Výměna vody
Dobrý den, mám 14 dní založené nové akvárium, bohužel v něm mám už i rybky (tedy těch pár co zbylo)

V akvaristice trvdili, že stačí filtrovat 24 hodin, teď už vím, že je nejlepší počkat alespoň měsíc. Chtěla jsem poprosit o radu. Můžu vyměnit část vody nebo raději ne? Bojím se, aby jsem nepřišla i o ostatní rybičky - o ty odolnější. Moc děkuji všem za odpověď jsem začátečník.
Ostatní akvaristické sviňáctvo by bylo jistě také rádo!
Zvědavá sviňa by prosila o převedení zajímavého perly o staré vodě do jazyka českého, aby se jí lépe trávila, děkuji! Bohužel jsem příliš mladé zvíře a rozumím lépe anglicky...
To zvedavy_invalida_karasek
Tak ještě jeden pokus:(

)
Deterse mám rád!

- správná makačka na bednu, že?
A co říkáte na můj předchozí příspěvek - udělal jsem vám radost?

No, já myslím, Z_I_Ku, že vaše perly sem tam nějaká svině ocení. Já např. diskusi na této úrovni vítám!
I když mám tak trochu pocit, že více nadhledu by vám neublížilo.
Určitě by ale bylo škoda, kdybyste - v podstatě bez důvodu - na zdejší diskusi zanevřel.

jen chci upozornit ,že pro svině jsou slušné webové stránky i v češtině a to celkem na odborné úrovni,kdo chce nechť pohledá na netu.

To: Vesnach
pokud nejsou lidé schopni si něco přečíst v cizím jazyce je to jejich problém. Pokud mi hcces tím naznačit že nemám poukazovat na zdroje relevantních odborných informaci protože tomu nikdo neporozumí a mám tím padem ve svých reakcích poklesnout na zdejší (až na pár vyjímek) nízkou úroveň akvaristických znalostí a zkušeností, tak pak je pro mne návštěva zdejšího webu skutečně ztratou času a reagováním na zdejší problemy jen hazení perel sviním
Za tu nemcinu ti asi nikdo nepodekuje!

Já mám vodu co nemá NO3 :(
A v zaběhlém akvárku mám stěží 5. Přitom doporučujou 25 - 100 mg. Takže proto mi nerostou rostliny. A je hezký že mám vodu bez dusičnanů, ale stejně piju balenou sodovku

myslím, že to mám změřený docela dobře

No nevím, zkus se zamyslet nad tím jak se získává nejměkčí voda- destika a když se ti z akvária odpařuje destilka tzak co ti tam asi po ní zústává a hromadí se? Toď k té tvé minerálce

Asi to bere z ledovce,ale i tam se něco najde.

To Blek:
NO3 z kouhoutku skutečně 0?? Kde bydlíš že máš takovou vodu nebo je to spíše chyba v měření?
V akva mám Skaláry, Tetry a Sumce.

měním cca 100litrů každých 14 dnů (z kohoutku NO3 = 0,0) nemám nikterak náročné rybky a tak na nějaké odstávání taky kašlu, následovat mě sice nikomu nedoporučuju, ale u mě to funguje. Dost záleží na chovaných rybách, jejich kondici, a přičinlivosti zaměstnanců v té které vodárně.
Dolévám taky chlorovanou a nic se neděje. Dělám to již řadu let. Nemusíš se bát je to v poho.
ahoj, muzu se teda jeste zeptat? kdyz menim vodu tak nemam moznost ji nekde odstat (mam maximalne 10l kybl a ten nestaci) tak jak to mam udelat abych prilis neporusila to rovnovahu
Vzdycky jsem dolevala chlorovanou vodu vim ze to neni idealni, co s tim delate vy?
nezbiva nez s vami vsemi souhlasit...kazdy akvarista si musi odpozorovat jak casto a kolik bude odkalovat. pro zacatek je opravdu dobre zacit na tech 20-25% kazdych 14 dni a po case interval vymeny a mnozstvi vody upravit podle toho jak to danemu akvariu vyhovuje.
Autor dotazu nenapsal absolutně žádné konkrétní informace co v té nádrči chová a pěstuje a tudíž není možné dát konkrétní radu. 98% procent akvaristů má problémy s vyokou hodnotou NO3 - proto má rada.
A co se týče zda měnit či neměnit vodu, tak ve staré akvaristické literatuře se výměna vody nedoporučovala !!!
I v dnešní době mnozí akvaristé mají krásné nádrže kde nevyměnují vodu a nemaji žádné problémy. Na toto téma doporučuji diskuze zde:
www.aquaristikimdetail.de/… nebo si pomocí googlu vyhledat diskuze a články Gerda Kassebeera ( napr. zde:
www.deters-ing.de/…)
Já tomu rozumím, protože jsem na tom podobně. Dokonce si při výměně části vody - tedy vodou vodovodní! - říkám, že "zase hnojím rostliny dusíkem"
(Občas ale míchám s vodou vodovodní měkkou pramenitou, která NO3 neobsahuje. To ale běžný standard nebude...)
K postupu uvedenému Z_I_Kem bych si dovolil podotknout, že i přes případné nižší naměřené hodnoty NO3 může být pravidelná výměna vody některými druhy ryb velmi vítána.
Jinak si myslím, že se toho moc nedá pokazit stylem: je sobota, jdu provětrat akvárko.
když jsem si to po sobě přečetl,tak tomu nerozumím ani já

