Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   19.02.2023 13:55 Muž Rybar [-29] Re: KarásekLut
Vše co děláš je nesmysl. Pokud do toho akvária válíš stále chlór co tam poroste ! Kdyby si měnil jednou měsíčně 5 l vody ,tak to pochopíš . Potom změř vodu před a po výměně a uvidíš, jak to dopadne .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 13:21 Muž KarásekLut [114] Re: Rybar
Myslis ze ji menim moc casto? Sem myslel ze pravidelna udrzba je dulezita
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2023 13:06 Muž Rybar [-29]
KarásekLut napsal: Teď sem doplnil údaje do své prezentace, vzal jsem to z akvária (dnes provedená údržba, vyměněná 1/2 vody. Pokud takto měníš vodu co Ti tam má růst?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2023 13:18 Muž Xklop [163] - RostlinyRe: Beastie
Ahoj,
jak již psal Václav, pravidelná výměna vody je velmi prospěšná. Nemyslím si sice že hlavním důvodem může být NO3 a nadbytek prvků. Někdy je to i opačně a v akváriu nějaký prvek může chybět nebo být v nepoměru s jiným. Za předpokladu, že parametry té vstupní vody nejsou samy o sobě nevhodné, pravidelnou výměnou vody si zajistíte větší stabilitu systému. Nějaký prvek tím ve vodě "naředíte", nějaký částečně dodáte. Ideální je si nechat udělat rozbor vstupní vody a třeba té akvarijní například po půl roce fungování. Pak je možné dále upravit hnojení podle potřeby. Každé akvárium je jiné a přesný návod neexistuje. Někdo mění 30% za 14 dní, někdo 50% týdně, někdo jen dolévá vodu (tohle ale není nejlepší typ) a všem akvárium funguje. :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2023 13:18 Muž Lojza007 [1235] Re: Beastie
Co dat na hladinu voďankovec? V minimálním proudu se mu daří dobře a dělá nádherný velký růžice, který se snadno udržují. A hlavně umí dobře odčerpávat NO3. Pak by se nemusela tak často měnit voda, jak píše vaclav. Je to o tom najít rovnováhu, aby se nehromadilo NO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.01.2023 12:40 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Beastie
Pokud neměníš vodu v akváriu se začnou hromadit látky jako třeba NO3 a pokud tam není nějaký konzument budou pomalu stoupat někdy to může trvat i docela dlouho, než akvárium zkolabuje. Výměnou vody odstraníš i nežádoucí bakterie a parazity z vodního sloupce a trocha desinfekce v podobě chloru taky neškodí. Kdysi jsem četl článek o pěstiteli pavích oček udržet ty dlouhé krásné ploutve se mu dařilo jen za stálého přísunu chlorované vody z vodovodu pak se přestěhoval do RD a měl vlastní studnu a byl konec. Já bych měnil 1/4-1/3 vody týdně chtělo by si to ale změřit vodu v akváriu a podle toho přizpůsobit výměny.
Když jsem si já prvně koupil test na NO3 z hrůzou jsem zjistil že bych musel měnit vodu několikrát týdně abych mě kleslo NO3 na rozumnou mez tak jsem se dal na rostliny a ubral rybky a dneska ho tam musím dodávat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2023 09:31 Žena Beastie [338]
Mám takovou hloupou otázku, ale jak často měnit vodu v jednom z mých akva. Je to 54litrů, filtr jen malinkatý bublifuk, pár anubiasů a najas, žádná rostlinná exploze. V akva je teď 5 dospělých tylomelánií, 5 prcků, jeden faunus ater a jeden clithon. Krmím jak listy tak zeleninou jednou za 3-4 dny, nechávám to tam, nestíhám to vyndat, nic nezbývá.
Moc časté výměny mi nepřijdou chytré, ale mám problém odhadnout, co by bylo moc málo. Třeba 10% za týden? Nebo radši větší objem za déle času. Akva má 24°. Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2022 08:09 maky Re: Rybak Majak
Vždy je třeba mít dostatek rostlin a dostatečné osvětlení. Rostliny stabilizují podmínky a zajistí rychlejší zajetí akvária. Po založení tam hodit nějaké rychle rostoucí druhy, jako řečanka nebo Egeria a jak postupně narostou dekorativní, pomaleji rostoucí druhy, tak plevel postupně ubírat až zmizí úplně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2022 14:37 Muž Lojza007 [1235] Re: Rybak Majak
Začni tady: rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
Tam si přečteš o většině chyb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.03.2022 14:30 Muž Jozef [331] Re: Rybak Majak
No hlavne treba niečo naštudovať aj o nárokoch pre plánované rybky a pozrieť témy pre začiatočníkov ohľadom zakladania a údržby. Tam inak asi aj patrí táto diskusia.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2022 14:26 Mark Re: Jozef
:-) Ďakujem za radu, tak teda skusim zohnat väcsie akarium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2022 14:23 Muž Jozef [331] Re: Rybak Majak
V tých 11-ich litroch. To nie je dobré ani moc pre tú bojovnicu. Výmena vody sa nerobí 100% (ak si to myslel tak) - ani kamene nie je dobré pravidelne drhnúť často...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2022 14:07 Mark – Choroby v akvariu
pred zhruba rokom som sa rozhodol že s kúpim rybku, bojovnicu aby som bol presný .Zohnal som si 11 litrové akvárium ,v ktorom som každý týždeň vymieňal vodu ktorú som nechal odstáť . Všetky kamene som umyl pri každom vymenení vody ,o zhruba asi 3 polroky mi umrela na pleseň, aj ked som jej po kvapkách dával fungistop nuž som si kúpil 2 rybky guramky, rôznych druhov, jedna z nich ale zomrela na zápal plynového mechúra. Môže byt problém v štrku , vode, krmive alebo kameňoch? Viete mi poradiť v čom by mohol byť problém? : sad :

