Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 07:10 jamajcan
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 00:04 Muž patamatix [408]
Mělo by to fungovat třeba na kilometr,ale to nemám vyzkoušené :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 00:03 Muž patamatix [408] Re: Kytka
To je přece jedno pokud naplníš vodní sloupec tak je to pořád z kopce. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.05.2014 00:01 amrtin Re: Kytka
Ale ono to fakt funguje,neboj :-D Já takhle taky měnim vodu v akva v práci,převýšení veskrze žádné a hadice asi 15 metrů ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 23:59 Žena Kytka [2146] Re: patamatix
Mě tahle fyzika moc neříká, kdyby to bylo plynule z kopce, tak to beru, tady jsem si nebyla jen jistá, jak se to na takový dýlce bude chovat, když v obojích dveřích bude hadice ležet na zemi a pak se zase bude zvedat do vany.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2014 23:55 Muž patamatix [408] Re: Kytka
Na délce by nemělo záležet,pokud napustíš vodní sloupec A hadice v akva je výše než v místě vypouštění tak to musí téct i na 100m :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 23:51 Žena Kytka [2146] Re: MartinHorák
Tak ten odkaz by mě taky zajímal, na techniku moc nejsem.
Je tam nějakej limit na vzdálenost a převýšení, který to zvládne? Akvárka v ložnici a koupelna sice hned vedle, ale dráha by těch šest metrů nejkratší trasou přes postel byla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 23:03 Muž patamatix [408] Re: dudak
Řekl bych ,že je to v podstatě totéž,akorát šroubovací a levnější,pravda jest ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 23:00 Muž dudak [1893] Re: MartinHorák
já používám tohle www.123shop.cz/…, jen nějaké noname, takže levnější a nejsem si přesně jistej těma rozměrama, ale řekl jsem v instalatérství, že to chci na vanovou baterii a měl jsem kousek hadice 16/22 na vyzkoušení jestli tam půjde. Našroubuju ten kohoutkovej nástavec místo sprchy a rychlospojku mám natrvalo na hadici, tu jen potom nacvaknu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 22:49 Muž patamatix [408] Re: MartinHorák
Jo to je ono,pak už jen koupit hadici a tu rychlospojku a máš to komplet. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2014 22:47 Muž patamatix [408] Re: MartinHorák
Tak akva mám v podobné výšce a na vzdálenosti nezáleží já mám hadici 10m a funguje to. Když máš hadici v kava cca 70 cm vysoko a druhý konec ve vaně na dně tak máš dostatečný přepad :-) Kupoval jsem se to v obchodě,ale určitě to někde bude možné koupit na netu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.05.2014 22:46 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: patamatix
to je asi ono, že? www.gardena.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 22:32 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: patamatix
čeče to taky není špatný nápad s tím vypouštěním! Ikdyž nevím nevím, mám vanu od akva asi 7 metrů a akva asi jen 70cm nad zemí... Nemáš rovnou odkaz na tu tvou spojku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 22:20 Muž patamatix [408] Re: MartinHorák
Fotka k příspěvku Nejlepší je to,že to používám i na vypouštění,strčím hadici do akva pustím vodu,čímž hadici naplním,rozepnu rychlospojku u baterie a voda okamžitě vytéká z kava do vany. :-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 22:16 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: dudak
taky díky, dobré řešení za dobré peníze palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 22:14 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: patamatix
aha, to vypadá dobře, zkusím najít na netu, díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.05.2014 22:10 Muž dudak [1893] Re: MartinHorák
já leju taky rovnou z vanové baterie, nemám sice "Gardenu" ale obyčejnou plastovou rychlospojku na hadici + plastovej konektor se závitem na baterii a na druhý straně rychlospojku - dohromady to stálo asi 50Kč - v každým zahradnictví/instalatérství ti poradí.
Na druhým konci mám hadici chycenou za příčnou výztuhu, takže leju vodorovně na polystyrenovou desku. Za pár minut je to napuštěný a to měním 90-120 l tejdně, s kbelíkama si to moc už neumím představit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 20:04 Muž patamatix [408]
Fotka k příspěvku Dělá to "Gardena" S tím u mě skončila mokrá podlaha,směrem od koupelny :)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   24.05.2014 20:04 Muž patamatix [408] Re: MartinHorák
Fotka k příspěvku Kup si toto,parádní věc ;-)

