Výměna vody
Jasný,měnil jsem pořád těch 60l. Týdně. Jen to zkouším,kvůli té hnědé. Psali tam,že je to velký přísun čerstvé vody,kyslíku,-proto že se objevila. Ale jak jsem říkal,asi je to blbost,spíše jsem měl problém v něčem jiném.
Tak určitě napasovat, tedy i tu výměnu na konkrétní akvo, to je svým způsobem věda, ale zde se řešil dotaz člověka s klasickým obecným dotazem na obligátní prvidelnou výměnu, kde si myslím, že to jednotýdenní 1/3 vyměnění lze obecně aplikovat na všechny druhy nádrží.
Svatá pravda. Měnil jsem 2 roky každý týden,60l z RO. Před měsícem se mi -po dlouhé době- objevila hnědá řasa. Dočetl jsem se,že to může být častým přísunem čerstvé vody.Asi je to blbost,ale zkouším měnit 1x za 14 dní-a řasa mizí. Ale asi to nebude tou výměnou,nevím. Zkouším to.
to záleží na více věcech - osádka, filtr, masa rostlin - když bude v hodně zarostlém akva 10 teter tak výměnu můžeš "šidit", když bude v kamenolomu 20 tlamovců, tak si to dovolit nemůžeš...
1/3 týdně, to je takovej rozumnej kompromis jak v termínu, tak v množství.
Ahoj,
vím, že už to tu párkrát asi zaznělo, ale mám dotaz na frekvenci výměny vody.
Když mám 200 l akvárium a nechystám se hnojit. Momentálně na zajetí měním 1/3 vody týdně. Až přidám rybky, stačí, když budu měnit 1/3 vody co 14 dní? Jak poznám, že je to málo? Projeví se to rovnou problémy nebo je lepší častěji měřit? Nebo je vždy lepší měnit 1/3 vody 1x týdně? (což jsem doteď dělala i u ostatních akvárek, ale ty jsou mnohem menší)..
Díky za odpověď
Starší reakce
No ... ony například takové dusitany nijak nepáchnou :o) ... takže zápach není zrovna ideální ukazatel ...
Vodu bude třeba měnit možná i častěji - a to právě podle množství dusitanů ...
Nepíšeš nic o filtru ... je tam? A pokud ano, byl něčím "přikrmován"? Potože pokud ne, tak se tam zatím mnoho nitrifikačních bakterií nepomnožilo ... V tom případě je nutno považovat ty ryby za záběhové ... (což ovšem znamená /nechci se opakovat - ale musím :o)/ měřit a měnit, měřit a měnit - dokud /ty dusitany/ nespadnou na nulu) ...
Dobré by bylo založit prezentaci akvária,ale jinak se doporučuje měnit 1 třetinu vody týdně.
0 29.05.2016 13:51 pitriv – Dotaz
Předně tady všechny zdravím,jsem zde prvně. Pořídil jsem své dcerce maličké
akvarko,vím že to není ideální počin ale nešlo to jinak.Před dvěma měsíci jsem jej osadil a napustil, před čtrnácti dny jsme tam ubytovali šest rybiček.A dotaz zní mám měnit část vody cca po deseti dnech i když nepáchne a vše mi i pohledově přijde dobré a rybky spokojené?
A děkují za rady...
Starší reakce
žádnou chemii tam nelej , to je tak jediné co ten potěr odrovná , pokud budeš měnit vodu denně , tak si myslím že odkalování nebude zas tak nutné , prostě nedělat nic hrr at se staří nestresujou
Takže když budu opatrně odkalovat, tak rybám neublížím.. Jde mi o to, abych nenarušil jejich dokonalou rodinku a aby pak malý ryby nesežrali.
Ještě by mě zajímalo, jestli mám po každém odebrání těch 30% tý vody tam dávat ten přípravek na to čištění konkrétně aquasafe?
Ryby se nikdy nevyndávají. Opatrně odkaluj vodu do kyblíku. Když náhodou nějakou rybku odsaješ, pak ji vrať hned zpět. Mění se maximálně 30% vody za den. A tu výměnu 30% vody by jsi měl provádět každý týden.
MonterMonty napsal: Musíš , novou vodu pokud možno stejných parametrů a vytemperovat na teplotu jako je v akva A mám ryby vyndat do jiného akvária, nebo odkalit, když tam jsou?
