Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
Lépe bylo investovat zpočátku do kytek, než do rybek...

Přidat kytky je možné kdykoli.

Pokud necháte vodu pár hodin odstát, žádnou chemii použít nemusíte.
Mladé od živorodek ponechte svému osudu; když rybky zvládnou tento nelehký začátek, ještě vám dají časem s mladými zabrat.

0 26.12.2009 00:36 Silvie Je mi jasné že kytek je málo, ale neměli jsme tolik financí aby se dostatečně zaplnilo akva, dají se tam teda ještě přidat? pokusím se udělat co bude potřeba a jak dlouho toto dělat? A do odstáté vody mám dávat nějakou chcemii? A co teda s tou těhulkou

?
Ten peřovec se mi k této sestavě nějak nezdá... ?!

(Ten "zbytek" by docela ušel...)
Jako člověku zatíženému na rostlinky mi 5 kusů kytek do 112 lt akva přijde hodně málo, ať už jde o jakékoli kytky...
Existuje způsob, jak odvrátit hrozící riziko, které tu zmínil Luboš, ale nevím, jestli se vám bude líbit...

V podstatě denně vyměnit alespoň třetinu objemu vody v akva za čerstvou, odstátou...
0 26.12.2009 00:25 Silvie No tak snad něco přežije

. Máme doporučenou akvaristiku od jednoho známého, tak snad tolik nekecali. Ten známý nám taky radil, tak dali na rady obou. Tak co mám tedy dělat mám akvárko celé předělat, baví mě to ,tak i kdybych měla začít znova tak klidně, hlavně aby bylo vše ok. A co ted s těma malýma a tou těhulkou???
Díky moc za rady.
Pozor!!! Akvaristiky a jejich prodavače brát vždy s rezervou.. Oni vám vždycky vykecají díru do hlavy a vy se pak divíte a pak to dopadá tím, že akvárko je dále určeno pro křečka, nebo něco takovýho, nebo jde na půdu/do sklepa
0 26.12.2009 00:18 Silvie Jé nějak nestíhám lítá mi tu prcek

. Akvárko je na 112 litrů, rybičky tam mám ty co jsem psala níže, 10 neonek, 4 parmičky, 4 b.molly, 5 oček 2 ancistrusy a 1 peřovec. S kytkma je to slabý cca5 ks a nevím jak se jmenujou, jak říkám jsem začátečník tak se v tom nevyznám dala jsem tam co začátku co nám poradili v akvaristice. Vůbec jsem nečekala, že se tam začne hned rodit

ale chtěla bych to nějak udržet a zdokonalovat.
A na moji otázku byste mohla odpovědět?
0 26.12.2009 00:05 Silvie – Re: avast
Voda byla odstátá cca 2 dny, udělali jsme vše podle toho jak nám poradili v akvaristice, tak nevím

Nasadit rybky do čerstvě založeného akva je riskantní. Jak velké je to akva, kolik jakých rybek je v něm a jak je na tom s kytkami?
tři dny založené akva, no nevim, nevim.. ale myslim si že to chyba bude a brzy ti to všecko chcípne, ale zázraky se dějí, nemuselo by.. kdy si tam dal rybky a jak dloho byla voda odstátá?
...máme asi tři dny založené akvárko máme tam Black molly, Gupky, Parmičky pětipruhý, neonky, ancistrusy a peřovce...
Brzy asi budete mít jiné starosti...

0 25.12.2009 23:07 Silvie – Miminka Pavích oček
Ahojky, potřebuju poradit, máme asi tři dny založené akvárko máme tam Black molly, Gupky, Parmičky pětipruhý, neonky, ancistrusy a peřovce. Dnes jsme našli jedno maličké, nevím jestli jsou tam ještě další, ale máme tam ještě jednu těhulku (gupku), dají se nějak ty maličké zachránit a kdy odlovit těhulku, vůbec netuším jak dlouho je v očekávání??? Ta první nejspíš porodila včera nebo v noci. Nic o tom nevím, ale snažím se pročítat a hledat na netu co a jak. Co potřebují drobečci aby v pořádku vyrostli??? Děkuji moc za rady. Silvie

