Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 54 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2013 10:27 Muž grunda [1781] - Cichlidy
vysvětlení už jsi dostal, je to prostě metoda EI, popřípadě pokus s růstem řas. Nikde není napsáno, že to tak musí být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2013 08:47 Martin71 Re: Martin71
Když omezíte některou živinu na minimum (např. PO4), tak se stane limitním faktorem a všechno ostatní (např. růst) se tomu přizpůsobí. Tohle je podstata metody hnojení PMDD.


Když omezím na minimum např. PO4

můj příklad PO4 budu držet na 0,5-1mg/l pořád ale bude PO4 dostupný pro rostliny stejně jako bych naměřil ve vodě 10X více. Nedostupným bude PO4 až naměřím nulu.

Stejně tak u dusičnanů rostlinám je jedno jestli je ve vodě 5mgNO3/l nebo 50mg/l v obojím případě je dusičnan rostlinám dostupný, nedostupný bude až test zjistí nulu.


Takže opět otázka proč 10X a vice. Proč zatěžovat ryby x krát větším množstvím dusičnanů, fosfátů, případně železem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2013 08:20 Martin71 Re: Marcel G
Proč má Tom Barr , nebo Clive Greene v nádrži 10 x více fosfátu anebo 20X více dusičnanů než je v přírodních vodách já bych se od vás rád konečně dověděl důvod vysvětlení proč tak hodně? To jste ještě nedokázal vysvětlit. Nejdříve píšete o poměru živin NPK o kterém se učí každý zahradník a dále jen píšete co že dělá Tom Barr přidává dokonce do jedné své nádrže 15-20 mg/L , Clive Greene hnojí zase 10x více. Nebudeme řešit zda roste řasa nebo neroste. Jako příklad Tom Barr který to tam sype jak cukr do kafe a jiný příklad akvária můj odkaz kde je dusičnanů O-5 obě nádrže váš příklad a můj obě akva. jsou bez řas. Ptám se vás tedy na hlavní důvod proč tak silně hnojit proč to tak propagovat. Proč musí být tolik fosfátu 10X více než je v přírodních vodách kde je max.O,5-1mg/l Stejná otázka i okolo NO3 proč tak hodně dusičnanů proč pořád více a více?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.05.2013 07:25 Marcel G Re: Martin71
Martine, nechci se vás/tebe dotknout, ale myslím, že se v tom trochu plácáte a unikají vám souvislosti. Nic z toho, co jsem psal, si neodporuje.

Předně, nikde netvrdím, že je nutné mít v nádrži 10 mg/L PO4. Jen jsem uvedl (jako příklad k zamyšlení), že jsou lidé, kteří tam tyto hodnoty mají, a i přesto nemají problémy s řasami. A to je myslím docela silný argument k zamyšlení pro všechny, kteří tvrdí, že velké množství živin (NO3, PO4) vede automaticky k přemnožení řas. Mimochodem, ta nádrž s takto vysokými dávkami fungovala údajně přes 2 roky (je to tam uvedeno). Tom Barr přidává dokonce do jedné své nádrže 15-20 mg/L PO4. Opět netvrdím, že je to nutné! Co tvrdím, je, že velké množství živin neznamená automaticky velké množství řas.

Existuje nespočet vědeckých pokusů, které dokazují, že když se přidá do nádoby (nádrže) s vodou velké množství živin a pustí se na to hodně světla, tak se tam zhruba za týden vytvoří solidní kultura řas (obvykle to začíná přemnožením mikroskopických řas, které my vnímáme jako zelený zákal; pak nastupují zelené přisedlé nebo vláknité řasy; nakonec se po stabilizaci prostředí objevují i ruduchy). Konec konců přesně takhle se řasy pěstují: mikroskopické zárodky řas se dají do nádoby s živným roztokem (který obsahuje obrovské koncentrace živin => a různé druhy řas upřednostňují různé druhy živin, např. rozsivky jsou známé tím, že potřebují k přemnožení křemičitany), pustí se na ně velké množství světla a nechá se čas. Výsledek je ve všech případech stejný: přemnožení řas. Tento pokus si samozřejmě můžete udělat i doma ve sklenici od okurek. Pokud se vám do toho nechce, můžete se mrknout na výsledky mého testu: www.prirodni-akvarium.cz/… .

