Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2020 19:12 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: vaclav
vaclav napsal: rochu mramoru
Pomník? Preventívne? :-P
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 19:04 R Muž vaclav [14611] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lister
Dávej si pozor na to KH protože CO2 ti ho může snižovat takže bych dal pro jistotu do filtru nebo akvária trochu mramoru. maniakva.sweb.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 17:32 Muž Lister [169] Re: MichalV
Lidi neblbněte :-D

Já jsem spokojený, protože zcela netypicky pro toto forum jsem tentokrát dostal odpověď přesně na to, na co jsme se ptal ;-)
A protože jsem totální rostlinkářská lama, tak mne ta čísla překvapila, protože to třeba znamená, že jen tou úpravou kH do akvárka dostanu víc K než kolik se tam dostane za celý týden při dávkování zelené Tropiky. Nikdy jsme ne to složení moc nekoukal a nikdy nezkoušel nic počítat, ale při doporučeném dávkování se do akvaria dostane 1mg/l týdně Kalia - může to vůbec v nějakém akvariu fungovat? Už se nedivím, že jsme musel dávat 2x tolik, aby to vůbec nějak fungovalo. Budu se nad tím muset zamyslet a něco vymyslet, jak dál pokračovat.

Proč to reším? Protože se mi opakovaně u dobře rostoucích nádrží najednou z ničeho nic stalo to, že se mi rozpadla polovina kytek. Hledal jsem důvod a odpověď možná našel v jednom článku, kdy bylo jasně uvedeno že při nízké pufrační schopnosti vody může dojít ve dně k tak velkému poklesu pH, že odumřou kořeny - a přesně to jsme u svých rostlin pozoroval. Plovoucí a ty, které berou hlavně z vody, vždy rostly výborně dál, ale ty odkázaná na dno, prostě najednou rychle odešly a pokud se vůbec vzpamatovaly, tak v řádech týdnů.

Nad vápencem jsem samozřejmě taky uvažoval, ale mám malé filtry, není to kam nacpat.

Jinak jak se tu někdo ptal na vstupní vodu - tak mámě fakt měkkou a kyselou. Úplně přesné hodnoty po mě nechtějte, protože jsme nenašel aktualizovaná data od našeho dodavatele. Pouze obecné konstatování, že v naší oblasti je voda měkká - udávají toto rozmezí: 0,4 - 0,6 mmol/l, 2,2 - 3,4 ve stupních
Domácími testy to vypadá takto: pH 6,6, KH maximálně 1.5, někdy je to i méně. Celková tvrdost nebude vyšší než 3, ale na tohle přesný test nemám. Jen proužky a ty pokaždé ukazují něco trochu jiného. Ale co vím určitě, je to, že naše voda neobsahuje skoro žádné magnesium.
Po úpravě KH na 4, mám výsledné pH kolem 7.2, v akváriu při sycení C02 je to zpět na 6,5-6,6. Dodávat CO2 bez zvýšení KH jsem si netroufl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 17:10 Muž MichalV [327] Re: Jarden Sk
kH zmeriaš testom, ktorý patrí k tým lacnejším a dávkovanie empiricky doladíš časom. Je to lepšie riešenie ako prehnojiť draslíkom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 16:24 Jarden Sk Re: michalt
Ano, otázka bola zodpovedaná, máš pravdu.Je však iba otázka času, kedy môže nastať problém s rastom rastlín a príjmom napr. horčíku pri vysokých dávkach draslíku. Sám som podobný problém mal, je však pravda, že nie všetkým rastlinám vysoké hodnoty K prekážajú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 16:18 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarden Sk
Řešení čeho přesně? Zatím problém k řešení zcela nevidím. Tazatel chtěl vědět, kolik do akvária sype draslíku jako vedlejší efekt zvýšení kH. To jsme mu společně (já na třetí iteraci) pomohli odhadnout. Teď vidíme, že to není zcela málo. Dobrá. To je daň za to, že se dost prudce mění základní chemické vlastnosti vody. Tak to obvykle chodí.

