Přihlásit se RYBICKY.NET »

Výměna vody

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Údržba 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Výměna vody
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pagi Re: Zoidik
Tedy řeč je o výměně vody a měnit jo... Oki, tak jsem hned provedl, díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: Pagi
Jak by napsal romant (tímto se mu omlouvám) čím víc tím líp :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pagi – Výměna vody v novém akváriu
Zdravíčko, je dobré měnit v 5 dnů založeném akvárku část vody každý den, aby se vyměnila voda s dusitanama, dusičnanama a doplnil kyslík? Jestli ano, kolik? Nebo čerstvá voda naruší zabíhající proces? Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: fido16
Zajímavá úvaha. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: Sid
Zákal tam bude nejspíš od nějaké sinice. A nějak tak mě napadlo pokud tazatelka louhuje v této vodě kořen a pak vodu nalije do akva tak se mohlo stát že se v nádobě kde má kořen vytvořila trošku sinice a jakmile to nalije do akva tak voda vypadá jako by nazelenalá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: fido16
...3 dny se mi zdá moc. A právě tohle může způsobovat ten zelený zákal...
Nějaké vysvětlení - proč?
Já jen abych si dal pozor. Do svého domácího akva si vodu na výměnu připravuji standardně týden předem. (V jiných nádržích ale měním cca 30% objemu vodou přímo z vodovodu.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: Teena
3 dny se mi zdá moc. A právě tohle může způsobovat ten zelený zákal. Většinou se voda nechává odstát kvůli chlóru ale to stačí jen pár hodin. Jinak bych se u tebe pozastavil naqd tím filtrem co tam máš. Ten atman je na to akva malý myslím tím že má malou filtrační plochu tudíž je málo učinný. Být tebou pořídím kostku molitanu a čerpací hlavu.