Důležité je si ale uvědomit, že tohle se děje v uzavřeném systému bez rostlin, bez filtru, bez čištění nádrže, bez živočichů apod. V našich akvárkách tahle jednoduchá rovnice (hodně živin = řasy) nemusí tak úplně platit. To mimochodem dokazuje i ta nádrž Clive Greena. Jak je možné, že měl ve své nádrži 10 mg/L PO4, a přesto žádné (nebo skoro žádné) viditelné řasy? No, asi to bude tím, že měl v nádrži hodně rostlin, hodně řasožravců nebo že jí pravidelně a pečlivě každý týden čistil. Ano, kdyby v ní neměl tolik rostlin a nečistil jí (+ nevyměňoval vodu), tak se mu tam ty řasy při tak vysokých koncentracích živin za pár týdnů samozřejmě přemnoží. A mimochodem, opět netvrdím, že takhle vysoké množství živin je nutné! S největší pravděpodobností mu z těch jeho 10 mg/L PO4 rostliny spotřebovaly jen malé množství (+ část na sebe mohl navázat jílovitý substrát). Clive to (pokud vím) dělal schválně - proto, aby vyvrátil tvrzení, že hodně živin = automaticky hodně řas. Není tomu tak.

A pokud jde o CO2, tak za "náročné rostliny" se podle mě označují hlavně ty rostliny, které nejsou příliš uzpůsobené pro trvalý život pod vodou (jedná se především o různé kultivary, původně emerzní, které byly různým šlechtěním "předělány" na vodní rostliny - nejlepším příkladem jsou některé kobercové rostliny). U těchto rostlin se často uvádí, že k tomu, aby se jim dobře dařilo, potřebují větší množství CO2. Podle mého názoru je to proto, že jsou zvyklé na velké množství atmosferického CO2, a mohutným (umělým) doplňováním rozpuštěného CO2 jim tak trochu simulujeme emerzní prostředí.

V nádržích, které dáváte za příklad, souvisí podle mě absence řas především se "zákonem minima". Když omezíte některou živinu na minimum (např. PO4), tak se stane limitním faktorem a všechno ostatní (např. růst) se tomu přizpůsobí. Tohle je podstata metody hnojení PMDD.

Protože už tak je můj příspěvek extrémně dlouhý, nebudu to dál rozvádět, ale samozřejmě přidávat do akvárka větší množství živin bez toho, abyste rozuměl vztahům mezi světlem, živinami (vč. CO2) a údržbou, nepovede pravděpodobně k požadovaným výsledkům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.04.2013 23:56 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Martin71
ať koukám, jak koukám, ani v jedné uvedené nádrži nijak zvlášť náročné kytky nevidím ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 22:49 Martin71 Re: Marcel G
GSA) se při jejich studiu (zajímalo by mne kdo to studium prováděl) přišlo na to, že jedním z jejich spouštěcích faktorů bývá velký rozdíl mezi koncentrací dusičnanů (NO3) a fosforečnanů (PO4). Při zvýšení hladiny fosforečnanů (resp. snížení poměru mezi NO3:PO4) tento druh řas obvykle [ale né vždy] ustupuje.

Tohle ještě podtrhnu resp. snížení poměru mezi NO3:PO4 Takže jde o dodržení správného poměru s tím souhlasím ale pořád nikde nevidím tu nutnost vysoké až třeba 10 násobné koncentrace nad ty běžně doporučené v testech. Poměr neznamená že musím držet dusičnany na 5X vyšších hodnotách než je nutné a to samé platí i pro PO4 proč bych musel 10x víc překračovat doporučenou normu? Navíc když sám přiznáváte - tento druh řas obvykle [ale né vždy] ustupuje a dále pokračujete - Nicméně samozřejmě netvrdím, že zvýšení hladiny fosforečnanů nemůže vést obratem k přemnožení jiných druhů řas. Tak to už vás nechápu vůbec - změním poměr hladiny fosforečnanů,ale možná to povede k růstu jiného druhů řas :) To nezní moc jako odborná studie ale něco jako "možná ti zachráním jednu zlomenou ruku za cenu že ti zlomím nohu". Pak v tom nevidím rozdíl řasu za jinou řasu??

