Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
0 07.03.2011 19:17 pavel.bartek – Re: Hanisek1
Přesně,ta cena

Ale musím uznat,že co rok to rapidní pokles těch cen a doba led(cenová dostupnost) se blíží

Jinak dík za info
0 07.03.2011 18:57 Hanisek1 tak ja vam do toho taky skocim. LED osvetleni v akvariu lze pouzit naprosto bez problemu, jediny problem je cena. 1 LED dioda cca 105 lumenu stoji 80 kc - studena bila, 120 lumenu stoji 85 kc - tepla bila. At si kazdy spocita, kolik diod by potreboval na osvetleni akvaria, aby bylo sprovnatelne se zarivkovym. Plus je treba pripocitat ridici elektorniku a chladic. Debaty o poruchovosti diod z duvodu vlhkosti jsou totalni nesmysl, jsou komplet zapouzdrene. Uspora elektriny v porovnani s trubicema? Cca 40W, zivotnost ve prospech LED cca 10 let, jedina vyhoda zarivek je porizovaci cena. -2000 kc oproti LED. Veskere udaje muzu dolozit merenim v laborce na VSB Ostrava. A ted do me

.
0 07.03.2011 18:54 guramiguru – Re: Semtex
Ta Limnophila to nepřečkala, ta Limnophila za tu dobu vyrostla o 5-10 cm na každém stonku. Tzn. aktivně fotosyntetizovala s využitím světla 3W LED (jinak je tam tma).
O podstatné výhodě LED jsem mluvil výše, opakovat se nebudu.
A tahat do toho politiku, to je úplně mimo mísu. LEDka byla objednána a zakoupena v EU, někde v Karlíně.
5 dní je jako skvělí argument proč LED?
V přírodě je období dešťů daleko delší a kytky to přečkají i tak. dnů bych neřešil.
Taky jsem byl nadšený z LED, ale po čase euforie rychle opadla.
Řešení osvětlení akvaria pomocí LED nepřináší Zatím žádnou podstatnou výhodu.
Myslím, že tu pár lidí zapomíná na to, že LED si objedná někde v Tramtárii a díky neplacení cla a DPH to vycházelo celkem zajímavě.
Taky se tu neustále argumentuje dlouhou životností. Ano jistě bude velká, ale ne v podmínkách vysoké vlhkosti, tepla a i vody samotné. Většina těch LED je vyrobena v Číně a z vlastních zkušenností vím, že kvalita nestojí za nic.
Někdo si myslí, že v LED je budoucnost

