Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 89 Žádná další stránka   1  
Osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2006 10:17 tom – osvětlení
Tou 18 W zářivkou,bys to přesvětlil,protože její svítivost je víc než 100W a 2W na 1litr vody je moc,a budeš mít problény z řasou.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2006 18:33 lagosh – -
Ono to není o rozměrech AQ, ale o tom, co tam chceš chovat/pěstovat.
Roman :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2006 18:04 Mrakoplash – 18w
Tak stacit bude ale ne na narocnejsi rostlinky ;-) 0,3 neni moc
(pokud sem udelal botu tak me snad nekdo opravi :) pisu z prace malo casu )


;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2006 17:29 Štěpán – .
jedna 18W zářivka bude určitě stačit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2006 17:23 niki – osvětlení
Jak silné osvětlení potřebuji do akvária 60*30*30cm?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2006 12:38 911 – osvětlení
15 W není zrovna moc, ale záleží na druhu rostlin a na tom, jak hustě osazené máš akvárium. Předpokládám, že potřebuješ 18´´ trubici. Optimální by byla trubice 20-25W, ale ta se nedá v této délce sehnat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2006 19:39 procha – rostlinky
Dík za radu. Rostlinky nevím jak se jmenují. Kupovala jsem co se mi líbilo. Kupodivu, i když každý říká, že tlamovci rostlinky likvidují, tak mě drží, jen nejsou tak pěkné jak si představuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2006 19:25 Jana – světlo
Myslím, že je to dostačující. Jaké máš rostlinky? Co se týká řas, tak pravidelně odkalovat, snížit průtok filtru, pořídit rychle rostoucí rostliny. Ale nevím u tlamovců, ti spíš rostliny likvidují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2006 15:55 procha – světlo
Prosím, poraďte jak silné světlo do asi 65 l akva. Mám tam teď 15 W zářivku SYLVANIA STANDART. Byla součástí setu a zdá se mi, jestli není slabá. Rybičkám (tlamovci) se daří dobře, ale rostlinky nic moc. Mám zelenou řasu a na některých jsou černé fleky. Taky nevím, jestli mám začít přihnojovat nebo jestli je to už spíš takový luxus nebo nutnost. Za rady moc dík. ;-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2006 21:19 vaclav – světlo
To jsou rostliny které tolik světla nepotřebují. Ale jiné ano záleží které chcete pěstovat a podle toho svítit 0,3 až 0,6 w/l,
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2006 17:43 zabak – svetlo
jo sloupec je důležitej. To svícení stačí myslim asi 0,5-0,5W/l

