Výměna vody
Vše co děláš je nesmysl. Pokud do toho akvária válíš stále chlór co tam poroste ! Kdyby si měnil jednou měsíčně 5 l vody ,tak to pochopíš . Potom změř vodu před a po výměně a uvidíš, jak to dopadne .
Myslis ze ji menim moc casto? Sem myslel ze pravidelna udrzba je dulezita
Ahoj,
jak již psal Václav, pravidelná výměna vody je velmi prospěšná. Nemyslím si sice že hlavním důvodem může být NO3 a nadbytek prvků. Někdy je to i opačně a v akváriu nějaký prvek může chybět nebo být v nepoměru s jiným. Za předpokladu, že parametry té vstupní vody nejsou samy o sobě nevhodné, pravidelnou výměnou vody si zajistíte větší stabilitu systému. Nějaký prvek tím ve vodě "naředíte", nějaký částečně dodáte. Ideální je si nechat udělat rozbor vstupní vody a třeba té akvarijní například po půl roce fungování. Pak je možné dále upravit hnojení podle potřeby. Každé akvárium je jiné a přesný návod neexistuje. Někdo mění 30% za 14 dní, někdo 50% týdně, někdo jen dolévá vodu (tohle ale není nejlepší typ) a všem akvárium funguje.
Starší reakce
Co dat na hladinu voďankovec? V minimálním proudu se mu daří dobře a dělá nádherný velký růžice, který se snadno udržují. A hlavně umí dobře odčerpávat NO3. Pak by se nemusela tak často měnit voda, jak píše vaclav. Je to o tom najít rovnováhu, aby se nehromadilo NO3.
Pokud neměníš vodu v akváriu se začnou hromadit látky jako třeba NO3 a pokud tam není nějaký konzument budou pomalu stoupat někdy to může trvat i docela dlouho, než akvárium zkolabuje. Výměnou vody odstraníš i nežádoucí bakterie a parazity z vodního sloupce a trocha desinfekce v podobě chloru taky neškodí. Kdysi jsem četl článek o pěstiteli pavích oček udržet ty dlouhé krásné ploutve se mu dařilo jen za stálého přísunu chlorované vody z vodovodu pak se přestěhoval do RD a měl vlastní studnu a byl konec. Já bych měnil 1/4-1/3 vody týdně chtělo by si to ale změřit vodu v akváriu a podle toho přizpůsobit výměny.
Když jsem si já prvně koupil test na NO3 z hrůzou jsem zjistil že bych musel měnit vodu několikrát týdně abych mě kleslo NO3 na rozumnou mez tak jsem se dal na rostliny a ubral rybky a dneska ho tam musím dodávat.
Mám takovou hloupou otázku, ale jak často měnit vodu v jednom z mých akva. Je to 54litrů, filtr jen malinkatý bublifuk, pár anubiasů a najas, žádná rostlinná exploze. V akva je teď 5 dospělých tylomelánií, 5 prcků, jeden faunus ater a jeden clithon. Krmím jak listy tak zeleninou jednou za 3-4 dny, nechávám to tam, nestíhám to vyndat, nic nezbývá.
Moc časté výměny mi nepřijdou chytré, ale mám problém odhadnout, co by bylo moc málo. Třeba 10% za týden? Nebo radši větší objem za déle času. Akva má 24°. Díky
Starší reakce
Vždy je třeba mít dostatek rostlin a dostatečné osvětlení. Rostliny stabilizují podmínky a zajistí rychlejší zajetí akvária. Po založení tam hodit nějaké rychle rostoucí druhy, jako řečanka nebo Egeria a jak postupně narostou dekorativní, pomaleji rostoucí druhy, tak plevel postupně ubírat až zmizí úplně.
No hlavne treba niečo naštudovať aj o nárokoch pre plánované rybky a pozrieť témy pre začiatočníkov ohľadom zakladania a údržby. Tam inak asi aj patrí táto diskusia.
Ďakujem za radu, tak teda skusim zohnat väcsie akarium
V tých 11-ich litroch. To nie je dobré ani moc pre tú bojovnicu. Výmena vody sa nerobí 100% (ak si to myslel tak) - ani kamene nie je dobré pravidelne drhnúť často...