Možná se ta koncentrace draslíku neshoduje s nějakým obecně zažitým chápáním poměrů prvků v akváriu. Ale pořád nevidím opravdový problém v nádrži. Neroste něco? Jedou řasy? Jede sinice? Jedou ryby? Byla tady poznámka, že nějaké hnojivo se dodává na horní hranici doporučeného dávkování. Znovu: Překáží to něčemu v tazatelově nádrži?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 16:15 Jarden Sk Re: MichalV
Neviem na koho smeruješ otázku a nemyslím, že by mal byť problém s rozpúšťaním dolomitu v kyslej vode, otázka je kolko by ho mal asi použiť aby sa dostal na nejakých 6-7 Gh a ako prispôsobiť hnojenie-čím hnojiť v Listerovom prípade aby aj Kh udržal aspoň na 4-5. A nepredávkoval zbytočne akva draslíkom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 16:07 Muž MichalV [327]
ľudia tu panikária z dekorácie alebo dna s obsahom vápenca, a pritom majú tvrdú, zásaditú vodu.
Ak sa obávaš zlej rozpustnosti pri mierne kyslej, mäkkej vode, kde by si dolomitový vápenec použil napr. ako náplň filtra kde je slušný prietok vody, tak to je v rozpore s vyššie uvedeným.
V praxi môže platiť len jedno z toho...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 15:52 Jarden Sk Re: michalt
Jo,jo písal som to nižšie v súvislosti s vápencom. Aké teda navrhuješ riešenie? 35mg/l draslíku vo vode je dosť.Aktuálne začal pridávať CO2 z burčáku, tak to tiež zmení pomery v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 15:00 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarden Sk
Jarden Sk napsal:S CaCO3 či dolomitom a pridávaním neviem poradiť kolko asi bude treba...
Veľa, veľmi veľa...pretože sa vo vode zle rozpúšťa.

Kromě toho, jeho rozpustnost závisí na pH (resp. množství kyseliny ve vodě), takže by se jeho přesné dávkování těžko stanovovalo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 14:43 Jarden Sk Re: michalt
ok, tak potom bude musieť ostať pri tom KHCO3 je ľahko dostupný a obmedziť pridávanie draslíku v ostatnej chémii. S CaCO3 či dolomitom a pridávaním neviem poradiť kolko asi bude treba, ale to čo je v hnojive Profiplants K,Mg a Ca by mohlo stačiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 14:29 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jarden Sk
Ne, Ca(HCO3)2 v pevné formě stabilní není. Na Wikipedii je špatný překlad do češtiny. Originální článek: en.wikipedia.org/….
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 13:59 Jarden Sk Re: Magic
Ahoj, nie som chemik a na Wiki píšu, že je to biela kryštalická látka a o dostupnosti neviem, ale pokus s vápencom má aj nevýhodu, zamúti dosť vodu a potrebuje na to dosť CO2 alebo nízke Ph - skúšal to s Equilibrom neviem aká je to forma vápnika a solí v ňom ale Kh mu to nedvihlo. Zo staršej diskusie má parametre vstup. vody: cca pH 6,3 a možná i míň, gH cca 4-5, kH 1,5
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.02.2020 13:49 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Jarden Sk
Ca(HCO3)2 v pevnom skupenstve, pokiaľ viem, neexistuje, len ako roztok.
A rozpúšťať vápenec, to by sa mi nechcelo.
Nepomohlo by proste nasypať do vody vápenec či dolomit a nechať pomaly rozpúšťať? Niekto to tu tak robí...

Lister (of Smeg?): Akú máš tvrdosť vstupnej vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 12:47 Jarden Sk Re: Lister
No asi to nebude bežne dostupná chemikália u Poormana som pozeral má tam len draselný a sódu, tak to bude treba objednať niekde v predajni chemikálii alebo niekto tu ponúkne...Ak by to bol problém, tak je ešte ďalšia možnost to vyskladať s KHCO3/ten máš/+Tensococtail alebo Mikromix Plus+MgSO4 a k tomu podľa potreby KNO3/alt.Dusičnan vápenatý tetrahydrát čistý - Ca(NO3)2*4H2O/ a Kh2PO4 či K2SO4. Mikroprvky pridáš podľa železa vo vode-zistíš testom-ostatné tiež.Malo by to byť aj lacnejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 12:12 Muž Lister [169] Re: Jarden Sk
Víš, že se v tom plácám :-)

No já teď můžu pracovat s tím, co mám doma. Dívám se že draslíku je fakt hodně. Ale opravdu jsme si potvrdil, že alkalita naší vstupní vody je tak nízká, že se pak rostliny v akvariu nedostanou k žádnému C02, už je samotným zvýšeným na hodnotu kolem 3 najednou začaly produkovat kyslík. Pak jsem zkusil kvasnice a teď bublá celé akvarium. Z počátku jsme dával sodu, ale tu nechci dlouhodobě kvůli sodíku.
Equilibrium jsem kupoval a vyzkoušel jestli náhodou nepomůže s tím KH a "překvapivě" nepomohlo. Takže asi zkusím tu variantu cos mi už kdysi doporučoval - upravit kH na přijatelné hodnoty a k tomu dávat dostatečné množství Profiplants complete (většinou plus, jen synova přerybněná padesátku N nepotřebuje, takže tam verze bez dusíku), který by snad měl stačit.

