Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 11 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.08.2015 19:02 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mahony69
Jenom chlor tam ale není. Jsou tam většinou i další hnusy jako algicid, vločkovač a stabilizátor chlóru. Já bych takovou vodu asi nepoužil do akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2015 18:46 Muž Mahony69 [3] Re: zervan
Chlorove tablety. Chlor už ale dávno vyprchal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2015 18:31 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: Mahony69
Mahony69 napsal: Už niekoľko týždňov som doňho nepridaval žiadne chemikálie. A čo bolo doň pridávané predtým?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.08.2015 18:18 Muž Mahony69 [3] – Voda z bazénu
Zdravím akvaristov. Mám na záhrade bazén ktorý som sa rozhodol vypustiť. Už niekoľko týždňov som doňho nepridaval žiadne chemikálie. Je v ňom pôvodná vodovodna voda asi tak 3 týždne odstata, zmiešaná s dazdovou vodou. Parametre má takmer zhodné s vodou čo mám v akvariach (pH=7.5 kH=6 GH=8 NO3=10mg/l NO2=0). Na meranie ostatných látok nemám testy.

Zijem v Holandsku.Za normálnych okolností používam vstupnú vodu z vodovodu do ktorej pridávam Tetra AquaSafe, pretože neviem jej zloženie.

Myslite že by som mohol použiť tu vodu z bazéna? Je to škoda len tak vyliať 4000l vody ak by som ju ešte mohol využiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.08.2015 11:42 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: lhajek
Asi bych udělal trochu kompromis v té výměně vody. Vytrhat většinu rostlin v akváriu a znovu zasadit tak to nepovažuji za nějaký velký problém abych potom měl každý den měnit vodu. To dělám dost často a stačí mě výměna jednou za týden. Otázka je o jaké rostliny jde a v jaké jsou kondici. Pokud bych ale sáhl na dno tak to už bych vodu měnil. Jde o to jestli každý den. Já osobně při výměně dna měnil vodu obden první týden a ten další už jen v jednou uprostřed týdne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.08.2015 11:22 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Marcel G
Ale vraťme se k původnímu dotazu:
catfish napsal: Mám dotaz: aký má význam meniť v zabehnutej nádrži 1/3 vody denne po dobu 1 týždňa?
Na tohle se nedá jinak než obecně odpovědět to co jsem odpověděl: tedy že pokud se nejedná o řešení mimořádnosti, tak to smysl nemá.
A když řeším mimořádnost a neznám parametry vstupní vody (ono dokud k průšvihu nedojde tak se o ně stejně nikdo nezajímá) tak co budu dělat? Buď začnu hledat ty parametry jestli výměny neublíží a ze zkušenosti vím že dobrat se aspoň k základním parametrům může trvat i několik dní. Nebo začnu měnit vodu, protože než se k těm parametrům dostanu tak mě obyvatelstvo může vychcípat a já ho tak mám šance zachránit. A když budou parametry takové že ublíží tak stejně než bych to zjistil budou v pánu ...

Ano nakombinoval jsem nejhorší možný scénář, ale ať se zamyslí každý sám nad sebou a jen sobě popravdě odpoví jestli se zajímal o parametry své vstupní vody dřív než nastal problém a jak dlouho mu pak trvalo než se k parametrům dostal. Mě osobně se právě takový scénář nakombinoval a k parametrům vody jsem se dostal až za 3 týdny (tak vstřícné správce vodovodu máme).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.08.2015 11:07 Marcel G Re: lhajek
lhajek napsal: Tohle si podle mě uvědomuje každý z nás co jsme tu výměnu vody obhajovali.
Tím bych si nebyl tak jistý. Výrok "každé akvárium je individuální" je sice zprofanovaný, ale to neznamená, že není pravdivý. Takže když někdo položí nějaký dotaz, měly by nás v první řadě zajímat nejprve podmínky v jeho akváriu, parametry používané vody apod., než začneme dávat obecné odpovědi typu "měň často vodu". Takže odpověď kvalifikovaná a zcela konkrétní být může (né že né), ale měla by vycházet z reálných podmínek daného akvária. Jinak můžete tazateli vaší dobře myšlenou radou klidně uškodit.
MĚNIT je pořád ve VĚTŠINĚ případů MENŠÍ zlo než neměnit.
To sice může být nakrásně pravda, ale pokud tazatel zrovna do této "většiny" nepatří, tak jste mu právě poradil špatně. A to, že ve většině ostatních akvárií to může fungovat, mu v jeho konkrétním případě rozhodně nijak nepomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2015 10:38 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Marcel G
Tohle si podle mě uvědomuje každý z nás co jsme tu výměnu vody obhajovali, ale MĚNIT je pořád ve VĚTŠINĚ případů MENŠÍ zlo než neměnit.