Mě porodila 18 ale jednoho to néééééééééééééééé

1 23.12.2009 09:12 Lin tak jsem byla včera u porodu. rybka začla rodit po výměně vody (po léčbě jsem musela vyměnit skoro všechnu). čerstvá voda byla trochu teplejší, tak jim to hodilo o dva stupně víc a nejspíš to spustilo porod. bylo zajímavé pozorovat chování samičky
rodila v akva, ale když jsem viděla, jak jí samec nedá a nedá pokoj, tak jsem jí přelovila vedle. zajímavé, že ve velkém si prcků nevšímala, jen je odháněla, jako ostatní rybky a v malém, jak na ně přišla, tak posvačila. trvalo to asi hodinu a půl.
nejdřív lítala, jak pominutá, mezitím se jí zhranatilo bříško v oblasti řiti (prcek se tlačil ven), pak se zastavila a lup, bylo venku malé a hned se snažilo kamsi doplavat.
čerství prcci mají obrovské bříško (vaječný žloutek?), které se po pár minutách srovnalo do běžných rozměrů.
všechno jsem pak vrátila do akvárka, prcci si během chvilky vesele plavali po hladině a co mě udivuje,ani největší mečovka k nim nečuchla.
toť malý příběh ze života.
pěkné svátky a zdravé prcky

Jedna věc je dospělost pohlavní a druhá velikostní. Zatímco v plné velikosti jsou samečci ve stáří cca 4 měsíce a samičky 9 měsíců, pohlavně dospívají značně dříve. Kluci se po holkách dívají už ve třech měsících naprosto intenzivně a samičky jsou schopny rodit určitě už ve 4 měsících (to když je necháš pohormadě). Pokud chceš mít zdatné chovné páry je lepší je nechat oddělené do půl roku a teprve pak přistoupit k množení. Stejné je to i rozeznání pohlaví. U dobře prosperujících rybek lze rozdíly v pohlaví vysledovat určitě již v 6 týdnech. To vše samozřejmě záleží na podmínkách chovu a kvalitě krmiva.
záleží taky na podmínkách, ale asi tak po dvou měsících je rozeznáš jinak co je dospělé a co neni

tak po půl roce

0 22.12.2009 12:15 Petr – Paví očka
Chtěl jsem se zeptat, mám 4 asi 2-týdenní rybičky pavích oček a zajímalo by mě, jak dlouho asi rostou, než budou vypadat jako dospělé ryby, a za jakou dobu poznám, zda je to kluk či holka. děkuji za odpověď
0 21.12.2009 19:37 AdamqoSVK – dakujem
Dakujem bohu ze mojych 13 soplosov je zdravych a vytalnych ... a dakujem za rady z tohto fora ....a dufam ze do buducna bude nasa spolupraca nanajmen tak dobra ako je ...dakujem
spíš přejedená - paví očko, když je těhotný nebo před porodem, tak zadní část břicha je spíš hranatá než kulatá...
0 21.12.2009 12:46 Simona – Paví očko

Myslíte, že je těhotná?
0 20.12.2009 16:10 jindrich – PORODNIČKA
MAM DOTAZ K LUKASOVI ....TU 2 LITROVOU PET LAHVU VEZMU AJI Z VRSKEM DAM DO NI RYBKU ZAVRU UDELAM DIRY MALY A DAM JU NA DNO AKVARKA??? NEBO JAK???.....DIK
0 20.12.2009 16:01 jindrich ČAU JAK POZNAM ZE MAM PAVI OČKO TEHOTNY......???,......DEKUJI
můžeš bejt rád i za těch pár malejch, už se i stalo, že porodila cca.15 malejch a všechny mrtvé