není. Pro vyšší účinnost a delší životnost je třeba vzácnějších materiálů, taky dražších. To ale není nic proti tomu, že je tu jistá mez a za tu se prostě jít nedá. Pokud má být vše EKOnomické a cenově dostupné. Budoucnost v LED určitě není. Tu bych viděl v Nano technologii, bioluminiscenci, ale LED jistě ne.
Padlo tu i jedno přání, zrušit zářivky úplně. Kdy někdo víc četl, tak EU již teď chystá zákaz prodeje zářivek řady 6xx, stejně tak i nařízení omezení počtu direk ve sprchovací růžici, omezení výkonu ručního elektrického nářadí a podobných Píííííííííísk. Chtěla by i zákázat i Plazmové televize, ale to nejde, alespoň pokud nebude stejně kvalitní a cenově dostupná technologie jako je Plasma.
To stejné je s LED, není lepší než stávající technologie! Jinak by už ten zákaz byl v návrhu.
0 07.03.2011 17:50 guramiguru – Re: Masoxik
Ta moje ledka stála tuším cca 150 korun, plus nějaké ty součástky kolem k regulaci proudu, ale to je zanedbatelné. Krát 8 na pokrytí celé nádrže je 1200 + spínaný zdroj, který jsem vyhrabal zdarma z počítačového šrotu všude kolem. To je určitě levnější než komerční Hagen GLO svítidlo pro ekvivalentní HO trubici v krámech kolem mě.
Na druhou stranu si ale myslím, že kdybych si sám dělal to zářivkové svítidlo, vyšlo by to pravděpodobně ještě levněji.
0 07.03.2011 17:44 pavel.bartek – Re: Masoxik
Dík,mrknu na to. Tady ty dle zkušeností
zkracovatko.cz/… světlo je mířeno jen jedním směrem pod úhlem 180stupňů z cehož je 75% koncentrovano do 90stupňového kůželu
0 07.03.2011 17:23 guramiguru – 3W LED
Tak jsem v rámci boje proti sinici vypnul v akváriu zářivku (15W) a nechal jsem pět dní svítit zatím jedinou LED (necelé 3W). V neosvětlené části akvária sinice výrazně ubyla. Co je ale podstatné pro toto téma, Limnophila sessiliflora pod ledkou vesele rostla dál, s nikterak enormními, ale pěknými zdravými přírůstky. Aby byla podobně osvětlena celá nádrž (60x30x30), bylo by nejspíš potřeba tak 8 podobných diod (možná více při požadavku na rovnoměrné osvětlení hladiny kvůli plovoucím kytkám). To mi vychází jako cca 24W, tedy jako 1 HO trubice v délce nádrže.
Mám z toho pocit, že světelně by to mohlo vyjít zhruba na stejno, výhodou zářivky je nižší pořizovací cena, výhodou ledek vyšší životnost a především regulovatelnost/stmívatelnost, což považuji za velké plus především v biotopních nádržích s citlivými rybami. Rychlost vývoje, cenového i technického, je také na straně ledek.
Můj dojem z toho je, že éra ledek skutečně začala a předsudky proti nim jsou jen.. předsudky.
1 07.03.2011 17:10 pavel.bartek – Re: filipsi
Neřekl bych,že se nedá běžně koupit diodové osvětlení akvária,asi jde o to, si to v rámci úspor sestavit sám,já osobně tomu nerozumím a jak jsem psal využívám rad kamaráda.Pokud něco pytlíkuji tak určitě se podělím.Jen ty diody,které jsem uvedl níže stály předloni 2x tolik!Také bych ocenil pokud by se zde ozval někdo kdo tomu rozumí.Nějaké dohady nevedou k ničemu a to bych ani nechtěl.Jen prostě rád inovuji a můj názor je,že je jen otázkou času kdy zářivky a žárovky jak je známe prostě v akváriích nebudou.Určitě bych neodsuzoval kluky kteří o tom (zatím)přemýšlí.Koupit hotové diodové osvětlení se běžně dá,jen ta cena je příšerná,tak to bylo v začátcích ale se vším.
0 07.03.2011 16:37 filipsi Masoxik napsal: rekl bych ze je to spise k dekoraci akvaria. jako osvetelni asi k prdu.
Vidis, a za tohle treba dostanes hned 3 palce nahoru, jen co se prihlasim. Stejne jako si je zaslouzis za svoje reseni te 200l, teda az bude instalovanych 60W.
2 07.03.2011 16:32 filipsi To je zajimave, ze nikdo z nadsenych propagatoru radeji nesepise aspon trosku seriozni clanek v duchu pripravte si takove a onake diody prikonu nejakych 80% uvazovaneho zarivkoveho osvetleni, takove chladice, .. a smontujte to tak a tak.
Co ja vim, tak se pouze tady cas od casu objevi netechnik co mysli, ze pasek led o prikonu 1/20 zarivky a trafo z telefonu bude stacit. Tomu slusne vysvetlime, ze ne. Ze neusetri.
Technik, co si dokaze +- spocitat kolik pro stejny rust kytek potrebuje, se sem chodit ptat nebude, nema to zapotrebi, bud ma chut to postavit a postavi, nebo chut nema.
No a do toho se vrhnou ti co neco zbastlili, ze to funguje. To jim neberu. Ale neusetrili. Az ta uspora opravdu bude realna, verte, ze se vyroji sousta vyrobcu vselijakych, nejen akvarijnich, led osvetleni za rozumne ceny. Zatim se jich hrstka pouze veze na prodeji drahych svetel pro hrstku netechnickych "eko"zakazniku (pominu zatim rozumne aplikace jako celovky, atp.. )
0 07.03.2011 16:26 pavel.bartek – Re: Masoxik
zkracovatko.cz/… tyto si nechávám dovézt no a uvidím.Kamarád v UK s tím má dobré zkušenosti(cenu zářivek a spotřebu i životnost jsem zvážil)
U nás je k mání toto ,ale potřebují dost chladit
www.svitilny.eu/…
rekl bych ze je to spise k dekoraci akvaria. jako osvetelni asi k prdu.
0 07.03.2011 16:24 Wanna Zdravíčko. Co si myslíte o tomhle jako přisvícení stinných míst v nádrži.
aukro.cz/…
ano můžu přidat žářivku ale fakt se v elektro nevyznám.
Samo ze v elektrotechnicke terminologii 230v neni vysoke. Ani jsem tento vyraz nepouzil v el terminologii, ale z pohledu cloveka, ktery uz drzel v ruce zivy drat s 230V

