Osvětlení
I když jseš v módu manuál a nastavíš 100% tak nesvítí na plný výkon?Mám ho taky a svítí mi naplno.
Edit:Měl jsi manuální stmívač?Jestli ho máš pořád zapojený tak ho odpoj a nebo ho nastav na 100%,mělo by to fungovat
Tam nie je zdroj... To len napojis na svetlo ale ta skrinka nema svoje napájanie
Zdroj ma jaky? Mas vse urcite nastaveno spravne?
Ahojte. Mam chihiros commander 1 a chihiros 901 plus... Commander kúpený v Cine a ked to zapojim tak mi svetlo ide tak na 40% aj ked dam 100%... Neviete preco??
Starší reakce
Nie, nekúpil som ešte takú. Mal som, samozrejme, staré rozdvojky, ktoré fázu na jednej strane otáčali, ale to bola pred 30 rokmi klasika. Zato som ratoval svokru, ktorú kopal kopírovací stroj, pretože mala v byte všetky fázy na opačnej strane.
Elektrina je sviňa, kope, páli, zabíja, ale nevidno ju...
Ty jsi si nekoupil prodlužovák kde to bylo obráceně. Je to celkem běžná věc. Nejhorší je že to nejde předělat.

S tým súhlasím, ale treba len dodať taký detail, že rastliny budú máličko inak vyzerať a možno aj v inom pomere spotrebovávať živiny.
Blbý príklad, ale napr. jahody sa prihnojujú viac draslíkom keď majú ísť do plodu ako vo vegetačnom období. A ročné obdobie rastliny vnímajú hlavne podľa svetelného spektra.
Celkem souhlasím, taky jsem to vyčítal kua-porůznu.
Z praktického hlediska má hodně pravdy Václav, když říká, že rostliny rostou pod každým normálním světlem a barvu ať si každý zvolí podle vkusu.
Už je to nejaký piatok, čo som riešil svetelnú dilemu. To podstatné, čo som si o spektre kritickým myslením (

) vyhodnotil ako pravdivé a následne zapamätal bolo, že vodné rastliny využívajú modrú viac na rast a červenú viac na kvitnutie. Zatracovaná zelená ako nevyužitá a len odrazená má ale výhodu v tom, že sa v bunke mnohonásobne odráža a tým rastlina kompenzuje nižšiu efektivitu "vstrebávania".
Úbytok červenej pri akváriach 60 cm vysokých tiež nie je dramatický.
Kua len keby som vedel, kde všade som to vyčítal.

vaclav napsal: Doby kdy se striktně vyžadovalo aby byla fáze vlevo jsou už hodně dávno pryč a dneska je to jen doporučení.
Áno, normy už nie sú záväzné, len odporúčacie. Avšak pozor, nie preto aby si to každý mohol robiť ako chce, ale preto aby bolo možné použiť nové materiály/technológie, ktoré poskytujú rovnakú prípadne vyššiu úroveň kvality.
Fáza vpravo zostáva naďalej blbosťou a nezáväznosť normy nikoho nevyviní zo zodpovednosti za spôsobenú škodu, či už na majetku alebo na zdraví, ak sa preukáže, že práve toto spôsobilo škodu.
Plnohodnotným myslím čo najbližšie slnečnému spektru

Nechci přehnaně rozumovat, ale čemu říkáš "plnohodnotné"?
Červená barva = jedno kvantum energie pro fotosyntézu, modrá = dvě kvanta. Proto rostliny berou červenou a modrou a vynechávají zelenou mezi nimi. A modrá může v zásadě nahradit červenou. Modrá také lépe proniká vodou.
Pokud jde o subjektivní stránku, spektrální analýza je... objektivní.

Spektroskop neoklameš. Z tohto mi vyplýva, že aby som mal so svojich LED reflektorov plnohodnotné osvetlenie, potrebujem pridať červenú a trochu zelenej

Ako napísal slavko.Kto sa aspoň trocha zaujma o elektrikárčinu,tak to takto zapája stále.Tu som samozrejme myslel vidlicu kde je i zemnenie.
Vďaka štandardom,ktoré platia i v elektrikárčine si preto nemáš problém zapojiť napr.obrazne USB do ktoréhokoľvek počítača.Keby sa to zapájalo od buka do buka,tak polovica sveta ani nezažne svetlo bez toho aby niekde niečo nezhorelo.
V podstate je to pravda,no po správnosti je v zásuvke fáza na ľavej strane a tak by sa mala zapájať i vidlica napájania. Doby kdy se striktně vyžadovalo aby byla fáze vlevo (Nalevo fáze napravo nulák kdo to nezná ten je "blbej") jsou už hodně dávno pryč a dneska je to jen doporučení.

