ja uz jsem vyrabela nekoli porodnicek a u vetsiny se mi male rybky vracely, fungovaly mi castecne jen dve moznosti, do barelu (pouzivam barely od sťávy, 5l) dat plastovou desticku, po ktere mlade rybky sklouznou skvirou dolu a tezko se vrati nahoru, ty, co nespadnou, maji smulu, leda tam nandat co nejvic rostlin, aby mely aspon nejakou sanci, ale mam fakt extra drave samice, i pri porodu je krmim zivou stravou, aby nemely chute na maly, ale stejne je to nanic. a pak do barelu dat pet lahev, ve vicku udelat otvory a tady plati totez. jakekoli mrizky, sitky se mi nevyplatily, rybky se vzdycky nejak protahly nahoru. a porodnicky, co se prodavaji, jsou sice fajn, ale jsou male a ryba se v ni muze poranit, jak je z toho silena. idealni je dalsi akvarium, huste zarostle a jeste do nej dat porodnicku, aby byla sance male odchovat. uplne ziram, kdyz ctu v literature, ze samice svoje mlade vetsinou nezerou, to se mi stalo jen u jedne, ze je nechala na pokoji, jinak to bylo - porodila, okamzite sezobla a takhle dokola. mam asi blby poter, nevim, proc se snazi dostat porad nahoru a chce se nechat sezrat
Idealni je byt u porodu a odlovovat, co to jde. nekdo bere pavi ocka jako plevel, ale ja je mam fakt rada a uzivam si jejich barevne kombinace.