a to je celá údržba a čištění. Když se to dělá pravidelně, není nutný to brutálnější celočištění. Teď denně měnit 1/3 vody a skoro nekrmit nikoho ničím, toť moje rada, zřejmě se o zaplísnění bude jednat.
Fotka k příspěvku možná tady.

Fotka k příspěvku Tady je foto, snad je něco vidět, je to těžké vyfotit. Dnes jsem čistila celé akvárium.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: aqua123
Třeba plíseň a nebo něco úplně jinýho, bez fotky to bude věštírna. :) Na první dobrou bych měnil vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aqua123 – prosím o radu
Zdravim všechny, moje paví očko má před horní ploutví bílou skvrnku co to může být? Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ria542 Re: romant
Hm... To som si aj myslela, skôr mi robí starosti ten výrastok, ktorý akoby bol niečím naplnený...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Ria542
Vidím to na problém s vodou a proto je dobrý měnit vodu. Dávat do nějaký zavařovačky mě příjde spíš na škodu, vylepši prostředí v akváriu a ploutev se postupně vyspraví, není-li už hodně načatá bakteriálním rozpadem.
Ja som ho pre istotu dala mimo ostatných, do väčšej zaváračky... Bála som sa, aby sa niečo nestalo aj ostatným, keďže vyzerajú byť úplne v pohode a on má tak roztrasenú tú plutvu, že som sa bála, aby ho nová mladá a aktívna plata neuzobala k smrti... hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Ria542
Vyměnit klidně polovinu vody, to je univerzální rada, tou nic nezkazíš.
Jj, to bolo ku gupke, od včera sa s ním niečo deje... Ale až dnes ráno to prepuklo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ria542
Fotka k příspěvku Prosím o pomoc, moja gupka má výrastky (ten čo je vidieť a ešte jeden úplne maličký... Prosím, čo by to mohlo byť??? Má ešte trošku otrhanú zadnú plutvu... sad

Reagovat na tento příspěvek 0  - EliskaKRe: MonterMonty
Láká mně to zase se k nim vrátit, ale už se bojím, obrečela jsem je všechny jak malá holka .Jasně chybujeme, učenej z nebe nespadl, ale když se mi povedlo konečně odchovávat mladé tak se to podělalo, uvidím časem akva je schované a molynky v druhém vypadají, že jsou spokojené
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: EliskaK
No mě donma taky odcházej , už se tu o tom debatovalo , založil jsem si Pražáka , s jinou vodou, kytkama , zkusím je tady jak se na to budou tvářit , mě odcházely většinou starší, potěru se vede skvěle , zatím teda ... nebo prostě jsou moc přecitlivělé ty přešlechtěné formy a nic nevydrží , pak ještě sehnat přírodní formu a zkusit tu ... s ploutvema problém nemám , spíš mi drasticky vyhubly a odešly
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EliskaK
Hezký den, já měla to samé, i po radách Romanta a následné péči Paví očka odešla na druhý břeh, takže mi už zůstaly jen Black Molly v druhém akva, Paví očka mě stále lákají, ale bojím se, aby to nemělo stejný průběh, takže akvárko je vypuštěné , nevím jaké jiné rybky bych do něj dala.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: Origin
Koukám na profil , možná by se na ty přešlechtěné oka hodila i vyšší teplota než 23 jak máte napsáno ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Origin
Ano "vytunit" ten filtr třeba Siporaxem, nebo Substratem pro, to je dobré řešení, ale postupně, aby se nezlikvidovaly všechny nitrifikační bakterie a po dobu výměny neodkalovat dno, ale více měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - OriginRe: romant
Děkuju moc za radu, tvrdost je vysoká, v Brně je dost tvrdá voda, a solím také již delší dobu.. nechci zatahovat tohle téma do dalšího vlákna,a tak bych se jen zeptal na Váš osobní názor zdali by tento filtr mohl stačit ? Četl jsem že často doporučujete právě čerpací hlavu + biomolitan.. možná zkusit místo jednoho toho molitanu zkusit investovat a vložit do košíčku ty keramické kroužky nebo co to je, to je prý s lepší účinností..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Origin
Klidně na ty výměny vody přitlač, filtr nečisti, dno odkaluj tak že stahuješ bordel z povrchu. Slepený ploutve to je klasika načatý vody. Když prostříháváš rostliny, nečisti filtr, ani neodkaluj dno. Zjistil bych si Ph vody a lehce zasolil(rovnou pol. lžíci na 50 litrů).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - OriginRe: cezarmilan
Právěže jsem si taky téměř jist že problém bude v mé nádrži, proto jsem tu a doufám že mi někdo pomůže.. je to strašný když se narodí 20 mláďat a postupně všechny odejdou jak jsem popisoval a nezbyde ani jedna nebo max jedna z celého vrhu, a ta musí mít asi sakra imunitu.. ta rovnováha tam musí být nalomená, protože když někdy víc prostříhám rostlinky, tak ty očka prostě začnou takto padat...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: Origin
V minulých rokoch neboli prešľachtení psi, králiky........, dnes si už musíme strážiť všetko, čo sa kedysi množilo samo bez očkovaní, liečení, návštev u veterinára.....