Další "odborná" studie. Připomíná to víc než nějakou studii asi toto Pepa říkal... že..

kde je jedna nádrž "Mythbuster" (akvaristy Clive Greene), kde se týdenní koncentrace PO4 pohybovaly dokonce kolem 10 mg/L, aniž by se v nádrži přemnožily řasy!

Jak dlouho fungovala ona nádrž? V Máchově jezeru a naši přehradě to trvalo cca. 10-15 let než se koncentrace z odpadních vod, splachu (fosfátu a dusíku) projevila ve vysoké koncentraci sinic a řas. V akváriu to bude samozřejmě podstatně kratší doba.
Myslíte si že pokud sníte v mase 100 X více fosfátu bude vaše kostra větší nebo že budete mít větší zuby a budete zdravější? Já tomu nevěřím. To samé bude platit i u rostlin a potřebě dodávat 10x víc než je potřeba. Pokud bych vám ale fosfát prodával budu vám tuhle pohádku tvrdit do nekonečna dokud to nezačnete kupovat.

Dalším argumentem ještě bývá, ale já mám náročné rostlinky které vyžadují mnoho CO2 a mnoho makroživin a světla.

Jen pro srovnání tato nádrž www.akvarko.cz/… kde je dusičnanů max.do 5mg/l má mnohem náročnější rostliny než většina příznivců masivního dodávání KNO3 kteří mají v akváriu ve finále 5 různých kultivarů Microsoria a Vesicularia dubyana.
Druhá nádrž funguje bez řas s nulovou hodnotou PO4 a 25mg NO3/l proč by měl třeba změnit poměr makroživin? Protože to tak má Clive Green? Tady ta má 25 mg NO3 a PO4 je O www.akvarko.cz/…. Pokud se podívám na vaše doporučení o správném poměru makroživin měl by zvýšit PO4 alespoň 10x Zároveň, ale napíšete, (neručím že se rozvine jiná řasa). :)

Podle mne je rozdíl mezi eutrofizace přirozenou a eutrofizací indukovanou (antropogenní). Dík té antropogenní je tolik problému kolem zelené vody, řas, sinic. Ta přirozená se s tím naopak dokáže vyrovnat. Snaha vědců a ekologů je o tom jak umělé nahromadění fosfátu a dusíkatých látek vyřešit snížit je a uvést do správného přirozeného poměru. Vy jdete zřejmě druhou cestou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 22:19 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: baletka
tak v tom případě vydržet a našetřit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 22:18 Žena baletka [624] Re: grunda
Jasně. A to se mi úplně nelíbí :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 21:50 Žena baletka [624]
Tohle už je na mě moc sofistikovaná diskuze. Polovině tady toho nerozumím... Poslední, co jsem zachytila, že v mém akva je možná problém málo CO2. Bublají mi tam tři burčáky, jeden přes vzduchovací kamínek, druhý do sání filtru a třetí přes nově zakoupený (pokusně) mini difuzer od Dennerle a stejně mi to dává hodnotu asi 8mg/l. Vysoká teplota (akva připravuji pro terčovce) zřejmě úplně nepomáhá rozpouštění, ale na lepší soupravu pro akva této velikosti nemám momentálně prostředky... Radu jak z toho ven mi tu asi nikdo moc nedá, co? :-O :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   30.04.2013 19:38 Marcel G Re: Kamilstrom
Kamilstrom napsal: Uvedomujes si,ze timto si se zaradil do "jasne mensiny" lidi co tohle tvrdi a oponujes tim "jasne vedecke vetsine"!!!! :)