0 07.03.2011 16:03
Masoxik [12] - Cichlidy Jsem zacatenik v aqua, netvrdim ze led osvetleni je super nade vse. casem se ukaze v me nadrzi.
ale musite uznat ze toto vlakno existuje uz dlouhou dobu a LED se za tu dobu hodne rozvinula. pred 2 rokama bych do led nesel, ale ted je to uz jine.
prijde mi ze nekteri toto neberou v uvahu a porad jsou presvedceni ze LED nema sanci.
pred dvema lety melo LED nevyhody: odvadeni tepla, vysoke porizovaci naklady, spatny pomer lm/W.
dnes: cena srovnatelna. odvadeni tepla neni nic strasnyho, ty plechy si stim hrave poradi, pomer lm/w je lepsi nez u zarivek, svitim jen dolu netreba reflektoru. Co z toho plyne? Nemuze se to nevyplatit. I RadekCX dokazal, ze rostliny pod tim rostou jak splasee.
Vsadte se ze za nejaky cas prijde z EU pokyn zakazu prodeje zarivek

a mozna to nebude trvat ani dlouho.
Malinko niz na tehle strance:
cs.wikipedia.org/…
Ten argument s vysokou budovou nebyl uplne ten spravny

.
no hlavne ze se bavis - nicmene pokud to tedy otocim - pokud rozumny clovek to nemusi cist opakovane tak jaky pak je clovek ktery to sem opakovane pise....

Neviem ako to vnimaju ostatny, ale ten isty problem je vo vecsine vlakien. Par ludi tu ma proste svoju svatu pravdu, iny zas radi postuju unavne linky, a dalsi zas rozdavaju "minuska". Som zvedavy kolko ich dostanem ja za tento OT.
0 07.03.2011 15:53
Masoxik [12] - Cichlidy Semtex napsal: Nevím jak v Polívkově, ale my jsme se už na základce učili, že 230V není vysoké napětí, ale nízké.
na pankaraci v praze stoji vysoka budova.
Burdž Chalífa je vysoka budova.
ktera je teda ta vysoka budova tomu nerozumim
Taky proc by to cetli stale dokola? Rozumny clovek to pochopi napoprve a jde dal

.
Jsme jako dobry prasek na necistoty, setrime cas i penize

.
pak ale nechapu proc si skupina 1 a 4 nezalozi specialni vlakno na to proc nepouzivat LED - duvod je jednoduchy - nemeli by o cem psat
takhle se akorat vzdycky stejna skupina zacne hojit stale stejnyma argumentama na nekom kdo sem da fotku sveho reseni LED osvetleni
dopadne to tak, ze se kazdej s LEDkama vyprdne sem neco davat a ostatni to prestanou cist protoze nemaji potrebu cist stale to same proc to nejde
to je zlej sen
no tak to je zbytecne to tady delit na vic vlaken - pokud jde jen o akvaristiku tak na to staci vlakno jen jedno - vsechno ostatni je jen nutne zlo

