Výměna vody
Mám takú otázku k týždennej výmene vody:
- popravde, začínam mať pocit, že opakované frázy typu: naozaj zdravé a perfektne fungujúce akvárko sa dá dosiahnúť len pri týždennej výmene vody a pod. sú dosť pritiahnuté za vlasy. Pri dostatočne rastlinami osádzanom akváriu s primeranou rybou osádkou a priemernou filtráciou je týždenná výmena vody skôr nežiadúca. Pri menej častej výmene vody /menej častých zásahov do akvária/ pozorujem u rýb väčšiu ochotu k treniu, rastliny nemajú žiaden problém a rast rias sa nekoná. A aj keď si tak pozerám rôzne prezentácie, tí čo menia vodu raz za mesiac a pod. nemajú žiaden problém, zatiaľčo tí, čo menia poctivo každý týždeň, majú problémov viac.
A vlastne ešte jeden dotaz:
- existuje nejaký výskum, ktorý by jednoznačne dokázal, že týždenná výmena vody je najlepšia?
To odparovani vody je dosti podstatna vec. Ona totiz voda ke zmene skupenstvi potrebuje energii a tak dojde ke snizeni teploty. Vetrak fucici na hladinu zrychluje odparovani
.
Voda v akvárku se ti vždycky ztemperuje s teplotou v místnosti, takže pokud nemáš nějaký chladicí systém, tak se pod tuto teplotu asi nedostaneš. O pár stupňů můžeš vodu (ohřátou od světel) ochladit pomocí ventilátoru => jak uváděl Václav. Já jsem kdysi používal normální ventilátor na chlazení počítačových komponent. Na konec kablíku jsem přidělal adaptér ze starého mobilu (6V), a strčil ho do zásuvky. Ten dobře odvádí teplo ze světel, ale bude se ti kvůli tomu pravděpodobně vypařovat také více vody (= nutnost častějšího dolévání).
Zmrazená voda ve flašce tak to používá dost lidí v letních měsících, nebo ventilátor z PS namířený na hladinu.
0 20.05.2013 18:49 Lucík – ochlazování vody
Ahoj, mohl by mi prosím někdo poradit, jak se dá ochladit voda v akváriu? Zdá se mi, že lampa hodně hřeje, ale bez ní to nejde. Objednala jsem ledku, ale nevím, jestli to bude stačit.
Díky
Ano,jak píše Kryštof,nic by jí nemělo bejt.Jenom k ní čuchni a raděj zkontroluj opticky.
Pokud v nádobách nezůstaly zbytky a byly pred napuštěním čisté tak se té vode nic neděje,
Starší reakce
Máš tam přeancistrusováno, to bude ten problém, oni hodně nadělají a do akvária Tvojí velikosti nepatří ani jeden. Vodu můžeš měnit 1/3 2x týdně a jednou týdně odkalovat dno. Neper každej tejden ten filtr, to je kontraproduktivní opatření, bude stačit jednou měsíčně a když ho budeš prát, tak neodkaluj, to za další týden.
Starší reakce
Klikni na články-voda-Zákaly vody anebo Teplota,tvrdost a úprava vody,ten je ještě lepší.
0 31.03.2013 15:56 riba Zdar a sílu,s tou studniční vodou opatrně ohledně tvrdosti,zde tabulka tvrdosti- 0-4st. něm.tvrdosti-velmi měkká(sněhová),4-8st.-měkká(dešťová,z tůněk),8-12st.polotvrdá(vodovodní,říční),12-18st.-tvrdá(studniční),18-30st.velmi tvrdá(studniční,pramenitá).Vesměs všechny rybky pocházející z povodí Amazonky a z indomalajského souostroví žijí ve vodách měkkých(0,5-2st.něm.tvrdosti)a kyselých(pH 4,5-6,7).
děkuji za rady a zkušenosti moc mi pomůžou budu se jimi řídit a věřím že to dopadne dobře, je pravda že akvárium mám asi pět týdnů tak teprve koumu jak na to aby vše bylo ok, rybek tam mám zatím jen pár z malého akvária, hlavní posádku dám tedy déle
děkuji moc
jo takhle
) no tak to zas vím něco novýho, s tak velkým akvárkem se setkávám poprvý a proto díky moc za zlatý rady hodně mi toho přinese, raději se zeptám protože asi neumím najít vše a zkušenosti mi příjdou hodně cenný, ještě jednou díky a budu se snažit se z toho poučit a nasbírat jak vědomosti tak zkušenosti a dobré rady
Plný souhlas s tím co radí kolega. Ještě přidám, že je třeba vzít do úvahy jaké listy coby dekoraci používáš. Ne všechny musí být vhodné.