Ja sa tu nebudem so žiadnym elektrikárom hádať. Len hovorím, že to funguje tak aj tak. Nerozoberal som to a len vzdialene tuším o čom hovoríš. V návode na inštaláciu to taktiež nebolo striktne určené.
MichalV napsal: vidlicu raz strčíš do zásuvky tak a raz naopak, ako je to napr pri féne v kúpeľni
Zariadenia s vidlicou bez zemniaceho kolíka (ten Váš fén) majú mať vyšší stupeň ochrany, vstup má byť galvanicky oddelený.
Ste si istý, že aj toto svetlo má galvanicky oddelený prívod? Ste si istý, že niekde vo vnútri nie je nulový vodič pripojený na kostru? Ste si istý, že v zdroji nepoužili bežný spôsob pripojenia mínus na nulák cez kondenzátor? Máte to otestované (certifikát ani viera nestačí)?
Ak ste si na ktorúkoľvek z týchto otázok odpovedali nie, tak aspoň neodporujte...
vidlicu raz strčíš do zásuvky tak a raz naopak, ako je to napr pri féne v kúpeľni
MichalV napsal: Fáza a nulák sa tam nerozlišuje.
V podstate je to pravda,no po správnosti je v zásuvke fáza na ľavej strane a tak by sa mala zapájať i vidlica napájania.
Nemáte někdo osvětlení DENNERLE 6w? Jaké napětí jde ze zdroje do světla?

slavko napsal: Nekupoval som u nich, ale po siahodlhom hľadaní som našiel jedinú e-dreváreň, kde netreba kúpiť 3 resp. 6m kus, ale narežú na mieru: www.ehlinik.cz
ehlinik.cz můžu doporučit. Objednával jsem od nich profily na světlo. Vše dodali v požadovaných rozměrech, stačilo jen vyvrtat otvory a sešroubovat

Nekupoval som u nich, ale po siahodlhom hľadaní som našiel jedinú e-dreváreň, kde netreba kúpiť 3 resp. 6m kus, ale narežú na mieru:
www.ehlinik.cz Hliník/dural je můj oblíbený materiál, hodně jsem z něj kutil. Pokud nemáš dodavatele poblíž a budeš objednávat z webu, vřele doporučuji např.:
www.stermetal.cz/…
Napiš jim co potřebuješ, pošlou Ti cenovou nabídku, uříznou na míru, pošlou. Doma jen začistíš řezy, popř. něco navrtáš/přilepíš/vyleštíš (s Al to jde dobře i v domácích podmínkách, je měkký). Podobných dodavatelů je v ČR vícero (namátkou např. alupa, ehlinik). Navíc (pokud lze použít standardní polotovar/metráž) je to obvykle překvapivě levné.
Vážím si Tvého přínosu pro toto fórum, takže ještě nedávno bych Ti to zajistil a hotové poslat od nás, ale můj osvědčený místní dodavatel (Kopřiva - Úsilné), který mi na počkání řezal kusovky na míru, se odmlčel a opakovaně nereaguje na poptávky.
verím, že to zvládneš

Budeš k tomu potrebovať dvojžilový kábel s klasickou vidlicou do zásuvky. Fáza a nulák sa tam nerozlišuje. Ja som to prepojil jednou čokoládkou na 2 svetlá. Jeden elektrikár by zaplakal
Pozrel som si technický list k tomuto svetlu. Píše, že tam je 25 čipov SMD 2835. Maximálny výkon jedného je 0,5 W, t.j. malo by to mať 12,5W , ale výrobca to zrejme rozumne napája slabším zdrojom a aj preto má lepšiu účinnosť 82,5 lm/W a neprehrievajú sa
je to o niečo silnejší materiál ako na sádrokartón ale nekupoval som ho, tak neviem. Použil som čo som našiel...
Mě to připadá jako profil na sádrokarton...
A takový hliníkový u-profil se kupuje v hliníkových u-potřebách? Zkusím googliti...
Edit: Jo, tak googuje to. Jsem ani nevěděl, kolik je na světě hliníkových u-profilů...

Ja som to dal do hliníkového U profilu a takto to mam položené na kryciom skle
Není ale problémem, že to svítí skoro na všechny strany (150°)?
Ja v jednom akva svietim týmto:
www.super-led.cz/…
Dopojil som si k tomu len dvojžilový kábel na 230. Má to vypínačík, takže 2 paralelné môžem vypínať samostatne. Extra chladenie som k tomu riešiť nemusel.
Vo veľkom si prisvecujem s dvomi 120 cm.
Mám ho, funguje dobře. Jediná "nevýhoda" je, že rozednívání a stmívá po 30ti minutách. O tom jsem se nikde nedočetl. Ale jinak dobrý