Kdyby se to takto bralo, tak zde nemůže být nikdy jiná odpověď na drtivou většinu dotazů stran údržby, než že každé akvárium je individuální a že si to dotyčný musí odzkoušet sám na svém akváriu se svou vodou a daných parametrech atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.08.2015 10:00 Marcel G – Výměny vody
Myslím si, že když uvažujeme o výměnách vody, měli bychom brát ohled především na její složení a jeho vliv na obyvatele akvária. Ne všechny zdroje vody jsou s ohledem na zdraví rostlin či živočichů zcela v pořádku. Některé zdroje vody mohou obsahovat zvýšené množství toxických látek (např. měď, zinek apod.). Například norma pro obsah mědi v pitné vodě je tuším 1 mg/l. Pro některé ryby ale může být toxických i 0,02 mg/l Cu (= 50x nižší množství). U nás v Lysé zase někdy překračuje obsah dusičnanů v pitné vodě i 70 mg/l, což rozhodně není pro většinu akvarijních živočichů ideální. Takže i když může být naše voda stále (víceméně) "pitná", pro některé ryby už může být v některých parametrech vyloženě toxická (nebo škodlivá). Z tohoto důvodu není podle mě správné paušálně výměnu vody obhajovat jako "za každých okolností prospěšnou". Výměnou vody se navíc může z akvária odstranit i řada žádoucích látek (např. rozpuštěné látky na bázi organického uhlíku => huminové kyseliny, které na sebe dokáží velmi účinně vázat některé toxické látky a chránit tak rostliny a živočichy před jejich toxicitou). Hodně tedy bude záležet na parametrech vyměňované vody. V případě, že jsou tyto parametry v pořádku pro daný druh rostlin a živočichů, tak mohou být časté výměny vody spíše prospěšné (obzvláště pokud se v akváriu hromadí nějaké problematické látky => dusičnany dusitany, amoniak, těžké kovy). V případě, že v pořádku nebudou, budou častější výměny spíše na škodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2015 08:15 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: catfish
catfish napsal: Vyvetranie nádrže? Tak to si ma pobavil. Ale konkrétne tento človek sa nepotýka s problémami v nádrži, nepotrebuje suplovať nitrifikačný proces, on len presadzuje rastliny! Prečo by mal preboha meniť týžden, den čo den 1/3 vody? príde mi to choré. Ved on tam rovnováhu má a týmto brutálnym zásahom si pokazí všetko, čo tam roky budoval. Fakt odborná rada, pán redaktor!
Tak v případě přesazovaní rostlin jsou ty výměny oprávněné. Ze dna se může uvolnit řada látek, které nejsou pro živočichy úplně v pořádku a mohou spustit i řasy. Takže v tomto případě jsou ty výměny na místě.

Příště by to chtělo dotaz položit konkrétněji na dané akvárium, tedy jestli jsou denní výměny vody na místě po přesazovaní rostlin (=hrabání se ve dně) v akváriu s terčovci a pochybuji že by jsi dostal jinou odpověď než že je to v pořádku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.08.2015 23:14 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: Jifi
Neni to pravda,muzes mit akvarium i bez zivocichu a budes klidne menit 50% vody tydne,napriklad rostlinne akva a hnojeni EI metodou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 21:33 Muž Jifi [675] Re: pavelbartek
pavelbartek napsal: afc1886 napsal: Co je podle vás lepší?Častěji měnit méně vody,nebo méně často víc vody.Dík
Kolik a jak často, to je různé případ od případu podle objemu nádrže, osádky, rostlin, filtrace, vstupní vodě, krmení, hnojení.... K tomu si musí každý akvarista u konkrétní nádrže dojít sám, proměřit se k tomu, vypozorovat to. Sice se všude uvádí 1/3, 1X za týden, ale mnohdy to nestačí, nebo naopak to je zbytečné.... Dle mě na to takto odpovědět nelze


