Výměna vody
Dekuji panove, presne tohle jsem chtel slyset
Jen by me zajimalo jak to delaji akvariste s objemem 300+ v oblasti s vysoce chlorovanou vodou (např. Frydek), nedej boze, ze bydli v byte?
Přesně jak píše Roman,ty bublinky to je prostě vzduch co se načeřil čerpáním,takže se ničeho neboj.A odstávat se voda z vodovodu nechává kvůli chlóru,což je u tebe passé
Ty bublikny jsou vidět proto, že jak byla ta vody ze studně pod tlakem načerpána, tak to co vidíš je uvolňování jakoby toho tlaku a je to naprosto neškodný jev. Měň stejně jako doposud.
0 21.11.2013 13:45 Celiny [293] - Rostliny Zdravim pratele, zajima me tema napousteni vody primo z kohoutku, sice se to tu tak nejak resi, ale nedocetl jsem se nejakeho kloudneho zaveru. Jde mi o tohle, mame doma vlastni artezsky vrt, tzn. voda je bez chloru a neni ani jinak chemicky upravovana. Vodu menim primo z kohoutku, vzdy si odpustim vodu, zmerim jeji teplotu a jakmile odpovida vode v akvariu, tak natahnu hadici. Po naplneni jsou v akvariu bublinky. A proto se ptam, je ta voda pouze velmi prokyslicena, nebo muze obsahovat i jine plyny, ktere skodi obyvatelstvu akvaria? Pro predstavu, menim 1x tydne 50 % vody v obou akvariich, tzn. cca 100l vody (nemam ani poradne prostor pro odstati), voda by mela mit paramatry kojenecke vody (nekde bych snad nasel i rozbory), diky za namety a cenne rady
Starší reakce
tak já to příště až budu měnit vodu natočím.... a švihnu to sem....
Jinými slovy natočím video děravýho kyblíku ze kterýho kape voda.
Starší reakce
Fotka nestačí, chtělo by to video
klidně by jsi mohl udělat i fotku pro zajimavost,páč bych to chtěl i vidět a možná nebudu sám
edit: tak už nejsem sám
Drtikol napsal: vyrobil jsem si takové udělátko které postavím na akvárium... v podstatě jde o dva kyblíky s malikatýma dírkama ve dně... no a vždycky když jim měním vodu nebo odkaluju tak jen naplním ty kýbly a voda jim tam jakoby prší... déšť trvá zhruba 3 a půl hodiny a rybky jsou z toho nadšené... asi se nechám inspirovat, v tomhle se musí dobře spinkat...
Relaxačnímu hračičkářství se v akvaristice meze nekladou.
ja to tam peru z hadice a ryby jsou taky spokojene ,vodu davam po skle, 150L mi trva par minut
Drtikol napsal: vyrobil jsem si takové udělátko které postavím na akvárium... v podstatě jde o dva kyblíky s malikatýma dírkama ve dně... no a vždycky když jim měním vodu nebo odkaluju tak jen naplním ty kýbly a voda jim tam jakoby prší... déšť trvá zhruba 3 a půl hodiny a rybky jsou z toho nadšené... 2 12.09.2013 20:17 Drtikol – Výměna vody ala déšť
vyrobil jsem si takové udělátko které postavím na akvárium... v podstatě jde o dva kyblíky s malikatýma dírkama ve dně... no a vždycky když jim měním vodu nebo odkaluju tak jen naplním ty kýbly a voda jim tam jakoby prší... déšť trvá zhruba 3 a půl hodiny a rybky jsou z toho nadšené...
Starší reakce
Určitě, již jsem to zkoušel, převýšení jsem měl 0,9 metrů a šlo to o něco pomaleji než při 0,5 metrů. Čím větší převýšení, tím vyšší tlak. AT zvládne snad 1,2 metrů, ale to jsem nezkoušel. A nezapomeň mít AT neustále ponořené ve vodě, nesmí běžet mimo.
Bude to chtít vyzkoušet, ale mělo by to jít.
0 30.08.2013 21:05 Opak Zdravím, dá se použít k vyměně vody třeba atman at200? Mám akva 180l. Zvládne to načěrpat vodu do akva ze soudku?
