Slepá hladina
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Buď moc krmíš nebo moc hnojíš nebo ti tam něco zahnívá.
Jop to bude tím hnojením.
Děkuji omezím a vodu vyměním.
Jasne da sa ,pravidelna udrzba filtra a vody,pomozu tiez okruzaci,levatky a iny mekkysi a dobre su na hladinu rastliny Salvinia natans,Limnobium spongia,Pistia stratiotes,ktore sa zivia zivinami vo vode
Najít a odstranit...
Mně se hladina výrazně pročistila, když jsem snížil dávky hnojiva...
Stejně tak, když nasypu krmení, tak mi z něj hned jde mastnota na hladinu. Ještě jsem to neřešil, ale zkusím jiný druh...
A dá se toho nějak zbavit? Pokud jsem dal filtr tak, aby čeřil hladinu, tak vše jde do vody, které je pak mléčná. Pokud filtr dám tak, aby jemně čeřil hladinu, tak se to usadí na hladině. Není ta výměna jen řešení následků? Co s příčinou?
Starší reakce
Pokud máš na vodě bílé částečky, působí to na mě jako slepá hladina, kterou, když ve svém akváriu bez filtrace a pohybu hladiny pomalu projedu prsty, zůstane mi na nich jemný bílý škraloup. To už za problém považuji. Obden vyměňuj 10% vody, dokud se to nezlepší.
Je to celkem běžný jev, hodně to záleží na tom jak krmíš a nakolik čeříš hladinu.
0 25.09.2016 19:50 Petas33 – castecky na hladině.
DObrý den chtel bych se zeptat.Vyvod filtru mi čeří hladinu.Přesto jsou na ní takové bílé častečky a neni uplně pruhlédná .Když ty necistoty stahnu ubrouskoem je to za par hodin zpátky.Co je špatně ?
Starší reakce
Jen podotýkám, že nemám v nádržích žádné zakořeněné rostliny a žádné dno, které by mohlo zahnívat. Ale samozřejmě tam sem tam odumře nějaký list. Jo a nekrmím ani vločkovým ani mraženým krmivem, aby toho do toho kvízu nebylo málo
Může to být z krmiva. Nebo v akváriu něco hnije. Nebo moc hnojiva. Nebo trochu od všeho.
Viz Deepinpeat který napsal, že se mu to dělá i v nádrži pouze s rostlinami.
Mě se teda slepá hladina udělala pouze s rostlinami jen v čerstvě založeném akváriu, ale věřím, že kdyby se například něčemu nedařilo a hnily kořeny, nastane slepá hladina raz, dva.
Pohyb hladiny ... uvědom si rozdíl mezi PŘÍČINOU a NÁSLEDKEM. Slepá hladina je následek něčeho. Podle mě výborný a včasný indikátor. Když ji nemám, vím, že pohoda. Když nastane, zbystřím pozornost. Filtr na chvíli omezí následek, ale s příčinou neudělá vůbec nic. Když má někdo slepou hladinu, přesto, že má filtr, měl by místo o zesílení filtrace začít hledat příčinu. A primárně se zaměřit na triumvirát krmení/hnojení/zahnívání.
Výše uvedené jsem ti už dřív psal, ale připadne mi, že to nebereš. Jaká je podle tebe příčina slepé hladiny a co s ní?
nemyslím, že to bude z krmiva, mám dvě stejná akvárka, v obou krmím stejným krmivem a v jednom se mi občas slepá hladina dělá a ve druhým nikdy. Určitě pomáhá pohyb hladiny.
jasne chápem vdaka
Mastnota je mastnota, ale tohle není mastnota. Je to biologický film z mikroorganizmů. Už jsem tu psal, ale zmíním ještě jednou: Živí se jí drobní šneci a jiné mikroorganizmy. Jednou mi drobní šneci sežrali slepou hladinu za dva dny.
Mám různá akvária, bez filtrace, vícekrát se vyskytla "mírná" slepá hladina, párkrát silnější, nikdy jsem nepozoroval příznaky nedostatku kyslíku.
Mírnou slepou hladinu (nemáš na prstech škraloup, když ji projedeš prsty) řeším jen občas. Pravidelné výměny vody, krmit, co ryby sežerou za minutu (aniž by něco spadlo na dno) a sama pomine.
Mám názor, že používání filtru je trochu "zrádné" v tom, že si akvaristé jsou "víc jisti" dostatkem kyslíku, dávají si méně pozor, kolik čeho do akvária cpou a současně filtr do určité míry slepou hladinu čeří, takže se slepá hladina projeví později, než v akváriu bez filtru.
