Paví očko (Gupka) - rozmnožování, odchov
no mě to pro Xyfy malé docela přijde, dávat 2 ryby najednou mi přijde taky dost neobvyklé. Ale je pravda, že pokud jde o produkčního chovatele (koukal jsem do prezentace a zřejmě ano, protože jich odchovává dost) ještě bych tu porodnici vzal, i když přeživších 10% procent mi přijde dost málo, ale beru že to máš z vlastní zkušenosti, já měl vždy jen platy a oka a přežívalo víc, taky záleží jak kdo svý ryby zná, aby dal nakrmenou rybu do porodnice včas a nenechal ji tam bez krmení 2 dny po porodu. Já si taky prošel obdobím porodniček a musím říct že jsem ji měl ještě menší, určitě to funguje, ale pak jsem měl tolik mladých, že jsem nevěděl co s nima, proto říkám, že klasickému hobbyistovi stačí to co přežije, má rybky aby je mohl pozorovat v pokud možno "přírodním" prostředí a ne v malých porodničkách a holých odchovných nádržích (které jsou u chovatelů asi nezbytné).
očkové perpetum
jedna rodí druhá žere a tak pořád dokola...
dudak napsal: dávat rybky do porodniček, které jsou sotva velké aby se tam ryba otočila, mi přijde jako týrání, kdybys místo toho hodil do toho akvárka nějakou kytku - egeriu nebo ceratophylum a nějaký plovoučky, tak ti mladých zbyde skoro stejně a ta ryba to bude mít bez stresu.
Tak tohle nejsou zrovna porodnice malé, takže mne to nijak nepobuřuje. Byť nechápu dvě ryby v jedné porodnici...Ale kousek vaší myšlenky si půjčím, neb mne o tom přesvědčila praxe. To vaše "tak ti mladých zbyde skoro stejně" přece nemůžete v kampani za nepoužívání porodniček používat, protože je to nesmysl. Jestli to nevíte, tak těch mladých, často i v zakytkovaném akváriu, zbude desetina. V tom lepším případě. A to si produkční chovatel opravdu dovolit nemůže. Ovšem je pravda, že jsem to časem dotáhl do dokonalosti v tom, že jsem začal používat kytky umělé, které nemají žádné nároky na světlo a živiny. Po porodu se jen opláchnou a uloží a mohou čekat na další. Proč takové brikule, když je ryba v porodnici? Protože živorodka chystající se na porod vyhledává většinou prostor, kde se mladé mohou skrýt. A tak se sníží její stres. I strach z pohybu v okolí, protože jsem jí omezil útěkovou vzdálenost.
dávat rybky do porodniček, které jsou sotva velké aby se tam ryba otočila, mi přijde jako týrání, kdybys místo toho hodil do toho akvárka nějakou kytku - egeriu nebo ceratophylum a nějaký plovoučky, tak ti mladých zbyde skoro stejně a ta ryba to bude mít bez stresu.
Starší reakce
pokud byla(y) samice se samcem v jedné nádrži, tak je skoro na 100% vždy oplodněná. Zkus ty ryby víc pozorovat, pak se nebudeš muset na vše ptát.
Ty tvoje ryby mají břichá PRÁZDNÁ - VŠE JE SEŽRÁNO. Ale že se vůbec namáhám.
0 29.12.2013 13:48 Gupka – Skvrny
Já se ptám, ale na něco jinačího
0 29.12.2013 13:47 Gupka – Skvrny
0 29.12.2013 13:44 Gupka – Skvrny
Tak takhle vypadá ta moje skvrna ... co myslíte ( promintě za to že je obráceně )
Ano. Předpokládám, že máš asi žlutá pávčata nebo jinou hodně světlou barvu. Když ta samice bude nedlouho před porodem, tak budou vidět i očíčka mláďat.
0 29.12.2013 13:15 Gupka – Skvrny
Dobrý den chtěl jsem se vás zeptat jestli když mají paví očka na zadku skvrnu do červeno/růžova tak jsou těhotné ???
0 28.12.2013 22:06 JoKa – Re: romant
No i pro těch šest...
A kor očka, ty si něco najdou vždycky...
Ne, mě pobavilo, jak si radil několik dní postit a pak přišli celé tři mladé a to úplně celé změnilo situaci...
Edit: abych uvedl ještě věci na pravou míru, ta teorie není moje, někdo jí tu prezentoval, už nevím a já se s ní pouze ztotožnil...
krmit je nutný, aby z nich něco bylo, jsou to žrouti a spíš vícekráte denně a mini, mini dávkama
Pro ty tři mladé? To budou muset sakra mini dávky...
Ten samec ji furt otravuje, ze ani nemuze v klidu rodit.. Jak to vubec vypada kdyz to z ní vypadne?
