Výměna vody
Tak to si rozhodně nemyslím, můžeš to trochu podrobněji rozvést? Z jakého důvodu by to tak mělo dopadnout? Koukni tady na ten odkaz, jsou to paludária pro stejný druh želvy, jako mám já. Ten člověk se zabývá chovem už hodně dlouho (10+ let)
www.sawbacks.at/…
Cítím trochu zklamání, zrovna od zkušeného akvaristy jako jsi ty, bych čekal, že se mi aspoň podívá do profilu, než začně vynášet moudra. Není želva jako želva, podobně jako není ryba jako ryba ....
Ten týden platí pro běžná akvária. Samozřejmě u akvárií s minimem ryb stačí vodu měnit mnohem méně, ale jen dolívat odpar nejde. Časem se ti začnou v akváriu nějaké látky hromadit a nemusí jít jen o dusík.
Mám akvária, kde měním vodu jen 1x za měsíc a mám tam jen pár velkých ryb. Ale aspoň mi se v takových akváriích moc nedaří rostlinám.
Ale ty pokud máš tu želvu, tak je vše marné. Podle mě časem přijdeš o ryby, rostliny a z akvária bude "žumpa".
Chci se zeptat zkušenějších akvaristů, co jsem tak četl tady na fóru, doporučuje se dělat pravidelné výměny vody každý týden od 20-40%. Mám 1,5 roku založené akvárium, 200 l kde je želva (10cm /100g) a asi 20 malých parmiček. Zhruba po roce, kdy jsem prošel různými fázemi všelijakých druhů řas, se akvárium ustálilo, řasy téměř zmizely a hodnoty dusičnanů se držely pořád na stejných hodnotách jsem přešel na cyklus výměn 1x z dva týdny. Kvalita vody zůstala stejná, takže jsem přešel nedávno na cyclus 1x za 3 týdny. A pokud se po pár měsících kvalita vody a stav v akváriu nezhorší, tak bych chtěl cyklus ještě prodloužit. Je to dobrý nápad nebo mám zůstat u třech týdnů? Jak často děláte výměny ve vašich akváriích, pokud tam máte ryby (třeba nějaké větší, ne pár neonek). Předpokládám, že třeba u čistě rostlinných akvárií nebo u akvárii, kde je 5 malých rybek, by se částečné výměny nemusely dělat vůbec, stačí jen doplňovat odpar.
Starší reakce
Nerozumím proč nějaké čerpadlo. Napojíš hadici na kohoutek nebo sprchu pustíš vodu a hotovo. K tomu přece nepotřebuješ žádné čerpadlo. A nevím jak na Slovensku, ale zde bych z chlorování vody při výměně cca 60-70 litrů vůbec neřešil. Měním přímo z řádu již 10 let a nikdy nebyl problém.
0 22.09.2019 00:12 trichopter – výmena vody
zdravým,,Chcem sa spýtať,chcem meniť vodu priamo z vodovodu hadicou.Mám viac menej jednoduche rastliny a v akva guramy zlate,mrenky machove,párik ostriežkov purpurových,tetra krvava,pancierniky2ks ,kolikza krpatá jeden pár a pár ryb neivem názov.Začali mi vymierať prísavníky, jedna tetra...Može to byť chlorom?Žiadnechoroby nie je vidno.Akva je zhruba230 litorv vody.Filter eheim profi2075.Svetlo2*meter studená led 9,4W +jeden meter tepla biela14,4W-Akva s hlbkou60cm.Ako riešite presne výmenu? treba radšej počkať kýmm chlor vyprchá ,alebo to nevadí ,niekto to nerieši, nikto kýbluje odstátu vodu.Ja mám akva vysoko radšej by som naplnilhadicou,Má niketo nejý tip kde by osm kupil nejakú pumpu a napríklad ,menil vodu z vane odstátu?
Dik za tipy
Starší reakce
Ja mám tiež 54-ku, ale husto zarastenú. Je tam Betta a Ottocinclusy, teplotu udržujem na tých 26°C čo je vhodná teplota pre oba druhy. Aj keď u Otíkov horná hraničná. Mením minimálne raz týždenne tých 30% vody. Deň predtým ju naberiem z vodovodu, studenú do veľkej nádoby, a nechám odstáť do druhého dňa. Teplota sa stabilizuje na izbových 22°C, potom z kanvice dolejem par deci horúcej a premiešam. Kvôli Otíkom zvyknem tesne pred výmenou do tej nádoby strčiť na pár minút vzduchovací kamienok a trochu ju prekysličiť. Neviem či to má nejaký zmysel, ale snažím sa Otíkov pri výmene čo najmenej stresovať