Starší reakce
0 19.07.2013 16:15 amrtin Cituji z
www.enviweb.cz/… "Na zalévání květin nechat vodu odstát minimálně 24 hodin, aby chlor vyprchal."Takže i když většina vyprchá do cca dvou hodin,úplně až za 24.Ale to nás trápit nemusí,v pitné tolik chloru neni(alespoň v té pražské).
To každopádně, i polovina.
12 hodin musi stacit
Motáš se v tom jak veverka v bubnu, už to tady zaznělo bezpočetkrát. Nechat odstát v řádu hodin, čímž se voda i vytemperuje a máš po starostech, zda-li lít, či nelít.
amrtin napsal: Aquasafe pravidelně používat nevadí(většině akvárií),ale je to pořád nějaká chemie.Mohl by jsi uvést nějaký příklad kdy, kde, komu by to mohlo vadit?
Asi jo,ted sem nasel v globusu maji 46 l popelnici asi za 200 kc,tak ji poridim
nez furt nejakou chemii jestli ji tam neleju hodne nebo malo...kolik hod.tak staci ji nechat odstat????
Aquasafe pravidelně používat nevadí(většině akvárií),ale je to pořád nějaká chemie.Stejně je nejlepší pořídit si kýbl(dobrý je třeba od Primalexu a pod...) a vodu nechávat odstát alespoň pár hodin.
Pravidelné používání aquasafe rozhodně nevadí, to by bylo proti smyslu využití tohoto přípravku.
Možná lehčí koupit nějakou nádobu v které to můžeš nechat odstát, nemusíš měnit celou část najednou, takže to nemusí bý extra velké.
Podle vseho co tady ctu je nejlepsi doplnovat vodu do akva odstatou bez zbytecnych chemii jako aquasafe.Kdyz ale zrovna nemam kde nechat odstat vodu,nevadi kdyz se aquasafe pouziva pravidelne,v malem doporucenem mnozstvi kazdy tyden?
Pravidelne doplnuju Torben,na 10 l kybl 2,5 ml...
Zrovna v Plzenske vode uz chloru moc neni
Tak určitě, ten chlór uvádím záměrně, jako nejdiskutovanějšího strašáka, čímž rozhodně jeho význam nechci podceňovat. Kdo má zájem, nechť si dohledá o jaký další plyny se může jednat.
Obecně bych řekl: má to vliv na rychlejší uvolnění všech rozpuštěných plynů. Ať už je to cokoliv.
Ta sprcha, působí jako rychlejší uvolňovatel možného obsaženého chlóru, jiný důvod to nemá.
napoustenim vody do kyble pres sprchu,je rozdilne jako kdyz to napustim kohoutkem??
Přípravky obdobného typu nahrazuji odkalovací hadicí se zvonem a lidskou prací.
Nicméně, stejně tak jako u jiných přípravků na úpravu vody si použití v různých situacích dovedu představit.
Dobrý den máte někdo zkušenosti s tímto přípravkem?
www.baktoma.cz/…
díky
Harryha
0 19.07.2013 11:07 amrtin Tím aquasafe nic nezkazíš,ale nesmí se to přehánět,přeci jen voda z vodovodu může obsahovat stopová množství těžkých kovů a hlavně je v ní chlór a ten rybám nesvědčí(a už vůbec ne krevetkám).Já ho v rozumné míře používám,i když (pokud to jde) nechávám vodu odstát.Pokud to uděláš jednou(že nic nepoužiješ),ryby to přežijí bez problémů.
Je to nekonečnej příběh, když si odroluješ tímto vláknem, tak najdeš jak jedny, tak druhý podporovatele. Nemusíš použít a udělat jak napsal kolega přede mnou, taky tak měním a nebo použít můžeš, což já považuji tzv. pro svůj klid a když už, tak ten aquasafe, tedy mě vyhovuje, prostě jsou momenty kdy po se použije, ale pro jakoby denní, či pravidelnou péči bych to nepovažoval za nezbytně nutné.
Nepouzivam zadny pripravek ...vodu napustim stejne teploty přes sprchu a sup do akvarka
dobre ranko vsem.Chtel bych se zeptat kdyz menim vodu narychlo,nemam odstatou vodu tak je lepsi pouzit pripravek tetra aquasafe nebo postaci aquaregulator od hu-ben??dekuji za radu nebo jeste jiny pripravek??
