Hnojení
Tak já bych vyměnil ten kamenolom na dně za, třeba křemičitý písek(štěrk).
0 15.11.2015 21:27 Kolin87 – Co mi v akva muze chybet za latky?
Zdravim,potreboval bych poradit,co mi v akva muze chybet,testy zatim nemam.. nemuzu kytky nejak probudit k zivotu,jak kdyby stavkovali
akva je zalozeny vic jak rok, cca 100l, svetlo 0,54W/l, 10h denne, cca 14 dni pridavam CO2,vim ze odbornici na to maji oko
Starší reakce
Ahoj, ja bych to radej zahodil. Nevyplati se to riskovat. Mel jsem pred casem problem s okruzaky v malym akvu, vsechny bezne parametry vody byly v cajku. Byli neaktivni, sice vsichni prezili, ale do normalu se dostali az jsem prestal pouzivat stare hnojivo, ktere jsem kdysi koupil. Jednalo se sice o jinou znacku, ale i tak bych to nerisknul. Myslim si, ze za ty prachy to nestoji.
Edit: I vyuziti pro pokojove kvetiny by slo.
0 03.11.2015 22:55 ZdendulinCZ Děkuji za info. Má teda význam to hnoji ještě nějak používat, nebo je lepší ho zahodit?
tak obsažené makro bude v pořádku a některé mikroprvky také. Ale ty co jsou v chelátové vazbě, jako např, Fe a jiné stopové kovy, tak s těma už nepočítej ...
Já bych radši, kdyby to někdo věděl jistě. Mám obavu, jestli po čase nemůže dojít k nějaké chemické přeměně hnojiva. Chovám krevetky, které jsou poměrně citlivé.
Asi ne...nanejvýš bude neúčinné... Vyzkoušej
0 02.11.2015 19:27 ZdendulinCZ – Prošlé hnojivo
Zdarec, dostalo se mi do ruky denní hnojivo dennerle, které je ale už rok prošlé. Je nějaké riziko ho použít?
Starší reakce
já bych se na měření železa vykašlal, měl by jsi podle rostlin poznat jestli ho mají dost nebo ne. Chloróza listů způsobená nedostatkem železa, se dá docela dobře poznat. Když budeš dávat +- doporučené množství, tak by neměl nastat žádný problém. Navíc testy jsou hodně nespolehlivé, můžeš tam mít spoustu želaza chelátově vázaného a test ti to nenaměří. A jestli chceš opravdu měřit Fe, tak asi opravdu jedině testy od JBL, ale za ty si zase musí člověk dost připlatit. Já se bez něj zatím obešel.
Ono taky různé sloučeniny železa jsou pro rostliny různě dobře/špatně využitelné. Takže není otázkou jen kolik je tam železa, ale v jaké formě tam to železo je.
To je podobné i s dusíkem - je rozdíl, jestli je ve formě dusičnanů nebo ve formě amoniaku.
Obsah železa se dá nejlíp poznat na některých kytkách, které při dostatku železa v dostupné formě mají načervenalé listy nebo lodyhy. To je pro mě jediný ukazatel toho, jestli mám v akvárku dost železa. Je to lepší než všechny testy.
Vyzkoušej přímo testnout hnojivo... Jestli se a v jaké koncentraci test zabarví. Podle toho odhadni množství přidávaného hnojiva aby bylo měřitelné v akváriu. Jaký máš filtr??
Ač je to trochu OT - pak si dávej pozor, kam klikáš. Já si na to kliknul, mrknul se na co jsi se ptal - a následně odpovídal. Že jsi myslel úplně něco jiného nemohu tušit.
Plus je vhodné psát správně. Bez překlepů, se správnou interpunkcí, a tak. Někdy to tady luštit, to je zážitek ...
A k věci: všechny testy jsou k prdu
Ať už kapkové jak zmiňuje ivorybka, nebo ještě horší multitesty na papírovém štítku. A železo se měří možná ještě hůře, než ostatní hodnoty. Někdo to určitě vysvětlí lépe, ale problém je v tom, že musí rozbít vazby v chelátech, aby něco změřil. A to buď trvá, nebo díky stáří se nevede.
Trochu lepší by měly být (za předpokladu správného skladování) testy od fy HANA. Ony totiž mají přístrojek, co elektronicky zjistí barvu výsledného roztoku. Takže se tím člověk zbaví vlastní barvosleposti (či sleposti tiskaře).
V doporučeném dávkování nikdo přece neví kolik mám rostlin v akvárku.
Tak čím si mohu změřit orientačně hodnotu železa ???.Prosím.Nebo se musím spokojit s doporučeným dávkováním??.