Když je nádrž zaběhlá, působí výměna vody přesně obráceně. Za hodinku dvě po výměně by měly být voda v nádrží ještě křišťálovější než před výměnou.
Ten problém bude v tom, že máš stále čerstvý akvárium s neustálenou biologickou rovnováhou. Měnit v takovéto nádrži jednou týdně je naopak málo. Ten zákal je právě to připomenutí té rozhoupané vody, je možný že je to vracející se nálevník a ten dokáže, v případě že není voda řádně okysličována ryby umořit, udusit. Doporučil bych podpořit nitrifikaci, třeba přípravkem Nitrivec a s rybama opatrně. Pokud bude ten následný zákal po výměně vody přetrvávat, tak vodu neměnit a jenom silně vzduchovat, protože to je ten nálevník a na něj platí to nicnedělání tak po dobu týdne a potom najet na normální týdenní výměnu vody v objemu té 1/3 akva. Pro sichr by bylo vhodný znát parametry vstupní vody, hlavně NO2(NO3), to může bejt u studničních vod nestabilní.
Edit: To proplachování filtrace je naprosto kontraproduktivní opatření. To akvo je čerstváček a filtrace se teprve špiní, osídluje nitrifikačníma bakteriema a tudíž se o ty potřebný bakterie tím intenzivním proplachováním zcela zbytečně připravuješ. Nějaký kontrolní lehounký propláchnutí bych nedělal dříve jak za půl roku.
Dobrý den
rád bych se optal, mám asi 270 l vody v akváriu, měnil jsem jednu třetinu, teda asi po tom co jsem šetl tak zbytečně moc - jednou za týden. Pokaždé se mi druhý den zakalila a co jsem měl skaláry amazonské tak plavali k hladině a lapali po dechu, bohužel po pár dnech odešli bůch ví kam, no a vodu používám ohřátou ze studně aby se teplota nehla víc jak o dva stupně. Testy jsem zatím nedělal, ty si budu tepúrve kupovat, nemáte někdo prosím zkušenosti a drahou radu která by se mi hodila? předem děkuju moc
wusing
Starší reakce
Úplně klidně dvakrát týdně, třetinu až polovinu vody, tím rozhodně nic nepokazíš při takový osádce.
0 16.03.2013 00:33 stana85 – výměna vody
Zdravím, mám 80l nádrž v ní cca 30 živorodek (paví očka, molly,mečovky) jak často a kolik vody měnit?
Starší reakce
600 litrů to je jen o trochu více než samospádem u mně to je asi metr.
vodu také napouštím z vodovodu přímo, mě se jedná o odčerpávání vody z akvária...
Určitě 1200 protože jinak by to trvalo dost dlouho, pokud to tedy není malá nádrž. Já napouštím přímo z vodovodu a to je podstatně větší tlak.
0 30.01.2013 16:06 drol – čerpadlo na výměnu vody
Zdravím,
má někdo zkušenosti s použitím čerpadla Eheim Universal na výměnu vody v akváriu. Přemýšlím nad 600 l/h nebo 1200 l/h, ale nerad bych dělal v akvarku vodní vír, ale zase aby to zvládlo odvést vodu cca 5 m daleko...
Díky
Starší reakce
Pro klid duše natočenou přes sprchu a teplotně sladěnou a můžeš to tam lejt tzv. skoro na přímo.
A je lepší dávat odstátou vodu nebo čerstvou z kohoutku on každý tvrdí něco jiného ale zase nemám nádobu abych mohl odstát 20 L vody. Proto tam při výměně leji rovnou z kohoutku
Starší reakce
Starší reakce
Když už jsem zde byl vyvolán, tak odpovím. pokud byl použit Nitrivec a plavou tam už rybky, tak bych sledoval jejich reakci a k nějaký masivnejší výměně vody bych přistoupil v momentě kdy se budou shlukovat u hladiny a jakoby lapat po dechu, teď by se těma intenzivnějšíma, klidně denníma výměnama zbytečně snižovala účinnost toho Nitrivecu. Když žádný podpůrný prostředek použit není, tak denní výměnu vody ať už tam ryby jsou a nebo ne, já praktikuji. Ovšem tak jak to popsal Johan, to je taky možnost, prostě bez ryb to nechat vybláznit(průběh nastupující nitrifikace) a potom to podržet výměnama vody. Jinak já té intenzivní výměně vody v prvním měsíci po založení akvária, zpočátku bez ryb, jenom šneci, říkám protiřasová prevence. Každý k tomu přistupujeme trošku rozdílně, nikomu nic nenutím, jenom sděluji svoje odsledovaný poznatky.