Hydrogenuhličitan vápenatý se dá někde běžně koupit v nějaké běžně dostupné formě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 11:27 Jarden Sk Re: Lister
Fu, to je komplikované..Nechceš radšej použiť inú kombináciu hnojív? Ak máš ten Profiplants tak budeš valiť ten a dKH si upravíš s Hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2. Draslíku je v Profiplants určite dosť a neprehnojíš s ním a na úpravu dusičnanov a fosforečnanov budeš aj tak pridávať KNO3 a KH2PO4.Tam je ďalší draslík. V Equilibru je draslíka moc/je dosť koncentrovaný/ a ak hnojíš aj inými hnojivami...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 11:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lister
Ano, pravdu díš. Omlouvám se, psal jsem rychleji než myslel a pak raději již nemyslel vůbec. Soubor jsem updatoval, teď mi tedy v součtu vychází 5g/100L.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 10:40 Muž Lister [169] Re: Magic
Díky pánové.

Dívám se že jsem přešel na estimate index, ani o tom nevím :-)

Jen takové ujištění k tomu Equilibriu.

Díval jsem se na výpočet a nějak mám pocit, že není úplně dobře. Pochopil jsem správně, že jsi používal molární hmotnost? A i když je to už více než 20 let, co jsem tenhle pojem slyšel naposledy a ani nevím, kde se mi v hlavě najednou objevil, tak si myslím, že tam máš asi chybu.

V tom zlomku jsi počítal hmotnost pouze jednoho K z K20. Myslím, že správně by to mělo být 78.18/94,179 a výsledné množství by tak mělo být 2x větší

Odpovídalo by tomu i to, co uvádí Seachem - Koncentrace K20 23 %, násobeno poměr těch molárních hmotnosti 0.83 -> odpovídá přibližně těm 195 tis ppm čistého K.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2020 09:24 Muž Magic [879] - RostlinyRe: michalt
3,6 KHCO3 na 100l je priblizne 1dKH.
2,5dKH je teda 9g/100l KHCO3.
Z toho 35% je draslik, takze 3,51g = 35mg/l drasliku.

Moja kontrola 14x2,5 = 35. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 08:50 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: michalt
Aha, Ty zvyšuješ kH o 2.5, ne o 1.5. Tak to budeš dodávat z toho KHCO3 3.5g/100L. Celkově tedy 4.2g/100L.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.02.2020 08:48 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lister
Tak mě vychází, že na zvýšení kH o 1.5 musíš přidat zhruba 5.4g/100L KHCO3. To znamená, že tím dodáš 2.1g/100 L draslíku.

Ze Seachem Eq. při 7.5g/100L dodáš 0.73g/100L draslíku.

Spolu 2.8g/100L draslíku.

Snad jsem nikde chybu neudělal. Podrobnosti výpočtu jsou pro jistotu tady: rybicky.net/soubory/241.pdf
Jestli jsem někde udělal chybu, snad mě zkušenější opraví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.02.2020 08:15 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Lister
Čo si z hlavy pamätám (výpočet budem musieť nájsť/zopakovať) tak 1°dKH pri použití KHCO3 zodpovedal asi 14mg/l K+. Takže z 1,5 na 4 to bude cez 30mg/l...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 22:33 Muž Lister [169] Re: slavko
Aha, to mi necvaklo.
No tak zjevně nevim, co znamená zkratka, ale na základě procent jsem asi počítal správně, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2020 22:19 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Lister
195 tisíc ppm... Niektoré krajiny (jazyky) používajú čiarku ako oddeľovač tisícov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 21:59 Muž Lister [169] Re: slavko
Fotka k příspěvku No možná mají zkratku špatně, v příloze je screen oficiálního popisu složení.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.02.2020 21:49 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Lister
ppm je part per milion, čiže milióntina, nie tisícina, tzn. mikro, nie mili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 21:28 Muž Lister [169] Re: michalt
Snažím se trochu počítat...

