Hnojit ma vyznam a podstatny, i bez CO2. Cim mene ryb v akavriu, a cim mene zivin primo ve vstupni vode, tim nutnejsi hnojeni je. Muzes se setkat s akvarii, kde to pekne roste a umele se nehnoji, ale tam hnoji ryby a vymeny vody, pripadne obsah dna. Samo od sebe to nejde, rostliny co potrebuji musi nekde brat a je jim celkem jedno, jestli jim to daji ryby, prilils to s vodou pri jeji vymene, nebo opet Ty jako hnojivo.
Mam na hladine dost plovoucich rostlin, ale zase je drzim tak, at nestini kde nechci. A ty mi rikaly, zloutnutim listu, ze jestli jim nedam dusik, ze pujdou do ... jinam nez chci
. Kdybych to tak nechal, za chvili mi zacne od okraju ohnivat a zloutnot vsechno listi, rostliny prestanou rust. Pridavam KNO3 (volitelny doplnek PMDD), ted jsem koupil nejake rybicky, takze casem o neco na dodavani dusiku uberu, nebo mozna i pridavani zrusim, to uvidim casem.
Kdyz se na listech objevi zelene zilky a list zloutne, chybi zelezo. A to se spolu s dalsimi mikroprvky doda bud v Tenso cocktailu a nebo jako Plantex CSM+B (soucast PMDD).
Pri malo rybach Ti muze chybet fosfor, stare listy odpadavaji, roste to tak nejak neochotne, drobne, pridas KH2PO4. Ted nedavno jsem se docetl, ze je to mozna pricina rozrustani se zelenych prisedlych ras. At je to jak chce, rostliny fosfor potrebuji, takze kdyz neni dostatek z ryb (vlastne puvodne z krmeni), nejak se do akvaria dostat musi.
Muze Ti chybet draslik, listy Ti zacnou vyhnivat, ve vodovodni vode ho az tolik nebyva. Doplnis jej bud s dusikem jako KNO3, nebo bez dusiku K2SO4.
A muze Ti take chybet horcik, nebo dokonce i vapnik, kdyz mas hodne mekkou vodu. Horcik dodas jako MgSO4.7H2O, vapnik jsem dodavat nikdy nepotreboval.
Co delaji s rostlinami chybejici prvky si precti treba zde:
maniakva.sweb.cz/… ,
ale i na mnoha dalsich mistech.
Rostliny z neceho fungovat musi i kdyz nepridavas CO2, jen se to CO2 stane limitujicim faktorem. Jak rostliny cokoli z toho co potrebuji nemaji, nemohou rust a zacnou se projevovat dusledky nedostatku - ruzne, podle toho co chybi. Pridavanim CO2 zlepsis rust rostlin, prestane chybet, a muzes tak dele svitit a vice svitit bez neblahych nasledku, a samozrejme rostliny pak spotrebovavaji i vice ostatnich zivin. Pokud hnojis bez CO2, nemusis tolik. Vzdycky staci tolik, aby rostliny nikdy nespotrebovaly vsechno.