No ale už idem moc OT.
O tom Sklorexe je počuť aj na SK, tak si myslím, že to by malo byť dobré.
Endlérky ale nemáš spoločne s očkami?
Všechny ryby i rostlinky nakupuji ve Sklorexu v Brně, oni si něco nechávají dovážet od AkvaDaho, a něco od soukromníků, nicméně tahle akvaristika je obecně velmi dobře hodnocena, ryby jsou tam zdravé.. O té generaci ryb jsme se tam přímo také bavili, zdá se mi že dnešní gupky jsou už oproti těm před 15 lety značně přešlechtělé a náchylné. Zkusil jsem tedy přesedlat spíše na Endlerky, ale gupek se uplně vzdávat nechci. Jenže mi nejde do hlavy čím by to mohlo být, využívám své zkušenosti z minulých let a tenkrát jsem s nimi neměl jediný problém.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - cezarmilan Re: Origin
Dám ti takú radu (ja sa týmto riadím) ak vyberieš filter, otvoríš ho a ovoniaš, je cítiť príjemnú vôňu zeminy-substrátu, alebo rašeliny. Ak naopak smrdí, je potrebné niečo urobiť.
Neviem odkiaľ tie očká máš, alebo ktorú generáciu. Či ich máš tie prvé z obchodu, to neviem.
Mne sa istého času dialo niečo podobné, boli totiž veľmi blízko príbuzné a ich imunita a odolnosť bola takmer nulová. Až neskôr sa to niejako vyselektovalo a mám ich dodnes, vitálne a zdravé.
Pozor, nemusí to byť tvoj prípad
Jak jsem psal, ikdyž jsem ty filtrační molitany pral v odsáté vodě, ta nemoc tu byla. Ani jsem je nepropíral společně, ale nejdřív jednu, a po dalším týdnu druhou. Nevím čím by to mohlo být, myslel jsem že tento filtr bude stačit, nejsem si ale jistý kdybych koupil čerpací hlavu od Atmana a k tomu pořádnou kostku biomolitanu, jestli by to bylo opravdu řešení..ještě bych dodal že jsem byl několikrát, a to i během nemoci v akvaristice (Sklorex Brno), a nechal si od nich udělal testy rozboru vody z akvária, a oba dva pracovníci se shodli že mám vodu výbornou..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: Origin
No ja ti neviem, ale ak je ten filter presýtený detritom, čo možno niekto nepripustí, tak môže z nespracovaného detritu vypúšťať naspäť do vody, to čo rybkám škodí. Ja by som odčerpal liter, dva, vody z akvária a prepláchol v ňom filtračné vložky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Origin
Dobrý den kolegové akvaristi, prosím o radu zkušenějších. Má paví očka chytají neustále v periodách asi 1,5 - 2 měsíce slepení ploutví s následným úhynem. První dny epidemie to lze pozorovat na mláďatech která mají ocásky do špičky a během pár dní hynou, poté se přidá i pár dospělých se stejným koncem. Gupky jsem měl před lety a neměl jsem s nimi jediný problém,po roce jsem nevěděl co s nimi, ale po "znovuzrození" viz. prezentace jsem odchoval za 5 měsíců pouze 4 mládata :(. Podezírám z toho filtraci, tenkrát jsem měl obyčejný bublifuk, teď mám Eheim aquabal 130 a nejsem si plně jist zda je dostačující, ale nádrž vubec přerybněná není. Čistím samozřejmě poctivě 1x týdně (odkalení dna a výměna 1/3 vody a na filtr jsem již skoro 3 měsíce nesáhl, není proč průtok se skoro nesnížil a předtím ikdyž jsem jej čistil nemoc tu byla stejně). Všechny informace mám v prezentaci, a nádrž je k tomu ještě skoro 3x hustěji zarostlá než na úvodní fotce. Problém s řasou nemám, jiná nemoc se u ryb neprojevuje, veškerá osádka krom gupek nemocná nebyla nikdy. Momentálně provádím jako vždy vodoléčbu, nekrmím a zkusil jsem nasadit ESHU 2000. Zatím to odnesla opět všechna mláďata a jedna dospělá samice, dál se to již zřejmě nešíří.