Musíš , novou vodu pokud možno stejných parametrů a vytemperovat na teplotu jako je v akva
0 08.05.2016 20:43 paddy13 – Čištění akvária při výtěru
Zdravím, začínám s akvaristikou a proto potrebuju radu, mám akvárium okolo 60 litrů.. A vytřeli se mi kančíci a uz
Jsou vylíhlí tak 2 týdny a akvárium není zrovna čisté, smím akvárium vyčistit? Děkuji za rady.
Jo, čerpadlo je řešení.
Prostě jsem to nedokázal z té X metrové hadice dostatečně nasát, ani plícemi. A když už se mi to povedlo, tak to nestačilo.
Kýblem to bylo rychlejší
A kolem a kolem ... pro očistu akvária je ten kýbl přeci jenom lepší. Sice nebezpečnější (lze zakopnout, nebo se netrefit do záchodu) a pracnější, ale co už. Měním 7 kýblů a minimálně při pěti tam trubkou nad dnem šmátrám. S dlouhou hadicí by to nebylo moc použitelné.
Každý koníček holt musí mít i nějaké mínusy.
To mi vůbec nejde do hlavy co to může být za problém , mám jednu vytíračku 9,5 cm nad podlahou(a budou další dvě) -
rybicky.net/fotogalerie.php…
problém s vypouštěním rozhodně nemám díky blbině za 70kaček -
aukro.cz/… ano odsávám vodu do kýble a trvá to dýl než z toho akva co je na stojanu - když už bych byl opravdu moc línej nosit kýblíky ,pořídil bych malé jezírkové čerpadlo(
www.happyzoo.cz/… ) na které napojím hadici na výstup , na sifon pod vanou nainstaloval odbočku na pračku -
instalacni-material.hledejceny.cz/… , stačí pak čerpadlo "přilípnout" na stěnu akva do výšky vypouštění vody a zapnout do sítě
není důvod proč by to nemělo fungovat
Zrovna to problém je. Mě ten výškový rozdíl rozhodně nestačil. O složitosti nasátí ani nemluvím.
Ano je to vyborna vec,pouzivam to uz pres 6 let a uz si bez toho vymenu vody nedovedu predstavit,zvlaste kdyz ma nekdo vice akvarii a ekomickou stranku neresim,neb platim za vodu porad stejny poplatek a je jedno kolik ji spotrebuji,bohuzel k plytvani vodou dochazi,neco za neco.
studnu nemám, bydlím v paneláku. Pravda je, že u toho trochu vody vyteče, je to daň za pohodlí. Jinak vodou u nás doma neplýtváme i při čistění zubů ji zastavujeme čestné pionýrské
Asi máš vlastní studnu a nemusíš platit za vodné a stočné. Já (a asi i ostatní) co za vodu platím stále více to považuji za plýtvání a hroznou blbost.
Je to sice hezká věc........ale té vody co se vpodstatě vyhodí do.........
Není to škoda vody (a peněz)?
Ještě k té výměně vody, já používám takový nádstavec, jak na odkalování tak na výměnu vody a nemůžu si ho vynachválit, ilustrační video zde
www.youtube.com/… na videu je nádstavec JBL je to stejný princip jako u Aqua vac.
Vztaženo k současnému tazatelově dotazu, po 4 hodinách bych nečistil, po tvých 12 už ano. Jestli jsem ti v tom uddělal bordel, potom se omlouvám, ale třeba jsem to měl v úmyslu, jsem dneska lehce zákeřnej.
No a teď jsem na rozpacích. Četl jsem (a možná přímo tady na fóru) že ty procesy jsou daleko rychlejší a už po první hodině začínají bakterie pomalu odumírat. Bohužel to nemohu znovu najít.
U nás když loni vypínali elektriku na 12h a to několikrát, tak filtry jsem dal na záložní zdroj. Bohužel poprvé jsem si půjčil s téměř mrtvou baterií a tak to vydrželo jen asi 2 hodiny, takže jsem před opětovným zapnutím filtr standardně vyčistil s propráním náplní. Pak už to záložní zdroj vydržel ...
Tak ono jsem to nepsal jenom pro tebe, ale to je vedeljší.
Takhle nějak se na to lze dívat, po vypnutí filtru u běžně zarostlé a zarybněné nádrže dochází po jedné hodině k ustávání množení nitrifikačních bakterií, po třech hodinách ustává proces nitrifikace, po 12ti hodinách začínají vlivem nedostatku kyslíku hynout nitrifikační bakterie a začíná proces hniloby vlivem vznikajících patogenů a nakonec po 24 hodinách je prostor filtru přesycen produkty rozkladu, obsažená voda je toxická a obsahuje velké množství sirovodíku a podobných "sajrajtů". Časové údaje se samozřejmě budou nádrž od nádrže lišit, ale rozdíly nebudou velké.