0 07.03.2011 15:35 filipsi – Re: RadekCX
To je uhel pohledu, ja tady vidim tri skupiny:
1. realisty, co informuji ze pouziti LED k osvetlovani rostlinnych akvarii financni usporu neprinasi,
2 .. pak nadsene experimentatory, ktere LED ke sve spokojenosti pouzivaji a na usporu nehledi (jde jim o experiment, pri pocitani uspor podvadeji s tim, ze prace je zadarmo, plech nic nestoji .. atp, pripadne je k tomu vedou jine duvody (prostor..), prikon a tim padem mnozstvi svetla pouziji rozumne
3. a pak naivni netechniky, co si mysli jak s led vyzrajou na cez a budou mit svetlo takrka zadarmo, se zlomkem spotreby zarivek. A ty odrazuje skupina prvni.
4 ... a abych nepodvadel, obcas se najde i nekdo kdo led nesmyslne zatracuje. Ale nikoho z posledni doby nepamatuju.
Tak to neni ani nahodou!
Zde jde o akvaristiku, a vsechno okolo jsou prostredky k tomu, jak dojit k vysledku. Nelze tedy posuzovat chov Pavich ocek a Tercovcu z pohledu rozdilu osvetleni LED nebo zarivka. To osvetleni (nutnost se jim zabyvat) je tady "nutne zlo", ne to co akvaristu zajima, ze by ho bavilo si montovat osvetleni, prehrabovat se v typech, volit drobne nuance, ktere ve vysledku nikde nejsou podstatne znat.
Neco jineho je to pro technika hobbystu, ktery si hraje s osvetlenim, a bud ho zajima akvaristika stejne jako osvetleni, nebo spise osvetleni a akvaristika je vlastne az druhotna. Ale takovych lidi tady bude mensina, vetsina chce spolehlive svitit, za co nejmene svitit, svitit kolik je potreba... ne si hrat s montazi, odvadenim tepla a opicarnami okolo.
Co se tyce osvetleni akvarii pomoci LED, rekneme si, ze je to stale pro vetsi nadrze nepouzitelne, a pro mensi vetsinou zbytecne.
hele neprijde vam divne, ze ve vlakne o LED osvetleni akvaria tady porad stejna particka lidi, kteri je nemaji, nepouzivaji a tim i nechapu v cem je rozdil, neustale pisou kolem dokola jak kolovratek, ze to je nanic?
tohle je vlakno o osvetlovani akvarii LED - prispevku o tom ze to je nanic a kdo vi co jeste je tu 5x vic - je to asi stejne jako kdybych do vlakna o chovu diskusu psal ze diskove jsou nanic protoze lepsi jsou pavi ocka - stoji jen 15Kc/ks, jsou snadno dostupne, nenarocne a snadno se mnozi - navic ja mam pavi ocka tak proc by kurna nekdo mel chovat disky
panove laskave se nad tim zamyslete!!! chapu ze se vam LEDky nelibi, ale to jsou vase duvody, lidi kteri tady chteji neco psat chteji resit LED a jak na to, ne proc to nejde
Zrovna jeden takovej mám, ale po čase provozu jsem usoudil, že postupné rožínání/zhasínání je kničemu.

0 07.03.2011 13:10 Strojek – Re: Semtex
Sohlasím s tebou .A taky se v dnešní době dají zářivky rozsvěcovat od 0 do 100% a naopak, dnes není problém koupit takový el. předřadník který to umí.
Nevím jak v Polívkově, ale my jsme se už na základce učili, že 230V není vysoké napětí, ale nízké.
Technické řešení ochrany je velice jednoduché za použití patic s víc než dostatečným kritím IP 67.
A to že LED je vhodnější se uvidí časem. Zkusil jsem, do 14 dnů několik LED odešlo díky vlhkosti.
Navíc LED potřebuje lepší chlazení.
Zářivky mají výrazně větší vyběr v kombinaci světelného spektra.
Vsak to je muj hlavni duvod proc jsem to resil pres led. do budoucna se stim daji delat dalsi vymozenosti, stmivani , zapadani slunce, nocni osvetleni, navic jeste jeden duvod: je to velmi malo narocne na prostor, trubice, ikdyz t5, jsou porad tlustsi.
trubky: horsi vyuzitelnost vyzareneho svetla, vyssi prikon k dosazeni stejneho ozareni, nizsi zivotnost, vysoke napeti par cm nad vodou. Zadna vyzva pro technicke reseni, nikdo by nedostal konecnou odpoved na tomto foru zda LED ano ci ne.
navic 2 (39W) zarivky by byly asi malo (cca 4000lm). Spise potreba 3(cca 6000lm). tomu se rovna 60w techto LEDek.
jedina vyhoda zarivek: mozna porizovaci cena. nevim kolik stoji predradniky patice a trubice. Ani jsem to nezjistoval. pripadne to muzete nekdo propocitat na kolik by to vyslo. neorientuju se v nich.
Me osvetleni stalo:
Ledky 1700,-
Zdroj k notebooku: 270,-
kabel UTP kabel 2m jednotlive dratky: 8,-
dvojlinka 2m 0.5mm2: 16kc
EL. soucastky na spinanou regulaci osvetleni: 150,-
AL Plechy jsem mel zadarmo.
Silikonovy tmel na prilepeni ledek: 10kc
celkem: 2154,-
Prosim, a v cem by bylo horsi pouzit proti tomuto reseni 2ks zarivek?
jen aby me nechytal nekdo za slovo - clo zustava stale az nad 150 euro ale povinnost platit DPH nad 22 euro
bohuzel clo je vetsinou smesne male a nebo zadne...
no pekne...ja to rikam porad, ze ta smerovost je svina
nicmene bych chtel upozornit na jednu neprijemnost...ted se vsichni odpurci LED tesi, ze mi shorelo osvetleni s LED...marne
od 1.4.2011 vstupuje znovu v platnost puvodni limit 22 euro pro zasilky nepatrne hodnoty takze od teto doby se budou vsechny zasilky na tuto castku proclivat a hlavne platit DPH
soucasny limit byl 150 euro za ktery se nechalo ledacos poridit