0 07.03.2022 14:07 Mark – Choroby v akvariu
pred zhruba rokom som sa rozhodol že s kúpim rybku, bojovnicu aby som bol presný .Zohnal som si 11 litrové akvárium ,v ktorom som každý týždeň vymieňal vodu ktorú som nechal odstáť . Všetky kamene som umyl pri každom vymenení vody ,o zhruba asi 3 polroky mi umrela na pleseň, aj ked som jej po kvapkách dával fungistop nuž som si kúpil 2 rybky guramky, rôznych druhov, jedna z nich ale zomrela na zápal plynového mechúra. Môže byt problém v štrku , vode, krmive alebo kameňoch? Viete mi poradiť v čom by mohol byť problém? : sad :
Starší reakce
Záleží jak se s tím chceš mazat, mám na té půl coulce nasazený zvon(nějaký laciný průhledný se síťkou), přes samodomo adaptér z hadice 12/16 a odkaluji rovnou do té vany,kde pak vyperu předfiltr. Žádné čerpadlo se mi tahat nechce, takže u vany lehce cucnu a voda už teče. Sílu sání si lze nastavit dle toho, jak hluboko do vany umístíš výtok hadice. Pak hadici profouknu, nasadím přes adaptér gardena na umyvadlovou baterii, sundám zvon a hned napouštím. Pak vodu z hadice vyfouknu, smotám a nazdar.
Já odkaluju do 18l nádoby (dřív jsem v ní nechával odstát vodu), pak se přečerpá do petek na zalívání. Zbytek pak nasadím čerpadlo a valí to do záchodu, bez čerpadla by to šlo taky, dokonce by tím šlo i odkalovat, ale v tu chvíli už to prostě není potřeba a s čerpadlem to jde rychleji.
Normálně bych na tu hadici nasadil nějaký odkalovací zvon, půjde to i bez zvonu, ale je průhledný a trošku lepší na manipulaci. Nebo jako já do nějaké nádoby a pak tím zalívat, rostlinám se ta prohnojená voda plná detritu velice líbí.
Používám 1/2"
A používáte na odkalování hadici 1/2", jo? Jsem si říkal, jestli by nebyla lepší 5/8" nebo 3/4".
Záleží na výškovém rozdílu hladina - odpad na délce hadice nezáleží já mám asi 10m. Jinak mám to tak na jedné straně zvon a druhý konec mám ve vaně a ještě v kýblu pak ho jen nastrčím do zahradního šroubení našroubovaném místo sprchy. Montáž pár vteřin. Vodou z akvária (částí) zalévám svoji botanickou zahradu na chodbě.
Odkaluju 15m hadicí naprosto bez problému. Neboj se toho. Stačí i celkem malý rozdíl mezi hladinou a odpadem a jede to.
Tomu rozumím, také to dělám kvůli zdravotnímu stavu, kdy nemohu tahat kýble s vodou.
Jen jsem si představoval, že vypouštění vody z akvária bych dělal odsávačkou, abych odebral nečistoty ze dna. Ale obávám se, že když odsávačku připojím k 20m dlouhé hadici, tak moc sát nebude. Jako voda asi odtékat bude, ale nebude mít takový tah, aby brala nečistoty ze dna.
Mám 20m zahradní hadice 1/2 coul na 6 baru, je to asi gardena, pletená, takže krásně tuhá. Ty levný lámací šmejdy nemůžou do domu. Na konci adaptér na baterii. Vypustím do vany, vymáchám předfiltr a pak napouštím rovnou z umyvadla Vodu mi ohřívá bojler, ryby i krevety to zatím vždy zvládly.
Nenapouštíš celý akvárko, takže teplejší i studenější voda se promíchá s tou v akvárku a o moc se nemění. V létě jsem záměrně dopouštěním snižoval teplotu o cca 2°C, teď v zimě to dělám od oka a teplota se většinou změní maximálně o stupeň a během pár hodin se zase srovná. Nemám teda ryby, který jsou citlivý na výkyvy teploty, jinak bych dopouštěl s teploměrem.
Co se týče zahradní hadice, určitě se nezalomí tím, že bude z barelu ven, na to je dostatečně pružná, ta se zalomí jedině když je přetočená a hodně se za ni zatáhne, dělají to jak ty nejlevnější tak ty nejdražší. Čím dražší, tím menší riziko zalomení. A to se ti povede maximálně ve chvíli, kdy s ní zalíváš nebo hodně manévruješ, natažení z barelu nebo umyvadla do akvária s kontrolou nemůže zalomení způsobit. Další podle mě výhoda je ta, že je neprůhledná a protože to jsou hadice na zahradu, tak maximálně připravená na to, aby se tam drželo co nejmíň řas a podobně. A k tomu ještě velká výhoda obrovskýho výběru spojovacího materiálu a podobných blbostí. A v nejhorším můžeš vždycky vyměnit za něco jinýho, 20m hadice je investice 250Kč.
Musel by ti hodně kolísat tlak v řádu, aby to byly nějaké výrazné změny někdo dokonce dolévá pomalu i studenou vodu.
