Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2011 11:26 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: aquariumledlight
Na tech strankach co jsem dal drive maji set na 48x3W ktere maji pri 700mA kolem 200 lm. To je nejakych 10000 lm celkem. Pri 1000-1500mA je to jeste vic (12-15000 lm podle typu), jen zivotnost klesa a chlazeni stoupa. A to vse za 7000kc max. K tomu potrebujes jen kus masivniho hlinikoveho profilu jako pasivni chladic a mas svetlo za pulku nez jsi ho stavel za tech 15-20000kc.
Ten set pouziva nejlepsi LED od Cree, takze sunka to nebude ;) Ted to jen dovezt aby si na tom stat nepridal 50% na poplatcich :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2011 10:25 aquariumledlight Re: Barakainus
Příjde mi, že každému se zdají být ty kvalitní LED provedení drahý, ale co byste čekali.Stavěli jsme rampu z LEDEk z Aukra za 35Kč kus.. a umřeli do půl roku, a to jsme je chladili.Přemýšlím o tom postavit prototyp LED rampy, kde bych použil dva LED POWER CREE pásky, sice bych dostal světelný tok asi 13 tisíc lumenů, ale cena by byla asi okolo 15-20 tisíc korun a to je co si budeme nalhávat taky moc.Sice by se to dalo uchladit pomocí PWM regulaci ventilátoru na nějakých rozumných 35°C a dosáhnout tím optimálních životních podmínek v řádu 20 let.Ale nikdo to nezaplatí.

Jednoduše řečeno, LEDky jsou pro toho, kdo na to má a nebojí se.Na svých ještě ne zcela dodělaných stránkách aquariumledlight.webnode.cz se o tom budu snažit psát, mám tam i takový jednoduchý ceník ve formátu XLS, vše z Kvalitních LED pásků s ochranou IP64.Do roka bych chtěl rozjet zakázkovou kompletaci LED osvětlení přesně podle přání zákazníka.Nabízet ke svým produktům 5ti letou záruku a pozáruční servis.Prozatím mám v nabídce jen výkonové LED pásky ale budu se snažit nabídnout i Modulové výkonové řešení(1000 lm z 10W modulu..).Chci se ale ubírat pouze přes značkové LED moduly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2011 09:36 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: filipsi
No to uz jsou. Ja na jedno koukal zrovna predevcirem. Zavesne bodove 50W za $250. Coz je s dani tak tech 100kc/W. Byly dve nad nejakou 250-350L nadrzi (55 cm vysokou) a vypadalo to naprosto spickove. Ty bodove zdroje pri pohybu hladiny dodaji akvarku takovy smrnc...