Prosím o nějaké rady a předem za ně děkuji, chci již ukončit tohle trápení které trvá několik měsíců..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: patamatix
jj vpoho , no zkusil bych to akva nechat tři tejdny bez ryb , pak si přijed pro potěr gupek a uvidí se , lepší než to mořit léčivy ..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck Re: MonterMonty
To určitě ne, jen, když mam nové rostliny, popř. rybky. No ale kdybych měl nějaké onemocnění ryb, tak to použiju. Vše je pro něco dobré a pro něco zase špatné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: MonterMonty
Ne já to tam neleju,měl jsme ve druhém akva troch plísně tak proto to mám doma,něco zbylo. ;-)
mám pocit že je na plísně , krupičku .. vnitřní parazit je jiný gang ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: deck
Tak samozřejmě , jako ošetření nových ryb před vpuštěním do nádrže beru , ale pokud si to leješ do nádrže pravidelně , tak si akorát vymlátíš užitečné bakterie a neužitečné si na něj vybudují imunitu, pak tam můžeš lejt litry a na nic ti nezabere , vono je to na tom obalu dost blbě napsáno , neznalec by si mohl myslet že je o něco opravdu preventivního , alejt si to do akva deně ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck Re: patamatix
No četl jsem si to vlákno o preventinu... Já mam teda dobrou zkušenost. (mojí ;-) ) To neznám :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: deck
uvidím možná vyzkouším. A co esha 2000,ta to nebere? tu mám doma.
Zřejmě dobrej kus :-D , ty jo fakt nevím no ... potěru mám kdyžtak dost , nic nekupuj X-)
PREVENTIN: Jako prevence při získání nových rybek, na dezinfekci rostlin, při vnějším poraněním rybek, při zkrmování živé potravy a při napadení rybek různými parazity. X-)
Vyzkoušejte
Jak jsem říkal,jsou tam jen dva malí ancistrusy a na těch nic. Ve stejném akva jsem měl ledacos postupně,ale chcípají tam pouze gupky. Zvláštní je,že tam mám jednoho samce ten tam je od prvního nákupu gupek a pořád lítá jako ďas a v poho.
Projed si toto vlákno ... rybicky.net/forum/4163
Preventin není prevence ale léčivo , už se to tady probíralo , najdi si o něm téma ...
Preventin je dezinfekce a prevence, ale při onemocnění ryb se použije jako lék. Jen se dá větší davkování.
A co ostatní ryby , nevyhublé, jaké maj výkaly ?
To není přesné oni zhubly během dvou dnů,pak padly a 14 dní vše ok a za 14 dní jiná nanovo,stejný scénář.
no ty gupky tak cca 14 dní vždycky hubly , pak to šlo šupem ... přestaly žrát, stranily se a pa pa
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: deck
Právě,že postupně odcházejí. A vždy stejně zhubnou jako by je něco vysálo,odstávají jim skřele a přestanou plavat a za cca 3 dny valej na druhý břech.
Pak je chvíli klid a za cca 14 dní na novo,ale vždy po jedné.
Přeléčil jsem obě akva , po parazitech zatím není památky
Preventin je dezinfekce , střevní parazity určitě nevyléčí
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deck Re: patamatix
Prevetin je docela dobrá vodička. Mohla by tě toho zbavit. Ja myslel, že maj jen ty "divné" výkali a nevěděl jsem, že umíraj.
máš ho vyzkoušený?
vono , ti paraziti se ve střevech ryb normálně vyskytují pořád , jak jsem psal, problém nastane při stresu, nevhodných podmínkách atd ... tuším že ty gupky budou asi trochu náchylnější na ty parazity jako třeba terčovci , no každopádně , kdyby ses je rozhodl léčit, koupil jsem půlitrpvku toho Terapu - nějak by jsme se dohodli ...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [13] ...... 58 59

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36653x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/11471?od=601