Pokud 1/3 za týden nestačí, tak je přeživočichované akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.08.2015 19:40 radim Re: catfish
Čistě výměnou vody rovnováhu moc nerozháziš, pokud to bude stejný zdroj vody (klidně i te řád) a né moc velký rozdíl teplot. Téměř všechny bakterie žijí na dně a ve filtrech. Po rozvrtáni dna pro přesazování jsou ty častější výměny vody vhodné. Osobně jsem takové velké výměny už dělal několikrát a akvárium to bez problémů "ustalo" většinou výtěrem některých ryb ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 19:27 R Muž Silent [5949] Re: catfish
Při použití vhodné vstupní vody ke změně chemizmu vody nedojde. Nehledě k tomu jsem si hodnoty hlídal a kromě poklesu NO3 jsem žádné výkyvy nezaznamenal. Pokud se hrabu v nádrži více než je běžné je mnohem lepší dostatek čerstvé kvalitní vstupní vody než riskovat rozkolísání staré. Je to mnou a nejen mnou léty prověřený postup. A co taková průtočná akvária?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 19:26 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: catfish
catfish napsal: Dakujem, ale nežijem v omyle. Aké výkyvy N látek? Za 24 hodín? No, dosť výrazne! I keď nejde o bežné akvárium - v mojej prerybnenej chovnej rozplávačke, pokiaľ dám veľa krmiva (bežne dávam 10 tabliet) nerozvážne večer (už to nerobím), tak na druhý deň mám dusitanový poplach i napriek zabehnutým filtrom. Asi 2 razy som nameral hodnoty, pri ktorých by mala byť apokalypsa, ale vďaka veľmi tvrdej vode a pridávaniu soli ancíkovia "len" dychčali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.08.2015 19:25 R Muž romant [27982] Re: catfish
Dusitany, těch bych se obával a to není otázka 24 ale klidně několika hodin a vtip je v tom, že když za těch 24 hodin budeš měřit, nenaměříš nic, už je vše tzv. v richtiku, ale pobyt ryb ve zhoršeným prostředí na nich může zanechat neblahý stopy. Až budeš u nějakýho chovatele, třeba těch placek, tak se schválně zeptej, kolik vody a jak často jim mění a možná budeš překvapen. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.08.2015 19:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: catfish
Radši nic nepiš....

Já mám už delší dobu jako sen akvárium s automatickou průběžnou výměnou vody. Nastavil bych si výměnu cca 20% objemu akvária denně a v klidu akvárium mírně přerybnil. palec Bohužel to není v mém současném bytě možné nějak rozumně zrealizovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 19:22 catfish Re: Heimdall
Ten dotaz nebol neurčitý. Zásah do zloženia vody je určite veľký, ked meníš 1/3 každý den, alebo sa mýlim? Ved im za pár dní zmeníš komplet zloženie vody, čomu nerozumieš? Zvyšok vid koment pre kolegu Romant...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 19:20 catfish Re: romant
Dakujem, ale nežijem v omyle. Aké výkyvy N látek? Za 24 hodín? Asi ty žiješ v omyle, ako sa dokážu za 24 h zmeniť hodnoty? A po tých výmenách žijú ryby vlastne vo vode z vodovodu. Škoda, že nemôžu hovoriť... Čo by si povedal ty, keby ťa niekto každých 24 hodín sťahoval do iného bytu, aby si sa vyvetral? Asi by si ho poslal niekam, že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2015 19:04 R Muž Silent [5949] Re: catfish
catfish napsal: Prečo by mal preboha meniť týžden, den čo den 1/3 vody? príde mi to choré.
A mně přijde choré pokládat neurčitý dotaz když vlastně znáš odpověď. Já když dělám větší zásahy v nádržích taky dělám výrazně častější výměny vody po nějakou dobu. Například teď v horkých dnech jsem po dobu 14 dnů denně měnil třetinu vody za chladnější a akvárku to jen prospělo. Je jasné, že to nemá význam dělat stále. Dále by mně docela zajímalo co máš na mysli tím brutálním zásahem do rovnováhy. Výměny vody to budou těžko. Jediné pozitivní o co při výměně vody může přijít je hnojivo pokud ho tam přidává.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2015 19:02 R Muž romant [27982] Re: catfish
Ziješ v omylu, právě že se poděkují, protože tou výměnou vody jim budeš eliminovat případný výkyvy N látek, který po takovým zásahu, jenž tazatel bude provádět, bezprostředně hrozí, tak proč tomu nepředejít tou výměnou vody. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 19:01 catfish Re: NHKG
Nevieš o čo ide, nebola to výmena dna, len presadenie zopár rastlín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 18:59 catfish Re: romant
Podľa mňa je to blbosť, neprimerané opatrenie. Za týžden urobíš z toho akva po tých výmenách úplne inú nádrž, má tam terčovce, tie sa mu asi podakujú. Taká zmena vody je určite horšia, než to, čo sa udeje pri presádzaní rastlín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.08.2015 18:58 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Sitius
Tvrdost i Ph vody se dá zvednout, snížit dle potřeby. Není to sice úplně jednoduché, ale po chvilce experimentování se naučíš. Takže pokud chceš Malawi a máš dost velkou nádrž, začni trošku googlit a zjisti si co a jak.

