Přihlásit se RYBICKY.NET »

Osvětlení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 76 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: sand0kan
Krycí sklo vcelku spolehlivě brání vyskakování rybek a do určité míry i napomáhá udržet teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sand0kan – kryt nebo osvětlovací rampa
Potřeboval bych znát nějaký jiný názor. Na akva (112l) mám kryt 80x40 se dvěmi T8 18W zářivkami. Zvažuji že jej dám pryč a nahradím krycím sklem s osvětlovací rampou od Hagenu. Akvárium je totiž pod oknem a mohl bych využít přirozeného světla přes krycí sklo z vrchu, s krytem je to jako v hrobě a musím neustále svítit. Dále se bez krytu s akváriem lépe manipuluje (kryt se nešikovně sundává, je to výroba z číny). Nevýhoda je že v zimě se akvárko s krytem lépe vytápí, případně také vyskakování ryb. Jaké máte zkušenosti nebo názor......????? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Fredy
:-) -to je "normalka" preto treba radsej pozret co jesto v elektrach a zratat co? a ci? sa oplati objednavat...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FredyRe: Sid
....asi jsem se špatně vyjádřil, jde o komplet zářivkové osvětlení s krytem, ne o zářivky samnostatné.....

www.bbelektro.cz/…

Tak tyhle mám objednané. V tom Hornbachu je mají za 499 se spodním krytem a je u toho napsané vodotěsné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Fredy
Zářivky těchto parametrů (vhodné i pro rostlinná akvária) koupíte v prodejnách elektro za nějakých 60,- Kč kus...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Fredy
Myslel sem spíš, proč kupovat takhle drané.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FredyRe: Johan
Já už je objednal dříve než jsem byl v tom Hornbachu. Nenapadlo mě, že tam budou tak levné. Prostě chybama se člověk učí.......
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Fredy
A proč ste si je objednával?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fredy
Tak jsem byl dneska v Hornbachu a mají tam zářivky 2x36W délka cca 1230mm za 499 a já obkednal o trochu dražší a ještě na ně už týden čekám. tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: Fredy
za ten peniaz super...ved len 1dna tlmivka stoji cca 100Kč palec

...ja som mal napr. v praci 2-4 trubicove stropne osvetlenia cca 40ks a nevedel som ich predat po 100vke kus... a bolo treba "uvolnit" miesto v sklade a vsetko islo do srotu :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karelpavel Re: Fredy
to s těma reflektorama je nej, kdyby něco - tak si reflektor můžeš odmontovat palec a za tu cenu ;-) a menší spotřeba
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FredyRe: Fredy
..ještě mě napadlo tohleto, ale zase nevím kvůli bezpečnosti ?

www.aukro.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hop Re: hf
nechat až se ti vyčerpají živiny jako je fosfor apod. řasy zmizí samy...měl jsem tam kde co i štětičkovou...všechno je pryč
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FredyRe: hf
Chtěl bych se Vás zeptat ještě na tohleto osvětlení, vím, že je dražší, ale co se dá dělat.....

www.nasezahrady.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hf Re: Fredy
S těma reflektorama opatrně. Mám ve 200l 4x 30w a hladký alobal nalepený zespoda na krytu. Přidal jsem 4 nacvakávací reflektory a do týdne mám všechny kytky chlupaté zelenou řasou... :Z

Nevím jestli mám ostříhat a dál pokoušet jestli pak porostou znova už bez řasy nebo jetli mám reflektory zase odstranit. Babo raď.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fredy – zářivky
Tak to je paráda, objednal jsem ty zářivky, zaplatil a dnes mi přišla zpráva, že nejsou a, že neví kdy vůbec budou. Nabídli mi jiný produkt, ale nic jiného z osvětlení tam pořádně nemaj. Tedy stejnou šířku. To je k zbláznění tone

jednalo se: www.kasa.cz/…-/

Bude to problém, když ta zářivka bude bez toho reflektoru : www.svitidla-osvetleni-elektro.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais – Re: protein007
Děkuju moc. Takže podle tvého počinu bych měla mít osvětlení tak akorát. To jsem ráda :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - protein007 – Re: Zénais
Cim silnejsie svietis, tym rastliny rychlejsie spotrebovavaju ziviny vo vode (tzn. stupaju ich naroky na vyzivu). A ked nedokazes uspokojit ich naroky, tak spomalia rast a namiesto nich ti zacnu rast riasy (tym staci minimum zivin). Pripadne sa prejavi aj biogenne odvapnenie, ak je malo CO2.

K tomu 0.5W/l - to je udavane pre T8 ziarivky bez reflektorov. S reflektormi je to okolo 0.3W/l (zavisi od ich kvality). A neplati to pausalne pre vsetky akvaria, skor tak pre bezne 100l akvaria. Pre vacsie staci slabsie osvetlenie, pre mensie treba silnejsie osvetlenie. Blizsie vysvetlenie tu: rybicky.net/forum/14076…

;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais – Re: Sid
No jo, chystám dneska fotit novou profilovou fotku, zkusím to na normální světelný režim. smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Zénais
hmm :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais – Re: Sid
Jo, svítím oběma. Ale fotím to na režim, kdy se všechno ztmaví, pak se mi ty fotky tak nějak více líbí stydim :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: Zénais
Když akva fotíte, svítíte oběma zářivkami?!
Podle fotek to tak nevypadá... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais – Re: protein007
Aha... Jak osvětlení ovlivňuje potřebu hnojení a přidávání CO2? To jsem vůbec nevěděla coze :-) No, mnozí akvaristi mi nechali v komentářích poznatek, že by přidali světlo. Nechystám se pěstovat nějaké šíleně náročné rostliny, ale u dosti rostlin se píše že potřebujou osvětlení tak 0,5W na litr... a já mám asi méně.(nevím jak moc to ovlivňujou reflektory). Tak nevím. Myslela jsem, že kdybych měla více světla, lépe by rostly rostliny.
Ale podle toho co píšeš asi ne. :-) Tak fakt nevím:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - protein007 – Re: Zénais
Otazka je, ze co tam planujes pestovat, resp. preco mas pocit, ze by tam malo byt viac svetla? Ja mam v rovnakom akvariu bezne rastliny a 2x24W s reflektormi, a je tam toho svetla az prilis (a preto musim pridavat CO2 a hnojit). Takze ak sa nechystas pestovat velmi narocne rastliny, tak tam je svetla dost.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais
Ahoj, potřebuji radu. Mám AQ s objemem asi 112l a to ozařujou dvě zářivky daylight 18W. K tomu jsou tam reflektory.

