Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hnojení

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 36 Přejít na další stránku   1  
Hnojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.01.2017 20:07 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Áno, keď zrealizujem plány modernizácie rozplávačky a uvoľním tým malé experimentálne akvárium, chcem v čistej vode bez čohokoľvek sledovať rozpad močoviny so zabehnutým filtrom - koľko to bude trvať a tak... Ten test na amoniak je JBL a tie pokladám za dobré, no ako som spomínal, je starý, mám ho roky. Tak neviem, či mám kúpiť nové náplne alebo skúsiť iný. Asi stačí nové náplne JBL. Žiaľ, zrovna pár dní pred zistením, že mi test zrejme nefunguje, som robil väčšiu objednávku nad 100 € (okrem iného aj náplne testov). Kvôli dopravnému nechcem objednávať drobnosti, kým nemôžem na bicykli alebo motorke skočiť do obchodu.

Čo sa rias týka - u mňa sa riasy vždy správajú dosť premenlivo, tak ťažko hodnotiť. Mal som dojem, že sa viac rozmohla zelená riasa (bežná krátka vláknitá), ale to môže byť aj tým, že som to preháňal s močovinou, keď sa spočiatku nič nedialo a potom mi i dusičnany vyleteli vysoko. Túto riasu mám tradične hlavne na skle, čo je možno aj divné. Funguje to tak, že sa na skle začne robiť najskôr akýsi povlak bezfarebný, len ťažko viditeľný, potom na ňom sa po čase objavia vlákna zelené. Ak robím údržbu pekne každý týždeň aj so zotieraním skla žiletkou, tak vlastne ani moc vyrásť nestihne, po týždni už začína byť vidieť. Lenže až taký poctivý v pravidelnosti údržby nie som a potom už rastie veľmi rýchlo a po 2 týždňoch je to pôsobivo plápolajúci zelený porast, vlní sa v prúde :) Priebežne zotieram magnetickou stierkou len predné sklo, to zotrie riasu, no ten povlak moc nie, takže sa dosť rýchlo objaví riasa znovu. Pravdu povediac, nejako moc to neriešim, pretože v minulosti som mal problém opačný - nemal som ani kúska zelenej riasy (dokonca som sa ju snažil pestovť v pohári na slnku) a mi tak od hladu uhynuli asi 2 Neritiny. Obvykle tá riasa nie je vidieť na rastlinách, lebo i tak pri údržbe strihám vrchné časti a tie sadím, riasa sa tam ešte nestihne ani uchytiť.

