Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Výkonné LED čipy, CREE, COB, apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2015 18:16 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: odikcz
odikcz napsal: Co jsem vyčetl, tak Cree XM-L2 U2 má při 350mA nejlepší účinnost (150lm/W, lepší jsem nenašel). A vycházel jsem z toho, že čim víc ampér, tím větší teplota a tím dřív odejdou.
Presne o to ide, tj. o účinnosť, a tá nie je konštantná, lež so stúpajúcim výkonom klesá. Dať viac čipov na menšom výkone dá rovnako svetla ako menej čipov pri vyššom výkone (presné čísla závisia na konkrétnom čipe), sú tak síce vyššie zriaďovacie náklady, ale dlhodobo je lacnejšia prevádzka, pretože pri vyššej účinnosti je celkový príkon nižší (pri rovnakom množstve svetla. V neposlednom rade, spolu s výkonom klesá mierne aj farebná teplota, čo je často žiadúce.

Čo sa týka tepla, to je otázkou chladenia a čipy sa dajú uchladiť aj na plnom výkone, ale zase väčší chladič je drahší, prípadné ventilátory hučia atd.

Navíc co jsem koukal do kammených elektro obchodů v okolí, tak když má zdroj 1400mA a víc, tak už stojí 500+Kč namísto 200Kč za 350/700mA ... Navíc 2 čipy jsou málo, protože maj většinou až od 9V ... nebo kde nakupujete proudový zdroje?
No, ak som to správne pochopil, ľudia si ich tu viac-menej vyrábajú sami ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2015 12:49 Muž ghostik [81] Re: odikcz
To je asi pravda ale zase je to dle meho nazoru extrem z druhe strany
Je min. a max. hodnota dana v datasheet ale taky je tam doporucena hodnota
U auta taky nejezdim stalou rychlosti 40km/h nebo naopak 200km/h ale nekde uprostred je prumerna rychlost
Ano s vyssim proudem bude treba chladit ale tyto chipi jsou takto stavene pro takovito provoz
OT: HDD v PC kdyz budete chladit pod 20°C odejde driv nez ten co pojede pri 60°C

Nevim jaka je zavislost u chhipu pri tak nizkem proudu na zivotnosti ale radeji bych dal par tech chipu bezicich na 5W (50% max. zatizeni) nez jich davat 5x vic pri provozu na 1W. Uz to znamena 5x vysi porizovaci naklady na LED a chlazeni se da i zbastlit kdyz ma clovek kde brat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2015 12:18 Muž odikcz [129] Re: ghostik
Co jsem vyčetl, tak Cree XM-L2 U2 má při 350mA nejlepší účinnost (150lm/W, lepší jsem nenašel). A vycházel jsem z toho, že čim víc ampér, tím větší teplota a tím dřív odejdou.

Navíc co jsem koukal do kammených elektro obchodů v okolí, tak když má zdroj 1400mA a víc, tak už stojí 500+Kč namísto 200Kč za 350/700mA ... Navíc 2 čipy jsou málo, protože maj většinou až od 9V ... nebo kde nakupujete proudový zdroje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2015 11:00 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: ghostik
ono taky sehnat ověřený proudový zdroje nad 2A není sranda. Já osobně žhavím XML na max. 6W a XP-G2 na 3W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2015 10:48 Muž ghostik [81] Re: Gogi
Ale gogi ja nepsal malo cipu a hodne amperu
U Cree 10 W jsem psal provoz na 1000 - 1500mA a jeho max. zatizeni je 3000mA na plny vykon

Co tam psal 350mA je zase az prehnane malo a je to min. dle datasheetu a to bych uz vybral jiny chip pokud chce napajet tak malo ale musi pocitat ze jich tam da mnohem vic aby docilil potrebnych svetelnych podminek takze se spotrebou se opet dostane na podobnou hodnotu jako u CREE
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2015 10:00 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Gogi
jo, vyjde to levněji :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.05.2015 08:59 Muž Gogi [25] - CichlidyRe: odikcz
Ja to zoberiem z ineho uhla a budem trosku proti recit ghostikovi - Podla toho co sa tu dlhodobo prebera som dosiel k nazoru ze som masochista lebo prevadzkujem 700L s 10ks XM-L na 1750mA. Vo vseobecnosti miestny odbornici(vynimajuc ghostika) neprevadzku malo cipov na velky vykon ale naopak. Ma to viacero dovodov a plusov a asi jeden alebo dva minusy, to je na dlhsie. Takze spat k masochizmu - moj plan je dat na akva 60*30*35 2ks XM-L, a to som povazoval za riadne mimo standardu...
Uzivatel ghostik sa tu objavil posledny tyzden alebo dva(ma rovnaky zmyslanie ako ja - malo cipov, vela amperov), avsak ludia ktorych povazujem za odbornikov a su tu roky, to takto velmi nerobia.
A este jedna vec co sa tyka ceny - nemozes chciet pouzit cipy od CREE a zaroven konkurovat bezne dostupnym svietidlam(cenovo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 17:08 Muž ghostik [81] Re: odikcz
165lm je malo
doporucene je 1500mA = 580lm (nebo 1000mA = 410lm )
ja to pocital pri 1500mA