Jo, toho se trochu bojím. Přeci jen mám plynový kotel s průtokovým ohřevem vody a je docela problém nastavit konstantní teplotu na výstupu.
Někdo se bojí napouštět namíchanou vodu rovnou z vodovodu já to tak dělám roky a tohle odstávání má taky svoje mínusy hlavně je to hrozný vopruz.
No já budu napouštět odstátou vodu z barelů. K tomu mám čerpadlo s přípojkou na hadici 16/22, ev. by asi šla použít hadice 5/8". Přeci jen mi z kohoutku teče hodně studená studniční voda... S tou 1/2" nevím, no. Asi by to také šlo, ale obávám se, že když se mi někde zlomí, tak odsávačka moc odsávat nebude.
S tím tvým problémem mám letité zkušenosti. Měl jsem už leccos a jednoznačně vyhrála plastová průhledná hadice mám i silikonovou ale to bylo šlápnutí vedle a o zahradních ani nemluvím. 1-2 ročně napustím savem a je jak nová, bacha na zbytkovou vodu v ní můžou se v létě a na světle vytvořit sinice a po čištění pak zůstane růžový flek.
Koupil jsem tu nejlevnjší zahradní hadici 1/2", bohatě stačí. Na jednu stranu rychlospojku a na baterii našrouboval redukci (dělá to třeba Gardena, mají v každým hobby marketu), na druhou stranu dal spojku/opravku a do ní se vejde tuším 16/22, možná byla potřeba nahřát v horké vodě. Na to pak při vypouštění píchnu čerpadlo, hadici hodím do záchodu a při napouštění odpojím čerpadlo a hadici cvaknu na baterii. V rámci úprav mně ještě zbylo vtokové koleno od Tetry externí filtrace, tak jsem do toho píchl tu hadici, z druhé strany kvůli manipulaci ještě kousek hadice a jde to krásně zavěsit za akvárium, drží, nikde nic nepadá ani nelítá, nevíří dno.
Zahradní hadice se láme zcela minimálně, doma to není peklo, jak s 30m hadicí venku na bubnu. Ty akvarijní 16/22 jsou tvrdý jak šutr, tam nebudeš mít problém s lámáním, ale bude chtít pořád držet smotanej tvar a budeš s tím bojovat, myslím, že se na to moc nehodí a vzhledem k ceně si radši kup kvalitní málo lámavou hadici 1/2". Třeba Gardena se skoro neláme, ale určitě existuje i levnější značka podobných parametrů.
0 31.01.2022 11:22 coldric – Hadice 16/22 - bude se kroutit?
Ahoj akvaristi, abych nemusel tahat kýble s vodou, tak si chci napouštění a vypouštění akvária (250 l) usnadnit přívodem/odvodem vody dlouhou hadicí. A tady se chci zeptat. Když koupím 20m hadice 16/22, bude se kroutit a lámat jako to dělají běžné levné zahradní hadice? Ještě jsem zvažoval, že bych koupil klasickou zahradní hadici 5/8", ale pro manipulaci s hadicí doma by se mi více líbila právě čirá akvarijní hadice 16/22. A tak než ji objednám, tak by mě zajímalo, zda má sklony ke kroucení a lámání se.
Starší reakce
Docela se mi nezdá, že by paní někdo jen tak odbyl a nic jí nevysvětlil.
U telefonátu kde si zákazník stěžuje na kvalitu dodávané vody, prodáváme kontakt na pracovnici, která s ním celou věc probere, vysvětlí a v případě potřeby zajistí i odběr a rozbor vzorku vody.
To už jsme asi ale mimo původní téma.
Ahoj Davide.
Je to tak. Do části Brna (i na Lesnou) jde voda normálně ošetřená v plynným chlorem, ale z důvodu havárie na dálkovém přivaděči šla v podstatě stejná voda jinou cestou, kde se k ošetření používá oxid chloričitý.
Všimlo si toho hodně lidí.
Ahoj Petře, ale už jsi nenapsal, že se měnila technologie úpravy vody z plynného sycení, kvůli havárii a opravě vodovodu od prameniště do severních částí Brna. Ja bydlím na Lesné, jak víš, a to je jedna ze zasažených lokalit. Osobně bych si té změny možná nevšiml, žena jen ráno říká, že je to více cítit. Je to asi dost subjektivní věc
Doma ve Vyškově máme vodu z prameniště Dědice a napouštím přímo z kohoutku, kde je mix studená a ohřívaná přes Quadrigu. Je pravda, že už dlouho jsme Chlór necítili, ale švagrová bydlí v Brně a když se na ten Chlór ptali, tak jim bez vysvětlení důvodu řekli, že si budou muset zvyknout...
