Hnojení
to je kazdopadne zaujimavy experiment, ale simulovat prirodu (bez ohladu na to ako je mozne sa tomu priblizit) v par litroch vody v skle je podla mna odvazne. nie ze by som sa o to nesnazil ale treba tomu aj nejak pomoct, preto je tu napr. tato tema
... a tiez by si trochu mohol vazit slova ;)
LiborSprysl napsal:Vy tam na tom Slovensku občas hůř chápete...jsem na tom zvyklý, máte tu v Čechách dost krajanů 
Takto pojednáno určitě máte pravdu...Ale já jsem zastánce toho, aby to fungovalo pokud možno s tím, aby se nic přidávat nemuselo...Inu to my staromilci tak máme...

Zarucene odpusti i vic, spousta lidi je ma, pouzivaji vodovodni vodu a v te je klidne NO3 25mg/l... treba v Praze.
ale ja sa debatamy o chemii a skalaroch nezaoberam a ani koncentraciamu jednotlivych prvkov ale o nich samotnych
ale ked uz sme pritom, tak je rozdiel ak niekto chce chovat skalare alebo chce mat doma spolocenske akvarium, vecsine rastlin pH 6 nevadi (urcite lepsie ako 7 a viac) a NO3 im staci na urovni 5mg/l co si myslim ze ti tie skalare odpustia ;)
Miso napsal: no akvaristika o chemii je ci chces alebo nechces, tak som chcel vedet co tou chemiou myslis ty
[/cite
Vy tam na tom Slovensku občas hůř chápete...jsem na tom zvyklý, máte tu v Čechách dost krajanů
...jinak byste se nemohl zabývat debatami o chemii a skalárech...Dusíci se v jakékoliv podobě v jihoamerických řekách nevyskytují, nebo jen v množství víc než malém. A to se jedná spíše o kontaminaci v okolí měst. Proto v těchto vodách mohou žít ryby, které nejsou zvědavé na propagační hesla typu "Akvaristika začíná u rostlin", kterými se rostlináři zaklínají. Symbioza ryb a rostlin v Jižní Americe je dokonce často natolik tak výjmečná, že použil-li jsem ...Asi byste si napřed měl ujasnit, zda chcete chovat ryby, anebo zahradničit. Skaláry vám budou bezpochyby vděčnější za to, když do vody žádnou chemii cpát nebudete...Pak znalý nebude polemizovat o tom, co je to chemie pro rostliny a akvaristika.
Uvážím-li, že jihoamerická voda je měkká, převážně na minerální látky chudá a kyselá,někdy až výrazně pod pH 6, pak nemohu čekat, že v ní budou rostliny bůhvíjak prosperovat. A rybám, zvláště pak skalárům vyhovuje...Pak je tedy třeba si ujasnit, zda chci chovat ryby, nebo pěstovat kytky...
no akvaristika o chemii je ci chces alebo nechces, tak som chcel vedet co tou chemiou myslis ty

Miso napsal: tiez si treba ujasnit co vsetko chemia v takom pripade je, H2O, CO2 ... ??? NO3 , PO4, NH4 ???
Ale no tak...jsme v akvaristice, ne v předmětu chemie...

Souhlasil jsem (pokud tak chapeme palec nahoru), ono s Liborem nesouhlasit moc casto nejde

.
Problem je v tom, ze nekteri z nas se snazi o oboji, nemame tolik prostoru, abychom mohli vsechno co chceme zvlast. A tak jak starnu, zacinam tihnout vic k rostlinam, ackoli driv jsem je bral vic jako zeli okolo, at jsou v tom ryby hezke - asi jako to zeli okolo k ruzi pro damu.
Takze v tom tak nejak klickuju (asi nejsem sam). Kdyz to porovnam s metodou hnojeni EI, tedy to kolik hnojim, jsem tak na ctvrtine, nepridavam CO2 a se svetlem ruzne klickuju a zkousim v ramci dvou akvarii - kazde jinak (vice a kratce, dele a mene). Snazim se o jakesi sve EI, doprat rostlinam co potrebuji, a protoze jsou limitovany svetlem (a jiste i CO2), nepotrebuji pridavat az tolik a tak by ty davky nemely byt nijak "omezujici" (nemohu ted najit vhodny vyraz) ani pro ryby, ackoli jsou v jednom akvariu stale jeste malicke Ramirezky.
s tym sa samozrejme pocita

To je naprostá pravda, ale Liborovu poznámku bych spíše chápal tak, že se rozhodnu o co mě v akva jde primárně a tomu se musí přizpůsobit ostatní. A pokud jde o ryby a třeba i jejich odchov tak se budu snažit do akva sypat co nejméně čehokoliv co nesouvisí přímo s daným cílem a jeho nejlepším naplněním.
Obecna predstava je, ze kdyz je neco v pixle/lahvi/sacku s chemickym vzorcem, je to chemikalie. Kdyz je to v hezke lahvicce s krasnym obrazkem a popisem ze jde o vyzivu rostlin prirodniho puvodu, nebo jde o ciste prirodni hovinko, o zadnou chemii nejde