Priznávam, že si neviem vysvetliť, prečo tam v posledných mesiacoch tú riasu vlastne mám. A ešte zaujímavejšie je to v tom malom experimentálnom akváriu, kde je tvrdá voda (GH i KH, prv som mal rovnako mäkkú ako v hlavnom), tiež svietim veľmi silno a CO2 dávam len veeeľmi nezodpovedne biokvasom, lietam od žltej po modrozelenú, lebo nemením náplň nejako pravidelne (to už je druhý priznaný fakt hovoriaci o tom, aký som ľajdák :-D). Mal som tam rovnaké problémy so zelenou riasou, potom som tam dal jedného ancíka (nie kvôli riase, ale ako prechodný pobyt) a do 2. dňa boli všetky sklá čisté, som nechcel veriť vlastným očiam. A čo je najzvláštnejšie - po pár dňoch som ancíka dal preč, no odvtedy tam riasy niet, ani v pôvodnej mäkkej vode, ani v súčasnej tvrdej vode. A neobjavila sa ani teraz, pri veľmi silnom hnojení močovinou (v tomto malom experimentálnom som dával oveľa viac ako do hlavného akvária). Takže si dovolím tvrdiť, že močovina riasy nespôsobuje. Otázka je, či a tam vôbec amoniak vytvoril, ale asi hej, lebo som tam mal poplach z dusitanov pri 2-násobnom dávkovaní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 18:12 Maq Re: Marcel G
Ano, ten acinonyxův dokument jsem si dokonce stáhl a študoval. Fosforečnanové ionty jsou zřejmě ta příčina, že se rády srazí s kdejakým kovem.
Většinou se proti tomu bojuje silnějšími cheláty. Mně se líbí politika nízkého obsahu živin, tedy "řídkých roztoků". Neobtěžuje mě dodávat je denně v maličkých dávkách. Pravda, rostliny mi nijak rychle nerostou, ale jsou vesměs v dobré kondici.
Po Novém roce jsem zkusil vysadit mikroprvky. Zatím žádné projevy nedostatku Fe atd. nepozoruji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.01.2017 16:19 Marcel G Re: Maq
Zkus se podívat o pár příspěvků níže: rybicky.net/forum/10843… (16.01.2017 00:31), kde najdeš odkaz na soubor popisující srážení železa s fosforem. Řekl bych, že jakékoli nechalatizované železo v akváriu velmi rychle zoxiduje a vysráží se s fosforem (nebo hydroxidy). Pokud bys však touto sloučeninou přihnojovat pravidelně (každý den), tak by to asi takový problém být nemusel. Záleželo by také na pH roztoku, osvitu, teplotě ... Předpokládám, že Acinonyx ti dá lepší odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2017 15:45 Maq – Síran železnatý
Proč vlastně nepoužíváme síran železnatý k přihnojování železem?
Ano, vím, uvádí se, že se železo vysráží a je pak pro rostliny nedostupné. Ale nějak nemůžu narazit na jasné údaje, proč se vysráží a s čím.
Víte o tom někdo něco bližšího?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.01.2017 15:42 Maq Re: zervan
zervan napsal: Už nič zaujímavé som nezistil.
Tak to bych rozhodně neřekl!
Nepoměr dusíku a draslíku určitě zlobí víc lidí a Tvůj pokus by je měl velmi zajímat.
Zjistil jsi nějakou změnu v růstu řas? (Narážím na tu teorii, že řasy se množí díky amoniu ve vodě.)
Máš v plánu pořídit lepší testy na NH3/NH4+ a pokračovat v dokumentování Tvých zkušeností?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.01.2017 07:39 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Maq
Už nič zaujímavé som nezistil. Pridávanie dusíka výhradne močovinou spôsobilo (pochopiteľne) vyčerpanie draslíka, tak z nadbytku som zletel do nedostatku :-) Doplnil som ho zvlášť síranom. Funguje tam tá premena nespotrebovanej močoviny cez amoniak (ktorý som žiaľ nedokázal merať, ešte raz preverím ten test, ale asi nefunguje), dusitany na dusičnany. Ak som príliš veľa močoviny dával, zase sa mi v konečnom dôsledku hromadili dusičnany. Inak som nespozoroval žiadne nevýhody močoviny, snáď až na tú dlhšiu zotrvačnosť a tým pádom neprípustnosť silnej jednorazovej dávky pri výmene vody.

Za ideálny stav pokladám kombináciu močoviny a KNO3 tak, aby bolo primerane draslíka. Asi budem dávať 1:1 z hľadiska dusíka, pri výmene vody len KNO3.

Ešte sa pozriem na filter, či tam nájdem sliz (doteraz bol stále čistý) - len som chorý, tak už týždeň odkladám údržbu. Ludwigia repens mi už trčí von z akvária asi 5 cm (keby sa neohla, tak asi 10 cm).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2017 23:28 Maq Re: zervan
zervan napsal: Chlapi, mám zlú správu: ten test asi nefunguje.
Jak pokračuje test s močovinou? A nebo se raději nemám ani ptát? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2017 05:14 R Muž afc1886 [14655] Re: JD1609
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 23:33 JD1609 Re: vaaclav
právě jsem si o tom přečetl dost na 1 e-shopu kde ti všechno vysvětlí... už chápu vše :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.01.2017 23:19 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JD1609
Chtělo by si o tom něco přečíst, je to přeci jen dost dlouho co se CO2 používá. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.01.2017 23:00 JD1609 – CO2
Pokud bych si koupil CO2 v tlakové láhvy jak poznám že ve vodě není moc CO2 a že se nic nestane rybám? Nebo to má specifické dávkování?