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   31.01.2022 16:07 Brodys Re: coldric
Záleží jak se s tím chceš mazat, mám na té půl coulce nasazený zvon(nějaký laciný průhledný se síťkou), přes samodomo adaptér z hadice 12/16 a odkaluji rovnou do té vany,kde pak vyperu předfiltr. Žádné čerpadlo se mi tahat nechce, takže u vany lehce cucnu a voda už teče. Sílu sání si lze nastavit dle toho, jak hluboko do vany umístíš výtok hadice. Pak hadici profouknu, nasadím přes adaptér gardena na umyvadlovou baterii, sundám zvon a hned napouštím. Pak vodu z hadice vyfouknu, smotám a nazdar.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 15:09 Muž Lojza007 [1235] Re: coldric
Já odkaluju do 18l nádoby (dřív jsem v ní nechával odstát vodu), pak se přečerpá do petek na zalívání. Zbytek pak nasadím čerpadlo a valí to do záchodu, bez čerpadla by to šlo taky, dokonce by tím šlo i odkalovat, ale v tu chvíli už to prostě není potřeba a s čerpadlem to jde rychleji.
Normálně bych na tu hadici nasadil nějaký odkalovací zvon, půjde to i bez zvonu, ale je průhledný a trošku lepší na manipulaci. Nebo jako já do nějaké nádoby a pak tím zalívat, rostlinám se ta prohnojená voda plná detritu velice líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:55 R Muž Anthrax [4937] Re: coldric
Používám 1/2" :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:51 coldric Re: Anthrax, vaclav
A používáte na odkalování hadici 1/2", jo? Jsem si říkal, jestli by nebyla lepší 5/8" nebo 3/4".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.01.2022 14:40 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: coldric
Záleží na výškovém rozdílu hladina - odpad na délce hadice nezáleží já mám asi 10m. Jinak mám to tak na jedné straně zvon a druhý konec mám ve vaně a ještě v kýblu pak ho jen nastrčím do zahradního šroubení našroubovaném místo sprchy. Montáž pár vteřin. Vodou z akvária (částí) zalévám svoji botanickou zahradu na chodbě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.01.2022 14:38 R Muž Anthrax [4937] Re: coldric
Odkaluju 15m hadicí naprosto bez problému. Neboj se toho. Stačí i celkem malý rozdíl mezi hladinou a odpadem a jede to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:31 coldric Re: Buldr
Tomu rozumím, také to dělám kvůli zdravotnímu stavu, kdy nemohu tahat kýble s vodou.
Jen jsem si představoval, že vypouštění vody z akvária bych dělal odsávačkou, abych odebral nečistoty ze dna. Ale obávám se, že když odsávačku připojím k 20m dlouhé hadici, tak moc sát nebude. Jako voda asi odtékat bude, ale nebude mít takový tah, aby brala nečistoty ze dna.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:20 Muž Lojza007 [1235] Re: vaclav
Tohle je ještě hezčí: surpanshop.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:19 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Lojza007
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 14:14 Brodys Re: coldric
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám 20m zahradní hadice 1/2 coul na 6 baru, je to asi gardena, pletená, takže krásně tuhá. Ty levný lámací šmejdy nemůžou do domu. Na konci adaptér na baterii. Vypustím do vany, vymáchám předfiltr a pak napouštím rovnou z umyvadla Vodu mi ohřívá bojler, ryby i krevety to zatím vždy zvládly.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2022 13:04 Muž Lojza007 [1235] Re: coldric
Nenapouštíš celý akvárko, takže teplejší i studenější voda se promíchá s tou v akvárku a o moc se nemění. V létě jsem záměrně dopouštěním snižoval teplotu o cca 2°C, teď v zimě to dělám od oka a teplota se většinou změní maximálně o stupeň a během pár hodin se zase srovná. Nemám teda ryby, který jsou citlivý na výkyvy teploty, jinak bych dopouštěl s teploměrem.