. Alespon tak to obecne my lide, kteri jsme sami sudem elektrolytu, bereme.
chtel bych se pozeptat na moji prezentaci.Mam cca 270 l cisty objem a kolik ryb tam dat,abych mel v akva dost rybiho hnojeni dost vykalu.Mam dohromady 10 skalar,parmicky,tetry podle poctu na prezentaci.Mam jeste neco pridat??
tiez si treba ujasnit co vsetko chemia v takom pripade je, H2O, CO2 ... ??? NO3 , PO4, NH4 ???
Tva veta je k zamysleni

Asi byste si napřed měl ujasnit, zda chcete chovat ryby, anebo zahradničit. Skaláry vám budou bezpochyby vděčnější za to, když do vody žádnou chemii cpát nebudete.

Dobre ranko vsem,trochu nize jsem resil problem s hnojenim,osvetlenim a ludwigii..o doplneni KNO3 jelikoz mam male vstupni dusicnany.Mam sanci sehnat Sanytr...chtel bych se zeptat jestli jeho doplnenim do akva nic nezvoram a jake davkovani....diky
Ne, aplikuje se na objem akva. viz. návod.
Funguje opravdu ledacos. V jednom akvariu mam svetla hodne, svitim 5h denne, ve druhem mene svetla a svitim 10h denne. Hnojim obe. Tech 5h je provizorium, s tim neco udelam, roky z toho nebudou, to bych ani nechtel, rad se do akvarka divam se svetlem

.
A jak vidis, v nekterych pripadech si rostliny samy poradit nedokazi, cimz myslim ty zloutnouci a ohnivajici Pistie na hladine, svetlem to primo pod zarivkou nebude

.
EDIT: Cimz myslim, ze Pistiu nepovazuji za buhvi jak narocnou rostlinu, jak ma dost dusiku, moc uz toho nepotrebuje, svetlo je na hladine skoro vzdycky.
Hnoj si svoje akvária jak chceš, sviť si jen 5 hodin a udrž to takhle pár let. To jsem na tě zvědavý. Představ si že existovala doba bez CO2 a bez jakéhokoliv hnojení a rostliny přesto rostly velice dobře. Ony si dokáží poradit, je to sice trochu omezenější sortiment ale jde to celkem bez problémů.

Nejake ziviny potrebuji i rostliny, ktere maji mene svetla, aby se limitujicim faktorem stalo opravdu to svetlo. Pridanim zivin do akvaria, podotykam v rozumnem mnozstvi, se pokazit nic nemuze (specialne kdyz ma vodu jakou ma), a pokud neco chybi az tak, ze na hladine zloutnou i plovoucky primo pod zarivkami, nemuze rust vubec nic, pricemz si dovolim tvrdit, ze takto osvetlene akvarium by klidne mohlo byt plne
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea , coz ovsem se Tvym doporucenim nebude, leda ze by se ulital s vymenou vody 2x denne a tesil se, ze do kbeliku konecne nabral onu kyzenou molekulu z te vody kterou ma.
Je to porad dokola, sama obava, aby se neprehnojilo. Do urcite koncentrace to nevadi, tak si to proste rostliny nevezmou a rasa bez svetla taky ne, jednou za tyden se vyvetra (vymeni voda) a nic se nedeje. Kdyby mel vodu na vstupu s 30mg/l NO3, delo by se uplne stejne totez, jako kdyz na tech 30mg/l vodu doplni. A pridanim mikroprvku, no co tim muze pokazit? Vubec nic! Akvaria plne ras maji jine duvody, nez ze nekdo hnoji, taky hnojim ve 200l nadrzi vic nez je potreba, svitim mene nez bych mel, CO2 nedodavam, a rasu si klidne muzes prijit najit, stravis tim dost neplodny cas, proste neni (videt, nejaka je vzdycky)