Já jsem pro každou legraci ;-) ... ale nemyslím, že bych tím šel proti tomu, co zjistila řada vědců (a nejen vědců) => že "množství živin vede k přemnožení řas". Ono si totiž spousta akvaristů tento "vědecký" závěr značně zjednodušuje a vytrhuje ho často z kontextu (podobně jako druhá strana barikády, která tvrdí, že "množství živin k žádnému přemnožení řas nevede"). Ve skutečnosti je samozřejmě velké množství živin živnou půdou pro řasy, ALE to platí jen v případě, že do této rovnice (tj. přemíra živin = řasy) nevstupuje nic dalšího. V našich akváriích do tohle ale vstupuje řada dalších faktorů: např. rostliny (které poměrně velké množství živin z vody odčerpávají) + intenzita osvětlení (která je oproti přírodě 10x menší, a kromě toho část světla řasám "kradou" také rostliny) + řasožravci (kteří nám neustále pucují akvárka, rostliny a dekorace o řas) + pravidelná údržba akvária (výměnou vody odstraňujeme spoustu mikroskopických řas i nahromaděných živin, mechanickým odstraněním řas jim v podstatě neustále "restartujeme" růst ...) + čas (řasám trvá obvykle 1-2 týdny, než se dokáží v akváriu přemnožit do viditelné podoby, takže pokud někdo 1x týdně pečlivě čistí své akvárko a vyměňuje velké množství vody, řasám se prostě v takovém systému nebude moc dobře dařit, i když budou mít k dispozici přemíru živin). Tak to aspoň vidím já.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   30.04.2013 18:52 Marcel G Re: Miso
Miso napsal: Ak ti CO2 neustale pocas svietenia stupa, pridavas ho proste moc ... Nemysim ze samotne prevzdusnovanie (je jedno akym sposobom) ma nieco spolocne so stabilitou CO2.

To určitě není pravda. Já jsem třeba do svého 60L akvárka přidával jen 1 b/s, což určitě není moc. Přes noc mi CO2 nekleslo pod 10 mg/L a přes den mi vystoupalo až k 80 mg/L! Pokud si myslíš, že provzdušňování nemá na stabilitu CO2 vliv, tak si udělej jednoduchý test: vyhni se jakémukoli pohybu vodní hladiny (= žádné, ani sebemenší čeření) a jakémukoli vzduchování. Hned uvidíš, jak ti bude CO2 postupně (a velmi pomalu) stoupat do velmi vysokých koncentrací. Musel by si přidávat opravdu malé množství, aby se ti jeho koncentrace zastavila na nějaké rozumné úrovni. Já jsem třeba zkoušet několik možností: při 1 b/s mi koncentrace CO2 bez provzdušňování stoupla na 80 mg/L; při 0.5 b/s mi jeho koncentrace stoupla jen asi na 15 mg/L (což je obrovský rozdíl). Jakmile jsem ale začal vodu provzdušňovat (až už čeřením hladiny nebo vzduchovacím kamínkem), hladina CO2 mi sice klesla, ale jeho hodnota zůstala konstantní. Jak už jsem uvedl, stačí, když se podíváš na grafy na mých stránkách (ty asi mluví za vše a nepotřebují komentář). Pokud si myslíš, že provzdušňování nemá se stabilitou CO2 nic společného, tak si to samozřejmě můžeš dál myslet (je to tvůj boj), ale zkus si někdy tento svůj názor také ověřit.

PS: Jen aby nedošlo k nedorouzumění: Stabilní hladiny CO2 lze dosáhnout i bez provzdušňování, ale jen cestou přidávání opravdu malého množství CO2, což je ale ve výsledku hodně nepraktické, protože bude trvat skoro celý den (v mém případě to bylo asi 21 hodin), než se jeho hladina stabilizuje. Samozřejmě třetí možností je používat pH regulátor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   30.04.2013 18:43 Marcel G Re: Martin71
Martin71 napsal:mě by spíš zajímalo kdo vám nakukal že antropogenní eutofizací vody dosáhnete zničení řasy.