Co se týče zahradní hadice, určitě se nezalomí tím, že bude z barelu ven, na to je dostatečně pružná, ta se zalomí jedině když je přetočená a hodně se za ni zatáhne, dělají to jak ty nejlevnější tak ty nejdražší. Čím dražší, tím menší riziko zalomení. A to se ti povede maximálně ve chvíli, kdy s ní zalíváš nebo hodně manévruješ, natažení z barelu nebo umyvadla do akvária s kontrolou nemůže zalomení způsobit. Další podle mě výhoda je ta, že je neprůhledná a protože to jsou hadice na zahradu, tak maximálně připravená na to, aby se tam drželo co nejmíň řas a podobně. A k tomu ještě velká výhoda obrovskýho výběru spojovacího materiálu a podobných blbostí. A v nejhorším můžeš vždycky vyměnit za něco jinýho, 20m hadice je investice 250Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 12:53 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: coldric
Musel by ti hodně kolísat tlak v řádu, aby to byly nějaké výrazné změny někdo dokonce dolévá pomalu i studenou vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 12:46 coldric Re: vaclav
Jo, toho se trochu bojím. Přeci jen mám plynový kotel s průtokovým ohřevem vody a je docela problém nastavit konstantní teplotu na výstupu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.01.2022 12:41 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: coldric
Někdo se bojí napouštět namíchanou vodu rovnou z vodovodu já to tak dělám roky a tohle odstávání má taky svoje mínusy hlavně je to hrozný vopruz. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 12:30 coldric Re: Lojza007
No já budu napouštět odstátou vodu z barelů. K tomu mám čerpadlo s přípojkou na hadici 16/22, ev. by asi šla použít hadice 5/8". Přeci jen mi z kohoutku teče hodně studená studniční voda... S tou 1/2" nevím, no. Asi by to také šlo, ale obávám se, že když se mi někde zlomí, tak odsávačka moc odsávat nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 11:43 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: coldric
S tím tvým problémem mám letité zkušenosti. Měl jsem už leccos a jednoznačně vyhrála plastová průhledná hadice mám i silikonovou ale to bylo šlápnutí vedle a o zahradních ani nemluvím. 1-2 ročně napustím savem a je jak nová, bacha na zbytkovou vodu v ní můžou se v létě a na světle vytvořit sinice a po čištění pak zůstane růžový flek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.01.2022 11:33 Muž Lojza007 [1235] Re: coldric
Koupil jsem tu nejlevnjší zahradní hadici 1/2", bohatě stačí. Na jednu stranu rychlospojku a na baterii našrouboval redukci (dělá to třeba Gardena, mají v každým hobby marketu), na druhou stranu dal spojku/opravku a do ní se vejde tuším 16/22, možná byla potřeba nahřát v horké vodě. Na to pak při vypouštění píchnu čerpadlo, hadici hodím do záchodu a při napouštění odpojím čerpadlo a hadici cvaknu na baterii. V rámci úprav mně ještě zbylo vtokové koleno od Tetry externí filtrace, tak jsem do toho píchl tu hadici, z druhé strany kvůli manipulaci ještě kousek hadice a jde to krásně zavěsit za akvárium, drží, nikde nic nepadá ani nelítá, nevíří dno.
Zahradní hadice se láme zcela minimálně, doma to není peklo, jak s 30m hadicí venku na bubnu. Ty akvarijní 16/22 jsou tvrdý jak šutr, tam nebudeš mít problém s lámáním, ale bude chtít pořád držet smotanej tvar a budeš s tím bojovat, myslím, že se na to moc nehodí a vzhledem k ceně si radši kup kvalitní málo lámavou hadici 1/2". Třeba Gardena se skoro neláme, ale určitě existuje i levnější značka podobných parametrů.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2022 11:22 coldric – Hadice 16/22 - bude se kroutit?
Ahoj akvaristi, abych nemusel tahat kýble s vodou, tak si chci napouštění a vypouštění akvária (250 l) usnadnit přívodem/odvodem vody dlouhou hadicí. A tady se chci zeptat. Když koupím 20m hadice 16/22, bude se kroutit a lámat jako to dělají běžné levné zahradní hadice? Ještě jsem zvažoval, že bych koupil klasickou zahradní hadici 5/8", ale pro manipulaci s hadicí doma by se mi více líbila právě čirá akvarijní hadice 16/22. A tak než ji objednám, tak by mě zajímalo, zda má sklony ke kroucení a lámání se.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 12:59 Muž PetrO [763] Re: vlka
Docela se mi nezdá, že by paní někdo jen tak odbyl a nic jí nevysvětlil.
U telefonátu kde si zákazník stěžuje na kvalitu dodávané vody, prodáváme kontakt na pracovnici, která s ním celou věc probere, vysvětlí a v případě potřeby zajistí i odběr a rozbor vzorku vody.