Tak hrabat do toho nemám vůbec v úmyslu. To mě ani nenapadlo ( myšleno to odkalování).
Spíš sem myslel ty bakterky ve filtru. Jestli to pak po zapnutí trochu neproprat? Ale jak již psal MonterMonty by to neměl byt problém. Nebude to tak dlouho mimo provoz. Vím že bakterky mají vydržet víc hodin. Ale člověk nikdy neví co se zvrtne.
Jinak moc díky za info!
Já bych jenom lehounce doplnil kolegu v tom, aby se před tou ohlášenou odstávkou rozhodně, ve snaze mít to čistý, neodkalovalo dno. Pokud toto činit, tak týden před, nikoliv den před, či v den odstávky a to samý platí pro filtr, když čistit(ne společně se dnem), tak týden před a to lehce, žádný brutál nájezdy na bakterie. Píši to proto, že se v tom docela často chybuje a ve snaze se připravit, dojde k ještě většímu problému, než kdyby se nedělalo nic.
když už bych něco měnil , tak raději před , 4 hodiny jsou naprosto vklidu , filtr to zmákne , ryby taky , max bych vynechal krmení večer před výlukou
Starší reakce
Díky všem za tipy. Už se začínám chytat. Je to dřezová baterie. Ta gardena mi přišla zbytečně drahá, tak zkusím ty redukce. Ještě jednou díky
Výborná volba,také používám s rychlospojkou napojenou na hadici. Naprostá spokojenost.
BuldozerGT86 napsal: Vnitřní se používá jen u umyvadlových baterii.
Tím bych si nebyl tak jist
.
Zkoč si někam do instalaterství. Divné že by si to nesehnal v Bauhasu, Hornbachu a nebo OBI. U té dřezovky máš vnější závit ne? Vnitřní se používá jen u umyvadlových baterii.
0 29.03.2016 14:54 Hajle – adaptér na kohoutek
Zdravím, potřeboval bych sehnat adaptér na hadici z vodovodní baterie. Hledám něco co se dá naroubovat dovnitř místo perlátoru který má průměr kolem 1,8 cm ... Jsou to ventily s označením M. Nemůžu to v krámech nikde sehnat a ani z internetu nejsem moc moudrý. Díky
Starší reakce
Ono záleží na osádce. Není třeba mít přerybněno, stačí mít citlivější ryby (Skaláry vysoké, různé ryby z odchytů, ...) a pak je potřeba měnit co nejvíce. Já měním 1x týdně 50% vody. Jediný rozdíl proti výměně 30% vody pro mě je, že vypouštění a napoštění trvá trochu déle, ale mojeho času údržba zabere stejně jak u výměny 30% vody, protože měním pomocí hadice. Samozřejmě je potřeba mít dostatek vhodné vody na výměnu, což ne každý má.
Ano AŽ polovinu, ale důležitý je to slůvko "až". Takže lze měnit i méně. Myslím že běžná týdenní výměna na úrovni čtvrtiny až třetiny objemu je standardem. Když řeším nějaký problém nebo je akvárium zatíženo více rybami produkujícími větší množství odpadu (Živorodky, Ancistrusy apod.) nebo trvale přerybněné vzhledem k filtraci tak přistoupím k těm 50%. A pak se může stát že je nutné i zvýšit frekvenci výměn ....
1 26.12.2015 20:47 bar – g
Opravdu až polovinu?
Akva je 65l
Filtr aqael 1
Musíš.
Tedy ideál je ta jednotýdenní pravidelná výměna(vyvětrání) a to klidně polovinu vody v akváriu.
Určitě bych doporučil se zde zaregistrovat, zřídit prezentaci, uvést co nejvíce údajů, aby se dalo daleko více cílěněji poradit, co event. pozměnit, vylepšit.
0 26.12.2015 11:06 parma – výměna
muzu menit vodu 8 razborkam 2 krunirovcum a trem pancernickum 1 tydne?
Starší reakce
Ale stále nám Mahony69 neřekl v čem považuje nebo co naměřil v té jejich vodě za špatnosti, že nejde zrovna nalít do akvária.
vždyť ti napsal, že tak činil kdysi z nedostatku informací a ví, že to není v pořádku...a ty mu zas napíšeš proč to tak dělat?
ten odkaz na článek od lhajek z 20.08.2015 07:17 vlastně celou tuto debatu o výměnách vody vysvětluje i s příklady
Asi to na tebe bylo moc složité.
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x