mozna stacila ale bude mit cca 96°C
stratovy vykon je cca 1W

kazdopadne pri tomto proudu ti to uz neda potrebne svetlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 16:51 Muž odikcz [129] Re: ghostik
A jaký jsou aktuálně nejlepší čipy? Našel jsem Cree XM-L2 U2 (150Kč/ks z Číny a v čechách za 300Kč), který by měl mít 150lm/W při 350mA, ale už je 4 roky starý.

PS: Dokážete někdo vyčíst, jak moc se bude Cree XM-L2 U2 zahřívat při 350mA? Našel jsem data sheet, ale nic z toho nepoznam. Jestli by třeba nestačila jen ta hvězdice, na které se prodává, případně jen slabý plátek hliníku, když je to 1/8 max. proudu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 10:17 Muž ghostik [81] Re: odikcz
jj to uz je zivot
pokud pozadujes 10W tak bych to osadil 2x10W Cree XM-L napajeny proudovym zdrojem 1500mA coz ti da celkem cca neco nad 9W a priblizne malinko pod 600lm na diodu. Tedy u Cool White 5000K. A to nemluvym o tom ze pred chipy by jsi mnel dat jeste cocku protoze vyzarovaci uhel svetla u toho cipu je 120° coz osvitis vic vse kolem AQ nez v nem takze uhlel zmensit alespon na 60° ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2015 10:05 Muž odikcz [129]
Tak konečně tu problematiku začínám aspoň malinko chápat a i to co najdu na internetu mi už dává větší smysl. Takže zpět na začátek:

Potřebuju osvětlit malé akvárium (40x25x25). Dle vašich doporučení je lepší jet čipy tak na polovinu ampér (ideálně vyčíst z datasheetu) / wattů. Takže když jsem plánoval celkové osvětlení 10W, tak kvůli životnosti bych musel nakoupit čipy s celkem 20W. Osvědčené (Cree XP-G2) stojí 4x100Kč. Proudový zdroj 200Kč. Chladič tak 100Kč + ještě nějaké drobnosti a práce. To mi na tak malé akvárium přijde dost drahé. Vážně to nejde levněji (bez ztráty kvality)?

Když za 500Kč si můžu koupit dle popisu celkem slušný komplet www.rostlinna-akvaria.cz/… s klasickou zárukou 2 roky (pokud by čipy odešli kvůli vysokému proudu či teplotě)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2015 18:53 Muž ghostik [81] Re: odikcz
No stihli ti odpovedet driv nez jsem se k tomu dostal a celkem stejne jak bych odpovedel asi ja. Akorat kdyz nekde pisou LED 10W 3000mA neznamena ze to budu krmit 3A. Kdyz si k nejakemu cipu CREE prectes datashit od vyrobce tak zjistis ze treba u takovehoto cipu ( zalezi i na typu chipu ) doporucuje trvali provoz na cca 1500mA/3V pri vykonu cca 5W kdy je nejdelsi zivotnost a kvalita svetla. Ano muzes to chladit a rvat 3A ale zkratis zivotnost a i kvalitu svetla. Bile ledky snad obsahuji i luminofor ktery rychleji odejde a pri 3A muzes chladit jak o zivot ale primo na diode i tak bude dost vysoka teplota na zkraceni zivotnosti. Kazdopadne se pro osvetleni nedoporucuje jet na plny vykon.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   01.05.2015 17:18 Muž kofejn [963] Re: odikcz
Tenhle pásek není běžný pásek s ochrannými rezistory, měl by být napájen proudovým zdrojem. Pokud bude provozován při 10W příkonu, chlazení bez dalšího chladiče bude nedostatečné a za chvíli bude po něm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   01.05.2015 17:16 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: ghostik
1, Spínané zdroje dosahujú vyššiu účinnosť pri maximálnom odbere, takže odoberať z nich maximum je dobré (na rozdiel od transformátorovej klasiky), avšak koľko je maximum môže byť otázne - teraz mám na stole obdobný adaptér, označený 5V/4A, avšak prúdová ochrana vypína pri 2,5 A
2. LED čipy dokážu dlhodobo pracovať na definovanom prúde, záleží na chladení a pravdivosti údalov (viď bod 1)
3. COB vyžadujú prúdový zdroj, a tak odkazovaný nie je vhodný, ale treba sa poobzerať po zdroji max 720 mA, s napäťovým rozsahom 12 - 14 V (ak je pravda, čo je uvedené na dx), hoci išiel by som nižšie, možno tak 500 mA