Popř. jaké s tím máte zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.01.2017 21:53 Maq Re: Marcel G, larix
Aniž bych zrovna tohle hledal, narazil jsem v CRC Handbook of chemistry and physics 90th edition (2010) na následující odstavec:
It is now thought that at least 24 elements are essential to living matter. The four most abundant in the human body are hydrogen, oxygen, carbon, and nitrogen. The seven next most common, in order of abundance, are calcium, phosphorus, chlorine, potassium, sulfur, sodium, and magnesium. Iron, copper, zinc, silicon, iodine, cobalt, manganese, molybdenum, fluorine, tin, chromium, selenium, and vanadium are needed and play a role in living matter. Boron is also thought essential for some plants, and it is possible that aluminum, nickel, and germanium may turn out to be necessary.
Jen pro zajímavost. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   22.01.2017 16:01 Marcel G Re: Maq
Výčet esenciálních rostlinných živin jsem převzal z knihy:
MARSCHNER, Petra. Marschner's mineral nutrition of higher plants. 3rd ed. Amsterdam: Academic Press, 2012, xv, 651 s. ISBN 978-0-12-384905-2.

V ní se uvádí, že aby mohl být prvek považován za esenciální, musí splňovat následující tři kritéria:
1) rostlina bez tohoto prvku nedokáže dokončit svůj životní cyklus,
2) funkci daného prvku není možné nahradit jiným prvkem,
3) prvek se musí přímo účastnit rostlinného metabolismu (např. jako součást nepostradatelné součásti rostliny, třeba enzymu; případně musí být zapotřebí k určitému metabolickému kroku, třeba enzymatické reakci).

Tato kniha se používá na většině vysokých škol, kde se vyučuje minerální výživa rostlin. Nikl se obvykle uvádí jako esenciální u některých suchozemských rostlin (u vodních rostlin údajně esenciální být nemusí).

