Jasne, moja obľúbená pasáž z filmu, kde ruský kozmonaut vraví: " Ruskaja ťechňika, amerikanskaja ťechňika, vsjo na Taiwane sďelano"
Nákupu na čínskych eshopoch sa pomerne obávam, pretože existuje reálna možnosť, že predávajú "odpad", ktorý neprešiel výstupnou kontrolou, napriek tomu, že ide o značkový výrobok. Ale inak máte v podstate pravdu. Asi pred štyrmi mesiacmi som robil nejaké výpočty, vrátane chladenia, vtedy mi vyšlo, že na jednu LED (asi 1 W - nepamätám) by mal postačovať rovný hliníkový plech 10x10 cm. Pridaním rebrovania možno primerane zmenšiť plochu základne (nemám 10 cm miesta v kryte, lebo dvierka a pánty). Lenže, na rozdiel od žiariviek, vyviesť chladič mimo kryt nie je problém, stačí zaistiť dostatočný tepelný prechod.
Pri uhle vyžarovania 120° by malo osvetlenie na úrovni žiarivky poskytnúť 1/3 svetelného toku (pri uvažovaní ideálneho reflektora). Moje T5 majú 3400 lm (za nova a pri 35 °C), takže adekvátne by malo byť cca 1100 lm LED, čiže cca 4 ks z Vášho príkladu. Ja ešte uvažujem použiť nejakú optiku, aby som uhol vyžarovania zmenšil, a tým mohol použiť ešte "slabšie" LED. 120° považujem za zbytočne veľa, viz. obrázok pre moje akva (pohľad z boku). Hoci ako najlepšie riešenie mi vychádza kombinácia 120° a niečoho užšieho, aby bol dostatočne osvetlený aj priestor pri hladine. Stále uvažujem použiť radšej viac "slabších LED, ako menej výkonnejších, prípadne, ako som spomínal LED poddimenzovať prúdom, čiže nevyužívať ich na plný výkon, lenže to mení oi. aj farbu svetla.
Obrázok má "malý" problém, vyžarovacia charakteristika (kto by vtedy povedal, že po viac ako 20 rokoch aplikujem vedomosti z vyžarovania vf antén) nie je tak jednoznačne ohraničená (v zmysle svetlo/tma) ako to ukazuje obrázok, ale hranica udáva 50 % svetelného toku. No i tak si myslím, že umiestnenie 120° zdroja svetla v dvoch (a viac) radoch je plytvaním.
Ohľadom svetla je tu ešte jeden problém, a to, že pre rastliny postačuje oveľa slabší svetelný výkon LED ako som vypočítal, vzhľadom na vyžarované farebné spektrum, kde prevláda (intenzitou) modrá. Tak sa ľahko môže stať, že vypočítanie osvetlenia tak, aby to lahodilo oku môže spôsobiť jeho predimenzovanie pre rastlinky, ale FAR-meter kupovať nebudem!
Ešte stále to treba nechať uležať v hlave (a počkať na praktické skúsenosti rastlinkárov)