To mam objednane z aliexpessu za polovicu ceny ...tak uvidim

1 15.12.2018 19:57 R
vaclav [15054] - Echinodory + stonkové rostliny Dakujem za radu ... ten EHEIM som chcel len preto ,lebo to viem kupit s krytom ... CHIHIROS musim zohnat krycie skla a neviem ci sa to moc nebude spinit = dalsia robota s vodnym kamenom ...
Eheim osvětlení mám v setovém aq a je to pouze neuvěřitelně předražený led pásek. Ano je kvalitně udělaný, ale poměr cena/výkon pokulhává. Myslím, že Chihiros je lepší (z pohledu ceny) volba... Navíc Eheim je na 24 V, což znamená, že kdyby jsi to chtěl řídit , máš menší nabídku regulátorů...
Ahojte, poradte co je lepsie na kobercovku
1x Chihiros A901 PLUS
alebo kombinacia 3 svetiel
2x
www.akvaristik.eu/…
1x
www.akvaristik.eu/…
Chcem ho na kobercovku (CUBA) a ine narocne rastrliny
Ďakujem za radu
Právě pro to opakovaně dávám návrhy/odkazy na levná a konstrukčně maximálně jednoduchá řešení.
Pořádné řešení by bylo použití kvalitních LED pásků, nebo ještě lépe LED čipů. Ale to je pro člověka, který alespoň trochu rozumí elektřině, umí pájet, má čas/prostor/chuť se dělat i se zámečnickou částí. Anebo zadat profíkům, pokud seženete někoho, kdo dělá i malé zakázky (což je dnes docela problém).
Ak ma pamäť neklame, existuje viac rád žiariviek, hoci netuším, ktoré majú dĺžku 85 cm, tak existuje rada HO (high output) s vysokou svietivosťou a rada HE (high efficiency) s menšou spotrebou a teda menšou svietivosťou. Tak sa skúste poobzerať po tých HE...
Ahoj, nemáte někdo tip na slabou zarivku 85cm dlouhou? Mám dvakrát osramky dvakrát 2350 lm a zdá se mi to na akvárium s nenarocnyma rostlinama moc, že akorát začnou růst řasy.. existují nějaký zarivky který by svítily jak slunce aby byly slabší?
Chtěl jsem to řešit vyndáním jedný zarivky ale ono to pak nesvítí.. jsem si to světlo měl zapojit paralelně..
Dík
Moc děkuji.
Rád bych za sebe dodal k diskusi: Já jsem na tyhle věci fakt natvrdlý. Neumím si spáchat něco vyspělého. Takže jednoduchost použití je pro mě významnější faktor, než pro vás šikovnější.

Tebou postovaný odkaz - ale to jsou úplně jiné moduly, 3-9x slabší (1-3 W) a na jiné napětí. Navíc každý nechce objednávat z Číny a čekat kdy/co dorazí, jak to bude vypadat, popř. složitě vracet. S tou vodotěsností máš pravdu, proto bych to rád napřed viděl/vyzkoušel, jak je to udělané a jak se to dá popř. upravit.
V žiadnom prípade by som nešiel do vodotesných./nedostatočné chladenie a pri 8-10 hod.svietení nad akva to dlho nevydrží/
Dalšia vec, prečo dávať 80 českých,keď je to čína ako aj tu
www.dhgate.com/… Ti nevím, píšou 9w, ale - osvětlení SPZ? Nebude to takový mžouravý "umíráček"?

Kolego, pokud bys chtěl nějaké hotové levné moduly (tyto jsou dokonce vodotěsné) a bojíš se mnou použitých na 220 V, objevil jsem teď toto:
www.elfax.cz/…
Zatím jsem to neměl v ruce, ale při nejbližší příležitosti chci objednat a vyzkoušet (plánuji nějaké DIY do dětského pokoje a zde preferuji nižší napětí). Na první pohled by se s tím mohlo dobře pracovat. Osobně bych to instaloval bez té přiložené samolepicí pásky natvrdo přímo na nějaký Al-profil nebo kovovou krabičku (chlazení) např. přes teplovodivou pastu. Hotových Al-krabiček je plný web, koukni třeba sem:
e-shopkrabicek.cz/…
Celou baterii těchto modulů pro všechny test-nádrže snadno napojíš na jedno společné trafo (výkonově dimenzované podle celkového výkonu modulů + cca 20% rezerva).
keď si prelustruješ toto fórum o výrobe vlastného osvetlenia z kvalitných (nie čínskych) LED čipov napájaných prúdovými zdrojmi (bez zbytočného odporu kde sa časť energie premieňa na teplo aby bol ochránený čip napájaný lacným napäťovým zdrojom) tak zistíš, že pre dosiahnutie vysokej účinnosti (130+ lm/W) je potrebné čipy zaťažiť podstatne menej ako je nominálna/maximálna hodnota udávaná v technickom liste.
A teraz si to daj do kontrastu s týmto osvetlením akože 145 lm/W

teraz fakt neviem čomu sa dá a nedá veriť...
máš tam 3 čipy 5630 a odpor. Podľa tejto stránky :
www.led4everything.com/…
tam je účinnosť 60-90 lm/W. Tam nie je započítaná účinnosť zdroja, čiže ešte menej. Samozrejme pri maximálnom, ktorý uvádzajú 33W to bude max 1930 lm
Cyklohentán napsal: Toto sa mi nejako nezdá, 33W 4800lm... Já mám LED osvětlení 1000LM/11W, je to o výkonu jednotlivých chipů a nevidím problém tohoto dosáhnout. Ty chipy na obrázku vypadají větší, než mám já, tak jsou možná i výkonější. Za mě...těm parametrům věřím, že jsou dosažitelné.

Ja som chihiros mal, a boli tam takéto nejaké veci
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 89 90
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109204x