Výměna vody
No rybky v kulatém sice být mohou,ale není to ideál...
V akváriu by měl být hlavně filtr a druhy ryb se míchat mohou,ale jen ty,které se k sobě hodí... vše najdeš zde
rybicky.net/rady/ 0 02.05.2009 21:22 Kačka Chtěla bych chovat rybyčky mužou byt rybyčky v kulatém akvariu??? Mužou se rybyčky smichat vice druhu??? Co všechno musi byt v akvarku?? Muže tam byt jenom ten přistroj co dělá bublinky???
Výměna vody v kulatém nebo hranatém akváriu je stejná, záleží na druhu a množství chovaných ryb, použité technice, rostlinách atd... O kouli samé se dá uvažovat, musí však mít objem odpovídající potřebám obyvatele (těch 6 l je hoodně málo) a možnost připojení techniky nutné k provozování nádrže. Že by ryby "zblbla" je mýtus, zrovna tak by mohla zblbnout v malé hranaté nádrži. Vše je o vytvořených podmínkách a ty se v kulaté nádrži vytvářejí daleko hůře než v klasickém kvádru.
Na tema kulateho akvaria je tu jiz na foru dost prizpevku. Nejvetsi problem je umisteni techniku do kulateho akvaria. Taktez zalezi na druhu rybky kterou v akvariu chcete mit.
0 02.05.2009 13:05 croftlady – Re: Hatomi
Děkuju za radu. S tou koulí to ještě promyslím. Ale rostlinku tam mám
nedoporučují,rybka se v něm nemá moc dobře,malý prostopr a ke všemu kulatý :(
Pokud nemáš krycí sklo bude se ti tvořit jakýsi "povlak" tak ten musíš odstraňovat co se týče výměny tak tak 2x do týdne 0,5 až 1l. doufám,že tam máš alespoň nějakou rostlinku a doporučuji ti koupit větší akvárko a hlavně ne kouli
0 02.05.2009 12:57 croftlady – Výměna vody v kulatém AQ
Potřebovala bych poradit, jak často měnit vodu v kulatém AQ, o objemu 6l, bez vzduchování a filtrace, s jednou rybičkou. Také by mě zajímalo, co je pravdy na tom, že kulatá akvária se nedoporučují, protože v něm rybyčky "blbnou". Předem moc děkuji
Starší reakce
Do 10l můžeš dát celou část vody ze svého 60l akva,a gupka bude v pohodě.
0 14.04.2009 19:14 mc95161 ja jsem si ted zakoupil 10 l akva no a chcem sa spytat po akom case tam mozem dat ryby lebo tak to vyzera ze mam tehotnou gupku a asi o 5 dni porodi dal jsem tam Sanil 2000 na premenu vody na akvarijnu ale o 2-3 dni by sem ji tam potreboval dat dal jsem tam asi 2 l z puvodni porodnicky a ta byla jen z flase takze nic moc ale hlavne se tedy chci zeptat ze ci mi ta gupka prezije mam filter AT-F300 na plny vykon a pomocou neho vzduchujem a mam tam 2 rastliny (valisneria gigantea [ostrihana
]a cryptocoryne tropica)
A co tam dát na zajetí tvýho beťáka z velkého akva? Ten by to měl zvládnout v pohodě.
No a co proste misto zajizdeciho cehokoli davkovat potrebne mnozstvi cpavku cpackovou vodou?
Ja nemam s rychlym osazenim nadrze zadne negativni zkusenosti, nejaci ti plzi temer hned, ryby take brzy. Ovsem vseho s mirou, pridavat az po case, a dle potreby menit vodu.
Jo to jsem už zapoměl, že zakládáš 25 litrů, ale tak byli by tam asi jen 3 týdny, to by snad měli zvládnout v pohodě. Ještě tam můžeš koupit 2 paví očka a pak je přesunout do 112 litrů, ale pokud nové rybky nechceš, tak to vidím jen na ty dánia z tvého 112 litrového, s těma mikro razborkama bych to neriskoval a dal je tam až za těch pár týdnů. Třeba někdo přijde na jiné řešení.