uvedu příklad na sobě,mám akva 300l a NO3 na nule,měním vodu 1krát za 14dní asi 50l,ovšem voda kterou dolévám má NO3-20mg/l,takže pokud bych nechal akva bez výměny vody a spoléhal se na zvýšené hodnoty NO3 a teprve potom měnil vodu,která už má určitý obsah NO3 tak bych si minimálně zadělal na řasu.Tudíž si myslím že měnit vodu jen podle hodnot NO3,může být eventuálně možné ,ale a předpokladu že mnou doléváná voda nemá žádné NO3 ,což bych si dovolil tvrdit že nemá žádná,ale mohu se mýlit.
Četnost výměn a množství vody zavisí tom jak je nádrž biologicky zatížená a jak je jsou účinné biologické procesy v nádrži a ve filtru vedoucí k odbourávaní škodlivin. Sleduj vývoj NO3 v nádrži a dle toho se rozhodni.
25% co 14 dní,nechat 2h odstát,než nalejete do akva
Ahoj, mám akvárko 180 litrů a venkovní filtr Fluval a rád bych se zeptal, jak často by se měla vyměnovat voda a kolik? Děkuji za

Super! Čistě z hecu jsem něco podobného taky zkusil. Jistá osoba se mne jala přesvědčovat, že bez údržby ... a v poho ...
Takže - 2 mladé závojnatky, 20 l akva, poměrně dost rostlin, (anubias, c. pontederiifolia, vodní mor), filtrace bublifukem. Po cca 6 měsících (jen dolévání odparu), voda opticky čistá, akva téměř bez řas, rostliny stagnující, NO3 skoro neměřitelné

- cca 200 - 250 mg/l.
(Pro ochránce zvířat - poté /na jaře/ šly obě rybky do 200 l sudu na zahradě - likvidátoři komářích larev).
Pro zajímavost - kolik to dělá u vás?
Mám minimum rostlin, vzduchuju a vodu jsem za poslední skoro rok neměnil, jen dolévám co se odpaří. 14 parmiček 4pruhých a 8 neonek je úplně v pohodě, ale rostliny nerostou. I když s rostlinama je spíš problém že nemaj tolik světla a hlavně tvrdost astronomických 30st. gdh.
Takže s výměnou vody bych to nepřeháněl, jestli to nejsou triky výrobců jak prodat co nejvíc prostředků na úpravu vody.
A voda která stojí zahnívá. Takže nechat odstát vodu týden před nalitím do akvária je nesmysl, leda jí vzduchovat.
Takže myslím že nejrozumější je občas odkalovat a vodu která při tom vyteče nahradit novou.
Liju ji z dvoulitrových petek do koutku akvária . Trvá to sice déle, ale pořád je to lepší, než když to na ryby chrstáte z kýble (nebudu jmenovat..)
ahojda všem,vyměňuju vodu hadicej,ze sprchy natáhnu vodu hadicej přímo do akv.a nechám to tíct po skle a zatím bez problémů

ahojda všem,vyměňuju vodu hadicej,ze sprchy natáhnu vodu hadicej přímo do akv.a nechám to tíct po skle a zatím bez problémů

ja jí leju pomocí menší nádoby na ruku.U menších akva to jde.Metodu spojených nádob jsem taky používal.A velký rouvnou z vodovodu hadicí.
jo, to mam

) mam kousek u akvarka stolek a na nej dam vzdycky zidli a na zidli kybl...

