Výměna vody
Osobně bych se spíš klonil k tomu půstu v den výměny, protože po výměně je na rybách vidět, že se mnohdy nacházejí lehce ve tresu(záleží na druzích) a tak bych je zbytečně nevystavoval riziku a nechával je ten den prostě na lačno a nebo měnil spíš ráno a krmil spíš navečer, až se stím tzv. srovnají. Ovšem jsou to jenom naše doměnky a je klidně možný, že jim to pranic nevadí a dokáží se nacpat tak či tak.

Já osobně krmim i ten den po výměny vody .
Větram 2krat v tydnu cca 20l.
A nikdy mi nepřišlo, že bych tim krmenim po vyměně něco "pokazila"
Půst nechavam jednou týdně. Né v určity ted, spiš podle situace

1/3 vody by se měla měnit jednou týdně a jednou týdně je dobré rybky nekrmit

Jak již bylo psáno, v den výměny vody krmit nemusíš, spíš je to prospěšné

To jsem taky řešil, myslím že co do kvality vody je lepší krmit před, ale po výměně zase ryby víc nafutruješ protože budou žrát víc, nevíc se s novou vodou hezky vyprázdněj. Ale zas to může bejt horší z toho hlediska, že když měníš třeba 50%, už to trochu kousne do nitrifikace, tak proč tomu ještě naložit krmením.
ALE JSOU TO MOJE TEORIE TAK MĚ KDYŽTAK OPRAVTE
Např u mě výměnou vody začíná 2-3 denní půst. Pak ryby žerou jak zjednaný.
Starší reakce
Aha, já tě pochopil, že je odchováváš a následně prodáváš... Proto byla má odpověď taková, jaká byla...
Pokud je to tvé hobby, tak zrovna na výměnách vody se šetřit nedá a možná bych řekl, ani nesmí!! Když budeš hrát na kytaru, tak si také nekoupíš o strunu méně, abys ušetřil, i když tu nejtenčí zas tak často nepoužíváš...
Použiju své tvrzení z jiného vlákna, ale sedí i tady: kdo řekl, že akvaristika je levný a časově nenáročný koníček, tak lže, nebo to silně fláká...
Neznám chov, který pokud není produkční, by nestál peníze a žádné zpátky nepřinášel. Ať je to chov čehokoliv živého. A ze všeho nejvíce bytostně nesnáším meditace o tom, jak by se chov dal "ochcat"!!!
Ať už jsou to "levné" granule pro psy, nebo šetření na měnění vody v akváriu.
Co dodat? Než si pořídíte něco živého, co k sobě přivážete, tak si přečtěte Štěfane úvodní řádky a blbě se neptejte.
Existuje samozřejmě také technické řešení - "rekuperace vody"... ale stojí to prachy a ne málo...

přesně tak Jirko a ještě někdo prokouří další litr a je to
Priest napsal: Já měním min.200l vody denně.Dostanu se tím na cenu kolem 500kč za měsíc.Kdybych chodil do hospody tak tam nechám ty peníze za dvě návštěvy.Silný to argument pro naštvanou manželku.
taky mám ryby pro radost a měním 3x týdně 300 litrů, každá sranda něco stojí

co k tomu dodat,ja menim vodu 3-4x tydne u terčovcu a to až 80% vody a ve 450L 2x týdně 1/2,jedu to přímo z řádu
Akvaristiku robím len pre radosť, nie na odchov. Napriek tomu sa snažím vodu meniť veľmi často (aspoň 1x za týždeň) a cena za jej spotrebu pri 8 akva je dosť veľká, preto ma zaujímalo, ako to riešia iní akvaristi.
Když odchovávám, měním vodu obden, v lepším případě. Jindy denně...
Cenu výsledného produktu podle toho spočítám a, když za tu cenu nejdou na odbyt, tak je prostě nedělám a dělám jiné, nebo je dělám pro zábavu a pro přátele...

0 06.11.2014 21:42 stefan Pekný večer,
zaoberám sa chovom predovšetkým amerických sumcov a aj u nich treba často meniť vodu. Tým sa ale zvyšujú nároky na platenie za ňu. Ako to vy riešite a ako často meníte vodu vo svojich akva? Vďaka.
Starší reakce
Dobre vyskúšam dám tomu tri dni ... ešte sa mi to asi nestalo vždy mám vodu krásnu

Zřejmě ne zcela funkční nitrifikace, zítra vyměnit určitě znovu a v dalších dnech taktéž.
Zdravím, ráno som mala v nádrži žltú vodu a upchatý filter .... vymenila som 40% vody a filter vyčistila .... teraz asi 4 hodiny po výmene sa mi voda vidí zelená ... čo to môže byť ?
Neviem ako u teba, ale mne to ide i bez toho. Proste vpustením vody do hadice a odpojením vznikne podtlak a ten zabezpečí odtok vody z akvária. Môžeš pri tom aj odsávať. Takže ide to rovnako i bez tohoto zbytočného "vymyslitka". Samozrejme to funguje len na stejnom podlaží. Toto vymyslitko je zrejme pre tých, čo potrebujú vyťahovať vodu do vyššieho poschodia
Je to tak nejlepší, ale přípravek netřeba

No ja jsem psal,ze to je neekononomicke

,ale ja si to nemohu vynachvalit,snad protoze platim za vodu stejne at ji odeberu kolik chci.