Jinak ale souhlasím s tím, co zmiňoval larix: nemusí to platit absolutně (co druh, to jiné nároky a "esence").
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.01.2017 14:55 Muž larix [1420]
Ja som vychádzal z aktuálne platnej práce autorov Epstein & Bloom 2003 (2005). V starších prácach je definícia esenciality aj zaradenie prvkov trochu iné.
Aktuálne je esenciálny prvok definovaný tak, že:
- je súčasťou molekuly, ktorá je vnútorným komponentom štruktúry alebo metabolizmu
- jeho absencia spôsobuje abnormality v raste, vývine a reprodukcii
Prospešné prvky túto definíciu nespĺňajú, aj keď v rastlinnej sušine môžu dosahovať koncentrácie, ktoré by ich zaraďovali dokonca k makroelementom.
Toto rozdelenie však neplatí absolútne. Prospešné prvky môžu byť pre niektoré špecifické druhy rastlín esenciálne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 13:53 Maq Re: larix
palec
Podíval jsem se na několik zdrojů, a rozdělení prvků na mikroprvky a "užitečné" prvky není ve všech pramenech totožné. Sodík, chlór, křemík a další bývají charakterizované tak i tak. My to tady asi s konečnou platností nerozhodneme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.01.2017 12:31 Muž larix [1420] Re: Maq
Aj keď otázka nesmerovala na mňa, dovolím si reagovať.
Sodík ani kremík nie sú esenciálne živiny, aj keď rastliny ich dokážu využívať pravdepodobne ako katalyzatóry niektorých biochemických reakcií. Ich prítomnosť urýchľuje metabolizmus ale pre život rastlín nie sú nevyhnutné. Takýmito prvkami sú aj kobalt a selén.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.01.2017 09:58 Maq Re: Marcel G
Nechybí Ti v tom výčtu sodík? A co takhle křemík?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   22.01.2017 06:20 Marcel G Re: JD1609
JD1609 napsal: Je nutné dávat do AQ tablety se železem pro rostliny? A jak často se musí dávkovat CO<sub>2</sub> ?Nic ve zlém, ale Tvé četné dotazy svědčí spíše o tom, že se asi v prolematice pěstování rostin příliš neorientuješ. Substráty si pleteš s hnojivem. Nevíš, jaké živiny rostliny potřebují, případně jak je dávkovat. Velmi bych Ti doporučoval nejprve si o tom něco nastudovat, a teprve pak (nebude-li Ti pořád něco jasné) zde položit zasvěcený dotaz. Ve stručnosti: Všechny rostliny potřebují k dobrému růstu přiměřené množství všech esenciálních živin. Mezi esenciální živiny patří především uhlík, kyslík a vodík, dále makroprvky dusík, draslík, vápník, hořčík, síra a fosfor, a z mikroprvků chlór, železo, mangan, bór, zinek, měď a molybden (někdy se uvádí i nikl). Bez těchto prvků (živin) se žádná vodní rostlina neobejde. Živiny můžeš rostlinám dodávat mnoha různými způsoby: 1) v substrátu, 2) pitné vodě, 3) krmení, 4) odpadních látkách (rybí výkaly, detrit), 5) hnojivu (tuhém či tekutém). Každý druh rostlin má odlišné nároky na živiny (rychlerostoucí rostliny potřebují zpravidla více živin než pomalurostoucí druhy; některé druhy rostlin preferují vyšší koncentrace živin, jiné naopak nižší a při vyšších koncentracích hynou nebo stěží přežívají). Z toho pak plyne, že potřeba hnojení závisí celé řadě věcí. Pokud například používáš ve svém akváriu nějaký půdní (výživný) substrát, nebude pravděpodobně potřeba přihnojovat ještě do vodního sloupce. Pokud naopak používáš jen čistý písek, budou rostliny odkázané především na živiny ve vodě, případně na detrit, který se bude časem pomalu rozkládat na minerální živiny. Nemá smysl se o tom všem tady teď do podrobna rozepisovat. Doporučoval bych Ti ale, aby sis o tom nejprve něco nastudoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 21:07 Muž dudl007 [15] Re: zervan