Není to na ta dánia leopardí moc malá nádrž? Jsou to pěkní divočáci...
Sid radí dobře, jinak já bych tam dal 2-3 dánia ze tvého 112 litrového akvária, ty by to pěkně zaběhli (dánia jsou obecně odolné rybky), pak jen čekat až budou dusitany neměřitelné a hodit tam požadované osazenstvo, o mikro razborkách nevím jak jsou náchylné, ale pokud by byli, tak by to zajíždění na ně mohlo mít následky, takže bych neriskoval a krevetky potřebují kvalitní vodu.
Hmmm, tak to je smůla. Když už to nepomůže, snad to ani neuškodí...
Spíš je pak otázka, co se prodává v těch komerčních produktech?
...malou nádrž jsem naočkoval asi 1 litrem vody se zaběhlého velkého akvária. Někde jsem četl, že to vytvoření bakterií ve filtru pomáhá...
Nitrifikační bakterie žijí přisedle. V té vodě, co jste načerpal ze zaběhlého akviška, jich nejspíš nebylo víc, než v odstáté vodovodní...
Jó, to kdybyste odsál nějaký detrit ze dna nebo vymačkal do nového akviška filtr z toho zajetého akva, tam by to spíš zafungovalo.
Bohužel. Asi 2 okružáky zatažené rostlinkama jsem tam už zahlédl...
Dřív nebo později tam stejně budou.
Dám tam pár šneků a už se jich nezbavím. Navíc řasu si pěstuju pro krevetky
Tak tam zatím dejte pár šneků
.
Díky všem za názor. Při napouštění vody jsem malou nádrž naočkoval asi 1 litrem vody se zaběhlého velkého akvária. Někde jsem četl, že to vytvoření bakterií ve filtru pomáhá víc než chemikálie, které jdou za tímto účelem běžně koupit.
Jinak k filtru - mám tam standardní bublifuk.
Akvárium je založené cca 1 týden. Domníváte se, že by byl problém dát tam ty Razborky už teď, aby se zabíhání nádrže před vypuštěním krevetek urychlilo? Nikde se bohužel moc nepíše o tom, jak moc jsou tyto rybky cholostivé. Jediné, co se mi podařilo vyčíst je, že mají rády nižší pH vody...
0 14.04.2009 12:04 Ivulik1 – Re: švíco
JJ, zalezi na mnoha vecech. U mne funguje male akva lip, nez velke (30 a 80 litru). Ale vetsinou se tu razi opacny nazor. Kazdopadne 6 razbor a krevety tomu nemuzou ublizit
No pokud to necháš 4 týdny bez jakéhokoli živočicha, tak se ti to moc nezaběhne, protože se neudělá dostatečné množství nitrifikačních bakterií z důvodu nedostatku potravy. Já bych doporučil tam dát po týdnu od založení 2-3 zajížděcí rybičky, které díky detritu a krmení zajistí bakteriím potravu a poté bych nasadil krevetky a mikro razborky až budou dusitany neměřitelné. Napsal jsem to sice neodborně, ale snad správně.
0 14.04.2009 11:00 švíco – Re: Ivulik1
Nemyslim si, že se zaběhne o moc rychleji než velká nádrž. Moje 22l se zaběhla cca za 4 týdny, pátý týden byly dusitany už témeř neměřitelné. Krevetky nebo citlivější rybky bych tam rozhodně hned nedával. Samozřejmě hodně záleží na použitém filtru.... a případné násadě bakterií ze zaběhlého filtru z jiného akva.
0 14.04.2009 10:28 Ivulik1 – Re: Golfer
Ne ze bych v tom mela jasno
, ale myslim, ze pokud s vodou neni neco v neporadku, tak vodu menit nemusis. Takto mala nadrz se zabehne mnohem rychleji, nez velka. Pokud mas dostatek rostlin, tak bych to v klidu zabydlela
0 14.04.2009 10:19 švíco – Re: Golfer
Půjčil bych si od někoho párek pavích oček jako zajížděcí rybky, urychlí zaběhnutí akva a pohnojí ti rostlinky. Po zajetí nádrže je vrátíš... Vodu bych měnil podle potřeby, podle hladiny dusitanů.