@Catfish: Výměna vody bez vrtání do dna a filtru nějak neovlivňuje rovnováhu akvária, pokud se dolívá voda slušných parametrů. Pokud vím, Romant to dennodenní měnění vody doporučoval po výměně dna, což je velký zásah do akvária a hrozí po něm dost problémů. Ta výměna vody nemůže uškodit, ale může pomoct předejít různým zbytečným problémům.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.08.2015 18:42 R Muž romant [27982] Re: catfish
Jsem rád že se bavíš, taky mám rád humor. :) Milej zlatej, ten člověk akvárium načne docela významně a to co budoval je pryč a proto to moje doporučení a můžeš se stavět třeba na hlavu, budu toto radit v těchto případech vždy a možná že by jsi si měl vyvětrat. X-)
Edit: rybicky.net/forum/10563-prestavba-akvaria…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 18:41 catfish Re: lhajek
Súhlasím, akurát to naruší zabehaný systém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 18:39 catfish Re: romant
Vyvetranie nádrže? Tak to si ma pobavil. Ale konkrétne tento človek sa nepotýka s problémami v nádrži, nepotrebuje suplovať nitrifikačný proces, on len presadzuje rastliny! Prečo by mal preboha meniť týžden, den čo den 1/3 vody? príde mi to choré. Ved on tam rovnováhu má a týmto brutálnym zásahom si pokazí všetko, čo tam roky budoval. Fakt odborná rada, pán redaktor!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 18:37 Sitius – Voda Benešov
Ahoj, chtěl jsem se zeptat stále se nemohu rozhodnout zda Malawi a nebo společenské akvaraium(neonky, ancík, p.očka, wingerovky, pancernicky a pár dalších. má někdo rozbor vody z Bene, našel jsem jen toto:
zdroj pitné vody: Želivka
tvrdost vody: 1,12 mmol/l
stupeň tvrdosti: měkká
německé stupně: 6,272
francouzké stupně: 11,2
Dotaz zní: dá se to vůbec na to Malawi použít u většiny ryb jsem viděl dgH stupně nad 8, ph jsem měřil jak tu píšete papírky ;-) a je okolo 7,5
a jinak kdyby se mi ozval někdo z Bene tak bych to taky uvítal, třeba pivko a pokec o problematice vítán.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.08.2015 16:45 R Muž romant [27982] Re: catfish
Toto doporučení je vydáváno v drtivý většině v případech, kdy se majitel nádrže potýká s nějakým problémem se stabilitou nádrže. Výměnu vody lze chápat jako vyvětrání, protože se tímto zbavujeme těch látek, který jsou pro akvárium škodlivý a nebo je akvárium nedokáže spotřebovat. Ta intenzivní výměna je vlastně suplováním ne zcela funkčního nitrifikačního procesu se kterým se z těch či oněch příčin akvo potýká. Intenzivnější výměnu vody lze taktéž doporučit v případech, že se pokoušíme o vyvolání tření, což může zafungovat u spousty druhů ryb, kdy se při té výměně současně zacvičí s teplotou, směrem dolů, což může evokovat to období v přírodě, kdy k rozmnožování dochází.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.08.2015 16:03 Muž pavelbartek [288] - CichlidyRe: afc1886
afc1886 napsal: Co je podle vás lepší?Častěji měnit méně vody,nebo méně často víc vody.Dík
Kolik a jak často, to je různé případ od případu podle objemu nádrže, osádky, rostlin, filtrace, vstupní vodě, krmení, hnojení.... K tomu si musí každý akvarista u konkrétní nádrže dojít sám, proměřit se k tomu, vypozorovat to. Sice se všude uvádí 1/3, 1X za týden, ale mnohdy to nestačí, nebo naopak to je zbytečné.... Dle mě na to takto odpovědět nelze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.08.2015 12:14 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: catfish
Pokud se tím u zaběhnuté nádrže neřeší nějaký nečekaný problém (výměna filtru, odumření většího množství organismů apod....) tak to význam nemá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2015 10:45 catfish Re: romant
Mám dotaz: aký má význam meniť v zabehnutej nádrži 1/3 vody denne po dobu 1 týždňa?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.06.2015 20:34 R Muž romant [27982] Re: lhajek
Já zase polovinu. :-D Ta 1/3 je podle mě kompromis. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.06.2015 20:14 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: romant
Já měním 1/4 objemu vody v akváriu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   27.06.2015 18:11 R Muž romant [27982] Re: afc1886
Jednou týdně 1/3 objemu akvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2015 18:06 R Muž afc1886 [14655]
Co je podle vás lepší?Častěji měnit méně vody,nebo méně často víc vody.Dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2015 07:36 Marcel G Re: jiri609
jiri609 napsal: Nevím, jak bylo chsk měřeno.
V akreditované laboratoři.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2015 21:22 Muž jiri609 [91] Re: Marcel G
wikipedie - (CHSK) oproti BSK udává spotřebu kyslíku potřebnou k oxidaci všech látek, tedy nejen těch, které mohou být odbourány biologickou cestou.Jde o uzanční stanovení míry znečištění vody organickými a oxidovatelnými anorganickými látkami.
Tak by měla být poznat i na příkladu, který je uváděn. Nevím, jak bylo chsk měřeno. Nebyl jsem u konkrétního případu, nechci hrotit. Jinak, pokud bych chtěl takto hlídat kvalitu vody, z těch dostupných metod bych přidal i vodivost. Tam jde poznat zvýšený obsah jakýchkoliv solí... Ale vše tohle je orientační stanovení, nelze tady nikde najít přímou úměru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2015 14:25 Muž kofejn [963] Re: Horác
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takhle mi funguje elementka s krevetkama, kde dolívám vodu až když už bublifuk skoro neplive vodu. Okolo velkého pořád tancuju a a ten prcek vypadá dobře i bez údržby. Nebo právě proto.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   26.06.2015 13:18 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: odikcz
odikcz napsal: Když u Windows jsou lidé také zvyklí, že prostě jednou za čas kompletně přeinstalují OS, aby se zbavili toho špatného, co jim brzdí počítač ... ale na Linuxu nic takového nedělají = a přesto funguje :) To je len o prístupe a schopnostiach ľudí. Ja preinštalovávam Windows až keď mením po rokoch počítače a stále ide perfektne. V jednej práci prevádzkujem počítač s ohováraným Windows Vista od novembra 2006 bez preinštalovania, pritom celé tie roky beží a slúži každý deň (len na noc sa vypína). Podobne je to i s akvárkom - niekto to udrží a niekto "rozhasí" hneď :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2015 09:55 radim Re: Beda81
To zní, jako by se to nechtělo vodu měnit...
Moc toho u zarybněného akvária nevymyslíš. Když celou noc profuníš v zavřené ložnici, tak ti taky nezbude nic než vyvětrat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.06.2015 09:48 Beda81
Nekde jsem tu narazil na prirovnani:
pravidelna vymena vody v akvariu je neco jako pravidelne vetrani bytu.