Určitě to možné je, zvláště když je třeba samička mladá.
0 20.12.2009 14:11 AdamqoSVK – Re: AdamqoSVK
Je mozne zeby moje pavie ocko porodilo len 13 malych? a skvrna plodnosti zmizla ....ja neviem co sa deje
na radiator rozhodně ne, dej je do nějakýho jinýho akva (nejlépe s bublifukem) a krm je na prach rozdrcenýma vločkama..
Edit: a postav to třeba do kuchyně na stůl, nebo prostě tam, kde je tak 22 stupňů
0 19.12.2009 22:54 AdamqoSVK – Dobrcekovia
Ahoj vsetci no gratulujte mi ..narodili sa mi dnes kolo 16.30 13x maly potomkovia ... nemyslim si ze su tzo vsetci ...ocakavam dalsie rodenie ale som nesmierne stastny ..co mam urobit s nimi teraz odlovit a dat na radiator?
Starší reakce
no ono a každém chovu je třeba "něco vědět" než začnech, ne jen u gupek

Mam jen drobnou poznamku, co jsem vypozorovala u svych pavich ocek. rodi mi, i kdyz nemaji hranate bricho (nebyly v porodnickach, ale v akva), nejcasteji rodi pul dne a co me stve, ze dopoledne, kdyz jsem v praci

ale musim rict, ze i kdyz mi porodi v akva, tak uz ho mam tak zarostle, ze jich vzdycky minimalne dvacet pochytam.
a taky jsem dala pryc skalary a zbytek tak "zravej" neni.
zazila jsem i porod na etapy, v ramci nekolika dni.
takze jak se tady jeden "odbornik" chvasta, ona to az takova sranda neni a pokud clovek chce, aby se mu chov daril, tak o tom musi neco vedet.
Starší reakce
dočasně to stačí taky myslim, na dno nic nedávaj, je to lepší při údržbě a bublifukem určitě nic nepokazíš

Urcite, klidne vetsi okurkovou lahev. Filtrace atd. treba neni, staci denne menit vetsi kus vody. Na dno bych nedaval nic.
0 09.12.2009 11:29 Veya007 – ochovnička
čauky, každou chvíli mi budou rodit Mollyny i pavookatí, ale zatím nedorazila objednaná porodnička. Mám přepravku na potkany, nevím kolik může mít objem, typuju max 3L. Šlo by použít jako DOČASNOU porodnici?
Na dno štěrk, umístění na teplém místě a filtraci, čí bublifuk použít?

Jako když rodí?? Ne normálně krm.. Jako pokaždá jindy.. Ale zprva sem to nedělal, ale teď to dělám.. Dávej jim tak 2-3x týdně nítěnky/patentky, pak se odchovává líp všecko.. A mladým očkům dávej rozdrcený vločky...
0 09.12.2009 00:45 AdamqoSVK – Re: avast
K tomu pareniu ... nemam ich v obdoby vyteru krmit necim inym ?
Starší reakce
Neboj zvládne.. J8 když jsem měl ještě všecky 4 mí paví očka (zemřeli a nevím proč a byli i docela mladý) tak taky neměli nic moc velkýho a mldých sem zpozoroval ať již v akvárku, nebo v odcovně přez 20 ks.. Takže se neboj a radši se připravuj pomalu na mladý..

0 03.12.2009 20:43 AdamqoSVK – Re: avast
no jak to viem ze nemoze?? no pretoze tu obe samicky nahana jak nejaky hajzelhof ale nikdy ich nedobehne .Asi to je pubertak ..a zevraj v puberte su muzi najvykkonnejsi ...Loz..no pretoze somn videl video s dlhym frantikem a ten muj ma take pidi pindaka.:(Ale honzik on to dufma zvladne

no perla to je, a jak jsi zjistil, že nemůže?
Ježkovy zraky, to je perla

. No k otázce. Nemůžeš dělat nic. Buď ho musíš poučit, že i s malým kašpárkem se dá dělat velké divadlo, nebo si sežeň nějakého vyvinutějšího samečka.

0 03.12.2009 18:07 AdamqoSVK – pareni
Ludia ja neviem ale moj samcek nemoze oplodnit samicku .ma maleho pindika ..co mam robit aby oplodnil ?
Začínám mít pocit, že v případě deltase se patrně jedná o psychicky nevyvinutého jedince s exhibicionistickými sklony

.
Přidat reakci
1 ...... 96
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156348x