Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 22 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 17:37 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mirek64
Ty ale mluvíš o čistém KNO3 ale do potravinářské kvality se něco přidává. Můžu to potvrdit protože sanytr který se prodává v drogeriích je kalný a tvoří se v něm bílá usazenina v čistém nic takového není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2018 16:26 Muž Mirek64 [68] Re: Maq
Maq napsal: Sanytr je totožný s tím, který nakupuješ v drogerii. Obsahuje šťavelan vápenatý.

Zdravím.
To je Tvá domněnka? Nebo máš důkaz? Mně se to zdá dost nepravděpodobné.Hledal jsem na internetu technologii výroby KNO3. Vyrábí se obvykle z KCl - z nerostu sylvín. Během úpravy sylvínu existuje jeden proces, kde se používá nepatrné množství karboxylových kyselin (cca 200 g na 1 tunu surové soli), ale je otázkou, zda je to vůbec kys. šťavelová.Finální reakce je konverze:
KCl + NaNO3 -> KNO3 + NaCl.
Není zde žádný vápník, který by bylo nutné vysrážet a tedy není důvod předpokládat,že by v KNO3 bylo nějaké množství vápenaté organické soli.Také je dost pravděpodobné, že roztok KCl před konverzí byl přefiltrován a hypotetické nepatrné množství šťavelanu vápenatého skončí jako odpad.

Vycházel jsem z těchto zdrojů:
147.33.74.135/…
homen.vsb.cz/… str.64
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2018 14:09 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Maq
Nemyslím si, že cieľom bolo poukázať na neriešiteľný problém, ale na fakt, že cheláty prinášajú pri dlhodom skladovaní starosti navyše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2018 14:03 Maq Re: Prašan, vaclav
Vždy když řeším podobný problém se vzdušnou vlhkostí, použiji silikagel. (Koupil jsem levně pytel jakéhosi nebarveného a neparfémovaného prodávaného jako kočkolit.)
V daném případě bych dal do misky trochu kočkolitu v tom šuplíku, kde bych takové věci skladoval. Je to - dalo by se říct - přímo profesionální řešení. Ale musí se čas od času měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 11:50 - Re: vaclav
Ak je to v malom množstve a v sáčočku, ako hovoríš.Vo veľkom množstve,ak do toho často nezasahuješ(vyberám množstvá na naváženie a ostatné som hermeticky uzavrel v pôvodnom balení) Takto mám Tenso už niekoľko rokov v práškovom stave. Nesmie byť v kontakte so vzdušnou vlhkosťou.Takže skôr ako začnem s Tensom pracovať,tak zatváram okná a púšťam doma odvlhčovač.Až keď som niekde na 40% vzdušnej vlhkosti.
V podstate sa to používa aj keď to stvrdne - či pri tom dochádza k dákej degradácii som neskúmal.V tak malom množstve si myslím,že sa to i tak spotrebuje skôr ako by to stihlo dáko degradovať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.10.2018 09:45 Maq Re: Tučňák
www.kovyachemie.cz/…
Já ho dávám do dna, při založení. Když ho nasypeš do vody už běžícího akvária, na den až dva lehce do červena zakalí vodu, ten prášek je opravdu hodně jemný. A hodně ho skončí ve filtru.
Účelem ale je, aby zapadl do dna, protože jenom ve dně bude docházet k procesům, které železo zpřístupní pro rostliny (redukce a/nebo chelatace).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.10.2018 08:24 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Zatímco ostatní chemii můžeš skladovat po kilech roky doma maximálně ti zhrudkovatí, mikroprvky v podobě třeba tenza ne. Po čase ztvrdnou a v pytlíčcích (PMDD) se z nich stane jednolitá plastická hmota. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2018 00:16 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Maq
Asi jsem špatně vykreslil tón svého dotazu, to nebyl agresivní dotaz (a je mi jedno, jestli ten oxid bude pocházet od souseda ze zahrádky nebo z plastového pytlíku z chemičky). Vážně mě zajímal tvůj názor, jestli oxid bude postačovat a mám se mrknout po něm (pravda, Fe-EDTA a ostatní cheláty se shánějí špatně).