Ted otazka co a jak pouzit v byte/akvariu, aby jsme se bez toho vetrani citili pokud mozno prijemne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2015 09:17 Marcel G Re: odikcz
odikcz napsal: PS: Vy se tím zabýváte nějak víc, že máte všechny potřebné přístoje, znalosti apod. nebo jen koníček?
Zabývám se tím víc (takže mám spoustu užitečných přístrojů), ale mám to jen jako koníček.
PS: Ten linux mě přivedl na myšlenku, že až se jednou odvážíme lépe pochopit, jak přesně věci v našich akvárcích fungují (a nebudeme se řídit jen tím, co se dočteme na fórech), budeme možná také schopni je provozovat bez častých výměn vody. To by ale (stejně jako u linuxu) vyžadovalo trochu více nadšenců, kteří tomu budou ochotni věnovat svůj čas a třeba i trochu peněz (přístroje a vybavení bohužel nejsou zadarmo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2015 08:53 Muž odikcz [114] Re: Marcel G
... Pro mě je tedy výměna vody něco jako "zformátování harddisku" (nebo "reset").Když u Windows jsou lidé také zvyklí, že prostě jednou za čas kompletně přeinstalují OS, aby se zbavili toho špatného, co jim brzdí počítač ... ale na Linuxu nic takového nedělají = a přesto funguje :)