www.akva-tera.cz/…
www.akva-tera.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Teena
vody je odsatátá 1-3 dny, ale napadlo mě, že by to mohly být řasy z nedostatečného osvětlení...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Teena
Voda od kořene bude spíš taková nažloutlá či jantarově světle hnědá. A děláš dobře, že dáváš odstátou. Je lepší nechat vyprchat chlor, pokud to jde. Někteří, kteří mají moc akvárek a málo místa, dávají vodu rovnou z vodovodu... Já mám teď jen 9 akvárek, tak dávám vždy vodu odstátou. Na odstátí stačí dvě hoďky, já to ale nechávám odstát celou noc a půl dne, měnívám odpoledne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vstrom Re: fido16
taky pouštím rovnou z vodovodu...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - fido16 Re: Teena
Jak dlouho odstátá? Já leju přímo z vodovodu a naprosto v pohodě
jůůů, takhle často? coze Mě se právě ta voda zdá nazelenalá, přilévám odstátou vodu, kde nechám nasákávat kořen, nemůže to být tím?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fido16 Re: Teena
Můžeš menit klidně i 1/3 já měním 1/2 týdně a na škodu to určitě není. Jinak tu 1/3 měním co 4 dny a 8 den 1/2 a pořád tak dokola :-)
Já měním cca 1/3, asi je to zbytečně moc, takže budu měnit tu 1/4...děkuji ano
 Reagovat na tento příspěvek 4  - malyLibor Re: Teena
Měnit vodu je v pořádku. Ne čistit přiliš často filtr. Voda by s měla za normálních okolností měnit cca 1/5 - 1/4 jednou týdně, když jsou problémy, tak klidně i častěji.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: M
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Začit se, je to poučný a pohodový čtení. Jinak vodu je dobrý měnit týdně 1/3 akva, odkalovat dno dle potřeby(pořídíš si odkalovač), v akváriu všechno zůstává, filtr se nepere každý týden, ale až se jeho výkon viditelně změnší a pere se v akva vodě. Tak to ve skratce toho, co se dočteš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - M
chci se zeptat jak měníte v akvárku vodu?budto celou nebo část.to neustále vyndaváte rybky a odpojejujete techniku? nevím zda se dá něco koupit na vypouštění a napuštění,,,díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek 0  - alda
OK ....diky moc! X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Haimdol
Jinými slovy řečeno vžitou terminologií "pro kalamitní situace". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: alda
Roman už to napsal. Samozřejmě přípravek se ti doma neztratí a lze ho mít připravený pro případ že se z nějakého důvodu zhorší kvalita vody.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: alda
Po zaběhnutí nic, jenom výměnu vody, bakterií bude dost i bez podpory. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aldaRe: Haimdol
ok diky! a pak po zabehnuti taky jednou tydne nebo pak mensi davku?na to obalu nic podrobne nepisou jak sam vis..coz je skoda
Než se nádrž pořádně zaběhne (cca jeden měsíc) můžeš dávat jednou týdně dávku pro celou nádrž, to je pro 54 litrů přibližně 15 až 20 ml. Alespoň mně se to osvědčilo. To vše při zachování častých výměn vody. Ten přípravek je více méně doplněk pro urychlení osídlení bakteriemi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aldaRe: Haimdol
aaahaaa tak ze Easy life preci jen nekdo pouziva :) mne trapi totiz jedna otazka...tady pisou ze se poprve ma dat normal mnozstvi a pri vymene vody to rozpocitat..ale jak kdyz ted na zacatku tak casto menim?to tam mam dat pokazde???..3x 10L menim -54L akvo??... :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: romant
Já už to u některých dohledových dělám cca rok. S výrobky této firmy jsem nadmíru spokojen.
Jsem načatej, asi mě zlomíš a prubnu to u nějakýho dohledovýho akvária. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: romant
Tak nějak. Já při zakládání používám kombinaci Easy Start, což je násada bakterií a Easy Life. Můžu říct, že to opravdu funguje.
Aha, takže je to jakoby rozdělený a specializovaný přípravek. Takže kombinace Nitrivecu a Easy life je dobrou volbou, je to něco jako když se použije eSHa exit, tak je dobrý(možný) použít i eSHa 2000.
Edit: Ty eSHy jsem použil jako příklad, to s filtrací a bakteriema nemá co společnýho, aby si to někdo mylně nevykládal a nešel to použít místo toho Nitrivecu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R Silent Re: romant
Jen pro upřesnění. Easy Life tekuté filtrační médium neobsahuje žádné nitrifikační bakterie, ale je to směs přírodních enzymů, nějakých koloidů a, jak jsi už uvedl, mletých zeolitů. Tím pádem nenahrazuje Sera bioNitrivec a podobné přípravky, ale skvěle je doplňuje. Navíc velmi dobře pomáhá při kalamitních situacích.
www.easylife.nl/…
Nic, jenom vodu, žádný jiný podpory.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aldaRe: romant
jj o tom jsem uz taky neco cetl....jako pokud tam mas rasy?......jinak nic?anii ty pripravky na vodu atd?
To jsou startovací bakterie, podpora jejich tvorby a pokud tím Easy life myslíš ten tekutej filtr, tak jsou ty oba přípravky podobný, ale řekl bych že to Easy life bude o krapítek lepší, protože obsahuje ještě mletej zeolit, ale jist si nejsem, já používám když je třeba Nitrivec od sery.
co je to ten biofiltr od Dajana?..je to jako to jako to Easy Life?...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: kofejn
Tak nepodlehni, je to lepší než potom slyšet o šikovných rybičkách co umí plavat i bříškem vzhůru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: romant
Ok. Já už jsem se tím smířil (těžce), ale manželka a synek moc ne :-) .
Rozhodně zatím vydržet a s krunýřovcema jednopruhejma více než několik měsíců, až bude akvárium definitivně stabilní. Uvidíš že za několik dní bude to NO2 klesat a až bude blízko nule, tak teprve nějakou tu startovací rybku a potom další postupně po skupinkách ne najednou, to by mohlo vyvolat krátkodobé zvýšení toho NO2 natolik, že by to rybky nemuseli ustát.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: hr
Na start jsem dal Biofiltr od Dajany a napuštěno mám týden. NO2 mám na 2mg/l takže s rybičkama ještě počkám. Chtěl jsem krunýřovce jednopruhé, ale podle atlasu jsou citlivější, a pancéřníčky drobné, které zase v KH nemají a musím s nima stejně počkat, aby nevyryli kytky z liaporu. Ještě mám v planu neonky a skaláry. Takže mi nezbývá než čekat..
Ne všechno NO2 bakterie ze začátku sežerou(stačí přetvořit na NO3), tak se tou výměnou dostává to co je nespotřebováno pryč z akvária. Takže měnit, není se čeho bát, jak již bylo přede mnou napsáno, bakterie jsou v drtivý většině jinde než ve vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: NHKG
Tak činím a ještě krmím neviditelná zvířatka malou špetkou denně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: kofejn
Pokud měníš pravidelně 20÷30% vody, tak výměnou nic nezkazíš. Bakterie jsou ve filtru a dně, do toho nezasahuj (neodkaluj a nečisti filtr) dokud je akvárium v záběhu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: romant
Pokud nemám při záběhu v akváriu osádku, není častá výměna vody spíš na škodu? Já teda teď měním po čtyřech dnech 20% (víc kanystrů zatím nemám) a teď mi začal stoupat N02. Tak abych ho vyměnou zbytečně nitrifikačním bakteriím nebral.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aldaRe: romant
ok moc dekuju!
Čím čerstvější akvárko, tak tím je dobrý měnit vodu častěji, klidně denně, či obden. Po měsíčním záběhu a umístění ryb, si akvárium začne tzv. více sedat, biologická rovnováha se upevní(bakterie se namnoží) a škodlivin již tolik nevzniká, jsou účinněji zpracovávány právě bakteriema, je potom už ta týdenní výměna 1/3 vody v akváriu dobrou zvyklostí. :-)
aaaha...tak to dekuju za vysvetleni....mam 60 akvarko tak ze bude asi stacit 2x tydne vymena 20L?nebo preci jen casteji nebo vice????......
 Reagovat na tento příspěvek 7  - jeník Re: chlebe
chlebe napsal: ...Nalili jsme tam vodu ale z jednoho důvodu jsem ji zas musela v kýblích odnosit a akvárium vypustit... Znova jsme ho napouštěli.