Starší reakce
Jirkaass napsal: a ještě jeden dotaz jak reaguje potěr na výměnu vody bez odstání ? Tak na to nebude existovat jednoznačná odpověď. Tady bude do hry vstupovat ještě celá řada dalších faktorů. Osobně bych v rámci jistějšího výsledku tu měněnou vodu potěru nechal odrazit.
a ještě jeden dotaz jak reaguje potěr na výměnu vody bez odstání ?
Měnit min. 1/3 objemu akva týdně a když měníš z vodovodu(bez odstátí), tak můžeš natočit přes sprchu, jenom si dát pozor na teplotní sladění.
dobře
a kolik % měnit u takového akvária ?
urcite nebude vadit primo z kohoutku, jen je treba davat stejne teplou jako je v akva
Chtěl bych se zeptat jak je to s odstáváním vody ? je to duležité ? například si nedokážu představit že človek s 400 L odstává někdy 200 litru vody každý týden.. uvažuji o založení cca 140 litrů moje představa je cichlidky kakadu (možná nějaká menší ryby ale to uvidím) a chci mnít zarostlé akvárium..( co2 , hnojení.. ) takže de o to jeslti stačí týdně měnit třeba 20 % což by bylo 28 litrů přijde mi to docela málo.. měnit víc vod yby nebyl problém pokud by nevadila přímo z kohoutku ..
Starší reakce
Průtočná akvária jsou určitě dobrá.
0 21.05.2013 21:13 laKatos A jak se stavíte ke kontinuální výměně vody. Je lepší než narazova výměna?
Naprosto souhlasím se Zoidikem. Jinak je taky důležité položit si otázku co je rozumně zarybněné akvárko. Ono je něco jiného například 700l kde plave 7-8 piraní nattereri a stejně velká nádrž, kde je 300 neonek. Oba případy se dají považvat za rozumně zarybněné, ale péče a zatěžování vody se dost liší a to je faktor, který u výměn vody hraje podle mě největší roli.
Je to tak 10-12 let zpět, kdy má péče o akvárko se nedalo nazvat provozováním akvaristiky, nebo aspoń pokusů o akvaristiku, ale bylo to formou "mám doma akvárko s rybičkama". V té době jsem se zprostředkovaně setkával s dvouma protichůdnýmy názory. Jeden člověk říkal ano, měnit pravidelně a často a jiný zase říkal že ne, že je to blbost. Pak jsem si měl z těchto názorů vybrat... No, tenkrát to dopadlo jak to dopadlo a provoz akvárka byl jaký byl, je to minulost, neřeším. V současné době u své stodvaašedesátky to praktikuji tak, že týdně dojelu odpařených cca 5-6litrů a jednou za tři týdny udělám výměnu cca 40litrů vody. Myslím si Adame, že do jisté míry máš možná pravdu s těma výměnama. Je faktem, že když jsem to takto začal praktikovat, spozoroval jsem v akvárku třetí neonek a hokejek, čehož jsem jinak nikdy nebyl svědkem. Jednou i pandy měly nějaký svůj třecí rituálek. V akvárku se každý snaží napodobit nějaký kousek řeky, jezera, nebo nějakou jinou loužičku či potůček. V každém místě řeky každou chvíli přiteče a odteče několik litrů vody, která je už nějakým způsobem "opotřebovaná" z předhoczích míst kde protekla. Což toto bych považoval za ty naše filtry, které máme, ale vždy když zaprší, tak se voda doplní nová, čerstvá, což jsou ty naše výměny. Pak si myslím, že to pouze chce najít nějaký rozumný kopromis aby to vyhovovalo jak tobě, tak i rybám. Když porovnáš ty stovky, a tisíce litrů, které protečou řeknou za den a to co prožene filtr, tak to ty výměny vody prostě častjěší chce. Nikdy v akvárku nenahradíme procesy, které se odehrávají v přírodě a musíme akvárku s tím pomoc. Jak se říká, všeho s mírou. Sakra zase jsem se rozepsal, no, snad to nejsou samé hovadiny.
Studie na to asi nebude, ale zkušenosti stovek akvaristů mají taky určitou důkazní hodnotu. Ty problémy co popisuješ přímo nesouvisí s výměnou vody, ale s rozhozenou rovnováhou v akva. Já měním plackám vodu 2x-3x týdně, řasy nemám, jiné problémy taky ne. Méně časté výměny vody se dají dělat v low-tech akva. V klasických akva je zanedbávání údržby časovaná bomba.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 41
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 41598x