PS: Vy se tím zabýváte nějak víc, že máte všechny potřebné přístoje, znalosti apod. nebo jen koníček?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.06.2015 05:56 Marcel G Re: jiri609
Fotka k příspěvku jiri609 napsal: to něco - dobrý ukazatel je CHSK /chemická spotřeba kyslíku/
ChSK je podle mě užitečný ukazatel pouze v případě, kdy se ti akvarijní voda promění skutečně v žumpu (resp. kdy začneš mít ve vodě opravdu velké množství rozpuštěných organických látek ... což je nejčastěji právě případ vyloženě odpadních vod. Třeba v rostlinných akváriích je tento ukazatel málokdy vypovídající. Mrkni například na obrázek jednoho mého miniakvárka (12L), ve kterém se mi uvolňovalo ze substrátu NPK hnojivo (ve vodě jsem měl přes 160 mg/l NO3 !), akvárko bylo doslova zamořené všemi možnými řasami a sinicemi. A hodnota ChSK byla <0,5 mgO2/L (takže prakticky neměřitelná). Hodnota pH klesla až na 5,4. V tomhle akvárku nakonec přežily pouze rozsivky. Co je zajímavé, je, že v tomhle akvárku během mého testu neustále stoupal redox => z původní hodnoty +350 mV až k +540 mV (což už je silně oxidační [až dezinfekční] prostředí). Takže navzdory předpokladům (= obrovské množství zelených řas a sinic, které postupně odumíraly až tam zbyly jen rozsivky) byl obsah rozpuštěných organických látek v akvárku neměřitelný a redox naopak (nebo možná právě proto) extrémně vysoký.

Jak už jsem psal, na některé otázky se nehledají odpovědi snadno. Jinak výměna vody většinu "nestandardních" hodnot vrací +- k normálu (tj. redox na hodnotu kolem +300 mV, koncentraci živin a ostatních rozpuštěných látek na přijatelné hodnoty). Pro mě je tedy výměna vody něco jako "zformátování harddisku" (nebo "reset").
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.06.2015 22:01 RAP Re: romant
www.akvarko.cz/… Ono to nemusí být retro, ale hlavně dnes teče úplně jiná voda z kohoutku. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.06.2015 20:48 Muž jiri609 [91] Re: odikcz
to něco - dobrý ukazatel je CHSK /chemická spotřeba kyslíku/, stanovit se dá titračně, není moc náročné. Tohle se dá použít u odpadních vod, ale určitě i u vody z akva.
cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2015 17:54 R Muž romant [27982] Re: Horác
Vo tom žádná, i když dneska už je to trošku někde jinde, tedy hlavně ty ryby, jejich choulostivost je daleko větší než byla před těma x lety, kdy se v těchto "rezatých" vodách dařilo živorodkám, tak dnes je to spíš ty kyselinky pro tetry. Ty rostliny jsem zmínil zcela záměrně a myslím si, že odpovídají tomu co jsi napsal. :-)
Edit: Podle mě do takovýchto nádrží nepatří žádnej jinej filtr než bublifuk, prostě retro jako prase. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.06.2015 17:46 Muž Horác [3942] Re: romant, odikcz
Znám pár lidí, který to tak dělaj dodnes :o) ... stará, činností rostlin zpracovaná voda je pro ně poklad, který se jen tak nevyhazuje (nevylejvá). Chce to najít poměrně křehkou rovnováhu mezi množstvím ryb a rostlin - zde totiž neplatí "čím víc rostlin, tím lépe", protože pokud jsou rostliny odkázané jen na hnojení od rybiček, musí jich být jen tolik, aby neživořily ... tedy přiměřeně ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   25.06.2015 16:07 R Muž romant [27982] Re: odikcz
Mýlíš se, tak jak to popisuješ se akvaristika taky provozovala, tedy před 30 rokama určitě, dokonce i já si to pamatuju, žádný výměny, jenom dolévání. 2x do roka pořádný odkalení, rostliny anubiasy, microsoria, kryptokoryny.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [11] ...... 40 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41240x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274?od=501