Equilibrium udává, že koncentrace elementárního kalia je 195 ppm - jestli chápu správně, tak to znamená 195mg kalia v každém gramů.

Zelená Tropica má udávaný obsah K 1%. Takže 1ml by měl obsahovat 10mg K.

Takže příklad: v akváriu měním týdne 10 litrů vody a dávám 10ml hnojiva - 0.75x195 + 10x10 -> týdně takhle do akvária dodám minimalne 250mg draslíku - ve vodovodní vodě nebude skoro žádný. Něco k tomu ještě přidá ten hydrogenuhličitan.

Jestli jsem úplně mimo, tak prosím do mě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 20:14 Muž Lister [169] Re: michalt
Předem díky.

Ano je to jak píšeš. Je to vstupní odstatá voda bez CO2. Takto upravená voda má výsledné pH 7.2. V akváriu je pak z toho většinou něco mezi 3-3.5 KH a pH kolem 6.6 což by mělo znamenat CO2 kolem 25 mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 20:11 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Lister
Já bych se Ti na to podíval (ač nejsem chemik, ale nemám od toho zas tak daleko). Jen by bylo fajn ujistit se, to KH 4 je měřeno pořád mimo akvária (t.j. bez dosycování CO2). Musím si spočítat, kolik tam vlastně musíš přidat toho KHCO3, abys dosáhl ten nárůst KH.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2020 18:58 Muž Lister [169] – Množství draslíku
Ahoj.

Potřeboval bych radu nějakého chemika, který by mi dokázal poradit, jestli náhodou nedávám do akvária moc draslíku.

Dokázal by někdo určit, kolik draslíku dostanu do akvária ještě předtím než tam vůbec naliju nějaké hnojivo?
Vstupní vodu upravuji pomocí hydrogenuhličitanu draselného z původního KH 1.5 na výsledné KH 4 a pak tam ještě na každých 10 litrů sypu cca 0.75 gr Seachemu Equilibrium.

Asi budu vypadat jako šílený chemik, který super vstupní měkkou vodu takhle kazí, ale já měl ve většině akvárií dost problém s rostlinami a v jednom to nerostlo skoro vůbec. Po takové úpravě najednou rostliny poskočily a dokonce se zjevně rozjela i fotosyntéza - předtím jsem bublinkování nikdy neviděl.

A teď mi jde o to, jestli tam dostávám tak moc draslíku, že bych ho pak mohl předávkovat? Na další hnojení používám Profiplants Complete nebo zelenou Tropicu na horní hranici doporučeného dávkování.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 14:05 Jarden Sk Re: Papik
Mal som s draslíkom ten istý problém ako ty a kým som neprešiel na iné mikroprvky tak som ho dole nedal a s JBL testom. Ako zdroj NO3 používam dus. horečnatý, je možné, že aj vysoký horčík blokuje príjem K, ale teraz mám K 6-10 mg/l vo vode a akva nemá problém, ale zvýšila sa spotreba hlavne NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 13:42 Muž Papik [617] Re: Jarden Sk
I kdyby byl otočený, jak říkáš, tak ukazuje stále stejně. V době, kdy jsem přestal hnojit i po měsíci bez hnojení. Když pomineme hodnoty, tak by mělo zkrátka dojít k barevné změně na začátku měření a po měsíci nehnojení.

To bych nebyl moc rád, že jsem vyhodil přes tři stovky. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2019 13:13 Muž Blackie89 [493] Re: Papik
Ahoj,
Test na draslík od Easy Life je k ničemu, mám to vyzkoušené... ano
Dokud jsem nekoupil od JBL, tak mi pořád ukazoval 20-25 mg/l i když tam žádný draslík nebyl... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2019 13:11 Jarden Sk Re: Papik
No tak to bude tým testom, prepíš si hodnoty na farebnej škále opačne/zmen postupnosť/ a dopracuješ sa k približnej hodnote. Ak si to chceš overiť čo píšem, tak si do vstupnej vody alebo destilky daj min. Kh2PO4 a uvidíš, že nekecám. Pri vysokom draslíku je farba až zelená a tmavá a nie svetlá ako uvádza test.Ak to prehodíš tak to celkom sedí...Ten JBL mám a je v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 13:07 Muž Papik [617] Re: Jarden Sk
Než mi došel, měřil jsem draslík testem od JBL. Potom jsem zkusil test od Easy-Life a hodnota při prvním měření byla stejná, jako od JBL.
Jenže pak jsem draslík přestal dočasně přidávat, abych ho snížil a je mi divné, že by se jeho hodnota po měsící vůbec nezměnila.