To už jsme asi ale mimo původní téma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 12:51 Muž PetrO [763] Re: Passenger77
Ahoj Davide.
Je to tak. Do části Brna (i na Lesnou) jde voda normálně ošetřená v plynným chlorem, ale z důvodu havárie na dálkovém přivaděči šla v podstatě stejná voda jinou cestou, kde se k ošetření používá oxid chloričitý.
Všimlo si toho hodně lidí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 11:45 Muž Passenger77 [564] - RostlinyRe: PetrO
Ahoj Petře, ale už jsi nenapsal, že se měnila technologie úpravy vody z plynného sycení, kvůli havárii a opravě vodovodu od prameniště do severních částí Brna. Ja bydlím na Lesné, jak víš, a to je jedna ze zasažených lokalit. Osobně bych si té změny možná nevšiml, žena jen ráno říká, že je to více cítit. Je to asi dost subjektivní věc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 11:21 Muž vlka [3510] Re: zelwa02
Fotka k příspěvku Doma ve Vyškově máme vodu z prameniště Dědice a napouštím přímo z kohoutku, kde je mix studená a ohřívaná přes Quadrigu. Je pravda, že už dlouho jsme Chlór necítili, ale švagrová bydlí v Brně a když se na ten Chlór ptali, tak jim bez vysvětlení důvodu řekli, že si budou muset zvyknout...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 10:55 Muž Lojza007 [1235] Re: PetrO
Ono stačí, aby jim nevyšly odběry a prostě přidají víc chloru. Očividně jim to teď nevychází v Brně, u opatovické přehrady jakožto povrchové vody to taky nemusí vyjít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2021 09:40 Muž PetrO [763] Re: ludvik
Čekám, kdy na tento příspěvek o chlorovaní bude reagovat někdo z Brna.
Tam si teď v některých částech města lidé opravdu hodně stěžovali na závan chóru.
Voda se při začátku své cesty, ať po úpravě nebo u podzimní vody při vyčerpání doošetří k distribuci a potom se ještě na některých objektech dochloruje. Vše měřeno a hlídáno.
Ale v Brně voda z vodovodu cítit je..