Mám stejnou zkušenost, ingredience testů kapaná přímo do akvária
Ale obecně k kolorimetrickým testům, všechny jsou k ničemu. Neznám žádný "hobby" test na cokoliv, který by byl faktorizován; neznám žádný test, který by byl skladován za předepsaných (a dost přísných) podmínek. Barevné vodičky vymyslel marketing, tahá z lidí prachy a efekt není žádný. Pro ty, co nesouhlasí - prostudujte si patřičné normy pro podmínky analýzy vody, řády správné laboratorní praxe pro uchovávání analytických činidel a spoustu dalšího "počteníčka". Primitivní UT test od Rataje jsem měl 100 chutí jeho dcerunce vylít na hlavu, při přípravě se sekla o 2 řády... Testy na dusičnany se musí skladovat v temnu při 4 až 7°C od faktorizace, platnost je 90 dní - tož záruka 3 roky na testy od Salifertu je jaksi k smíchu. A testy od SERY? Lidi, mějte rozum! To je firma, která jen těží z lidské hlouposti...
Ano,pochopil jsi mne dobře.
Tím otrávením jsem myslel hnojivem "Fe" a né testem na železo které nepřijde do styku s akvárkem. Bál jsem se dál přihnojovat když jsem dávkoval denně poloviční doporučenou dávku "Fe" a po testování pořád nulová hodnota. Optám se jinak,můžou rostliny spotřebovat za 12 hodin doporučenou poloviční dávku hnojiva železa na týden??.
Čistě teoreticky.
ach jo, reaguji na špatného člověka, já to pochopil tak, že by nerad otrávil obyvatelstvo akva hnojením a proto se to snaží hlídat testem na Fe, i když tě chápu logika výkladu na tvé straně
Hmm, tak to máš malou představivost, už jsem takovýho koumáka zažil.
On se ptal na testy vody! Protože mu dudak zdrbnul AQUAR. Takže moje odpověď je správná a vždy platná. Tedy pokud to někdo nekape přímo do akvária ... ale to si neumím ani představit, že by to někdo kdo už umí chodit udělal.
krevetky otrávíš spíše mědí obsaženou v mikroprvcích příp. kompletních hnojivech, samotným železem (cheláty železa) to tak jednoduché nebude
Žádným testem si nemůžeš otrávit obyvatelstvo akvária.
Který je vhodný?Nerad bych otrávil krevery.Děkuji.
Zrovna tomuhle testu se nedá moc věřit. Jestli se kytky zlepšují, nelámal bych si s tím hlavu
Nějaké foto ?? Většina neumí věštit...
0 27.09.2015 15:55 petm – hnojení Fe
Prosím,nemá někdo zkušenosti. Mám 50 l akvárko a dost zarostlé.zeleň začala blednout.Občas přihnojím "Planta Min".Teď jsem přikoupil od Sera-"forte 2 ferro".Testuji testrem od AQAR Fe test.4 ml vody a 10 kapek přípravku.Pokaždé test s 0.Už pět dní po sobě hnojím polovičním množstvím (5ml)flore 2 ferro a pořád bez zvýšení "Fe".Mám v akvárku rybky a krevety.Bojím se abych jim neublížil.Rostlinky jsou lepší ale zaráží mne že nemohu nic naměřit????
Problém bych spíš viděl v tom, že v údajích o složení je čpavek zastoupen v podstatě stejným množstvím, jako dusičňany. To nevadí rostlinám, ale živočichům může.
Nejsem schopen posoudit skutečné množství tímto způsobem dodané do vody. Možná toho nebude tolik, aby si s tím nitrifikace neporadila. Ale možná také neporadí ... Já bych to neriskoval.
I když dlouhodobý způsob uvolňování hnojiva láká svojí jednoduchostí a stabilností.
www.bbcom.cz/… Osmocote pod substrátom ok,daj ho nad a podľa tej mojej trošky pokusov riasa.Myslím,že v pančuche a vo filtrácii to skončí rovnako.
tube pravdepodobne myslel na pohodlnosť uvedeného riešenia. Ja by som videl problém v množstve (do stĺpca malé) a neregulovateľnom pomere uvoľnovaných živín. Zmysel by to možno malo v low-tech akváriu na "prilepšenie".
Nestrácal by sa zmysel tohoto typu hnojiva? Ak chcem hnojiť do vody, je lepšie presne spočítané množstvo vlievať do vody a nie nechať uvoľňovať neznáme množstvo živín z tabliet. A ak chcem, aby si rastliny koreňmi "stiahli" koľko chcú, tak tablety dám do substrátu.
0 26.09.2015 12:09 tube – osmocote do filtru
Vznáším ještě jednou tento dotaz zkoušel někdo vložit osmocote v síťce přímo do filtru?
Zajímala by mně praxe.
Starší reakce
Pisou: přírodní minerální hnojivo PK 50-18 hnojivo
Tedy 50 dilu fosforu na 18 dilu drasliku.
Chces-li pestovat rasy, klidne syp...
Mám dotaz,
myslíte si, že by šlo hnojit v akváriu hnojivem fosfátové sklo co nabízejí v zahradnických potřebách? Na obalu píšou, že je to i pro vodní rostliny a že to pomalu uvolňuje fosfor, draslík a mikroprvky nabídka např. zde
www.hruska-skolky.cz/…
Nebo je to totální nesmysl?