já mam třeba jen 20W na cca 140l a taky mi tu rostou ty zákldní rostliny. (hnědovky a kryptokoryny).
Když svítíš moc, mohou začít růst taky řasy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 21:45 vaclav – světlo
Mam 500l a svitím 2krát 58w a rostliny mě rostou dobře. Hlavní je sloupec vody neměl by být větší jak 45 cm,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 18:20 Marccello – světlo
mám akva 112 litrů, takže téměř to samý, a svítím zrovna tak, jen mám 1xAquaGlo, 1x MarineGlo a 1x PowerGlo. Akorát asi tu Marine vyměním, je modrá a spíš se hodí do mořskýho akva, jinak si myslím, že to máš v poho! X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 17:35 Miro.M – osvetlenie
Pri klasických žiarovkách som v akvaristickej literatúre viackrát čítal doporučenie 1W=2L vody=2cm výšky akvária.Čiže podľa výšky a dĺžky akvária použiješ 1,2,3,,,žiarovky.Tak som aj roky svietil.Teraz tiež používam žiarivky.
To,čoTi radili v akvaristike by bolo vhodné tak na fotenie bez blesku.A teplo žiaroviek by prehrievalo vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 15:23 Ivoš – Osvětlení
Dnes jsem si byl pro pár rad v akvaristice, a tam mi bylo sděleno, že správné svícení má být 1W na 1L obyč žárovkou, bylo mi to hodně divný když všude čtu 0,6-0,6W já svítim na 110L 3x20W - z toho 2xaqua-glo a 1xflora-glo je to dostačující. Když si vemu že někdo má akvárko na 500L a svítil by pětisty waty tak se zajednak nedoplatí a za druhé to snad ani není reálné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 13:01 luďek – not yet
No, ještě nevyměnil, vlastně ještě ani nekoupil, neměli tu správnou. A chtěl jsem si to tu nejdřív trochu oťuknout, abych věděl, jakou zářivku případně koupit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2006 00:26 Sid – To Luděk
Slíbil jsem stručnost: knížku o akvaristice nenapíšu. Všimněte si, na jak úzký okruh otázek reaguji. Byla by to vlastně jenom knížka o tom, jestli se dá Savo použít na likvidaci ruduchy z anubiasu. :-) :-) :-) :-) :-)
Ale mohu vám slíbit, že až se zase něco příhodného objeví, ozvu se. Sranda musí být! ;-)
P.S. Už jste tu zářivku vyměnil? A jak se to případně vyvíjí? :-) :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2006 23:55 luděk – v poho
to sid: Netvrdím, že mi vadí co píšete, já se rád poučím, takovéhle informace se hned tak někde nenajdou, musíte mít opravdu hodně skušeností a být douho akvaristou.Stručnější být určitě nemusíte,od toho tu tenhle server není.jen mě trochu vyděsio, že blbá výměna zářivky může, opakuji může přinést něco takovýho, opět mě to přesvědčilo o tom, že akvaristika není sranda a ani pro každýho (ale pro mě jo:-) )
Rád bych si někdy přečetl nějakou vaší knihu o akvaristice!!!!!!
Jinak děkuji za radu,tohle by mě asi nenapadlo.Budu se těšit na další vaše postřehy a zkušenosti ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2006 21:36 Sid – To MRP
Ale jako hypotéza to není špatné, oder? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2006 21:31 MRP – zarivky
Myslim, ze scenar co napsal SID nehrozi, protoze moderni zarivky i po nekolika letech sviti cca o 10-20% mene nez kdzy byly nove, Drive se to stat mohlo, protoze starsi typy zarivek byly jiz po jednom roce na 75% svehó puvodniho vylonu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2006 21:26 Sid – Výměna zářivky
Moc se omlouvám, Luďku, nechtěl jsem vás vystrašit! Žádné ryby nepřikupujte! Sám jste projevil jakousi obavu, zda po výměně staré zářivky za novou nehrozí zvýšené riziko růstu řas. Je pravdou, že jsem nemusel na váš příspěvek reagovat. Nebo jsem mohl stručně napsat -"Ano, za jistých okolností hrozí".
Dobře, tak jsem se "trošku" rozepsal. ;-)
Chtěl jsem jen ukázat, že za jistých okolností může i taková banalita, jako je výměna zářivky, vyvolat popisovaný sled událostí. :-) Ale všimněte si, prosím, že jsem uvedl, že pravděpodobnost je malá! ;-) A u vás zvlášť - vždyť vy svým rostlinkám živiny dopřáváte, že?!No a kdyby přeci jen řasy nastoupily, třeba vám bude tato informace užitečná. :-)

Popisovaná situace v holandských akváriích nehrozí. Neumím si takto vedenou nádrž představit bez pravidelného přísunu všech živin.
Celý proces, jak jsem jej popsal, může vyprovokovat vlastně akcelerace růstu rostlin po vylepšení světelných podmínek, proto se týká jiného druhu nádrží, než holandských. Nádrží „zavedených“, s nízkým obsahem CO2, nepřihnojovaných, respektive hnojených přiměřeným počtem rybek, kde rostliny sice rostou pomalu, (nakolik jim to právě obsah živin dovolí), ale daří se jim, stejně jako rybkám, dobře. Prostě - idylka. Nebo - biologická rovnováha, chcete-li. A do toho vstoupí ta výměna zářivky. Ano – je pravděpodobné, že se nic nestane.Klidně tu zářivku vyměňte, jestli jste tak ještě neudělal. :-)