Takže jdu mrknout, kdo mi jej rozumně prodá. potlesk

Ostatně nepotřebuji, aby to rostlo naprosto dokonale, ale jak píše ctibum v mottu - snažím se to nezahubit. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 23:57 Maq Re: Tučňák
Tučňák napsal: ... nějaký prášek oxidu železa z chemičky...
Dneska musí být všechno hrozně přírodní.
Se železem (a manganem) je to tak, že ve vodovodním potrubí způsobují škodu, a kromě toho ve vodě nevypadají a nechutnají dobře. Proto se jedině tyhle dvě živiny z pitné vody paušálně odstraňují. Proto železo v akváriu často chybí, a nikoli proto, že by bylo "nedostupné".
Jinak v přírodě a v přírodních vodách je železo všude, je ho hodně, a to ve formě oxidů. Tyto oxidy si rostliny v okolí kořenů chelatují a přijímají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 20:56 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Maq
Máš tedy pocit, že nějaký prášek oxidu železa z chemičky bude postačovat (v rozumných dávkách) pro dodání železa? Jasně, že jsou tu lidé, co "hnojí" hřebíkem, ale přece jen bych měl rád přibližný přehled o dodávaných látkách.

Mimochodem (když už tu jsme) máte tušení, co by mohlo způsobovat bělání kryptokoryn (affinis)? Prostě bělají celé listy, jinak jsou v pořádku a rostliny rostou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 14:34 Maq Re: Tučňák
Proč se mi cheláty nezdají?
Ve směsích chelátů se (vesměs v prudce nevhodných poměrech) dodávají železo, mangan, zinek a měď. Měl by tam být i nikl, ale není, a nikomu nechybí(!). Bývá tam i molybden a bor, ale ty se nechelatují.
Hnojit zinkem a mědí (a molybdenem a niklem) je na 99.99% zbytečné, protože ve vodovodní vodě a krmivech je jich dost. Občas i nezdravě dost.
Železa a manganu bývá často málo, ale hnojit chelatovaným železem a manganem je zbytečné, protože rostliny si je umějí chelatovat samy. Takže namísto drahých chelátů vystačím s lacinými solemi nebo oxidy (ty jsou nerozpustné a vůbec nejlepší).
Netvrdím že cheláty jako takové škodí, ale tvrdím, že hnojení chelatovanými mikroprvky je marketingem vytvořená mánie tahající lidem z kapes spousty peněz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 14:14 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Maq
Nemám teď po ruce originální balení PMDD ze Sklorexu, ale matně si vybavuji, že čistota byla podobná.

Každopádně mám ještě nějakou tu zásobu, takže je dost času na experimenty v elementce na okně.

Proč se ti cheláty nezdají? Kvůli tomu, co z nich v akváriu zůstane?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 13:59 Maq Re: Tučňák
Tučňák napsal: trojnásobný (spíš vyšší) cenový rozdíl a rozdíl v čistotě třebas 1 %, příliš mě to netrápí. ... Tak koukám na rozbor - takový KNO3 jim obsahuje 0.5 - 1 % protispékavá látky - oxidu křemičitého. S tím jsem za dobře, nějaký ten písek už v akváriu mám.
Právě to poslední procento a jeho zlomky jsou nejdražší.
Většinou to má význam jen pro skutečné chemiky provádějící analýzu. Důležitou výjimkou jsou soli přechodných kovů. Přechodné kovy se ve zdrojových surovinách vyskytují často společně a není snadné je separovat. Přitom jsou zásadní rozdíly v jejich jedovatosti: Fe, Mn jsou celkem nejedovaté, Zn, Cu, Mo se snesou v mikrokoncentracích, Ag, Cd, Cr, Pb, Hg a další jsou jedy jako noha.
=
Větší průser je serióznost firmy. U Verkonu (kde kupuji já a zřejmě i @vaclav) je jisté, že chemikálie pocházejí od špičkových výrobců a manipulují s nimi školení lidé. V lidovějších zařízeních je to složitější. Měli bychom očekávat, že mnohé chemikálie jsou z Číny od dodavatelů, kteří berou bůhvíkde. Čínské normy na hygienu a čistotu čehokoli jsou úplně jinde než západní, a navíc kontrola je slabá a zkorumpovaná.
Fichema je firma, které nevěřím. Jednou mi poslali úplně jinou látku, než jakou jsem si objednal, a kdybych neměl jakési elementární znalosti, vůbec bych to nemusel postřehnout. A v roztoku jejich dusičnanu draselného (sanytru) se mi po pár dnech udělaly krásné šťavelanové krystaly. (Při výrobě sanytru se někdy draslík separuje od vápníku kyselinou šťavelovou, protože ta tvoří s vápníkem nerozpustnou sůl. V tomto případě zřejmě někomu ujela ruka...)
=
A pokud jsi tak spokojený s práškovým oxidem křemičitým, zkus ztratit chvilku a pro pobavení si přečíst můj zápis z deníku nádrže Vodno ze dne 01.10.2018.
=
Na druhou stranu chápu, že pro mnoho akvaristů je často nepřiměřené si kupovat (půl)kilovky u Verkonu a podobných obchodníků. Ti musejí doufat, že pan Marek Petr kupuje chemikálie právě tam a zisk dělá pouze na přirážce, kterou si účtuje za rozvážení do malých množství.
Já jsem paradoxně asi nejvíc utratil za nechelatované mikroprvky, protože soli přechodných kovů jsou vesměs drahé a všichni prodávají jen směsi chelátů. Což já zásadně odmítám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 13:40 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Ty jsi syp do akvária co chceš, ale protože to chceš prodávat tak to už bych byl opatrný. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 13:26 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: vaclav
Tak koukám na rozbor - takový KNO3 jim obsahuje 0.5 - 1 % protispékavá látky - oxidu křemičitého. S tím jsem za dobře, nějaký ten písek už v akváriu mám.