Myslíte, že to stačí, nebo bych měla dokoupit zářivku? Jenže nevím, kam bych jí dala, v tom krytu už asi není místo tone tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zénais – Re: kodiak123
Rostliny potřebujou osvětlení, nejlépe jim ho pořídíš zářivkami - říká se že 0,5W na litr je ideální.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ampik
jo ja sem bral jiny atlas... vim, ze to nekde bylo 0,7W/l pac to mam vypsane... (pisu to na stitky od kytek)¨uz mam jen od kryptotonu a valisnerie... ja svitim dle potreby, a jako leflektor pouzivam stribrnou pasku z papirnictvi, a je to dost boznat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant – Re: ampik
U těch Valisnerek se ve zdejším atlasu podle mě uvádí nejvíce 0,5W/l, ale třeba jsi čerpal z jiných zdrojů. Jinak co se týká světelných nároků Valisnerek a Cryptocoryn tak bych mezi tím rozdíl nedělal, alespoň podle mých zkušeností se těmahle kytkama.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - protein007
ampik napsal: ...valisnerie 0,7W/l ...
To tam je naozaj napisane? Mno neviem, mne pri 0.2W/l narastu 20-30cm tyzdenne, farebne su tiez v poriadku, toz neviem odkial vzali to cislo... Mozno tym mysleli pripad, ak je v 20l nadrzke :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - protein007 – Re: ampik
A hlavne ked tam da kvalitne reflektory, tak to staci aj na narocne rastliny, lebo tam bude 2x viac svetla ;-)

Tie svetelne naroky rastlin su pisane pre T8 ziarivky bez reflektorov.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ampik – Re: miso21
si to spocitej... vykon osvetleni ( soucet udanych prikonu zarivek) vydelis objemem nadrze tj 72:128=0.5625W/l => mas dostatecne osvetleni pro pestovani rostlin strednich naroku... v atlasu kdyz sem delal svetlo, koukal sem, jakej pisou orientacni svetelny narok. kryptotony 0.3W/l valisnerie 0,7W/l ale ja svitim obycejne 0,8W/l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - miso21
seruste bude mi stacit na akvarium 80x40x40 cize 128l 4x18wat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verča.D – Re: aret
děkuju :-) většina mi doporučuje 1 zářivku, takže by měla stačit ano děkuju za radu !
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aret – Re: Verča.D
já mám aqua 90x25x25, takže nízkej sloupec vody. mám tam zářivku t5 14w bez reflektoru, jen tak položenou na krycích sklech a řekl bych, že světla je tam až moc. tak si myslím, že by ti ta jedna 18w zářivka na 45 l měla stačit. zkus koupit novou a uvidíš. ;-)
uz to chapem diki palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: miso21
Tak, jak jsem to napsal. :-) Výměnou nic nezískáte, spíš ztratíte. Pro rostlinná akva jsou vhodnější moderní "obyčejné" zářivky, které mají příkon 18W, než všelijaké speciální trubice, mající obvykle příkon 20W.
ako to mislis naopak? :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: miso21
Ano, vyrábějí - 20W. Ale to neznamená, že např. pro rostlinná akvária jsou vhodnější - naopak! :)
prosim poradte ale piste strucne v kryte mem 2x18w neonky su dlhe 60cm ale chcem sa opitat ze ci sa neonki 60cm dlhe vyrabaju viac ako aj 18w :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: karelpavel
A co pomohlo? :-)
sera pise ze ziarivki bi sa mali menit kazdych 6mesiacov :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - karelpavel – Re: pancéřníček
A já četl všelicos, ale z vlastní zkušenosti - mě hřebíky vůbec nepomohly palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pancéřníček
ampik napsal:... ja cetl, ze ty hrebiky nejsou ucine...
A já zase četl,že účinné jsou... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verča.D – Re: ampik
tak to jsme na tom stejně :-D
asi ti neporadim. s rasama nemam zkusenost. taky sem chtel odskouset vybojky, ale seslo z toho...
jedine co o radach vim, ze vznikaj bud z nadbytku nebo z nedostatku zivin.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rybák
ano svítím výbojkama mám vysoké akvarko já jsem nalil pred týnem bioflor ale vyskočíly mi řasy na hydrophilii
no asi jo... ja cetl, ze ty hrebiky nejsou ucine... a nesvitis vybojkami? to by bylo 6x 40W zarivka
ja kdysi mel na zelezo meric, a takovej pripravek, kterej sem tam mesicne jednou nalil asi 10ml. a pomohlo to
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rybák
měl jsem podezření na železo ale ve dně mám 8 hřebu a test mi ukázal málo múže to byt tím?
no ja pestuji kytky a svitim podobne jak ty. jenze s tou kytkou zkusenosti nemam. ja pestiji, co sezenu. v akvaristice neni moc vyber...
ano v normalnim elektru a dve.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [76] ...... 89 90

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 109445x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3565?od=3751