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 14:29 Muž Aforte [575] Re: MartinHorák
Já už to tak dělám delší dobu. Vždy si na začátku do kýble napustím vodu z vodovodu. Udělám akva a liji to tam až po tom, co je vše čisté a část vody je pryč. Celkem dost chlóru se tímto vyprchá. Vážně ale nechci mít dva kýble plné vody v pokoji, abych den na to mohl měnit vodu. Zatím se nic nestalo a rybkám se daří. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 14:29 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: georg
Ou! Vidíš, ty jsi hlavička. Sakra to by mělo jít, to omrknu jak zase budu příští týden v novém. Ale jít by to asi mělo! Díííííky ti! pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 14:28 Muž georg [112] - AfrikaRe: MartinHorák
A co tak hadici našroubovat na baterii v koupelně místo sprchy?? To by nešlo? Pokud tam teda je sprchová baterie :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 14:22 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Kytka
Díky všem za info. Až jsem překvapen, že nikdo neřešíte chlor, já nechával schválně odstávat vodu minimálně 24 hodin. Chtěl jsem napojit hadici na stejný přítok co je do pračky, ale tam je jen studená a na vodovodní baterie co jsou v koupelně připojit hadice myslím nejde. Takže to asi skončí u těch kýblů s teplou vodou, což mám fakt radost :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 14:10 Muž patamatix [408] Re: MartinHorák
Mám 180l akva,vodu doplňuji přímo z vodovodu hadicí,jen si nastavím stejnou teplotu co je v akva a peru to tam přímo a vše ok ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 13:53 R Muž romant [28001] Re: MartinHorák
Tady si můžeš nechat spočítat, jak to bude s teplotama. www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.05.2014 13:45 Žena Kytka [2146] Re: MartinHorák
Mám něco k šestiset litrům, i když rozdělený do několika nádrží.
Normálně odkalím/odčerpám vodu, v koupelně natočím přes sprchu do kýble čerstvou přiměřené teploty (mix teplá/studená) a hrc s tím do akva. Jen to leju přes ruku nebo přes plastovou misku, aby mi to nerozhodilo dno nebo nepolámalo křehký kytky.
EDIT: Dělám to tak přes dva roky a zatím si nikdo nestěžoval. Čistě studenou (když se bojíš teplé) bych jim nedávala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 13:37 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy.Re: Aforte
No mně právě moc nesedí ta teplá voda z kohoutku. Jako pokud to nevadí, respektive nerozháže nějak podmínky v akva tak budiž. Ryby tam budu dávat ze současného malého akva, tedy pár živorodek, krunýřovce a jednoho anténovce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 13:33 Muž Yirka [9196] Re: MartinHorák
Já dolévám hadicí z přímo z kohoutku a studenou. Měním cca 70 litrů ve dvoustovce. Určitě bude trochu záležet na rybách, které v nádrži jsou, ale ty moje, zejména pancéřníčci si to užívají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 13:22 Muž Aforte [575] Re: MartinHorák
Může být z kohoutku. Akorát dolévat stejně teplou vodou, jako je voda v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.05.2014 13:21 Muž MARTIN HORÁK [907] - Na prvním místě anubiasy. Jinak miluji americké cichlidy. – Výměna vody ve větším akva
Zdar všem. V současné době mám jen malé akva, takže výměnu vody řeším tak, že mám 25 litrový barem umístěný na lednici vedle skříňky na akva. Vypustím (odkalím) vodu z akva a samospádem hadicí pak doleju vodu z barelu do akvária. Po sem ok. Ale za měsíc se stěhuji a již jsem založil 150 litrovku, vedle které rozhodně nemohu umístit ani jeden, natož 2 takovéto barely. Můj dotaz tedy zní: mohu hadicí dolít přímo vodu z kohoutku? Pokud ano, musí být jen studená nebo se může namíchat s teplou bojlerovou vodou, v které jak víme mohou být nežádoucí bakterie? Jak to řešíte pokud máte nádrž 600 litrů a více (takovou plánuji na rok 2016). Děkuji za info! Martin
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 10:52 Muž georg [112] - AfrikaRe: meiilax
Zpočátku jsem měnil vodu v té 6ti stovce tak, že jsem měl prázdné aq. 240 litrů+ 25 litrové barely, a nechával jsem vodu odstát, tak jak píšeš. Dneska prostě odkalím dno, vypustím 1/3 až 2/3 vody, a hadicí, na jejímž konci mám rozprašovač (sprchu) a pouštím vodu na hladinu před tu hlavici. Ten chlór vyprchá už při napouštění a nemám s tím problém. Teplotu vody si nastavím jak je potřeba. Existují ale přípravky na odbourání chloru z vody. Já jsem je ale zatím nikdy nepoužíval.
Záleží ale i na osádce, terčovcům by to asi vadilo... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2014 10:30 meiilax Re: georg
Když už jsi nakousl to napuštění - u mýho malýho akvárka řeším výměnu 1/3 jednou za týden cca 15 litrů, takže napustím studenou vodu do 15 l kbelíku, nechám přes noc odstát a zteplat na pokojovu teplotu. Vodu z akvárka před výměnou odpustím do kýble jiného.