Různé druhy řas mají různé preference pokud jde např. o poměr živin. U řas druhu Chlamydomonas, Ankistrodesmus, příp. Chlorococcum (kterým často akvaristé říkají prostě "zelená prachová nebo přisedlá řasa", angl. GSA) se při jejich studiu přišlo na to, že jedním z jejich spouštěcích faktorů bývá velký rozdíl mezi koncentrací dusičnanů (NO3) a fosforečnanů (PO4). Při zvýšení hladiny fosforečnanů (resp. snížení poměru mezi NO3:PO4) tento druh řas obvykle [ale né vždy] ustupuje. To mimochodem potvrzují i zkušenosti celé řady akvaristů (za jednoho takového se považuji i já). Nicméně samozřejmě netvrdím, že zvýšení hladiny fosforečnanů nemůže vést obratem k přemnožení jiných druhů řas. Na druhou stranu při vhodné údržbě akvária a vhodné skladbě živočichů je možné podle mých zkušeností udržet akvárium bez řas dokonce i při extrémně vysokých koncentracích živin ve vodním sloupci (např. 50 mg/L NO3, 5 mg/L PO4, 30 mg/L K, 2 mg/L Fe apod.). Zkuste také mrknout na www.prirodni-akvarium.cz/… , kde je jedna nádrž "Mythbuster" (akvaristy Clive Greene), kde se týdenní koncentrace PO4 pohybovaly dokonce kolem 10 mg/L, aniž by se v nádrži přemnožily řasy! To je jistě jeden z případů, o kterém člověk musí přemýšlet (když uvažuje o tom, jak přesně souvisí množství živin s přemnožením řas).

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 14:47 Muž kortezhugo [983] Re: baletka
www.agrona.sk/…

Ono to nieje v kristalickej forme - tam je pridane este daake pojivo pre pomalsiu rozpustnost alebo dlhodobejsie posobenie.
Svojho casu som ho tiez bez problemov pouzival len z malou upravou.
Treba to do niecoho nasypat a zaliat horucou vodou,nechat zo den odstat obcas premiesat nech sa rozpusti toho co najviac.
Potom to treba dobre prefiltrovat,ja som pouzival papierove vreckovky.Takto som ziskal uz ciry(nezakaleny) roztok.Potom z toho nechate vodu odparit a zistate uz kristalicku a podstatne cistejsiu formu z rozpustnostou rovnakou ako pri "cistom" K2SO4.
Chemicka cistota urcite nebude rovnaka ale ako som pisal - pouzival som to nejaky cas a bez problemov.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 13:58 Žena baletka [624] Re: Horác
Ano, to chápu. Každopádně to neřeší můj problém :-) Zkusím to vzít podle rady od Misa a uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   12.04.2013 13:53 Muž Horác [3942] Re: baletka
baletka napsala: Mně to přijde taky divné, že se prodávají dvě shodné látky a každá má jinou strukturu.
To vůbec není divné ... to je normální. Dokážu ti připravit spoustu látek například ve formě krásných, velkých krystalů ... ale taky jako jemný prášek ... Mnohdy záleží jen na technologii přípravy, v jaké formě dostaneš výsledný produkt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 13:19 Žena baletka [624]
Je tam napsáno prostě K2SO4. Mně to přijde taky divné, že se prodávají dvě shodné látky a každá má jinou strukturu. Ale oficiálně tam žádné jiné prvky nemají být. Ještě tam stojí, že ve vodě rozpustný draslík v podobě K2O 50%. Takže těch zbylých 50% by mělo být SO3..? Stejně jako v tom druhém hnojivu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 09:50 Muž Miso [470] Re: kwisatz
treba pozret, malo by to tam byt napisane o aku cistotu v % ide
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.04.2013 09:46 Marcel G Re: baletka
Nejsem si jistý, jestli ten pytlovaný K2SO4 neobsahuje nějaké další (nežádoucí) příměsi. Na tom pytli bude určitě přesné složení. Já mám takový dojem, že tam kromě toho K2SO4 byly i nějaké další šmejdy (měď apod.). Sice to asi bude v malém množství, ale řekl bych, že ty pytle jsou určené pro venkovní (půdní) použití, kde to asi nebude tak vadit jako ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 09:27 Muž Miso [470] Re: baletka
na vypocet davky pouzi kalkulacku pmdd.mrp-cz.com/… , K2SO4 ma naozaj slabu rozpustnost, ja som sa dostal na 20g v 250ml destilky (a musim pracne drvit hrudky), da sa tomu pomoct ak tu vodu trochu zahrejes
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 22:04 Marcel G Re: Jája
Fotka k příspěvku Jája napsala: Dovolím si oponovat ... mám pocit ... není to dojem, ale fakt ... Trojnásobné zvýšení svítivosti u reflektorů určitě nehrozí - také vím, o čem mluvím.