. A neroste mi to buhvi jak, svetla je malo, jen roste, pomalu, ale roste. Neni treba se bat hnojeni a resit kazdy ug/l, jesti to jeste rostliny vezmou nebo ne, vzdycky musi mit dostatek, jinak se jim muze darit tezko. Bez svetla to nepujde, jasne ze ne, ale kdyz tomu nedam vubec zadnou sanci a se svetlem nemohu nic rychle udelat, neporoste ani to, co by rostlo ohledne svetla aspon tak nejak "na hrane".
jasna vec...az se dostanu na dalsi zarivku navic budu pokracovat dal..hnojeni pmdd jsem si docela nastudoval tak pak se uvidi...
Tak bychom se zase nedostali někam jinam. To přidání Ti již bylo doporučeno, nemýlím-li se a potom bude s největší pravděpodobností třeba to lehký přihnojení, jenž teď studuješ. Když to necháš tak, bude to akvo bez ludwigie, neb tam z důvodu nicotnýho světla moc nepůjde, ale ostatní kytky, který tam máš budou, při pravidelných výměnách vody v richtiku.
jasny...chtelo by to jeste jednu zarivku...chtel bych ji pridat nejak jednoduse,ale jak...
ty rostliny co jsem psal mi rostou v klidku dokonce se dari i echaci indian red
Jakej druh? Obávám se že nejdřív i kvůli ní musíš vyřešit posílení osvětlení a s tím pak to hnojení ....
Edit: už jsem se podíval do prezentace že je to repens, ale stále platí výše napsané.
Nebo se vyseru na ludwigii kvuli ktere to vsechno delam a necham si tam ostatni rostliny jako jsou anubiasy,valisnerky a kryptokoryny...
Také si myslím že je zbytečné při takovém světle řešit hnojení jinak než pravidelnou výměnou vody. Úplně bych netvrdil že si tím akva zničíš, ale prostě je to zbytečné.
ptam se z toho duvodu jestli mam mrknout na PMDD bez KNO3 nebo s KNO3
Romane procitam si clanek a zajima me teda jestli mam hodne nebo nemam rybek a rostlin..mam dohromady 10 skalar,10 zlutych parmicek subrtek,asi 13 teter cervenohlavych,4 siamky,2 parmicky cervenoploutve a pancernicky...rostliny jak mam na profilu je to teda hodne nebo malo na me akva ?? co myslis?
Pokud neuděláš něco ze světlem zapomeň na nějaké hnojení stačí výměna vody jednou týdně. Do takhle špatně osvětleného akvária lít hnojivo je nesmysl. Zničíš si ho tím.

Zažer se do toho, čti, čti, čti, budeš z toho mít trošku hlavu, ale to nevadí, začneš vstřebávat informace a potom se budeš ptát cíleněji, nebudeme dělat ukvapený závěry. Světlo a živiny, to jsou spojitý nádoby, tak začni chápat souvislosti a bude to fajn.

az to poridim mam do akva pridat oboji a v nejmensi davce podle navodu oki?
KNO3 je dusičnan draselný a PMDD si nastuduj třeba tady, trošku se snaž.
pmdd.mrp-cz.com/… jasny takze odstatim vody se neztrati

jeste jednou pripadam si jako bych mel akva ode dnes ale nikdy jsem toto nemusel resit...co je KNO3 PMDD ?
Doléváš tolik NO3, kolik ho v té vstupní vodě je.
kdyz menim vodu dolyvam odstatou..ma to s NO3 taky neco spolecneho?
Dobre.A trochu od zacatku PMDD je hnojeni a KNO3 je co?
EDIT: Dnes jsme tedy hodne mimo, prosim prosim, presunout do "Hnojeni"

.
Nekde na burze a nebo na webu si kup PMDD. KNO3 se casto prodava zvlast, tak si ho vem taky. Existuji i levnejsi varianty jak KNO3 koupit, treba pod nazvem "sanytr" v nekterych drogeriich (ci potrebach pro rezniky atp.), ale ani kdyz ho koupis jako pytlik k PMDD, Te to nezrujnuje, jde o par desetikorun celkem. Kup si i sacek KH2PO4, fosfor treba nevyuzijes, ale za tech par kacek je lepsi ho mit ve skrini pro strycka prihodu (obecne kdyz je v akvariu malo ryb).
Na sacku najdes navod, v kolika vode to rozmichat a doporucenou denni davku. Takze zvolis neco v dolnim rozsahu toho co se doporucuje (mas malo svetla) a kazdy den rano to injekcni strikackou nadavkujes do akvaria.
Jestli pravidelne tydne menis vodu, i kdyby si z toho rostliny nevzaly buhvi co, nic se nestane, protoze se meni voda a to pridavane mnozstvi nicemu neublizi.
Takze s mojim problemem jak na to?nejjednoduzzsi zp.jak pridat trochu NO3 je?
Bud rad, za takovouhle vodu se mnoho akvaristu tak akorat muze modlit. Co chybi lehce pridas, odebira se hur a draz

. A mysli na to, co se v tom da odchovavat.
Za mne PMDD s KNO3 ve spodnim doporucovanem rozsahu.
Jinak docela mekka voda, 1.38mmol/l (GH necelych 8), to taky nektere rostliny nerady.
tento problem jsem nikdy neresil a nevim si ani trochu rady...co mi teda radite panove???
Muzes pridat tak, aby to nevadilo ani kdyby bylo dost. Kdyz pridas po poradne vymene vody KNO3 do 20mg/l, nebo lepe ve dvou dnech po polovine (celkove KNO3, tedy 1g na 50l), moc neriskujes. Ale lepe zmerit, to je jasne.
zkusim tady zapatrat mam pocit ze tady nekdo poukazal na tabulku kolik NO3 ma Plzenska voda...
Přidat reakci
1 ...... [51] ...... 62 63
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 76154x