U 300 l nevím ještě přesně jak na to, protože nemohu mít doma nějakých 7 kýblů na odstátou vodu. Lze do akvária přidat vodu přímo z vodovodního řádu přiměřené teloty (tj. mix studené a teplé vody) ? Jak je to s chlorem apod ?

Milan

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:56 Muž patamatix [408] Re: Feferonka25
Tvé akva 54l,je ve skutečnosti cca 43 l čistý objem vody,musíš odečíst dno,dekorace atd. Ale to nemění nic na tom,že je třeba měnit 1/3 vody týdně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:44 R Muž Silent [5949] Re: Feferonka25
Kolem 15ti litrů týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:43 Muž Legioix [574] Re: Feferonka25
cca 14-15l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 20:43 Feferonka25 – ???
Ahojky, kolik l vody by se mělo měnit z 54l akvária ???? ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:56 Muž souky [617] - RostlinyRe: Zdenek BMW
pokud je to vrt, tak je odstátí vody celkem zbytečný, na baterii namixuješ cca teplotu a rovnou to per hadicí do akvária, pokud se ti to nezdá, tak přes sprchu napouštěj do kýble a rovnou to z něj vylej do nádrže
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:50 Zdenek BMW Re: Designer
:) pravda, mám asi jedenáct druhů, bohužel přestože nemám akva nijak zarostlé, téměř minimum skrýší tak zatím nejdražší exempláře (trnovec bělopruhý) jsem teĎ spatřil na cca 5sekund jednoho po třech dnech :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:45 R Muž Silent [5949] Re: FrantisekH
Ponoření do kýble samozřejmě vše řeší. U čerpadel typu Atman AT provoz mimo nádrž jde dost těžko díky konstrukci. I když při troše šikovnosti jde téměř vše. Jen musí být čerpadlo stále zavodněné a navíc není samonasávací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.03.2014 18:39 R Muž Silent [5949] Re: michalt
Většina čerpadel musí být ponořená, ale na trhu jsou i typy které mohou být provozovány i mimo nádrž například Sicce Nova www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:36 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: FrantisekH
Děkuji. Mám trochu problém s tím, že čerpací hlavy jsou celoponorné. Já nevím, jestli to znamená, že ponořená být může nebo že ponořená být musí. Taky si nejsem jistý tím výtlakem, jestli to zvládne. Když to přepočtu jen na výkon, tak to dá i obyčejný Atman, ale nevím, jestli to konstrukce umožňuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Zdenek BMW
No mas tam 37 zivocichu, ale nevime jake. Kdyz v tom bude bydlet 37 Neonek... asi vis co chci napsat ;-) .