Já jsem vycházel z konkrétních měření různých typů osvětlení - s reflektory vs. bez reflektorů (viz www.prirodni-akvarium.cz/… ). Nemám ale samozřejmě problém změnit názor, pokud mě někdo přesvědčí o tom, že se mýlím. Do té doby se ale raději přidržím údajů, které jsem naměřil. A zda někdo jiný bude věřit něčemu jinému (třeba svým pocitům), je mi skutečně jedno. V mém srovnání vyšla u zářivek T5 bez reflektorů intenzita osvětlení ve vzdálenosti 50 cm přibližně 2,7x nižší než u stejných zářivek s kvalitními hliníkovými reflektory. Ve vzdálenosti 40 cm byl pak rozdíl asi 3-násobný. Nesrovnával jsem ale reflektory vs. alobal, nýbrž reflektory vs. zářivky-bez-jakékoli-odrazové-vrstvy. Navíc když už něco porovnáváme, tak bychom měli srovnávat srovnatelné. Je samozřejmě rozdíl, když někdo srovnává odraz z malých hliníkových reflektorů s odrazem z velkého krytu vystlaného alobalem. Jinými slovy, každému je určitě jasné, že záleží také na velikosti těch reflexních vrstev. Malé zrcátko (byť sebedokonalejší) mi toho odrazí mnohem méně než velká reflexní fólie (třeba i zmačkaná). Podobně není pravda, že se světlo od reflektoru odráží pouze přímo dolů. Takovéhle zjednodušující závěry jsou zavádějící. Reflektor odráží světlo podle toho, jak je tvarovaný. Nevím o žádném dostupném reflektoru, který by dokázal světlo odrážet pouze rovně dolů. Podívejte se například na přiložený obrázek, kde jsou světla s jednoduchými reflektory (tenká vrstva leštěného hliníku) => jak jde od nich světlo do stran, a nejen rovně dolů. Velmi podobně odráží světlo i hliníkové reflektory Juwel a jim podobné.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2013 20:19 Žena baletka [624]
ZDravím, má někdo zkušenost se síranem draselným prodávaným v pytlích v Hornbachu? Koupila jsem ho, jelikož na např. rostlinných akváriích.cz vyjde podstatně dráž, ale špatně se rozpouští a vlastně nevím jak ho dávkovat, když má jinou strukturu než to, co mi přišlo po netu. Někdo tady by mi mohl poradit? Děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 23:37 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: jir007
akva zarostlé nemáš ani náhodou a světlo taky není žádná hitparáda - hnojit netřeba ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 21:25 Muž Celiny [293] - RostlinyRe: bulawaio
tak samozrejme, ze pokud budes mit narocnejsi rosliny ta budes muset prihnojvat, tazatel ma vsak v nadrzi egerii, ruzkatec, ech. amazonicus. tyto rostliny povazuji za nenarocne, tudiz nejake prihnojovani (at uz pmdd pmde EI a pod)mi prijde zbytecne ba naopak dokonce kontraproduktivni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2013 20:23 R Muž romant [27982] Re: bulawaio
Když je spotřeba menší(ovlivněná světlem) může i postačovat menší přísun živin přes ty výměny vody(v akváriích s rybí osádkou pomůžou ryby a krmení). V našich končinách se vody z veřejný sítě bez dusičnanů téměř nevyskytují, ale není to jenom o dusičnanech. Samozřejmě to je o vyváženosti a odsledování potřeb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.03.2013 20:16 Muž bulawaio [92] Re: Celiny
jen mě pořád zaráží, jak všichni tvrdí, že stačí hnojit výměnami vody. Ne každý musí mít vodu s dusičnanama :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 19:56 Muž acik [416] Re: jir007
co ta lebka :) :) kdyby to byla aspoň tchyně :)