tak pak měnit no, ale moc bych to nepřeháněl
Já sem taky u zakládání neměnil dokud se mi tam neprohánělo něco
Dal jsem u podle různých návodů po působení Nitrivce pár malých odolných rybek pro zaběhnutí. Bez nich se prý jen v samotné vodě nic dobrého nezaběhne
. Každopádně jsou tam plavou a už se i vytírají...
Já naopak dokud tam nejdou ryby, tak vodu neměním - podle mě čím víc dusitany stopnou, tím dříve se akvárium zajede.
Tedy řeč je o výměně vody a měnit jo... Oki, tak jsem hned provedl, díky
Jak by napsal romant (tímto se mu omlouvám) čím víc tím líp
Zdravíčko, je dobré měnit v 5 dnů založeném akvárku část vody každý den, aby se vyměnila voda s dusitanama, dusičnanama a doplnil kyslík? Jestli ano, kolik? Nebo čerstvá voda naruší zabíhající proces? Díky
Starší reakce
Zajímavá úvaha.
Zákal tam bude nejspíš od nějaké sinice. A nějak tak mě napadlo pokud tazatelka louhuje v této vodě kořen a pak vodu nalije do akva tak se mohlo stát že se v nádobě kde má kořen vytvořila trošku sinice a jakmile to nalije do akva tak voda vypadá jako by nazelenalá.
...3 dny se mi zdá moc. A právě tohle může způsobovat ten zelený zákal...
Nějaké vysvětlení - proč?
Já jen abych si dal pozor. Do svého domácího akva si vodu na výměnu připravuji standardně týden předem. (V jiných nádržích ale měním cca 30% objemu vodou přímo z vodovodu.)
3 dny se mi zdá moc. A právě tohle může způsobovat ten zelený zákal. Většinou se voda nechává odstát kvůli chlóru ale to stačí jen pár hodin. Jinak bych se u tebe pozastavil naqd tím filtrem co tam máš. Ten atman je na to akva malý myslím tím že má malou filtrační plochu tudíž je málo učinný. Být tebou pořídím kostku molitanu a čerpací hlavu.
www.akva-tera.cz/…
www.akva-tera.cz/…
Voda od kořene bude spíš taková nažloutlá či jantarově světle hnědá. A děláš dobře, že dáváš odstátou. Je lepší nechat vyprchat chlor, pokud to jde. Někteří, kteří mají moc akvárek a málo místa, dávají vodu rovnou z vodovodu... Já mám teď jen 9 akvárek, tak dávám vždy vodu odstátou. Na odstátí stačí dvě hoďky, já to ale nechávám odstát celou noc a půl dne, měnívám odpoledne.
taky pouštím rovnou z vodovodu...
Jak dlouho odstátá? Já leju přímo z vodovodu a naprosto v pohodě
Můžeš menit klidně i 1/3 já měním 1/2 týdně a na škodu to určitě není. Jinak tu 1/3 měním co 4 dny a 8 den 1/2 a pořád tak dokola
Měnit vodu je v pořádku. Ne čistit přiliš často filtr. Voda by s měla za normálních okolností měnit cca 1/5 - 1/4 jednou týdně, když jsou problémy, tak klidně i častěji.
Starší reakce
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Začit se, je to poučný a pohodový čtení. Jinak vodu je dobrý měnit týdně 1/3 akva, odkalovat dno dle potřeby(pořídíš si odkalovač), v akváriu všechno zůstává, filtr se nepere každý týden, ale až se jeho výkon viditelně změnší a pere se v akva vodě. Tak to ve skratce toho, co se dočteš.
0 28.09.2012 20:34 M chci se zeptat jak měníte v akvárku vodu?budto celou nebo část.to neustále vyndaváte rybky a odpojejujete techniku? nevím zda se dá něco koupit na vypouštění a napuštění,,,díky za rady
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [23] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x