Těch 30% týdně bych bral jako minimum, když je akvárium v opravdu dobrém stavu. Nechci Tě nijak podceňovat, ale začátečníci často pokládají za "dobrý stav" něco, co by pokročilý akvarista nebral.
Takže raději víc, určitě to neflákat.
To záleží na spoustě faktorů (počet ryb, množství sypaného krmení, citlivost ryb na znečištění vody, kvalita vovodní vody, ...). Ale obvykle se mění 1x týdně 30%. Pokud uvidíš, že se rybám nedaří, tak pak je potřeba měnit častěji.
0 08.05.2019 16:33 Evča – vymena vody
Jak často se musí měnit voda v zaběhlém akva (54 l), když je tam málo rostlin? Stačí to jednou týdně?
Starší reakce
topítko mám ,na netu jsem se dočetl teplota 24-26,prezentaci udělám později
Tak pro bettu je i těch 24 málo. Máš tam topítko? Prezentace akvária by dost pomohla.
mám tam bojovnici ,akvárko je už přestavěné
Říká se, že by neměla být chladnější o víc jak 5°C. Ale bude dost záležet na konkrétní rybě, čím menší rozdíl, tím líp.
Já většinou napouštím vodu přímo z vodovodu, ale jde to řešit trochou vařící vody z rychlovarné konvice a pak dobře promíchat.
0 08.11.2018 18:19 micuda – výměna vody
Jakou teplotu by měla mýt odstátá voda určená k výměně když v akvárku je teplota 24,5. Akvárko má objem 19 l a měním 3l.Jde mi o to aby tam nebyl teplotní skok pro rostliny a rybu.V létě to bylo ok ale ted nemohu dosáhnout větší teploty odstáté vody než19 stupnu.Díky
Starší reakce
Dík, vybral som Atman AT-306 2000l/h
Starší reakce
Nejde až tak o vzdálenost ale o rozdíl výšek jedné a druhé nádoby. Pak nebude problém vytipovat vhodné čerpadlo.
0 20.06.2018 17:27 Milan – čerpadlo na odkalovanei
Zdravím,
Chcem si ulahčiť týždennú výmenu vody v 570 l akváriu.Doteraz behám s vedrami.
Mám JBL Aqua In-Out set. Plánujem ho napojiť na čerpadlo a čerpať vodu do suda cca 10m vzdialeného.
Potrebujem poradiť aké čerpadlo kúpiť.
Ďakujem.
Starší reakce
To jo, taky bych to s přesným dodržováním parametrů nepřeháněl. Ale jestli párkrát za sebou do 25°C napustíš polovinu objemu 8°, tak cryptocoryny začnou protestovat a zesklovatí. Taky záleží jaký je to druh, budou i odolnější, kterým to nemusí vadit. Každý si tu zkušenost holt musí udělat sám...
5 02.06.2018 15:39 rufus – voda
K tým cryptocorynam si dovolím trošku oponovat. Ľudia sa im boja aj pomaly vodu meniť. Netreba ich rozmaznávať. Nalejem vodu z vodovodu a hotovo. Než si zvykne tak opadá ale potom je to v poriadku. Prvú som dostal k mojim 8mim narodeninám. Teraz mám 43 a stále rastie. Nikdy som nebral ohľad či jej bude sedieť teplota a nebodaj Ph... Sťahovala sa so mnou 6x za tie roky.
Starší reakce
Jo když jsem dával čolky do studeny vody kvůli množení, tak jsem tam ja blbec napral cryptocoryny a byly za tejden v háji

)
Plánuju hlavně anubiase a echinodory..
Ještě bych dodal, že pokud máš cryptocoryny, tak bych si tu teplotu napouštěné vody hlídal. Může to u nich způsobit sklovatění listů - cryptocorynovou nemoc. S popsaným souhlasím, pořídit hadici a zrušit kýble. Koníček má člověka těšit a ne aby byl jeho otrokem
Samozřejmě že i napouštím je to poměrně robustní hadice a nevadí jí škrcení nebo zalomení, mám jí už poměrně dlouho.