P.S. S tou dramatičností končím. A budu stručnější! :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.06.2006 19:44 luděk – sid si potrpí na dramatičnost?
opravdu to může být až tak vážné?? To abych přikoupil aspon deset ryb, kdzž budu měnit zářivku, a dávkoval dvakrát více co2, aby se to vyrovnalo, plus přihnojovat, kurňa tohle sem vážně nečekal, ale to jen opět dokazuje, kolik toho musí fungovat v dobře zaběhlém akváriu. Je jiná možnost, jak kyslik z vody odčerpat? P.S: a co holandská akvária??? Tam přece ryby prakticky nejsou, a přesto rostliny krásně rostou, přitom tam musí být kyslíku haaaaafo,to se mám tedy obávat i blbý výměny zářivky?????????? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.06.2006 19:49 Sid – Světlo
Luděk: "...Jo ještě, ted budu měnit zářivku v jednozarivkovem svitidle. Nebude pak vadit ta zmena z teto vysvicene zarivky na uplne novou jasnou ?Bojim se aby se tak netvorily ty rasy..."

Pravděpodobnost je malá, ale jisté riziko zde je. Pokud vám nyní akvárium funguje, může tato změna (výměna staré zářivky za novou, i za téhož typu) přinést (paradoxně) i problémy. Budete-li s nimi počítat, můžete jim předejít nebo se s nimi - pokud nastanou - dokážete lépe vyspořádat.

Nárůst řas lze vysvětlit takto:
Více světla stimuluje růst rostlin, rostliny začnou produkovat více kyslíku. Živiny, hlavně Fe, oxidují, mohou se stát pro rostliny nedostupné. Vlivem počátečního silnějšího růstu rostlin se rychleji vyčerpávají i ostaní živiny. Mnohé stopové prvky a vitamíny se vinou vysokého obsahu kyslíku odbourávají. Rychleji se spotřebovává CO2.
Tím se zvyšuje pH, hrozí přeměna amonia na amoniak.
(Některé rostliny ukládají ve svých listech amonium /jako zásobní látku/. Také toto amonium se může zčásti změnit na amoniak a rostliny mohou otrávit samy sebe. /Pozorováno u kryptokorýn, limnofyly, rotaly/).
Zvyšování obsahu kyslíku prospívá řasám. Ty začnou produkovat další kyslík - více, než ryby spotřebují. Vlivem vysokého obsahu kyslíku se rychle odbourávají cheláty, voda se stává "agresívnější". Podobně stopové prvky a vitamíny se stávají neúčinnými. Jak rostliny, tak ryby začnou trpět nedostatkem stopových prvků a vitamínů. Rostlinám se narozdíl od řas daří stále méně a méně.
Proto pozor - začnou-li vám rostliny výrazněji asimilovat, je doporučeno začít přihnojovat . :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2006 17:16 MRP – spektrum
Vhodne spektrum je kapitola sama pro sebe a kazdy tvrdi neco jineho. Urcite nemuzes rict pro rostliny je dobre to a pro rasy to. Musis si to asi vyzkouset. Myslim, ze dulezitejsi poro rasy je slozeni vody nez svetlo. Urcite neexistuje svetlo pod kterym by rostly jen roslinky :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.06.2006 18:12 luděk – ideální světlo
HM,Jaké spektrum je nejlepší, aby rostliny prosperovaly uplne dobre ale rasam se nedařilo? Vím, že kytky maj rádi červenou a trochu modrý. Ale zase řasy maj rádi modrou. Je tedy nejlepší jen červená? Nebo trochu do fialova, kde je ta červená i modrá?
Nechtěl bych kvuli osvětlení vytvořit dobré prostředí řasám.
Jo ještě, ted budu měnit zářivku v jednozarivkovem svitidle. Nebude pak vadit ta zmena z teto vysvicene zarivky na uplne novou jasnou ?Bojim se aby se tak netvorily ty rasy.Diky za pomoc :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [89]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 108112x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3565?od=4401