Micromixu moc nedávám, takže pochybuju, že by spotřebovaný draslík stíhal doplňovat. Spíš mám pochybnosti o testu Easy-Life.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2019 11:42 Jarden Sk Re: Papik
Ahoj a aký test na draslík používaš? Predpokladám, že ten od Easy life-/keď som s ním meral pred rokom ,má obrátenú farebnú stupnicu hodnôt/.V mikromixe je draslík tiež meral som aj ten od Vitaplant aj z akvarijní hnojivo.cz,ten to tam má aj napísané.Ja som kvôli tomu prešiel na Fe Mix alebo daj Tenso coctail, ten som nemeral na K, ale nemal by tam byť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 11:33 Muž Papik [617] Re: Skrblík
Už jen hořčík a MicroMix Plus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 11:21 Muž Skrblík [9] Re: Papik
Jaké hnojiva ještě dáváš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 09:13 Muž Papik [617] – Draslík neklesá
Už měsíc nepřidávám draslík a každý týden měním 1/3 vody, ale jeho hodnota vůbec neklesá. Pořád měřím 20 mg/l. Divné.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2019 06:26 Muž Roger [1873] Re: MichalV
My u nás máme běžně vodu z horské přehrady Fláje. Takže měkkou, supr vodu, ale od léta se parametry evidentně změnily, do té doby byly stabilní, netuším proč, holt bez Sanytru mi to neroste :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 23:30 Muž MichalV [327] Re: Roger
niektoré pramene máme také, že pri úhrne zrážok sa zvýši ich výdatnosť ale môžu sa zakaliť a vtedy sa na pár dní odstavujú (ak sa to tak dá riešiť v konkrétnej obci) a zásobujú sa zo skupinového vodovodu (iný vodný zdroj).
Rozdiel v parametroch môžu ovplyvňovať zrážky aj inak ako zákalom, napr. obsahom minerálov, keďže voda svojou cestou naberá všetko s čim sa stretne, u nás dolomitový vápenec. Ale zase je to prípad od prípadu, sú aj veľmi stabilné pramene ktoré sa za rok prakticky nemenia. Ak sa bavíme o NO3, tak sme stále v rozmedzí 5-10 mg/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 22:06 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: vlka
Ryby jsou v plánu, ale později. Zatím si jedu rostliny. Šneků mám víc než dost. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 22:00 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Tommo
Rozbor vody mám dle vlastního měření s občasným přeměřením. Na nějaký jejich tabulky se můžu tak akorát.... smich
Każdopádně abych se vrátil k mému problému, dle vašich reakcí to vypadá na železo. Zkusím ho více prozkoumat, až bude čas. Akva se stále zabíhá, tak je možné, že to prostě ještě nedává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 20:51 Muž Roger [1873] Re: Tommo
No, já mám údajný SČVK rozbor přímo z adresy našeho bydliště. Nicméně na začátku léta to sedělo a teď poslední 3 měsíce ne, někde jsem slyšel že vodaři občas přepínají trasy či co.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 19:14 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Jarden Sk
Dík. ;-) S NO3 jsem nikdy neměl problém a za celý 3 roky jsem nikdy N nepřidával a vše jelo extrémně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2019 19:05 Jarden Sk Re: Roger
Si prečítajte jeho info o nádrži /brukiz-mimochodom velmi precízne info/, má to vymakané a testy na vodu používa, tak neni taký hlupák, aby si nechal spadnúť NO3 dlhodobo na nulu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 19:03 Jarden Sk Re: vlka
To je možné tak v Low tech akvarku pri slabom svetle. V high s takýmto postupom si koleduješ o velký prúser.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 18:59 Muž 4Sima [1897] Re: Tommo
U nás dělají vodaři rozbory i po domácnostech v různých částech města a jak jsem se díval, jsou i rozdíly mezi nimi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 18:45 Muž Tommo [828] Re: Roger
Minimálně v Praze vodárny zveřejňují průměrné hodnoty. Nechal jsem si udělat základní rozbor vody z řadu a ten se tedy rapidně liší od toho co mají na stránkách PVK.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74970x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843?od=551