Tak pokud myslí tekutý uhlík, tak to důrazně doporučuju držet se dávkování dle výrobce. Mnoho lidí toho dává mnoho a pak se diví. Jinak tekutý uhlík denně,doporučenou dávku a nejlépe před nebo těsně po zapnutí světel. Ale nejsem příznivcem této metody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2017 21:03 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: dudl007
Obávam, sa, že JD1609 myslí "tekutý CO2" hmm
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 20:57 R Muž romant [27981] Re: JD1609
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 20:48 Muž dudl007 [15] Re: JD1609
Na rostlinkách se ti může projevit spoustu znaků svědčících o chybějícím nějakém prvku. Netřeba to dopředu řešit. Jinak možno zadat do Googlu. Pokud chceš CO2 dávat jen občas, tak raději vůbec ne, jen si přivodíš řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 20:44 JD1609 Re: dudl007
jak se na rostlinách může projevit nedostatek železa? A stačí když budu Co2 dávat po výměně vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 20:35 Muž dudl007 [15] Re: JD1609
Tak pokud je nově založené akva tak to není až tak potřeba. Potom možno trochu přihnojit ale zase jen pokud se projevý na rostlinkách nedostatek železa. S CO2 velmi opatrně, pokud jsi se rozhodl dávkovat CO2 tak někdo preferuje nonstop dávkování, já kupříkladu dávkuju jen při zapnutých světlech. Jde o to aby byly co nejmenší výkyvy v koncentraci během svícení. Ale s CO2 opravdu opatrně, ať neotrávíš ryby. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 20:26 JD1609 – Železo a CO2 pro rostliny
Je nutné dávat do AQ tablety se železem pro rostliny? A jak často se musí dávkovat CO2 ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 19:00 JD1609 Re: zervan
dobře tak ti to upřesním... jbl manado ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.01.2017 18:49 R Muž romant [27981] Re: JD1609
No, rozhodně je to komplexní hnojivo za přijatelný peníz, dá se s ním pracovat podle parametrů daný vody v nádrži, tedy tak toto rozšířené hnojivo používám já. Mnohdy jsou ony značkový jenom vtipně a do hezkýho obalu přebalený právě varianty PMDD, ale rád si počkám na zkušenosti s konkrétním hnojivem na něž se dotazuješ, já jsem sedlák a nejsem kovanej rostlinář. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 18:46 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: JD1609
JBL nie je hnojivo, ale nemecká spoločnosť (firma).
ADA Amazonia asi tiež nie je hnojivo, ale substrát.
Roman odpovedal asi najlepšie, ako sa dalo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 18:30 JD1609 Re: romant
to je kvalitnější než tyhle 2? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.01.2017 18:27 R Muž romant [27981] Re: JD1609
PMDD?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 18:15 JD1609 – Kvalitnější hnojivo
Jaké je kvalitnější hnojivo: ???
-JBL
-ADA Amazonia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 13:58 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JD1609
To se musíš podívat co to tvoje pískové hnojivo obsahuje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 13:49 JD1609 – tekuté hnojivo
A pokud mám sypké ("pískové") hnojivo, je potřeba přilívat něco jako toto nebo ne? www.akvamex.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.01.2017 11:14 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: JD1609
já to sice nikdy neviděl, ale mám za to, že je to tekuté hnojivo ne? jak to potom chceš aplikovat pod substrát?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.01.2017 09:36 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JD1609
Hnojivo pro všechny vodní rostliny s obsahem železa, minerálů a stopových prvků. sera florena® neobsahuje ani nitráty ani fosfáty a zajistí zdravý a bujný růst rostlin.