) je to krapet "stehovani", ale me se nikdy nepodarilo jinak dolejt vodu a nerozkalit cely akvarko...
já to leju rovnou,ale pomalu
to ale musíš mít kýbl výš než akva
ja to delam odkalovacem...stejne tak, jako vypoustim z akva, tak ji pak napoustim hadickou zpet....ani u toho nemusim bejt a kdyz hadicku namirim na skalku, tak se nic nerozvyri
Já položím na hladinu čtvrtku, většinou mi jedna vydrží na vícero použití a leju vodu po částech na ní. Voda se pěkně rovnoměrně rozteče a akvárium není zakalené a rozházené

Lidičky při výměně vody ji do akvárka lijete ručně nebo ji nějak čerpáte?
Ja mam 54l akva momentálně dost zarybněné paví očka se množí strasne rychle.Vodu měním zhruba 10l za 10-14 dní.Natočím do kýble nechám tak 4 hodiny stát a pak normálka vypustm a napustím nádrž.Ryby jsou shopné si přivyknout samozřejmě to závysí na druhu u takovejch terčovců bych asi postupoval jinak

Jinak potřeba výměny vody je taky dost závyslá na krmení.Důležité je nepřekrmovat.Krmím tak 4x do týdne a vím,že ryby vše důkladně sežerou

bohate staci vymena jednou za tri tydny tak 15 procent.biologicky proces tak bude idealni.
Akvaristi doporučujou 2 dny-chlór za tu dobu vyprchá.Já rybí osádku dávám až za 1 měsíc.Nitrifikační bakterie se za tu dobu rozmnožej a je alespoň rovnováha v akvárku.
A mám tu vodu nechat odstát??? Stačí jeden den? Díky moc
Bakterie bohužel nedokáží zpracovat veškerý odpad v akváriu tak, aby mohl být využit a neutralizován vodními rostlinami. Výsledkem je hromadění škodlivých látek v akváriu. Tyto se při vyšších koncentracích mohou stát pro ryby jedovaté. Vyvětráte-li zakouřenou, vydýchanou místnost, čerstvý vzduch všem přítomným pomůže. Rybkám v akváriu poskytne podobnou pomoc částečná výměna staré vody za čerstvou.
Jak často a kolik vody v akváriu vyměňovat?
Časové intervaly mezi výměnami a množství vyměňované vody jsou ovlivňovány:
• velikostí akvária
• počtem a velikostí obyvatel nádrže
(Jak správně založit akvárium se dovíte v sera rádci "Jak si zařídím své akvárium".)
obsah v l - množství výměny - frekvence
50-60l 10-20l 7 dní
80-100l 20l 7
110-120l 20-30l 7
160-200l 30-40l 8
nad 250l 20 procent 14
Nejčastější chyby
a) Výměna vody je prováděna příliš často a nešetrně. Kupříkladu každý třetí den.
V takovém případě jsou ryby i rostliny neustále vyrušovány, užitečné denitrifikační bakterie se nemají možnost vyvíjet a množit, rovnováha v akváriu je porušena.
b) Částečná výměna vody je prováděna nepravidelně.
V malém akváriu se rychle hromadí velké množství toxických látek, které rybkám ničí životní prostředí. Řasy vzkvétají, ale ryby chřadnou. Pokud tři měsíce nevyměňujete v akváriu vodu, nemůžete generálním úklidem mnoho zachránit. Chov akvarijních rybek je koníček, vyžadující pravidelně jednou týdně trochu času na údržbu.
Jestliže tento čas nemáte, nepořizujte si prosím, žádná živá zvířata a najděte si koníčka, který nevyžaduje pravidelnou péči.
Už týden chovám v 70l akva paví očka. Chtěla bych se zeptat,zda se musí opravdu po týdnu (či vůbec) vyměňovat voda. Před pěti lety jsem je chovala-bez topítka, filtrace a ani vzduchování a o výměně vody jsem ani netušila. Bylo vše OK. Ale teď prostě nevím... Nechci jim něco udělat! Voda je nádherně průzračná-nevidím moc důvod proč to dělat,ALE....... Co myslíte??? Děkuji za odpovědi

Uplně souhlasím s Killerem já akvárko neboli vodu měním tak rok a půl a občas něco odpumpuju mě se voda moc nekazí takže,,,,,,,,,

uplně stačí když budeš odkalovat dno a částečně měnit vodu a čistit filtr...filtr čisti ve vodě upuštěné z akva,abysis nezahubil bakerie ve filtru
Bychtě chtěl vidět jak by ses stím sr** každých půl roku

Přidat reakci
1 ...... ...... [41] 42
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 42351x