jir007 napsal: akva mám zarostlé myslíte že už bych měl začít s hnojením?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   28.03.2013 19:51 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: kwisatz
Dovolím si oponovat. Nejdříve jsem používala alobal - oblepila jsem celý kryt a svítivost stoupla. Tak jsem chtěla něco pořádného, koupila jsem 2 reflektory Juwel. A jaké bylo mé překvapení - zázrak se nekonal a ten nekonající se zázrak stál 400,-Kč. :-( Naopak mám pocit, že narozdíl od celoplošně lepeného alobalu, od kterého se světlo odráželo celoplošně dolů, od reflektorů se světlo odráží pouze přímo pod reflektor (nebo do směru, kam je reflektor natočený), tudíž ne celoplošně. Lépe řečeno není to dojem, ale fakt. Svítivost samozřejmě nestoupla, je stejná jako od alobalu, místy i horší. Ale místo alobalu doporučuji koupit spíš zrcadlovou fólii, která je skutečně jako zrcadlo. S alobalem se špatně pracuje, trhá se a když se pomačká, tak ten odraz malinko ztrácí na efektivitě - ale je to nejlevnější řešení. palec :-) Trojnásobné zvýšení svítivosti u reflektorů určitě nehrozí - také vím, o čem mluvím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 17:50 Marcel G Re: jir007
jir007 napsal:plánuji pořídit reflektory na zářivky