Horší je to s KH2PO4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 12:07 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Tak záleží od koho to koupíš ale to co jsem měl byly čisté chemikálie. Třeba potravinářské KNO3 je docela zakalené tou příměsí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 12:04 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: vaclav
Nemyslím. Když se mrknu na cca trojnásobný (spíš vyšší) cenový rozdíl a rozdíl v čistotě třebas 1 %, příliš mě to netrápí. Máš pocit, že by to akváriu nějak více vadilo?

Mimochodem mám pocit, že v sáčkovém PMDD je tatáž kvalita.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 11:00 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
Fotka k příspěvku Není lepší si připlatit a koupit čisté chcemikálie.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 10:01 - Re: Tučňák
Ujo Google :-) Ja som onoho času kúpil u Takácsa.Popravde skoro žiadnu tebov spomenutú zložku ani do akváriek nedávam.Pretože čokoľvek do mojej vody pridám je z toho riasa.Takže som sa obmedzil iba na draslík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 09:36 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Prosim Vas pri niektorych hnojivach su v zlozeni napisane mg/l alebo % percenta.
Ako sa robi prevod z % percent na mg/l a naopak?
Napr.:
Zlozenie Seachem Flourish je:
Soluble Potash (K2O)0.37% - kolko to je mg/l?
Calcium (Ca)0.14% - kolko to je mg/l?
Magnesium (Mg)0.11% - kolko to je mg/l?
atd.
Dávkovanie je v husto zarastenych akvariach 5 ml na 100 l vody raz týždenne

Zlozenie INVITAL FEROX NPK COMPLETE je:
Fe (železo) 0,25 mg/l - kolko to je % percent?
K (draslík) 4,8 mg/l - kolko to je % percent?
NO3 (dusičnany) 4,8 mg/l - kolko to je % percent?
atd.
Dávkovanie je 3x týždenne 5ml hnojiva na 100 litrov akvarijnej vody.

Je nato nejaka kalkulacka alebo vzorec? Lebo chcem pochopit ten prepocet.

Dakujem za vysvetlenie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 09:14 Maq Re: vaclav
Sanytr je totožný s tím, který nakupuješ v drogerii. Obsahuje šťavelan vápenatý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 09:13 Muž Magic [879] - RostlinyRe: vaclav
Stravitelné. ;-)
OT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 07:42 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tučňák
"Potravinářskou kvalitu" Víš jaké obsahují příměsi oproti čistým chemikáliím? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 00:23 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: Prašan
A kde bereš Tenso? Já vidím akorát pmdd-hnojivo.cz a občas RA. Když ale srovnám jejich ceník makro/mikroprvků s ceníkem Fichemy, mám pocit, že je ta cena 10× přepálená. Navíc nenabízí složkové prvky a já mám dost možná nedostatek jen železa (a fosforu s draslíkem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 00:05 - Re: Tučňák
Všetkého mám ba i Tenso. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.10.2018 00:02 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž. – PMDD k rozeslání
Zdravím všechny,
kdyby měl někdo zájem, objednávám tyto látky z Fichemy a určitě mi jich dost zbude:
K2SO4, KNO3, MgSO4·7H2O a KH2PO4.
V podstatě se jedná o kompletní makroprvky PMDD+P, kvalita potravinářská. Kdyby měl někdo zájem, můžu je navážit a pak poslat dál (poštovné do 100 gramů by mělo stát kolem 20 Kč, do půl kila kolem 30 Kč). KH2PO4 vyjde na 18 Kč/100 g, K2SO4 na cca 5 Kč/100 g, zbytek kolem 10 Kč/100 g.