Neznám situaci u Vás doma, co se týče vzdáleností a výškových rozdílů, ale ještě bych Vám doporučil pořídit pár metrů zahradní hadice a vypouštět např. do vany a napouštět z kohoutu...
Roman má pravdu. Nitrifikační bakterie žijí v nádrži přisedle, to znamená, že potřebují jakýkoli substrát. Ve vodním sloupci je jich opravdu minimální množství a častější výměny vody jim neublíží.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: alda
Ve vodě jich je velmi zanedbatelné množství(těch nitrifikačních bakterií), takže ani denní výměna vody jim neublíží. Smyslem intenzivních výměn vody je normalizovat nějaké kalamitní stavy, protože se tím z akvária dostávají pryč škodlivý látky(tedy pokud jich ve vstupní vodě není stejně), při zakládání akvária, při výměně dna, při výměně filtru kus za kus apod.
aha.......prave ze vsude pisou ze se ma voda menit nanejvis jednou tydne protoze se jinak ty dobre bakterie nestaci mnozit atd.....tak nevim co na tom je pravda...vsude se clovek docte neco jineho.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: romant
...ono je to stále nějaký kalnější...
Taky bych řekl, že je to tím počátečním "bojem". Chce to trpělivost.
(Vím, že zrovna vám to radit nemusím. :-) Stejně jako to, abyste nepodcenil "práci s vodou". :))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chlebe
Jééééé, děkuju za radu, já už měla strach, že ho budu muset opět vypustit a znova napustit :-D . Tak to jsem ráda, že se to snad zlepší :))

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 42351x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/274?od=1151