Ale stejne mi to prislo drahy. Na tom akva bylo 100W za $500. Pred tim tam meli 2x48W T5 HO a pod temi LED to roste lip, kytky jsou vic cervene a jak uz jsem napsal, vypada to lip, ale... To stare svetlo stalo nejakych $160 i s trubicemi. To je dost rozdil. Trubice stoji $40. Meni se nejdriv po 1.5 roce. To je 12 let nez se cena srovna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.06.2011 08:59 Muž filipsi [1298] Re: Barakainus
Ano, to muze pomoct tomu, kdo chce bastlit a moc nevi, co pouzit. Kdo chce bastlit a vi co chce, koupi levneji. Kdyz jsem mluvil o hotovem reseni, mel jsem na mysli profi svetlo, designove i technicky povedene, urcene k zaveseni nebo polozeni nad akva. Proste neco, co fakt clovek jen zapoji do zasuvky, jako je tomu zvykem u zarivkovych akva osvetleni, kde je veliky vyber. Ale s poklesem cen komponentu a rozumnou konkurenceschopnosti zarivkam to uz asi prijde brzy, ocekavam tak za rok v prodeji. Drive to bylo neprodejne - kdo chtel driv pomoci LED setrit, cena mu vyrazila dech a rychle na to zapomnel, kdo vedel o co jde a mel na to, vedel, ze je to zbytecne drahe, tak zbylo ve svete par snobu co to poridili at to stoji co to stoji, kdyz jsou to ta moderni led a maji je i v aute (byla a jsou k sehnani hezka led akva svetla, ale za ceny fakt astro) :), a par nadsenych bastlicu, co se diky investici sve prace a mysleni, absence zaruk, atd. dostali na rozumnejsi cenu.
Kdo si tipne, kdy se objevi slusne, hotove akva LED svetlo s cenou pod 100kc/W u nizsich prikonu (do 30W), pak klesajici az nekam k 60Kc/W kolem 100W?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2011 02:43 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: filipsi
Tady maji reseni za velmi dobre ceny www.rapidled.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   09.06.2011 16:14 Muž filipsi [1298] Re: kchrz
Svetlu je uplne jedno, jak vysoky sloupec vody prosvetluje. Navic, v beznych akvariovych hloubkach, je mu take takrka jedno, jestli je v akvarku voda nebo vzduch. Zalezi jen na jeho mnozstvi a smeru.
Zarivky zatim nezaniknou, protoze je zatim sviceni s nimi nejlevnejsi. Ucinnost (mnozstvi svetla vyprodukovane na W prikonu) je s LED srovnatelna. Porizovaci naklady na led mnohem vyssi ("profi" hotove provedeni je absolutne nesmyslne predrazene, i kdyz uz se pomalu zacinaji objevovat vlastovky s rozumnou cenou). Pokud si to clovek zbastli sam, da se o tom uvazovat jako o osvetleni, ktere v mirne uspore el. muze zaplatit svou vyssi cenu za nekolik let.
Takze, jak sem stale pisu (a RadekCX se zlobi :)), dnes stale nemuze byt duvodem pro prechod na LED osvetleni akvaria touha usetrit. Pokud je duvodem radost z bastleni, radost z experimentu, ostatni vyhody LED (snadna stmivatelnost, atp), proc ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 11:45 Muž kchrz [24] Re: Taranis
Prosvítí sloupec vody 55cm?! To se mi nechce věřit. To by pak zanikly zářivky jako osvětlování akvaria.
Když si vezmu, kolik do svého 720l akvárka musim poslat watů v zářivkých ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 10:58 Muž Kepke [10] Re: Taranis
Určitě zájem o dokumentaci bude ... návody na všechny vychytávky jsou vítány, navíc když se jedná o levnější variantu;) Předem díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2011 10:21 aquariumledlight – výkonové led pásky
Zdravím a co použít několik výkonových LED pásků, ochrana IP64, svítivost na metru 1140 lumenů.Garantovaná svítivost 50 000 hodin, pochází to z CZ...testováno také v CZ...Jinak LED čipoy v těch páskách mají velmi vysoký Ra činitel tuším 93

aquariumledlight.webnode.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2011 12:52 Muž souky [645] - RostlinyRe: kortezhugo
ok díky, nějak se s tim poperu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2011 12:28 Taranis
Dobrý den koupil jsem si 80cm tady toho led pásku www.emerx.cz/… vyšel mě na 304kč k tomu jsem přidal dobíječku z mobilu jako adaptér co měl 400mA a 3 vypínače celkové náklady nepřesáhly 400kč a musím konstatovat že svítivost je dost dobrá (cca 55cm vodní sloupec) protože už se mi začli zvedat rostlinky a akva je založeno teprve 14 dní pozděli dodám fotodokumentaci pokud by měl někdo zájem jinak nemám v plánu v akvariu svítit jinak než led diodama je to jen muj názor a nechci tady vyvolávat žádné dizkuze jestli je to dobré nebo ne ;-) ps: svíti to 7ti barvami bíla, modrá,zelená,červená,žlutá,fialková a jasná modrá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2011 11:36 Muž kortezhugo [983] Re: souky
...no ak je viac diod z mensim vykonom tak postacuje ak je osvetlenie vyrobene z Al plechu