Zbývá sehnat mikroprvky a hnojící chemická laborka je na světě (za zlomkovou cenu). Jen se mi nedaří úplně rozumně sehnat samostatné mikroprvky nebo Tenso/směs (rozumně ve srovnání s cenami výše).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2018 22:10 Maq Re: Magic
Magic napsal:Hydrogenuhličitan horečnatý pevný nie je, je len v roztoku, vápennatý môže byť i kryštalický, takže môžem počítať ...
Krystalický Ca(HCO3)2 taky neexistuje.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2018 18:57 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Mirek64
Anióny som počítal, ale len hrubo odhadoval. A hlavne som si nevšimol, že mám rozbor neperlivej vody. ne

Kationty mg/l
Mg2+ 170
Ca2+ 37,4
Na+ 6,17
Anionty mg/l
Cl- 2,11
SO42- 11,1
HCO3- 970

Rozpuštěné pevné látky: 788 mg/l


Horčíka je tak 7mmol, vápnik je ďalší 1mmol, sodík je tak 1/4mmolu.
Z aniónov je v podstate skoro všetko uhličitan. Hydrogenuhličitan horečnatý pevný nie je, je len v roztoku, vápennatý môže byť i kryštalický, takže môžem počítať tak 7+2*1=9mmol HCO3-, to je povedzme 550mg.

Summa summarum - pravdu máš. Ten rozbor bude (na moje prekvapenie) v zásade kompletný.

Takže odhliadnuc od toho, že je to príšerne drahé - je to neškodné? Nejaké ďalšie arugmenty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.09.2018 08:27 Muž Mirek64 [68] Re: Magic
Magic napsal:
Ale treba si všimnúť i posledný riadok rozboru: Rozpustené pevné látky: 788 mg/l
A deklarovaná z toho je len asi štvrtina. Čo je ten zvyšok, netušíme. A čo to dlhodobo spraví s rybami...?


Zdravím.Dovolím si poukázat na omyl.Bral jsi v úvahu pouze koncentraci kationtů.Jsou tam nějaké sírany a především hydrogenuhličitany.To deklarované složení by mělo být v pořádku.

Pokud by někdo používal Magnesii jako zdroj hořčíku, tak vlastně nedodává do akvária MgSO4 (nebo jen minimální množství) ale především Mg(HCO3)2.Finančně se to samozřejmě nevyplatí.
Mirek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 19:40 Muž Magic [879] - RostlinyRe: slavko
Správna poznámka. Pri nákupe sledovať čistotu! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.09.2018 13:10 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: Magic
Magic napsal: Zodpovedajúci ani gram horkej soli vyjde na haliere a je čistý MgSO<sub>4</sub>.
Horká soľ nemusí byť až taká čistá. V mojich začiatkoch som kúpil horkú soľ v ktoromsi záhradkárstve a deklarovaných bolo 49 % MgSO4, zvyšok nešpecifikované nečistoty, takže to skončilo v záhrade z podobných dôvodov ako uvádzate. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   22.09.2018 10:05 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Strakááč
Magnesia ma písaných 170mg/l Mg2+, takže keď vyleješ fľašu do 100litrového akvária, pridáš asi 2,5mg/l.

Ale treba si všimnúť i posledný riadok rozboru: Rozpustené pevné látky: 788 mg/l
A deklarovaná z toho je len asi štvrtina. Čo je ten zvyšok, netušíme. A čo to dlhodobo spraví s rybami...?

A v neposlednej rade fľaša magnesie stojí skoro 20Kč (a nevieš, čo v nej je). Zodpovedajúci ani gram horkej soli vyjde na haliere a je čistý MgSO4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 15:31 Muž Planorbella [643] Re: Strakááč
Taky jsem o tom přemýšlel, :-O ale nevím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2018 01:10 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
Zajímalo by mě jestli nekdo z vás nevyzkoušel přidávat hořčík pomocí magnesie,.... ?? coze ne ?
obsahuje ho hodně a prej se jím moc nedá přehnojit... Ja teda nevím, ale když si jí koupím a něco zbyde, tak odleju do akvaria třeba čtvrt až půl litru.. a rostliny jedou ještě líp...
já, jen jestli takovou kravinu někdo dělá... smich