Já jsem ale o žádné mastnotě nemluvil, slepá hladina je v naprosté většině bakteriální vrstva. Pokud vím,že tam denně cpu dávku něčeho, co uvolňuje různé živiny včetně olejů, tak je pravda, že by to bylo lepší nějak odstraňovat. Jenže slepá hladina se udělá klidně i na nádrži plné kytek, kde 2 měsíce nebyly ryby a tím pádem se tam nekrmilo.
tak áno ale mastnota je mastnota a je podla mna len detail v tom či je to biologickeho alebo chemickeho zloženia.
Podla mna je mastnota len nejakou prímesou v potrave, teda nejakou olejovitou látkou. Teda je mastná možno menej ako napr. nafta a aj menej škodlivá ale aj tak podla mna zabraňuje kyslíku dostať sa voľnou hladinou do vody. Možno filtrovanim a čírením hladiny sa to zlepšuje to je jasne asi ale asi by to chcelo fakt zmenu potravy aby som to dal do povodneho stavu. Skoda že som to nezbadal pri výmene potravy teda ten začiatok zmeny
Já si netroufám to uplně zobecnit, ale jelikož mám taky naprostou většinu nádrží bez filtrace a vzduchování, tak bych se tím trápil jen v případě, že bude vidět, že se ryby dusí. Stačí se podívat na některé přírodní biotopy. Na stojaté vodě je to prostě do značné míry normální jev.
Pouze odhaduji, ale myslím, že slepá hladina okysličování příliš nezabraňuje, protože je biologického původu a kyslík pronikající do vody by měl být drobnější, než její složky. Nejedná se o olejovou skvrnu.
Téma původu: Už jsem tu k ní diskutoval, přečti si.
Ahoj, zkus natocit filtr ci ho dostat vic k hladine a rozhejbat ji jeste vic.
tak hybe podla zanesenia filtra. Najhorsie ze som kupil velke balenie potravy a ostal mi este cely liter. Asi skusim kupit nieco ine ci to bude tym
Tak samozřejmě, ale předpokládám, že se ti hladina nějakým způsobem hejbe.
a zabranujw ten mastny flak dostat sa kysliku do vody?
Ano, krmení je častým zdrojem vzniku.
0 11.09.2016 20:43 TRULY [164] Nic som v akva nemenil nic nepridavam, vodu menim pravidelne. Moze to byt od potravy?
Zabranuje slepa hladina prekyslicovaniu vody?
Zmenil som vlockove krmivo aj tablety ore antikov.
Starší reakce
Vzhledem k tomu že se to za tři dny docela dost pohnulo k lepšímu nechám tomu zatím volný průběh.Taky uvidím jak si povede ta plovoucí.Ale i tak dík,zatím ahoj musím se psím průskumníkem.Informace budou,ať už špatné nebo dobré já doufám že ty dobré.
Vidím možný problém: Rostliny jsou, ale mohlo by jich víc. Z mých zkušeností jich není tolik, aby bylo možné akvárium označit za "blbuvzdorné" a "se sníženým rizikem slepé hladiny".
Nemůže se ti tam něco kazit? Kořen?
Slepá hladina se čas od času vyskytne i v akváriu, které ji nemělo (občas se rovnováha vychýlí). Když se mi tak stane, vyměním častěji cca 15% vody. Ale málokdy ji mám nějak brutálně (navíc nemám filtraci, takže má akvária jsou citlivější, než tvoje).
Natočil jsem pro tebe ukázku:
www.facebook.com/… Je v tom gupková rybí polévka, 60 krevetek, nemá to filtr, asi 60 litrů. Je to výrazně víc zarostlé rostlinami, než tvé a má to zářivě čistou hladinu. Krmím několikrát denně, od živého, přes mražené, sušené, pelety pro osmáky degu, kopřivy. Měním 15% vody i několikrát týdně a rostliny stíhají.
P.S. Aha. Krmím třeba i 3x, 4x denně - vždy, aby to sežraly do 2 minut. Většinou ani nic nepadne na dno.
Já tam taky krmení jednou za čas dám. Neřekl jsem, že jsou úplně bez života. Napsal jsem "necpu".
Ale já tam krmení občas dávám psal jsem že tam jsou nějací šneci.Zrovna tady máš dnašní foto.
Není na tom co k mudrování, podobně bezúdržbových akvárií mám hromadu. Protože tam necpu potravu ani hnojivo, jsou stabilní a v pohodě.