Nezapomeň na to, že kvalitní reflektory (např. Juwel) ti zvýší intenzitu osvětlení až 3-násobně (vím, o čem mluvím) ! Pokud ti rostliny dobře rostou při osvětlení, které tam máš teď, tak není důvod reflektory přidávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 16:54 Muž jir007 [25] - ŽivorodkyRe: Celiny
ok tak to teda vykutim:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 16:15 Muž Celiny [293] - RostlinyRe: jir007
nechci tvrdit ze docilis stejneho vysledku, ale ja bych pouvazoval bud nad alobalem, nebo zrcadlovou folii...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 16:03 Muž jir007 [25] - ŽivorodkyRe: Celiny
děkuji:-)
jen ještě plánuji příští měsíc pořídit reflektory na zářivky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 15:53 Muž Celiny [293] - RostlinyRe: jir007
ty rostliny co tam mas nepotrebuji hnojit, bude jim stacit pravidelna vymena vody, ktera sama o sobe je hnojeni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.03.2013 15:31 Muž jir007 [25] - Živorodky
Fotka k příspěvku akva mám zarostlé myslíte že už bych měl začít s hnojením?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2013 21:42 R Muž romant [27982] Re: romel
Jestli si to dobře překládám, tak jde o vodu spíš měkčí, takže pro ryby tuto vyžadující si jí představit dovedu, ale už trošku horší by se v tomto kontextu mohla jevit ona hodnota dusičnanů, přecijenom vývojová voda je vývojová voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 21:23 romel Re: romant
a ta celková tvrdost vody?myslím s ohledem na potěr,vykulení atd.díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 21:18 romel Re: romant
ok díky,rostou krásně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.03.2013 21:17 R Muž romant [27982] Re: romel
Ta hodnota dusičnanů není nijak neobvyklá, jsou i daleko horší(pro někoho lepší) hodnoty. Pokud to budeš lejt do akva s rostlinama, tak to budeš pěkně hnojit(těma dusičnanama), tou výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 21:15 romel
zdar,zaráží mě hodnoty dušičnanů ve vstupní vodě v síti,je to normální?a co ostatní hodnoty,jsou ok?poraďte
Aktuální hodnoty Mezní hodnoty dané
Vyhláškou 252/2004 Sb.
Teplota 7.2 st. C -
pH 7.1
Acidita 0.12 mmol/l -
Alkalita 0.42 mmol/l -
Tvrdost celková 1.11
Železo 0.03 mg/l
Mangan 0 mg/l
Dusičnany 24.25 mg/l
Chlór volný 0.023 mg/l
Barva 0 mg Pt/l
Zákal 0 jZF 5
Vápník 32.4 mg/l
Hořčík 6.41 mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 10:46 Žena sonetka [136] - Živorodky
No mě spíše zaráží to, že když tam nalijeme dávku dusíku a změříme, tak se hodnoty moc nepohnou. Máme tři testy na NO3 a všechny se navzájem potvrzují ....
No aspoň vím že o NO3 se starat nemusíme a jen dotovat mikroprvky a fosfor s draslíkem ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 10:33 R Muž romant [27982] Re: sonetka
Ono je taky dobrý si uvědomit, že jsou v nádrži přítomni zdatní producenti dusíkatých látek v podobě živorodek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 10:30 Žena sonetka [136] - Živorodky
hmm to nás nenapadlo, změřit NO3 na vstupu. Ale to by ho tam muselo být hodně, protože vodovodní vodu ředíme 1:1 s vodou z RO .... Změříme, uvidíme palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:53 R Muž romant [27982] Re: sonetka
Zřejmě to dodaný NO3 přes výměnu vody a hnojivem stačí rosliny spotřebovat, takže je ta hodnota stále tak nějak stejná. Já osobně zastávám názor, že když to funguje, tak dělat nějaký změny je zbytečný, ale vědět jak a co funguje, to je dobrá cesta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:45 Žena sonetka [136] - Živorodky
Tak, tak. Rano pohnojíme, zapíšeme dávku a večer změříme hlavní indikátory vody.
Podle toho pak druhý den buď hnojíme nebo ne. Na závěr týdne uděláme průměr a bude mít danou dávku. Jen moc nerozumím NO3, ať děláme, co děláme, pořád má +/- stejnou hodnotu ..... tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:38 R Muž romant [27982] Re: sonetka
sonetka napsala: ... Zatím vychytáváme hodnoty dávek.... palec Tak to je celý kouzlo, mít to vychytaný a vědět co se stane, když udělám to či ono. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:31 Žena sonetka [136] - Živorodky
Hnojíme denně pře nastartováním světla, tak +/- ideálně. Zatím vychytáváme hodnoty dávek, ale zatím to vypadá parádně.... palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 09:10 Muž Miso [470] Re: sonetka
ono riasy a rastliny si konkuruju, takze ak podporis rastliny potlacis riasy a naopak, preto som ti navrhol kupit mach a tym nechat zarast dekoraciu.
k tomu hnojeniu, ak budes hnojit len 1x za tyzden budes tam mat zbytocne velke vykyvy, rozdelil by som to aspon na 2x za tyzden
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2013 08:27 Žena sonetka [136] - Živorodky
Dá se hnojit tak aby netrpěly řasy? nebo spíše jen ty žádoucí řasy? Protože když jsme začali přidávat do vody to co kytky potřebují, fosfor, mikroprvky,tak řasy nějak začaly odumírat a ztrácet se z akva. Ale na některých místech by jsme je rádi zachovali. Nechceme sterilní akvárium, ale spíše přírodního rázu .... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2013 08:08 jirkabrana – prihnojovani mineralkou
Dobry den chci se zeptat zda muzu prihnojovat treba magnesii nebo vincentkou jestli to nebude velka chyba jak pro rostlinky tak pro rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2013 19:03 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: sonetka
právě proto se seachem prodává jako derivát
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2013 18:55 Žena sonetka [136] - ŽivorodkyRe: grunda
Fotka k příspěvku např. USA je zakázáno :
cs.wikipedia.org/…
tone
Už máme na cestu tu trojkombinaci, už jen vychytat dávku a snad bude vystaráno, jen mě mrzí ten chlupatý kobereček na sklace, vypadá teď žalostně po náletu fosforu .... sad
teď jsou tam jen takové trosky a to tam byl takový hebký kobereček ... tone
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [54] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843?od=2651