Starší reakce
NO3 změříš jen testy od sera či JBL. Na NO2 stačí i Rataj.
Jo setrvám
Děkuji všem a ozvu se za nějakou dobu s naměřenými hodnotami.
Je to sice otázka pro kované rostlinkáře, ale dle mého skromného názoru jsou nějaké dva týdny prostě krátká doba, aby dokázaly rostliny brát živiny ze dna. Tedy z těch kuliček myslím. Ono dobu trvá, než se živiny trochu rozptýlí v substrátu, stejně tak rostliny nejdříve musí vytvořit kořenový systém o který v podstatě při přesazení přijdou. A musí na ty živiny "dosáhnout".
Rychlejší to bude u dohnojování již zarostlého dna. Ale u nových rostlin (a to ještě musí přelistit ...) to bude na déle.
Aha. Toho, že svítíš na 25% jsem si nevšiml.S koulema Ti neporadím. Já používám do dna Osmocote
Jak jsem psal, osvětlení jsem stáhl. Svítím jednak asi 7,5 hodiny na 1/4 výkon, když beru že čip je 10W. Já jen, že jsem se chtěl ujistit, že pán v akvaristice mi nepodává milné informace, že stačí koule na 4 měsíce a ať nehnojím
Jenom pro informaci, ze starého akvária jsem zachoval asi 120 litrů vody, filtr jsem nečistil téměř dva měsíce před plánovanou výměnou a při založení (podle návodu) jsem použil Easy Life EasyStart.Živočichů tam málo není, ale přerybněno by být nemělo. Jací živočichové tam jsou je v prezentaci.
0 09.09.2015 12:37 dami996 Jeste bych se chtela zeptat co je to CO2
Téma pro začátečníky:
rybicky.net/forum/15
Nahoře jsou odkazy, ty si prostuduj. Až pak se ptej na detaily, vodu většinou není potřeba nějak upravovat a pokud ano, je potřeba vzít v potaz spoustu věcí...
Pokud se jedná o Děvín I.,tak tam máš veliký nepoměr mezi světlem, živinami a Co2.Jestli máš nějaké zkušenosti s kytkařením, začni hnojit a přidávat Co2, pokud ne, tak uber osvětlení klidně na polovinu a počkej, až se akvarium stabilizuje a kytky začnou vegetovat.
0 09.09.2015 12:34 dami996 Dobry den mohli byste mi prosim poradit, jak mam pripravit dobrou vodu pro chov rybicek, aby jim voda vyhovela, mam pripravek sera aquatam na upravu vody dekuji za radu
Taky je otázka, co řeknou testy u nově založeného akvárka.
Téměř určitě ještě nebude fungovat nitrifikace.
A pokud má jílové kuličky u kořenů, tak kytky živiny mít budou, ale ve vodě asi naměří nižší hodnoty.
Pokud nebude ještě fungovat nitrifikace a jestli je v akvárku málo živočichů, tak bych tipoval, že tam může být opravdu málo CO2.
Osvětlení mám uvedené v prezentaci nádrže. Jedu na cca 1/4 výkonu čipů (na začátku jsem jel na polovinu, ale zdálo se mi, že přichází řasa) u znovuzaložených nádrží jsem se dočetl, že se doporučuje méně svítit a postupem času přidávat, tak to zkouším. Jediný, co mi ze zakoupených testů fungovalo je test na tvrdost, kterou jsem změřil na nějakých 5 dGH. PH papírky - nejspíš 7 (z testu od rataje se nedalo nic moc vyčíst). No jak tu píšete, budu hledat testy a pokud mi do té doby kytky neodumřou, tak si přijdu pro radu
Pokud by jsi měnil vodu ob den, tak klidně můžeš hnojit do vody. Při tak časté výměně nehrozí problémy s nahromaděním hnojiva. Pokud měníš 1x týdně, tak můžeš taky, ale v hodně malých dávkách. CO2 určitě zkus. V akvaristice se většina problémů odhaluje metodou pokus omyl.
Co se týče testů, na NO3 je dobrý od Sery a na Ph od JBL. S testy na Fe a P nemám zkušenosti.
Co osvětlení a parametry vstupní vody, v tom nemůže být problém?
Máš nějakou značku vyzkoušenou, kterou můžeš doporučit? (ostatní budu případně řešit v jiném vlákně)
ok pokusím se sehnat nějaké kvalitnější testy. Ty od Rataje nefungují. Trochu mě mrzí, že jsem do těch testů nasypal dost peněz a jsou k ničemu. Otázka, zda nové testy budou fungovat, ale chápu, že bez toho mi asi těžko pomůžete. Děkuji
Jifi: mám ještě doma soustavu na CO2 pomocí kyseliny citronové a jedlé sody, ale to mi vydrží bublat tak 8-9 dní. Tak to mohu vyzkoušet, jestli to třeba růstu pomůže. Případně koupím ten tekutý.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 75513x