Pre odikcz: určite to bude potrebovať dodatočný chladič, keďže nie sú uvedené tepelné parametre ťažko povedať aký veľký, no určite skôr väčší ako menší, lenže takto sa tá dá zistiť len experimentálne a s COB som ešte nerobil, hoci mám tri podobné (len 3W) v šuflíku ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2015 16:27 Muž odikcz [129] Re: ghostik
Tak teď mi říkáš opak, než psali někde na netu = že doporučují radši víc ampér na zdroji, že kdyby bylo stejně nebo míň jako má čip, tak se zdroj bude přehřívat. A jestli jsem pochopil tvoji radu, tak právě doporučuješ zdroj s méně ampérama? např: zdroj s 12V a 500mA?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.05.2015 15:39 Muž ghostik [81] Re: odikcz
Kazdopadne to svetlo svitit dlouho nebude. Ten COB ma 750mA spotrebu a zdroj ma 1000mA. Budes to krmit na max odber co si COB vezme a nebude mit dlouhou zivotnost. Navic je otazka jestli tech 750mA je max co snese nebo dopuruceny proud ale odhaduji ze je to max coz neni dobre to krmit 1000mA zdrojem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2015 14:57 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: odikcz
Kolik bych jich potřeboval pro rsotliné akvárko 150 Cm dlouhé? Jaký to má výkon to jedno?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2015 14:44 Muž odikcz [129] Re: NHKG
Tak vypínač nepotřebuju = bude to zapnutý do spínacích hodin a zdroj přiletuju přímo k čipu. Zatím jsem nekupoval nic, ale ten zdroj prodávají k LED páskům, co je na něm špatného resp. jak poznám dobrý?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2015 14:32 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: odikcz
No budeš ještě potřebovat vypínač, drátky a podobné blbosti. Ale jinak jo. Akorát ten zdroj vypadá na pěkný s***, bůh ví kolik žere. Pokud ho už nemáš, podívej se po něčem lepším.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2015 13:57 Muž odikcz [129]
Chápu dobře, že když si koupím eud.dx.com/… a k tomu 12V 1A zdroj (www.alza.cz/…), tak to bude fungovat a víc nepotřebuju?

Případně sice píšou, že to je na hliníku, ale kdyby to bylo málo, tak to jen přidělat na nějaký profil kvůli chlazení?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 22:07 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: martin1234
martin1234 napsal: Díky, ono je fakt každý oko jiný
Síce máte pravdu, že každému sa páči jiečo iné, ale vo všeobecnosti možno oči považovať za rovnaké, teda oko ľudské ;-) No a oko ľudské má nie len rôznu citlivosť na jednotlivé zložky viditeľného spektra (s maximom niekde okolo zelenej), ale táto citlivosť sa zároveň mení aj s intenzitou svetla. Pri nižšej intenzite je oko prispôsobené na teplejšie farby (východ a západ slnka) a pri vyšších intenzitách zase na farby studenšie, (poludnie). Takže ua by som farbu svetla volil aj podľa výkonu, čiže vo všeobecnosti teplejšie farby, lebo intenzita svetla v akva len ťažko dosiahne poludňajšiu intenzitu denného svetla ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 18:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: NHKG
cz.farnell.com/…
Tohle je LEDka. Ja vim, 200mW, ale kdo rika, ze se ma pouzit jedna :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.04.2015 14:35 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: NHKG
Dodací lhůta jeden měsíc - to je na prd, tak dlouho čekat nemohu - už jsem s tím pánem ohledně výroby komunikoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.04.2015 14:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: dkoudela
Cree čipy jsou špičkové. K tomu nějaký chladič a stmívatelný kvalitní zdroj. A máš lepší řešení než většina profi světel a nebude to stát moc. Více by ti napsal Karlos. Profi svítidla s cree čipy co jsem viděl jsou pekelně drahé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 14:06 Muž dkoudela [13] - CichlidyRe: NHKG
Ahoj, řeším už to 2 týdny a je tu tolik infa že jsem z toho už zoufalej a nevím co a jak. Máš nějaký tip co bys mi poradil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: dkoudela
Pokud to chceš mít košer, stačí dát zdroj mimo kryt. Akorát Kanluxy co jsem měl byly levné Polské krámy. A toto svítidlo je asi bez žárovky a zdroje, nepřijde mi to jako dobré řešení.
Mi už spadlo zaplé svítidlo na 230V do akvária a nic se nestalo a to ani nemám proudový chránič.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:26 Muž dkoudela [13] - Cichlidy – Jde použít tohle?
Zdravím všechny,