a na tie 100W chladic z procaku + ventilator -to je asi lacnejsie aj rozmerovo lepsie ako velky pasiv....
tu som nasiel daake video ...
www.youtube.com/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 21:14 Muž souky [645] - Rostliny
aha, já totiž nějak nevim jak odhadnout, jaký to potřebuje chladič. plánuji totiž po zkouškovim udělat na to svoje plyvátko(jak ho trefně pojmenovala Danila smich ) lepší světlo z asi 2 10W modulů, asi těch co postoval RadekCX. Asi na to prásknu nějaký chladiče z cpu, co se mi válej na půdě nebo to udělám z nějakýho profilu, ještě uvidim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 20:41 Muž kortezhugo [983] Re: souky
...no to je o tom co pisem
kto ma na takuto LED - ma aj na chladic :)
foto nie je moje...
ja nemam ani na chladic :-D
ale urcite je to pouzitelne napr. namiesto HQI X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.06.2011 18:23 Muž filipsi [1298] Re: souky
ot - no prece tema krokodylama :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 18:07 Muž souky [645] - RostlinyRe: kortezhugo
čím takovou srandu chladíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 17:00 Muž kortezhugo [983]
Fotka k příspěvku ...no pri LED technologii prave ze toto nie je problem
vyziarene svetlo je z pomerne malej plochy a nema ani velky vyzarovaci uhol
-co som pozeral? tak vyzarovacia plocha 10W LED ma napr. 1cm2 X-)
a pri tomto maju LED ovela blizsie k vybojkam

a ako som pisal...nasvietenie velkeho a hlbokeho akva nie je ziadny problem -je to len otazka financii

na obrazku 100W 7400Lm :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 16:45 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: RadekCX
sry mel jsem SAMO na mysli obycejne LED pasky za par US$, napr. 5050LED - viz muj vcerejsi prispevek vyse, na fotce jde videt, ze LED pasek s odrenyma usima prosviti 25cm AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 16:01 Muž RadekCX [219]
seic napsal:bude problem, aby jakekoliv LED prosvitili aspon trochu ten vodni sloupec cca 40-45cm smich

muzes nejak vysvetlit v cem bude problem? protoze jsem myslel ze lumeny jsou stejne bez ohledu na to z ceho lezou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 15:46 Muž Jirkaass [35]
asi by to chtelo vyzkouset ale zase tam nepořebujes buh ví kolik světla proste klasicky prosvětleno
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 14:51 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
na 2.stranu - kdyz budu chtit "setrit" na osvetleni 300l Malawi - tak koupim tohle za 430,-, umistim nad kryci sklo a je vystarano :-)

www.e-light.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 14:30 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
vlastne muzu to vykouset, az budu mit cestu, zkusim LED paskem za 5US$ prosvitit Malawi s vyskou 70cm :) fotku sem pak hodim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 14:24 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: kortezhugo
- jasne, kdyz vezmu typicke minimalni 300l Malawi 120*50*50cm, tam bude problem, aby jakekoliv LED prosvitili aspon trochu ten vodni sloupec cca 40-45cm :-O
- kdyz pominu power LED, tak 8x 30cm 18LED 5050, tj. 40 US$ + ridici jednotka 5US$
- a mozna by z toho vzniklo nocni osvetleni smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 14:10 Muž kortezhugo [983] Re: Jirkaass
...no ako uvaha to nie je zla...len malawi nema 20L
a osvetlenie z LED trebars na 300L aj ked pri slabej intenzite urcite nebude lacne
tak ze ci to je? alebo nie je "dobré uplatnění" tazko povedat...-tu zalezi skvor na tom kto na co ma? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 13:50 Muž Jirkaass [35] Re: seic
pravě proto si myslím že led je dobré uplatnění v takovýchto nádrží než tam svítit nějaky ma žarovkama který žerou zbytečne moc když z toho nemáme žadnou radost(rostliny)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 07:55 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirkaass
- dalo by se, malawi je typicky uplne bez rostlin, takze nejakeho honeni lumenu je zbytecne :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.06.2011 07:54 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: RadekCX
- pridavam se s prosbou, tohle by me take zajimalo, jedno je deklarovana hodnota zarivky, druha pak to, cose opravdu dostane do AQ
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 23:28 Muž RadekCX [219] Re: burdal1
hele ja si nedelam iluze o tom jak se hazi s cislama, ale mohl bys zmerit treba klasickou zarivku v akvaristickym krytu - treba 20W? abysme vedeli kolik ze se z tech deklarovanych 2000lm z T5 dostane do stejnyho kuzelu cca 120st?

idealne s reflektorem a pak bez nej? to bude rozhodne zajimavejsi nez absolutni cislo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 20:32 Muž burdal1 [1]
RadekCX napsal: treba na DX - tam kupuju radeji tyhle: <a href="http://www.dealextreme.com/p/10w-700lm-led-emitter-metal-plate-white-10v-11v-39957" target="_blank" rel="nofollow">http://www.dealextreme.com/p/10w-700lm-led-emitter-metal-plate-white-10v-11v-39957</a>
maji 700lm