Jak tam píšou jsou to jen stopové prvky a pokud chceš rostlinné akvárium musíš mít většinou makroprvky jako dusík a fosfor možná i hořčík. akvarijni-hnojivo.cz/…
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 00:20 JD1609 – tekuté hnojivo
Zdravím,
dá se použít toto hnojivo (www.akvamex.cz/…) místo hnojiva pod písek? Popř.: má někdo s ním zkušenosti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 21:41 Muž MichalV [327] – Hnojenie kŕmením, výmenou vody a hnojivom
Ahojte, povenoval som sa množstvu ale hlavne pomeru pridávaného N a P v akváriu z krmiva. Celé výpočty som spracoval v čiastočne editovateľnom excely, ktorý je stiahnuteľný tu:
ulozto.sk/…
heslo: rybicky.net

Chcel som si výpočtom overiť dogmu o hromadení fosforu z krmiva v akváriu. Je možné si zadať krmnú dávku, zloženie vašeho krmiva (aj malá databáza čo som používal resp našiel na nete), pomer N a P v tele ryby (dostupná databáza konzumných rýb), pomer N a P v sušine rastlín (zdrojom informácii sú aj stránky MarcelaG). V závere mám pomocné výpočty na dávkovanie hnojiva pre izbové kvety, ale dá sa prispôsobiť aj na PMDD)
Ocenil by som od vás doplnenie konkrétnych rastlín (sušina), prípadne tropikých rýb.
Výpočet umožňuje nasimulovať si rôzne situácie. Napr. ak máte v akva rastliny pažravé na fosfor (plávajúce alebo stonkové), používate prevažne sušené krmivá ktoré sú dnes chudobné na fosfor, tak v akva sa bude hromadiť NO3 zatiaľ čo PO4 bude limitujúce, čo môže vysvetlovať problémy s raslinkami v mnohých akva, kde sa nehnojí fosforom.
Snažil som si kontrolovať správnosť výpočtov, ale ruku do ohňa za to nedám stydim Konštruktívnu kritiku ocením. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 11:04 Maq – Citronan tridraselný
Našel jsem nějaké údaje v bezpečnostních listech:
pH roztoku 50g/l je 7.5-9.0 (= čili v našich koncentracích to neudělá celkem nic, myslím)
LC50 76h ryby = 18-32 gramů/l (nespletl jsem se, jsou to gramy, ne miligramy, čili toxicita prakticky žádná)
biologická odbouratelnost: >90% /2d
chem. spotřeba kyslíku: 425 mg/g
===
Vychází mi z toho, že se rozloží víceméně úplně za dva dny. Jedovatější glutaraldehyd se rozkládá asi den. To je srovnatelné.
Teď budu přemýšlet, jak z toho údaje o chem. spotřebě kyslíku vypočítat, kolik vznikne CO2. A nebo je snad možné, že nějaký uhlík zoxiduje jen na CO??? To by byl průser...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.01.2017 00:31 Acinonyx – FePO4
Mimochodom, pred par mesiacmi som niektorym ludom slubil modelovy vypocet zrazania zeleza v pritomnosti fosforecnanov. Bohuzial kvoli mojej zivotnej situacii som si na to nasiel cas az teraz. Dokument demonstruje ako vypocitat hranicu koncentracie fosforecnanov, pri ktorej dochadza k zrazaniu (pre rozne komplexy a koncentracie Fe).

www.filedropper.com/…

P.S.: Ak ma niekto panicky strach z matematiky, mozete preskocit az na zaver.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 22:44 Maq Re: Acinonyx
Velmi poučné, děkuji.
Mně ale v daném případě ani nešlo o pH, jako spíš o (ne)zvyšování celkové mineralizace vody. Používám vodovodní vodu a v té je hodně síranů a ještě víc chloridů. Ty nejsou považovány za škodlivé, jsou spíš ve zbytečném nadbytku. Proto jsem uvažoval o způsobu, jak ten nadbytek nezvyšovat... a třeba přidat trochu CO2.
Samozřejmě, Tvoje vysvětlení ohledně pH budu muset uvážit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.01.2017 22:28 Acinonyx Re: Maq
Obavam sa, ze to funguje v podstate uplne naopak ako si myslis. Soli silnych kyselin su totiz extremne slabe zasady a naopak. Soli silnych kyselin teda "nereaguju" s vodou a neovplyvnuju pH. Graficky:

Cl- + H2O ⇄ HCl + OH-

(rovnovaha je posunuta uplne vlavo, takze chloridy nezvysuju pH vody)

Naopak, citraty su soli slabych kyselin, a preto su to silne(jsie) zasady. Reaguju s vodou a zvysuju pH vody. Opat, graficky:

citrat3- + H2O ⇄ citratH2- + OH-

(rovnovaha je posunuta vyrazne vpravo, vznika OH- a vyrazne sa zvysuje pH vody)

Z tohoto dovodu sa prave casto pouzivaju soli organickych kyselin ako pufry v zasaditej oblasti, napr. v biologii. Z pohladu zmeny pH ma teda vacsi zmysel pouzit sirany a chloridy. Druha strana su potencialne negativne dosledky nadbytku pre rastliny, ale o tom som zatial nepocul. Mozno MarcelG by nieco k tomu vedel povedat?