takze pokud nekdo uvazujete o nakupu mimo EU tak uz je to vazne na posledni chvili v pripade pouziti bezneho mezinarodniho doruceni - pokud zasilka dorazi na celnici az 1.4. je to v haji
samozrejme je mozne pouzit nejakou jinou sluzbu - DHL Expres podany v sobotu rano v HongKongu jede uz touhle dobou z Prahy smerem do CB - bohuzel postovne 50USD

Jeste foto s ledkami

Tak jsem skoro dokoncil akva.
jelikoz mi neprisly jeste vsechny LED, tak jsem zapojil teprve 15 kousku 1W 110 lm/W.
uz ted to v obyvaku zari a trochu to rusi pri koukani na telku. jsem zvedavy az tam narvu vsech 60 kousku a osolim to. Asi teletvizi neuvidim
blizsi info o akva a osvetleni v mem profilu.
0 06.03.2011 22:21 Wanna – Re: stohrj
Zní to zsjímavě. A jakou to má spotřebu?
0 06.03.2011 21:00 stohrj mam k tomu zdroj na 12V. Mám v plánu, že budu mít 4 "úseky". Tím bych chtěl pokrýt neosvětlené části akvárka. Jo a taky se budou postupně zapínat - potom se k nim přidá zářivka - potom se budou postupně vypínat.
0 06.03.2011 20:09 Wanna – Re: stohrj
A na co to máš připojený? Vypadá to dobře. Něco takového bych taky potreboval.
0 06.03.2011 19:43 stohrj 
s ledkami
je to krásně vidět, jak se prosvětlili strany
0 06.03.2011 19:43 stohrj – osvětlení LED

tak přidám taky trochu do mlýna.
Mám kit -> málo světla. Když jsem jen tak koukal, tak nemám osvětlené kraje a zadní rohy. Díky geniální konstrukci krytu to dozadu a na stranu prostě nemůže svítit a ani není možné přidat další zářivku.
Tak jsem si řekl, že postupně dodám okolo LED, kde mi budou simulovat rozednívání a stmívání a hlavně přidají chybějící světlo.
Zatím jsem nainstaloval cca 30% plánovaných LED (obyčejný pásek) a i tak už je to znát.
Nastavil jsem napevno expozici fotáku (tak přikládám, jaký je rozdíl bez tahle fotka a s - další příspěvek)
ahoj, tohle je fotka pred cca mesicem - jeste jsem to nestihnul vyfotit ted a detail - ale nezapomnel jsem - snad o vikendu
Vypadá hezky!

Mně se takto rozběhla v "Ondrově akva" - 300 l akva, 2x T8 36W/830. Ovšem zasekla se - kolem ní je plno "rychlejších" kytek, které ji neustále zarůstají...
jinak si vsimni ze na posledni fotce
rybicky.net/nadrz/10418/0.jpg se chytla (na rozdil druheho akvarka se zarivkama) Alth. spendida - puvodne to byly dva male listecky temer pod piskem - nasazuje patra po 5mm a ted uz i odnozuje hned od dna, nevytahuje se a krasne drzi barvu a schvalne jsem ji nezasadil primo pod ten 20W LED modul
Přidat reakci
1 ...... 160 161
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x