Zlaty voci. 540lm/10W na masivnim chladici - alespon ten kus co jsem meril.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 18:47 Muž Jirkaass [35]
a co použít nějake diody na svieni do akvaria malawi?? cca 250 Litru?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 15:01 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: pitrb
pekne palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 14:29 Muž pitrb [0]
Fotka k příspěvku Já používám LEDky jen jako přisvícení.Jako základ mám zářivku.A hlavně jako stmívání a zhasínání....Naprogramoval jsem si procesor,který řídí zhasínání a rožínání 6 led bloků (měli by být imuní proti vlkosti.která v akvárijích je vždy veliká) a jednu modrou,která svítí pokud nesvítí bílé. Až se bílé rožnou naplno,rozvítí se zářivka...Jak procesor dostane pokyn (od spínacích hodin),zhasne zářivka a LEDky pomalu zhásínají (mám nastavené 4 čas - 15,30,45 a 60 min).
Použil jsem na to tyhle LED bloky.Jeden stojí cca 20 kč
www.gme.cz/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 09:47 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: seic
Fotka k příspěvku - a co se tyce svitivosti/teploty barev LED - kvitkam je to fuk :-) v predchozim prispevku vidite vpravo "zkracene Bacopy", a takhle reagovaly na pridani LED pasku po ani ne 5dnech sviceni :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 09:32 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetkyRe: sand0kan
Fotka k příspěvku - podle popisu asi pouzivas 59cm 18W T8, svitivost je od 900-1350lm a cena od cca 50-130kc v zavislosti na typu a teplote barvy
- tim padem se ta LED trubice s bidou priblizuje nejobycejnejsi zarivce za par kacek s celkem dost nasazenou cenou :-)
- podle meho nazoru, pokud clovek neni nejaky elektro nadsenec, ktery zvladne vyrobu krytu s power LED diodami, jsou trubice/pasky vhodne na prisviceni vetsiho AQ, pripadne komplet osviceni nejakeho nanoAQ

- v priloze je osviceni obyc. 37lAQ pouze s 18xSMD 5050LED, je to za 10US$ s dalk. ovladacem, 16barev, 8urovni intenzity, staci propojit s 12V zdrojem :-)
- 2-3 takoveto pasky by urcite stacily na nejakou nano kostku 30*30cm

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 09:06 Muž filipsi [1298] Re: sand0kan
Spotreba klesne, svetla bude mnohem mene.

Pavel - ..na akvária 35l ... odběr jsem tuším vypočítal na nějakých pár watů...
A mohli bychom videt nejake ty fotky? Pokud to opravdu existuje, a pocitas spravne, davam kytkam uz jen nekolik tydnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2011 09:06 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: sand0kan
Hlavne ti asi klesne svitivost. Nevim sice kolik lumenu maji T8 (tusim 21W pri teto delce), ale T5 HO, co maji 24W, maji kolem 2500 lm. Takze T8 budou mit mozna tak 1500 lm. Pokud mas dobre reflektory, takovych 80% jde do vody. U dobrych LED je to vic, ale tohle nejsou 'dobre' LED.
O spotrebe nevim, ale to asi zalezi na tom jestli mas el. prodradnik. V tom pripade by ta spotreba mela byt tech 9W (plus neco male navic)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 23:02 Muž sand0kan [2] - Labyrintky
Nalezl jsem nabídku LED diodových trubic T8 o délce 60 cm aukro.cz/… . Mám plastový akvarijní kryt právě se stejným typem zářivek, ale bez předřadníku. Současná spotřeba je cca 55 W. Myslíte, že když současné zářivky vyměním za LED zářivky, tak spotřeba klesne (jedna LED zářivka má mít spotřebu 9 W), nebo zůstane kvůli předřadníku stejná ???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 20:27 Muž Jirkaass [35] Re: Pavel
žalezí co máš za kytky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 19:38 Pavel – měsíční zkušenost
po asi měsíci, kdy jsem si vyrobil, na akvária 35l osvětlení ze 4 pásků LED diod po 5 modulech, vypadá vše naprosto uspokojivě. Odběr jsem tuším vypočítal na nějakých pár watů. Na křemikovou destičku (nic jiného jsem doma po ruce něměl) jsem nalepil 2x pásek po 5 modulech bíle barvy (www.gme.cz/…), jeden pásek po 5 modulech červené (www.gme.cz/…) a jeden pásek po 5 modulech modré barvy (www.gme.cz/…). Svítivost je dokonalá, rostlinky rostou "jak z vody" a odběr + životnost + efektivita za to stojí. Pořizovací cena je trochu vyšší, ale myslím, že se vyplatí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 12:23 Muž Barakainus [655] - RostlinyRe: RadekCX
Jak je to s posilanim do Cech? Clo a jine poplatky?
Ja od nich pred par mesici objednaval nejake lasery a po par tydnech volani se rozhodli, ze je bud nemaji nebo je nemuzou poslat. v kazdem pripade mi nic neposlali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2011 06:29 Muž RadekCX [219] Re: souky
treba na DX - tam kupuju radeji tyhle: www.dealextreme.com/…
maji 700lm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2011 15:18 Muž souky [645] - Rostliny
předpokládám, že myslel něco takového
www.dealextreme.com/…
pak tam mají 50W modul kterej vychází ještě daleko lépe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2011 14:52 Muž vanis [2] Re: RadekCX
pokud "bezne" myslis cinsky eshopy:)v cechach ti nikdo postovny neda :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 21:07 Muž RadekCX [219] Re: Afinko
znovu to zopakuji...snad po ste tady