S tou silikonovou i napouštíš? Přímo z vodovodu? Jde mi o tlak...
0 28.05.2018 21:53
dudak [1895] PVC hadice, s výztuží ze syntetické příze, kupoval jsem tady
www.gumex.cz/…
když napouštíte studenou, je dost tuhá, ale když dáte teplou, pěkně změkne, ani v ohybech se ale nebortí
Zelenou. Koupil jsem ji asi před patnácti lety.
Přešel jsem z levné zelené na dvouvrstvou, byla to velká úleva

Já mám Neptun comfort fix 13 mm 1/2" a zatím spokojenost.Koupeno v Bauhausu
Nejlevnější hadice se hrozně rády lámou, podle mě jsou nepoužitelné. Já jsem koupil žlutou hadici "noname" co byla někde v akci a na první pohled vypadala docela tuze. A funguje už pár roků naprosto perfektně. Akorát bych potřeboval delší...
Gardena je hrozně drahá.
Od té doby co jsem si pořídil tuto redukci.Tak kanystry skončily ve sklepě

Podle potřeby. Dovedu si představit akva, kde se voda nebude měnit nikdy a jen dolévat, dovedu si představit i opačný extrém.
Ve svém 250l akva měním podle potřeby 5-12%. Neodstátou vodu.
Koukni do denníku nádrže
rybicky.net/nadrze/24568-akvarium-na-pracovnim-stole Zapisuju VŠECHNY výměny.
odstátá voda není potřeba, normálně si koupíš dlouhou hadici, tou to vypustíš a pak redukce na sprchu s rychlospojkou a tou to rovnou napustíš, jak to jednopu zkusíš, tak se ke kýblům už nikdy nevrátíš. Ideální je na konec hadice ještě nějakej držák, třeba jako je držák hadice na pračku a taky se hodí nějaká síťka na konec hadice aby to nenasálo ryby a při napouštění na tu hadici dávám molitan z malýho filtru, aby to tolik nevířilo dno, případně ještě na dno kus polystyrenu. chloru se není třeba obávat, v odchovných nádržích měním i 100% vody za čerstvou a bez problémů, u 1/3 bych asi ani neřešil teplotu a normálně jim dal studenou, pokud nemáš nějaké choulostivé ryby.
jak často měnit vodu v 250l akva ? filtr bych ml mít vlastní výroby a netuším jak mám vyměnit třetinu vody což je zhruba 90l doteď jsem měnil vodu po kýblech (10l kýbl) vždycky nabral vodu do kýblu nechal odsttá druhej den jsem vzal druhej kýbl a odpustil desetinu z 100l akva... vyměnil za tu odstátou a to jsem dělal jak vocas obden... dopadlo to tak, že na to dlabu a dělám tohlecto jednou za tejden... a už mě to nebere..

jak to děláte vy? a u 250l akvária si nedokážu představit kde budu brát odstátou vodu na tuhle výměnu.. leda použít ten přípravek no.. ale 9 kýblů se mi přes celej byt nosit taky nechce... nějakej nápad jak to dělat ? dík
Starší reakce
Tak s rybama to udělej takto. Den před a den po vpuštění první party vyměň polovinu vody a toto opakuj i při dalším zarybňování. Tedy jako mimořádku a v řádným týdenním intervalu onu obligátní 1/3 objemu.

Myslíte třebas 1 za 4dny že by to bylo lepší? Potom až tam budou ryby tak to postupně změnít na těch 7dní?
U čerstvě založených akvárií je lepší měnit i častěji.
Ano a takto to budeš dělat už napořád, tedy zvláště až tam budou ty ryby.

0 12.12.2017 22:28 Mirek – dotaz na vodu
Zdravím, zeptám se blbě ale nedá mi to

mám od soboty 9.12.17 založené 54L akvárium je zatím bez ryb než se řádně zajede, otázka zní jestli sačí vyměnit jednou za 7dní vodu v množství 10-15L?
Starší reakce
Heleďse, bez prezentace, fotek problému, a hromady údajů o akváriu (které k prezentaci patří) asi nic moc nevymyslíme.
Navíc Eleocharis nyní pěkně kvete!
Už rozumiem. Tak to bude tiež v pohode, vstupná voda má asi 7mg/l Mg
2+ (ak sa bavíme o Prahe), dohnojenie na 10mg/l nie je žiadna obrovská zmena.
Takže cimrmanovská slepá ulička, "tudy ne, přátelé!"
Má niekto ďalší nápad?

Test JBL, hodnota je v zeleném poli, tzn. OK!

10ml/l Mg Plus od Profiplants? To by bol stonásobok odporúčanej dávky. Nemyslel si 1ml/10l?
Alebo tých 10ml/l je výsledok testu?
Mg od Profiplants. Po výměně klesne na 8-9 mg/l. Poměr vstupní vody Ca:Mg je 5:1
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 42064x