Jinak já do velkého akvária vodu pouštím přímo, z koupelny, také používám rychlospojku od Gardeny.
U malého akvária nechávám přes noc v kanystru odstát 10 litrů vody.

Ve zmíněném Brně jen pracuji, bydlíme mimo, vodu nám dodává jiná vodárenská společnost a u nás cítit není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2021 05:06 Muž Žako [4] Re: zelwa02
Dávám vodu rovnou z vodovodního řadu. Mám rychlospojku na baterii v kuchyni a jedu z ní,pak vždy dám seachem prime a vše v pořádku jedu to tak už 3 rok s tím že teď jsem se přestěhoval do bytovky a založil nové akva a je tu akorát jina tvrdost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.11.2021 04:05 Muž ludvik [1082] Re: zelwa02
Možná jak kde ... Třeba v paneláku je to většinou tak, že je to naprosto stejná voda. Jen je ohřívaná a má umělý oběh - prostě čerpadlo, aby nezůstala nikdy moc stát. Jestli se něco tím oběhem nějak výrazně změní netuším. Rozhodně se tam žádná "chemie" nepřidává.

Informace o odstátí vody jsou spíš ze starší literatury, z doby, kdy se voda dost chlorovala pořád. Teď se spíš ošetřuje UV zářením, případně jinou chemií (ale ne přímo chlorem). Chlor je jen v případech katastrof - poruch vodovodu, výskytu bakterií.
I z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že za komoušů voda chlorem smrděla. Posledních minimálně dvacet let už ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 23:06 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: zelwa02
Ano, teplá voda v bytech nebývá pitná. Rybám většinou nevadí, ale není to jistota. Kamarád takto přišel po výměně vody o všechen potěr v malé odchovně. Výjimečně se i někde používají technologie, které jsou vyloženě pro ryby nevhodné.
Taky liju vodu hadicí přímo z vodovodu. Když nastavím hodně malý průtok (dopuštění několik hodin), tak topítko stíhá tu vodu dohřát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 22:14 Žena zelwa02 [188] Re: vaclav
Ja také presne nevím,ale manzel mne stále upozorňuje, že studená je pitná a teplá užitková více chemicky upravována, ale když se to zředí,tak to asi zadny problém není ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 20:50 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelwa02
Nevím, o jaké chemii mluvíš více jak 30 let liji do akvária smíchanou vodovodní vodu a nic se neděje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 19:24 Žena zelwa02 [188] Re: vaclav
No z vodovodu, ale jelikož je to ta studená, tak to je pitná, zatímco v teplé je chemie navíc;) ale když ji nechám v pokojové teplotě, tak to v tom množství nebude mit asi zadny extra vliv;)
Při velikosti mé nádrže je jednodušší vylejt barel než tahat hadici přes celý byt smich
Děkuji všem,jen jsem se chtěla ujistit ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 18:17 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zelwa02
A ta odstátá voda je odkud? Pokud také z vodovodu tak bych to neřešil a dával vodu rovnou z něj. Napojíš na sprchovou baterii namícháš trochu studenější a rovnou do akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.11.2021 17:56 Muž Yirka [9196] Re: zelwa02
Již drahně let na výměnu používám studenou vodu přímo z řádu.
Ten pokles o 1 až 2°C, pokud nechováš nějaké extra speciality, nehraje žádnou roli. V zimě i v létě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 17:50 Žena zelwa02 [188] Re: Lojza007
Takže klidně nalejt tu odstátou studenější,protoze ve výsledku a v tom množství to neudělá v akváriu takový rozdil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 17:41 Muž Lojza007 [1235] Re: zelwa02
Je to jedno, ten rozdíl je minimální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2021 17:34 Žena zelwa02 [188] – Dolejvaná voda
Ahojda, prosím nekamenujte mne, možná je to hloupá otázka, ale nějak nevím co je tedy dobře.

Pokud se má do akvária dolévat odstátá voda a stejné teploty, tak tu odstátou vodu ohříváte? Kdyz ji nechám u nás v bytě odstát, tak určitě nemá 25°C (většinou má tak 21-22°C) a pokud bych dolévala vodu teplou rovnou z vodovodu, tak zas nedolevám pitnou vodu, ale užitkovou, která v sobě má dost chemie.

A jak tedy?
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2021 23:59 R Muž vaclav [14810] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pavel
Jestli ho máš tak ho použí ale pokud ne tak se na to nekupuj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2021 23:10 Pavel Re: vaclav
Teplotu tu si pohlídam, tak vodu nechám odstát třeba jen 3 hoďky, mám přidávat do vody Betta aquatan ? Je to pro tu rybu důležite ? Nebo jak jsem se dočetl tady, nic zásadně důležitého to není..

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 41

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274?od=51