Power LED se prodavaji bezne 1W za 1USD - najit prodejce s vyssi cenou samozrejme problem neni - takze 10W se bezne prodava za 10USD a postovne zdarma

LED se neshaneji - normalne se kupuji

zarivky maji ucinnost srovnatelnou s led, ale 2/3 svetla sviti jinam nez ma - coz nam trosku kazi efekt - takze pri stejnem osvitu zerou LED mene

predradniky pro LED jsou nyni take za hubicku

jako bonus - nemusim resit vodotesne patice, protoze LED jedou na bezpecnych napeti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 16:43 Muž kortezhugo [983] Re: Jirkaass
...urcite porastu :-) -dam na to krk :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 16:41 Muž Jirkaass [35] Re: kortezhugo
a pod tím porostou kytky?? prominté za moji neznalost
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 16:32 Muž kortezhugo [983] Re: Jirkaass
no ako som pisal...cena je prisposobena ucinnosti
ak to budem ratat z toho co som sem dal?
na 20L akva trebars 900Lm? pri tejto ucinnosti treba 100ks a to je 139eur hop

tak ze nam nic nezostava len pouzit menej ucinne zdroje -najlepsie rovno ten reflektor a je to :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 16:19 Muž Jirkaass [35]
ALE OSVETLENÍ NA 20 LITRU NEMUSI VYJIT ZAS TAK DRAZE NE?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 16:14 Muž kortezhugo [983] Re: Afinko
...celkom zaujimavy clanok -teda ak to takto pojde? -tak 2020 sa mame na co tesit :-)
len dodam ze zdroje zo 160 lm/w vyraba Nichia
www.led-tech.de/…

a aj to nie jejednoduche -lebo to plati pre rezim 20mA, 2.764V, 9.014lm = 163,06lm/W
o cene sa ani nebavme...tu ucinnost si proste clovek pekne preplati
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2011 15:13 Afinko – Trendy svietidiel LED a OLED
10W LED ma svietivost 900 lumenov a cenu 17 dolarov na Ebay = 290 Kc:
cgi.ebay.com/…

14W neonova trubica (linearni zarivka) ma svietivost 1100 lumenov a cenu 84 Kc:
www.e-light.cz/…

K LEDke potrebujes kupit/spravit zdroj, ktory nieco stoji a tiez ma nejaku ucinnost.
K neonke potrebujes predradnik (ak nemas hotovy kryt), kotry tiez nieco stoji a ma svoju ucinnost.
Spotreba LED/NEONKA je uplne porovnatelna (zatial, casom LEDKy asi budu uspornejsie).

Ked sa ti vypali neonka zajdes za roh kupit si novu (mne sa este vzivote neonka nevypalila :)
Ked ti zhory vykonova DIOdka, dfrzim ti palce pri zhanani novej.

Rozoberat kotry svetelny zdroj je pre rastlinky prirodzenejsi necham na inych, ale neonky su dlhorocne osvedcene.

Z mojho pohladu sa LED "oplati" jedine z dizajnu (zatial).

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256470x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030?od=6331