Ahoj. Zakládám si malou nádrž (25 litrů), kde budou krevety a /pokud je seženu/ malé hejno (6 kusů) Razborek mikro. Akvárium je nyní založené týden, ani rybky ani krevety v něm zatím nejsou. Filtrace běží. Před vypuštěním živočichů plánuju záběh nádrže asi 1 měsíc. Otázka zní, zda má nyní (během záběhu a bez jakýchkoliv živočichů) v nádrži smysl nějak obměňovat část vody? Nebo začít s klasickou údržbou až po vypuštění živočichů?
Starší reakce
samozřejmě je lepší voda odstátá ale znáš některý lidi spěchají a pak to špatně dopadá
Pokud již je třeba s chlorem bojovat (nemyslím si to, spousta akvaristů včetně mne doplňuje vodu přímo z řádu), tak raději nechat pár hodin odstát, než tam cpát další chemii.
Ale s tím nálevníkem máš pravdu.
Podle toho co píšeš to jsou na 99% nálevníci projdi si forum je tady strašně moc diskuzí ja proti nim bojovat.
001: Pokud budes mít vodu z vodovodu, tak bych ti doporučil alespoň nějakej přípravek na zničení chloru a jinýho bordelu, třeba Aquatan od firmy Sera a jiné. Ihned ničí chlor je to dobrá věc a není nějak moc drahý
P.S: Není to reklama
0 21.02.2009 18:48 tereza1234 – HMLA V AKVARKU ????????
po vymeneni vody mam v akvarku uz treti den akoby..hmlu..z coho to asi je????voda je inak cista......plies poradte diiiik
0 21.02.2009 11:55 001 – Re: Mrakoplash
Nebudou mi jíst rostliny?
ještě bych to upřesnil
pokud nebudou mít co jíst, tak se nebudou množit. Tzn odumřelé části rostlin atp. nejen krmení
0 20.02.2009 17:01 Usine – Re: 001
Oni se ti nebudou množit pokud je nebudeš krmit. Je to ukazatel toho že by jsi měl krmné dávky podstatně snížit.
Já tam šneky od té doby co se mi nehorázně přemnožily nedávám.Dlouho jsem se jich nemohl zbavit.
0 20.02.2009 16:39 001 – šneci
Myslim že když chci mít mečovky a black molly tak budou ty řasy požírat místo šneků.
0 20.02.2009 16:36 001 – Re: vaclav
A je to dobře že tam jsou? Já myslim že se hrozně přemnožujou
.
0 20.02.2009 16:15 Usine – Re: 001
Je to nedílná součást akvária a ať je chceš nebo ne, stejně se ti tam dostanou.
0 20.02.2009 16:12 001 – šneci
Ještě se chci zeptat jestli jsou do akvárka dobrý šneci?
Nech vodu den odstát a nic do ni nepridavej. Zadny aquasafe atd. Udelas nejlip a nevyhodis penize.
0 20.02.2009 15:58 001 – .
Ještě nemám akvárium zařízené ale budu tam dávat normální vodovodní vodu.
Zpravidla ne, záleží na tom, jhakou vodu při výměně přidáváš či zda to výslovně nevyžadují speciální obyvatelé tvé nádrže.
0 20.02.2009 15:29 001 – úprava vody
Omlouvám se jestli tohle téma už někde je, ale chtěla jsem se zeptat jestli je nutné při výměně vody přidávat něco na úpravu (pH atd.) ?
Starší reakce
0 08.02.2009 15:26 nenya – proti řasám
Ahoj, proti řasám kterých mám ostatně docela minimum "používám" Neritina - úžasní tvorečkové a oberou vše včetně rostlin a skla. No a přední sklo jen dočistím žiletkou a hadříčkem - magnetické stěrky se mi nějak neosvědčily. V malém "neonkovém" akva řasy nemám vůbec, jen zase dvě Neritiny.
Používal jsem škrabku se žiletkou. Tahama shora dolů. Je jistota, že se nikde nedostane písek. Teď už nepoužívám nic. Sklo je čisté samo od sebe.
Přidat reakci
1 ...... [37] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x