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 22:03 Maq Re: Acinonyx
No, já jsem k tomu došel tak, že se chci vyhnout zvyšování koncentrace síranů a chloridů (což jsou soli velmi silných kyselin), a tak jsem uvažoval (a v případě draslíku už začal) o přidávání K, Ca a Mg v solích organických kyselin (citronany a octany, podle toho, co se dobře rozpouští).
Že se rychlost rozkladu nedá odhadnout, to docela chápu. Ale nakonec z toho to CO2 bude.
Ale když zmiňuješ vliv na pH, to nechápu. Proč by citronan měl okyselit víc než třeba síran? Funguje to u solí organických kyselin jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 21:44 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: zervan
zervan napsal: Keďže som s testom na amoniak prakticky asi nikdy nič nenameral a mám ho už dlhšie (moc nepoužívam bežne), skúsim pre istotu zarobiť slabý roztok dusičnanu amónneho a zmerať to, aby som sa uistil, že test vôbec funguje. Chlapi, mám zlú správu: ten test asi nefunguje :-( Mám ho už dlho, lebo som ho prakticky ani nepoužíval a možno je už proste starý.

Prosím o kontrolu: v pivnici som našiel pixlu s nápisom "liadok amónny" - to si ešte otec takto dával rôzne hnojivá kedysi dávno. Otvoril som, bol tam nejaký sáčok s béžovými guľôčkami, žiaden zápach to nemalo. Navážil som 0,5 g (asi 10 guličiek), dal do 1 dl vody (100 ml). Z tohoto roztoku som dal 1 ml do litra vody - ak som dobre počítal, mal by som namerať 1,1 mg/l amoniaku. Lenže som nenameral nič. Tak som pridal do toho litra ešte 9 ml (spolu 10 ml), zase nič. Tak neviem. Ešte je možné, že to nebol liadok amónny (teoreticky sa to mohlo nejako popliesť medzičasom), skúsim nájsť niečo iné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2017 21:36 Acinonyx Re: Maq
Nie so biolog, ale kedze je sucastou Krebsovho cyklu, tak som si takmer isty, ze ho nieco rozlozi na CO2 a H2O. Ako zdroj CO2 to asi nebude velmi prakticke (pH, rychlost rozkladu (?)).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 20:44 Maq Re: Acinonyx
Jsem si spáchal citronan draselný když jsem chtěl přidávat draslík bez dusíku.
Co se pak stane s tím citrátovým aniontem? Rozloží se na CO2 a vodu? Jak rychle? Dá se to považovat za zdroj CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 18:51 Acinonyx Re: tonof
OT: 2.05 g, mal som tam chybu, ako Zervan spravne upozornil. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 18:46 Muž tonof [53] - RostlinyRe: zervan
Rozumiem tomu dobre že 4,1g: Mg(NO3)2 dodám 1O mg/l:NO3 a 1,85mg/L:Mg na 100L?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.01.2017 18:33 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Acinonyx
Acinonyx napsal: Aby si dodal 10 mg/L NO3 pre 100L akva:
10 × 100 / 62 * 256.4 = 4135 mg = 4.1 g Mg(NO3)2.6H2O

Pozor, dusičnany sú tam 2 razy, takže nie /62, ale /124, teda 2,05 g.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 18:28 Acinonyx Re: tonof
Aby si dodal 10 mg/L NO3 pre 100L akva:

10 × 100 / 62 / 2 × 256.4 = 4135 mg = 2.05 g Mg(NO3)2.6H2O

Bohuzial, ten pomer Mg a NO3 v tej zlucenine je pevne dany, cize ak pridas 10 mg/L NO3, tak s tym pridas zaroven 1.85 mg/L Mg, a s tym sa neda nic robit. Ak by si chcel pridat viac Mg bez zmeny NO3, tak to potrebujes dorovnat inou zluceninou. Napriklad MgSO4.7H2O, pripadne laktat/citrat horecnaty.

Edit: Zervan ma pravdu. Moja chyba. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2017 18:18 Muž tonof [53] - RostlinyRe: tonof
Mg(NO3)2*6H2O Dusičňan horečnatý hexahydrát stojí 250g- 22euro.Neviem aké týždenné množstvo dať aby som dodal Mg 10mg/L a NO3 10mg/L pri 100L akva.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [36] ...... 62

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 74958x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10843?od=1751