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:45 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Maq
oukej díky.. ten jeden je koukám vytaženější, asi ho lehce přihrnu.. a naopak zbytek můžu lehce odhrnout.. a bude :) uvidíme.. hlavně že to roste... :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.09.2018 16:42 Maq Re: Strakááč
Některé jsou utopené, tzn. mají růstový vrchol v substrátu. Všechny jsou nedávno přesazované. Dal bych tomu čas, ať se líp projeví. Zejména pokud jsi dával ke kořenům kuličky a spol.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:24 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Všechny.. třeba egerky teď jsou k nezastaveni.. a jsou krásně zelený, vždYcky bejvaly tmavší.. třeba tam bude toho železa fakt moc.. :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:04 Maq Re: Strakááč
Pokud je to jen jeden případ, neřešil bych to. Kamínek v listové růžici a lístek vyroste deformovaný. Normálka.
Pokud máš deformovaných listů víc, mohl by to být problém s výživou, ale v tom případě dodej fotky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 16:02 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Strakááč
To je dost těžké poradit co tyhle deformace způsobuje. Může to dělat přebytek draslíku nebo železa a jak tu občas někdo píše i jeho cheláty. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2018 00:04 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)
Fotka k příspěvku Co jim chybí? Že listy jsou takový pomuchlaný...
Železo dávám... 3ml Fe² seachem (dop. Dávka 5ml na 200l vody) chcou víc, nebo schází něco jinýho? Dík
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2018 13:37 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Prestal som asi 3 dni hnojit, CO2 som znizil na 60 bubliniek za 1 minutu a dnes som si vsimol, ze niektore Ludwigie maju vyblednute listy asi na celej vyske rastlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 14:06 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: Džouzif
To nechcem pre seba, ale pre kamarata.
Ja uz radsej nehnojim vobec... hop
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 13:46 Muž Džouzif [25] Re: freem1
Nemůžu si pomoct, ale zdá se vám že do nádrže v prezentaci dáváte málo hnojiv? tone

To co tam dáváte je fakt extrém ... smich

Jinak, abych alespoň navedl nějakým směrem třeba i pro ostatní, tak skvěle umí poradit a případně sehnat na webu Rostlinná akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2018 13:33 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Prosim Vas nikde uz nemozem zohnat hnojivo od Rataja Mangan. Uz sa prestal vyrabat alebo?
Existuje nejake ine hnojivo len cisto Mangan?
Alebo nejaku nahradu zan?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.09.2018 13:51 Maq Re: Irbis191
Vyjádřím opačný názor. Jílové hnojivé kuličky nejsou špatná věc, ale...
Myslím že jako ne-pokročilá akvaristka budeš mít zpočátku spíš jiné problémy, než nedostatek živin pro rostliny. Většinou nastane spíš nadbytek, četné výměny vody, řešení filtrace, nápor řas, a podobně.
Nechej si kuličky v záloze, a použij je později, což znamená:
1) napřed se musí rostliny ujmout a začít pěkně růst - bez hnojení,
2) tohle musí úspěšně pokračovat pár měsíců, a
3) zpravidla teprve potom se růst rostlin nějak zadrhne, a tehdy může být kámen úrazu v nedostatku některých živin. To je čas pro otázky stran hnojení, a tehdy mohou být v některých situacích hnojivé jílové kuličky tím pravým ořechovým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2018 12:14 Žena Irbis191 [13] Re: Anthrax
Dobře děkuju a budou mít ty rostlinky dostatek živin, když tam budou jen s krevetkami? Kuličku dám tedy jen pod echináč, výběru nějaký menší, akvárko asi 40cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2018 08:47 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Takze idem davat iba hnojivo Seachem Flourish 500ml - 1x za týždeň 5ml a CO2 budem davat 60 bubliniek za minútu.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2018 07:44 R Muž Anthrax [4739] Re: Irbis191
Tak pod echináč bych to dal. Ale vyber si nějaký menší druh echináče. Protože jsou to dost často opravdu mohutné rostliny, tak aby ti neroztrhl akvárko. :-) Pod ty ostatní kytky bych to nedával.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2018 07:39 Žena Irbis191 [13] Re: Anthrax
No kryptokoryna tam nejspíš nebude, ale ještě nevím. Určitě tam budou bacopy, limnphilla sessiflora, nějakej echinodorus a nějaká nízká, možná micranthemum z mého velkého akvária, jestli se rozroste. Uvidíme co bude dostupný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2018 22:36 R Muž Anthrax [4739] Re: Irbis191
Přijde na to co tam bude za rostliny. Pokud třeba kryptošky, tak ke kořenům klidně něco dej. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [22] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843?od=1051