rád bych se zeptal - pokud by to mělo lepší IPčko, šlo by na 150x50x50 použít dejmě tomu 8-10 těchto světel? Chci pěstovat náročné rostliny. Teplota světla je 6000 K

www.kanlux.cz/…

Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:22 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: martin1234
problém je v napětí, chce to víc čipů, alespoň 16. Taky záleží, co je to za zdroj. S většinou mám špatné zkušenosti.
Jo royalky zapojit půjdou a mám jich 10, jsou nový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:18 martin1234 Re: KarlosS
Počítal jsem 2,9v a na těch 15ks to občas při vypnutí a zapnutí zazlobilo, svítilo to asi o polovinu méně, napětí padlo na nějakých 40V, přidal jsem ještě jeden čip a od té doby to udělalo jen jednou napětí padlo zcca 47 na 40,2, tak nevím, co by mohlo být za problém, možná to napětí po zahřátí, nebo nějaké době trochu spadne a jedu to nahraně. Uvidím.
Každopádně ty tvoje royalky, bych tam přidat mohl ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:12 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: martin1234
při 700mA ti jede každej čip na 2W, takže je to v poho. Ale pohlídej si celkovej součet napětí a na čip počítej cca 3V.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:10 martin1234 Re: KarlosS
Mám proudový zdroj 42-85v 700 mA, jaký to má napětí a 3w při jakém proudu ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:06 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: martin1234
mám přímo xte royal blue (asi 5 kousků) ale jsou jen 3W, záleží čím to napájíš ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 13:02 martin1234 Re: KarlosS
Díky, ono je fakt každý oko jiný :-). Teď ještě kde je sehnat, nemáte někdo na prodej, nebo nějaký typ ? Dělá se varianta, která by šla dopasovat do série s těma stávajícíma čipama ?, ale to není podmínka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:57 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: martin1234
taky používám 6500°K a žlutý se mi to nezdá, takže pro tebe jedině ty modrý :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:56 martin1234 Re: Designer
Já kytky, nemám vůbec, takže mi jde jen o vzhled ryb a dosvětlení nádrže, ta jedna řada už vlastně svítí dostatečně, ale není to nasvícený rovnoměrně.Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:52 martin1234 Re: KarlosS
Sehnal jsem za dobrou cenu a měli by mít 6500k, to je těch 13, ty dvě k tomu 4500k svítí viditelně žlutěji, tak nevím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: martin1234
Kdyz k bile pridas modrou, zvysis tim barevnou teplotu, takze se posouvas celkove ke studene bile a zacne vic vynikat modra barva. Royal blue sice uz oko prilis dobre nevidi, ale pro rostliny je to velice vhodna cast spektra a uvazovanemu zameru vyhovi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:46 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: martin1234
já tedy xt-e nepoužívám (používám xm-l, xp-g2), ale zřejmě jsi koupil teplé bílé (3000-5000°K). Dělají se i ve variantě studené bílé (6000-7000°K), ty by byly pro tebe vhodnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2015 12:40 martin1234 Re: martin1234
Ahoj, tak jsem na 165 cm délky dal 15 ks cree xt-e 5 w (13cw,2dw) a napájím 700mA. Svítí to dobře, ale je to trošku žlutější, než bych chtěl. Sice žlutý rybky hezký, ale modrý Demasonky nic moc. Přemýšlím, co dát do druhé řady, pomohla by cree royal blue, nebo něco modrýho ?
Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.04.2015 11:19 Baymax Re: odikcz
www.smdledziarovky.sk/… maju tam aj silnejsie ale to ma uz v prepocte vyjde rovnako ci dam za tri ziarivky alebo za tri reflektory
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.04.2015 10:17 Muž odikcz [129] Re: lhajek
Doplním, že ty běžně sehnatelný LED reflektory dávají na jeden watt stejně jako zářivka s reflektorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.04.2015 08:56 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Baymax
Baymax napsal: no tak teraz si mi dal dobreho chrobaka do hlavy ... ide o to ze ledky su take lacne ze az a za ten system co si chcem objednat 2x 39w a 1x39 z www.rostlinna-akvaria.cz/… ma vyjde na 60 eur a keby som si kupil 3 take led reflektory dam za to 30 eur a nemusim ani kupovat reflektory za trubice ... len ide mi o tie rastlinky .. aby krasne rastli
S tou cenou bych nejásal, u zářivek uvažuješ celkem nad 3x39W, ale u reflektoru pokud vezmu v potaz odkaz co jsi dával a zmiňovanou cenu tak chceš použít 3x10W. Poptej se ve vlákně k LED reflektorům (rybicky.net/forum/18179) jestli to na náročné rostliny při daných rozměrech akva bude dost. Já si tím nejsem úplně jistý, ale s LED reflektory nemám žádnou zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   20.04.2015 19:44 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Baymax
Fotka k příspěvku Co bych pro Tebe neudelal, aktualni foto, prave porizene, nad timhle truhlikem sviti 10W LED, jinak bez pristupu denniho svetla a je to v tmavem rohu mistnosti pod regalem, vliv zarivek muzeme klidne zanedbat. Potrebujes vic zelenou? smich