Mám to doma, je to neekonomické

, zavrhol som to a nechcem to už ani za nič

Něco podobného má JBL v odkalovací sadě JBL Aqua In-Out jen za nepoměrně větší peníze
www.zoohit.cz/… No, nevím, jak to pracuje, ale jestli měníš v aq.350 litrů, tak po celou tu dobu musí odtékat voda z baterie do odpadu jen tak bez užitku???
No a tohle v Cechach nepouziva nikdo?
www.ebay.com/… ja menim tydne nejakych 350 litru a pomoci tohoto to jde samo(neni to ekonomicke),vodu to nasava(pomoci podtlaku z vod.baterie)a po prepnuti to zase plni akva,jednoduche a ucinne!

Jen jestli víš kam se ten chlór a jiné nevhodnosti podějí a co se ti potom v akváriu hromadí. Není lepší chlor nechat vyprchat.

Přesně tak stejnou hadicí to napouštím a tou samou vypouštím. Koukni sem toto používám
rybicky.net/forum/274… + hadice délky dle potřeby.
tu trošku vody co měním napouštím hadicí zpět. Bez odstátí, nevím, kde bych nechal odstát 300l

No, jednoduše odkalím,vypustím část vody, klidně i 2/3 nádrže a doliju přímo z vodovodu. Pouštím na hladinu přes sprchovou hlavici, vodu namíchanou o přibližně stejné teplotě co je v nádrži. A hotovo. Žádná kalamita se nekoná, vše jede bez problémů dál.

Lenoši, ke kterým bych se rád připojil, to řeší odsátím části vody a dolití vody pomocí hadice přímo z vodovodu. Já to musím řešit kbelíky. =/
0 01.11.2014 13:23 Fifo Zdravím, chcem sa opýtať ako sa rieši výmena vody vo velkých akváriách od 200L (plánujem kúpu). Teraz do 50L dolievam odstatú vodu z bandasiek no neviem si to predstaviť ako by som to riešil v takej velkej nádrži.
Nedelal bych z toho drama, pac to co se mohlo do akvaria dostat, je nicotne mnozstvi. Bude to normalni slepa hladina. Stahni to novinama (no dobre, citlivky mohou nejakych cistym papirem). Kdyby se znovu neobjevila, mohla to byt nejaka mastnota, ale pokud se objevi znovu, je to slepa hladina jak vysita.

Ťažko povedať, je to možné. Na bežné bakteriálne povlaky stačí pustiť vzduchovanie na polhodinku, ale pokiaľ je to nejaká mastnota/ chemikália, tak neviem. Je tu aj špeciálne diskusia o "mastnej hladine", tam bude určite veľa tipov. Ja by som asi na chvíľu vypol filter a všetko prúdenie, vzal servítky a pokúsil sa pozbierať všetko z hladiny.
A z čeho by mohl být ten povlak včera sem ještě předělával kryt a odlepily se mě led pásky a spadly do akva nemůže to být z toho ? :/
Jak se zbavím toho povlaku ? :/
Predpokladám, že po umytí bola konvica aj opláchnutá, takže tam jar nezostala, pena z nej nebude. Mne sa zopárkrát spravila pena v pomocnom akváriu a neviem ani prečo. Pri pozorovaní som zistil, že keď poklesla trochu hladina (odparovaním), výstup z malého filtra sa ocitol jemne nad hladinou, tak padajúca voda brala malé bublinky a tie sa postupne hromadili naokolo kvôli jemnému povlaku na hladine. Časom tam tej peny bolo veľa. Teda povlak môže súvisieť s penou a treba sa zamerať na ten povlak.
tak za uvahu stojí, každá možnost. Začnu s rampou kvůli chlóru a změřím ph
Někdo to může vnímat citlivěji, čímž neříkám, že je to ono, co hledáme.
no a má změna ph v průřezu vliv na všechny obyvatele? různé nároky, a projevují se účinky změny až po 24 hodinách? možná se ptám hloupě, ale nejsem chemik

Teplota, tedy to zhoupnutí a potenc. rozdílný Ph, by mohla hrát svojí roli. To že se Ph od dodavatele během roku změní, to je v mnohých oblastech realita.
tak už jsem taky špekuloval, ale nejsem si jistý, že bych byl schopen to dodržet

o NO2 jsem neříkal nic, pokud se nepletu a o vodárnách snad jen to, jestli se nezvýšil obsah chlóru
S funkcí filtru? ta teze že po výměně vody mizí nějaká podstatná část bakterií? to nedokážu odhadnout ani změřit. Jinak si myslím, že filtry běží obstojně..
Nebylo by rozumnější tu výměnu rozdělit na 2x? Místo 1x týdně 300litrů, 2x týdně po 150litrech.
Jestli to nebude ten problém Při výměně vody mě celková teplota neklesne vice jak o 2 stupně. Pokud jde o NO2 tak to nemá z vodárnami nic společného ale s funkcí tvého filtru.

zkusím to schválně napustit přes roztřikovací rampu nad hladinou (vodopád)
díky za rady

ph téměř stejné. Na hodnoty NOx se musím spolehnout na udaje vodárny. Nicméně u nás byla voda vždycky perfektní a žádnou opravu potrubí jsem neviděl.jediný rozdíl je v teplotě (razantní)
Chtěl jsem ti to napsat, ale ještě jsem řešil něco jinýho. Hodně tu vodu při točení čeřit a bude se vidět, jestli je to správná cesta.
Spíše NO2 to je podstatně jedovatější. Máš přehled jaké pH je v nádrži a jaké má vstupní voda.

Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 42063x