Ono stačí, aby jim nevyšly odběry a prostě přidají víc chloru. Očividně jim to teď nevychází v Brně, u opatovické přehrady jakožto povrchové vody to taky nemusí vyjít.
Čekám, kdy na tento příspěvek o chlorovaní bude reagovat někdo z Brna.
Tam si teď v některých částech města lidé opravdu hodně stěžovali na závan chóru.
Voda se při začátku své cesty, ať po úpravě nebo u podzimní vody při vyčerpání doošetří k distribuci a potom se ještě na některých objektech dochloruje. Vše měřeno a hlídáno.
Ale v Brně voda z vodovodu cítit je..
Jinak já do velkého akvária vodu pouštím přímo, z koupelny, také používám rychlospojku od Gardeny.
U malého akvária nechávám přes noc v kanystru odstát 10 litrů vody.
Ve zmíněném Brně jen pracuji, bydlíme mimo, vodu nám dodává jiná vodárenská společnost a u nás cítit není.
Dávám vodu rovnou z vodovodního řadu. Mám rychlospojku na baterii v kuchyni a jedu z ní,pak vždy dám seachem prime a vše v pořádku jedu to tak už 3 rok s tím že teď jsem se přestěhoval do bytovky a založil nové akva a je tu akorát jina tvrdost.
Možná jak kde ... Třeba v paneláku je to většinou tak, že je to naprosto stejná voda. Jen je ohřívaná a má umělý oběh - prostě čerpadlo, aby nezůstala nikdy moc stát. Jestli se něco tím oběhem nějak výrazně změní netuším. Rozhodně se tam žádná "chemie" nepřidává.
Informace o odstátí vody jsou spíš ze starší literatury, z doby, kdy se voda dost chlorovala pořád. Teď se spíš ošetřuje UV zářením, případně jinou chemií (ale ne přímo chlorem). Chlor je jen v případech katastrof - poruch vodovodu, výskytu bakterií.
I z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že za komoušů voda chlorem smrděla. Posledních minimálně dvacet let už ne.
Ano, teplá voda v bytech nebývá pitná. Rybám většinou nevadí, ale není to jistota. Kamarád takto přišel po výměně vody o všechen potěr v malé odchovně. Výjimečně se i někde používají technologie, které jsou vyloženě pro ryby nevhodné.
Taky liju vodu hadicí přímo z vodovodu. Když nastavím hodně malý průtok (dopuštění několik hodin), tak topítko stíhá tu vodu dohřát.
Ja také presne nevím,ale manzel mne stále upozorňuje, že studená je pitná a teplá užitková více chemicky upravována, ale když se to zředí,tak to asi zadny problém není
Nevím, o jaké chemii mluvíš více jak 30 let liji do akvária smíchanou vodovodní vodu a nic se neděje.
No z vodovodu, ale jelikož je to ta studená, tak to je pitná, zatímco v teplé je chemie navíc;) ale když ji nechám v pokojové teplotě, tak to v tom množství nebude mit asi zadny extra vliv;)
Při velikosti mé nádrže je jednodušší vylejt barel než tahat hadici přes celý byt
Děkuji všem,jen jsem se chtěla ujistit
A ta odstátá voda je odkud? Pokud také z vodovodu tak bych to neřešil a dával vodu rovnou z něj. Napojíš na sprchovou baterii namícháš trochu studenější a rovnou do akvária.
Již drahně let na výměnu používám studenou vodu přímo z řádu.
Ten pokles o 1 až 2°C, pokud nechováš nějaké extra speciality, nehraje žádnou roli. V zimě i v létě.
Takže klidně nalejt tu odstátou studenější,protoze ve výsledku a v tom množství to neudělá v akváriu takový rozdil?
Je to jedno, ten rozdíl je minimální.
Ahojda, prosím nekamenujte mne, možná je to hloupá otázka, ale nějak nevím co je tedy dobře.
Pokud se má do akvária dolévat odstátá voda a stejné teploty, tak tu odstátou vodu ohříváte? Kdyz ji nechám u nás v bytě odstát, tak určitě nemá 25°C (většinou má tak 21-22°C) a pokud bych dolévala vodu teplou rovnou z vodovodu, tak zas nedolevám pitnou vodu, ale užitkovou, která v sobě má dost chemie.
A jak tedy?
Děkuji
Starší reakce
Jestli ho máš tak ho použí ale pokud ne tak se na to nekupuj.
Teplotu tu si pohlídam, tak vodu nechám odstát třeba jen 3 hoďky, mám přidávat do vody Betta aquatan ? Je to pro tu rybu důležite ? Nebo jak jsem se dočetl tady, nic zásadně důležitého to není..
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x