Voda se muze menit z vice duvodu, je to o tom, jak k akvariu pristupujes. Kdyz nehnojis a chces mit slusne rostliny, dodavas co chybi vymenami vody. Kdyz hnojis hodne, zase menis vodu proto, aby se neco nehromadilo. Kdyz mas akvarium plne "spindiru", menis vodu proto, aby neskoncili otraveni ve vlastnich vykalech. A kdyz mas akvarium malo zatizene, ale mas v nem hodne citlive ryby, zase chces pro ne to nejlepsi. Kdyz mas v akvariu Kryptokoryny, a vodu dele nevymenis, muze se stat, ze jim po vymene odejde listi. Kdyz casteji vymenis vodu, znesnadnujes zivot rase, kterou predpokladam nechces.

Vymeny vody maji a mohou mit mnoho duvodu. Klidne by Ti mohlo stacit menit vodu i jednou za mesic, ale pak to akvarium musi byt s timto predpokladem provozovano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:20 Muž Aforte [575] Re: Zdenek BMW
Ta týdenní výměna je asi tak nejoptimálnější. Můžeš i méně, ale to je až zbytečné, tedy pokud to není nějaká malá nádrž. U větších to můžeš i protáhnout, ale ten zlatý střed je 1x za týden cca 1/3 vody.

I já to nenechávám odstát. Rybkám i krevetkám se daří. :) Tedy pokud nevyměníš až moc velkou část vody. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:16 Zdenek BMW Re: romant
Ahoj, dík, fakt si rád nechám poradit, protože moje zkušenosti jsou fakt nula, ale přesto, není to opravdu zbytečný každý týden? Navíc musím dopouštět přímo z vrtu, nevím kde odstát 100 litrů.
Zdenek BMW
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:12 Muž patamatix [408] Re: Zdenek BMW
Jak říká kolega,také provozuji týdenní větrání ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 18:06 Muž michalt [737] - Miniakvária – Čerpadlo na výměnu vody
Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o doporučení čerpadla vhodného k výměně vody v akváriu.

Potřebuji každý týden vyměnit kolem 35 l vody, kterou mám odstátou v několika kýblech. Převýšení hladin je kolem metru, když si to vedro postavím na židli, je to kolem 40 cm. Chtělo by to čerpadlo, které může, ale nemusí být ponořeno ve vodě.

Nechci kupovat nic zbytečně drahé a výkonné, ani ta čerpací rychlost nemusí být nijak oslnivá, pomalý proud při výměně vody se dosavadním obyvatelům nádrže líbí. Budu Vám vděčný za jakékoliv tipy. Mějte se hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 17:52 R Muž romant [28001] Re: Zdenek BMW
Jednou týdně 1/3 objemu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2014 17:49 Zdenek BMW – částečná výměna vody
Ahoj všem, začínám s akva a mám dotaz. Mám napuštěno 7 týdnů 300 l, 37 ks živočichů, pár rostlin. Jak často měnit alespoň část vody? Zatím je čirá, dno naprosto ok, ryby i rostliny OK a tak se mi zdá zbytečné upouštět a napouštět. Zatím nemám žádný test na vodu.
Dík Zdenek BMW

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 16:33 Žena vendy [27] - CichlidyRe: amrtin
no ano, máme sprcháč :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2014 14:21 amrtin Re: vendy
Někdo na to používá vanu,akorát to má blbý,když by měl jenom sprchovej kout :-D A je jasný,že v takovýmhle množství se to dá rovnou z hadice...to dá rozum :)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274?od=751