K tvému prvnímu příspěvku: Neprodyšností krytu to nebude. Buď jsi moc krmil nebo moc hnojil nebo krmil přiměřeně, ale dostatečně neměnil vodu nebo ti tam něco hnije nebo jsi udělal nějaký zásah (nebo všechno toto dohromady). Dej fotku akvária.
0 31.07.2016 12:16 riba – Zapomenuté akva.
Taky mám takové akva,jenom s tím rozdílem že v něm nemám ani ryby,založil jsem ho před rokem na tření Akarek zelených,dvakrá se mi vytřely.Pak sem toho nechal a kromně odpaření asi 15 cm vody je v pohodě,sou tam nějací šneci tak tam občas hodím trochu krmení.Žádná filtrace,vzduchování,sviceni,topeni a netvoří se ani řasa,rostlinky taky v poho.Tak a teď mudrujte chytráci.
ty sem vidíš že víš jakou mám hladinu?
Odpařuje se pouze čistá H2O...takže to že vlastně zůstává je jedině dobře... uprav si proudění hladiny.
0 29.07.2016 12:02 riba Zdar akvaristi,nějakou dobu mám ve většim akvarku slepou hladinu,mám podezřeni na neprodyšnost krytu,všechna odpařená voda jde zpět,tím pádem i všechno co se odpaří,v menším akvárku je originál mřížka z výroby a je to v cajku,za celá léta tam nikdy nebyl žádný problém,přitm voda je krásně čirá a obyvatelstvo zdrávo,udělal jsem pár dodatečných otvoru a pokud nastane zmněna k lepšímu dám vědět.Možná to muže bejt problém i u jiných nádrží,držte palce.
Nebo jakékoliv stonkovky
Mrkni ke mě na poslední foto. Akva. 20l. bez filtrace, topení či svícení a je bez jakýchkoliv neduhů (teda lehce přerybněno díky potěru pavích oček)
Toto už je slepá hladina, kterou když projedeš prsty, zůstane ti na ní kraloup
.
Vem malou skleničku a jemně stahuj vodu se škraloupem z hladiny. Co se nahromadí v konvici (kyblíku, čemkoli), můžeš použít k zalití kytek (doopravdy dělám).
P.S. Příčina jsou nefungující rostliny (ophiopogon rovnou vyndej a strč do bahnitého květináče na okno, anubias fakt není vhodný pro začátek, protože roste pomalu). Nedivil bych se, kdyby v tom současně i hnily nějaké kořeny ve dnu. Navrhuju asi sedm středně velkých kryptokoryn - těm by se v tomhle mohlo líbit.
A málo kytek
Střelím si od pasu. Žádná filtrace a překrmení.
0 27.07.2016 15:07 Jonny – povlak na hladine
Ze dne na den se v AQ objevil povlak na hladině. Nedělám sem nic vzlastniho kromě krmeni. V AQ ted ziji jen krevetky cca 20. Objem 20l viz profil
Starší reakce
Me se to stava po krmeni nebo po odkaleni a i kdyz cerim hladinu tak to nezmizi. Vyresil jsem to tak ze jsem otocil jeden maly filtr ktery nasava necistoty z hladiny. Kdyby nestihal bioakvacit byly by necistoty v cele nadrzi takze tam bych asi problem nevidel.
0 21.07.2016 12:25 Petas33 – slepá hladina
DObrý den delší dobu mám problém se slepou hladinou takove bíle částečky.Vyvod filtru je nastaven aby čeřil hladinu pravidelne odkaluju a měním vodu.Napadlo mě jestli to nemuže být biokvacitem je uz starsi cca 2 roky ze uz tolik nebere a necistoty se usazují na hladně může to tím být ?
Chci se zeptat, zda má také někdo podobné zkušenosti s krmivem SAK Green Granule (EXOT HOBBY...
Přijde mi, že když s ním začnu krmit více nebo spíš jen tím (krmiva střídám), zůstane po něm prostě mastná hladina....všimla jsem si toho i po výměně vody, že jakmile nasypu granulky do vody, táhnou se z toho okamžitě mastné proužky a za dva dny je mastná celá plocha hladiny. Krmím 1x denně, jen to, co do minuty ryby sežerou a 1x týdně mají hladovku. Vodu čeřím difuzorem, je slyšet i sem tam šplouchání.
Taky není od věci tam dát nějaké plovoucí rostliny
Díky. Měníme a slepá hladina ustupuje, tak je to snad na dobré cestě
Klidně i více, tedy polovinu a na krmení týden zapomeň.
Slepou hladinu způsobují aerobní fermentační mikroorganismy. Podmínkou pro její vznik je nehybnost hladiny a dostatek organických živin ve vodě.
Přidat reakci
1 ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 45193x