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2015 19:15 Baymax Re: Designer
no tak teraz si mi dal dobreho chrobaka do hlavy ... ide o to ze ledky su take lacne ze az a za ten system co si chcem objednat 2x 39w a 1x39 z www.rostlinna-akvaria.cz/… ma vyjde na 60 eur a keby som si kupil 3 take led reflektory dam za to 30 eur a nemusim ani kupovat reflektory za trubice ... len ide mi o tie rastlinky .. aby krasne rastli
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.04.2015 19:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Baymax
Neboj, mam pomoci LED osvetlene i nejake rostliny mimo vodu, a rostou pekne ;-) . LED nad rostliny se neni treba bat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2015 18:38 Baymax – led vs. ziarivky
dobry den zakladam si rastlinne akvarko aj s narocnymi rastlinkami ale neviem sa rozhodnut ci dat ziarivky 3x39w pre 200l akva alebo pouzit 3x 10w alebo 20w LED. po tom co som nasiel toto www.smdledziarovky.sk/… som zacal uvazovat aj nad led len sa bojim ze nebudu rast rastliny tak ako pri ziarivkach lebo s led nemam ziadne ale ziadne skusenosti a ide mi hlavne o tie rastinky aby rastli... bude to samozrejme aj s CO2
vdaka za nazory

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 10:29 Muž odikcz [129] Re: Gogi
Já bych to klidně koupil v čechách, ale né jen že to někdo přeprodává přímo z číny a naúčtuje 100% přirážku ... v klasickém elektru jsem tohle ještě neviděl ...

A mě nešlo o žárovku jako celek, ale o čipy, co tam píšou, že v nich používaj ... viděl jsem diskuse, že nějaký čipy jsou mizerný a jiný jsou fakt výkonný a kvalitní ... ale v tom se já nevyznám. Pro mě je to všechno stejný. Tak mě zajímalo vyjádření někoho z těch, co tomu rozumí ... nebo jestli je to všechno stejnej šunt :)

Samozřejmě přijímám i tu možnost, že sice napíšou, že používají nějaký čip, ale v reálu tam bude úplně něco jiného ... na druhou stranu DX je docela velké a tohle snad nemají zapotřebí
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 09:42 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Gogi
proč nejistý ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2015 09:24 Muž Gogi [25] - CichlidyRe: odikcz
Obavam sa ze obdobnym ziarovkam sa tu ludia(LED pozitivny akvaristi) vobec nevenuju. A ako bonus neisty nakupy z Ciny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2015 18:01 Muž odikcz [129]
Do 25 litrového akvária, kde už je v krytu patice E27 (původně 11W úsporná žárovka) hledám LED žárovku. Našel jsem pár kandidátů, ale u každého píšou jiný čip a mě by zajímalo (pokud tomu někdo rozumíte), zda ty hodnoty odpovídají (= lumeny) nebo mám očekávat nižší výkon, než udávají a jak jsou na tom s životností?
www.dx.com/…
www.dx.com/…
www.dx.com/…
www.dx.com/…

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 160 161

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 256432x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4030?od=1691