Stát se může cokoliv a právě na to je dobrý ten chuchvalec rostlin, ale co už uvidíš, ale žádný sypání, měj na paměti kondici akvária a upřednostni jí před několika malejma, vím je to blbý, ale je to tak, těch malejch ještě bude. Holt se učíš za pochodu, tak směle do toho.
A kdyz tam nasypu to krmivo, nesezerou ty ostatni ryby ty male? Jsou schovaní nahore
To mění trošku situaci, vodu měnit, to je ku prospěchu, ale krmit je nutný, aby z nich něco bylo, jsou to žrouti a spíš vícekráte denně a mini, mini dávkama, tím co máš.
Aji kdyz tam sou ty maly tak mam menit tu vodu? A nemam je krmit?
Tak uz mi tam plavou 3 maly
Máš doma čerstvě založené akvárko. Téměř holé, dala jsi tam hafo ryb bez zajetí. A ještě bys ráda odchovala nějaké mladé. Tak s tím ani nepočítej, že něco přežije (jestli vůbec přežijí i ty dospělé ryby). Jednak se mimča nemají kam schovat a jednat je to AQ čerstváček. A už vůbec ti nepomůže, když "je někam dáš". Jako odchovnu musíš mít další dostatečně velkou nádrž, což nemáš. Ta samička to má za pár. Kam bys ji asi chtěla dá? Do sklenice od okurek? Nech ji v akvárku a už s ní nemanipuluj.
EDIT: A co bys skutečně měla udělat? Přečíst si jak se postupuje při zakládání akvárka,jak akvárko funguje, jak se provozuje, co obnáší chov ryb - prostě vše, co je potřebné, aby AQ FUNGOVALO, JAK MÁ.
Nemam odchovnicku? Mam ji pak do neceho dat? Nebo nechat v akvarku s neonkama, pancernickama a ancistrusem? Jak to vubec vypada kdyz rodi?
Prosim vas za jak dlouho asi porodi? (dnes sme ji koupiĺi)
To jsem si uvědomila taky...ale pozdě...No pokus č.2
No proto se dávají zvlášť panenské samičky a k nim se pustí samci, po nichž chci potomky...
Ne že by to byla záruka, ale linie se začne někam ubírat.
Takže až bude jasný kolik je samic a kolik samečků
Ok tak to si počkám
Já že bych chtěla mít čisté linie..I když nevím no každý rodič je jiný.
Mláďata mám v malých vytíračkách(6l+3l) pak mám velký který jsem rozdělila na 2části plastovou sítí a přichytila silikonem tam mám halančíky a gupky a pak mám menší a tam mám čtveráka
Aj ta krajta... Evidentně jsi nepochopil nic z toho, co tady zaznělo...
Zeptám se takhle, ty zamýšlíš se odchovem oček živit, že vytváříš takové porodní šílenosti? Jestli ano, tak se nechytáš, jednak na to nemáš kvalitní materiál a jednak tě spláchne konkurence. Už jenom tady na fóru znám dva lidi, kteří to dělají a jednoho, který by z fleku mohl a jejich odchovy jsou podstatně kvalitnější...
Jestli ne, tak potom opravdu tuto snahu nechápu...
PS1: Máš vůbec kam dát mladé?
PS2: Tu cenovku, opatřenou z druhé strany lepidlem, jsi jim tam nechal schválně??
PS3: Asi tě budem muset také zavřít do místnosti 2x2 metry s nějakou ženskou a dokud nebudete mít 3 děti, tak tě nepustíme ven...
A to jako tam ty ryby budou tři neděle? Nechtěl bych bejt samička oka v tom petcentráku.
Ale je to marný, je to marný, je to marný.
Už to neřeš a nech tomu volnej průběh a uvidíš, že se dočkáš a radost budeš mít ještě větší.
0 28.12.2013 11:49 Albert – Paví Očko těhotenství
A druhá
0 28.12.2013 11:49 Albert – Paví Očko těhotenství
Takhle jsem to pořešil dobrý né. Do 2l petflašky jsem udělal díry na dně ... a přeřízl na polovinu a mám z toho dvě porodničky ....
tak mám zkušenosti, snažil jsem se selektovat dvě varianty oček, mladý jsem dával do jednoho aqwa a dnes nemám ani jednu, ale dvě nový
Je vidět, že pán mi rozuměl lépe....
když pohlavně dospějí, může být už pozdě, to už samičky mohou být v tom, ale jak píše Libor Sprysl : vidět pinďoura - přeloženo - začnou být rozdíly u řítní ploutve,a tělo a ostatní ploutve jsou ještě bez náznaku vybarvení a já to většinou propásnu
takže stále u nich pozorovat řitní ploutev
Edit: Jasně, dá se to říct i jednoduše...
Prosím tě, kam ty ryby všechny dáváš? Píšeš úplně všude...
Ne, sranda...
Tu selekci uděláš, až když ty druhy a typy uvidíš, od sebe rozeznáš... Většinou už je vidět vše, když pohlavně dospějí...
Když je vidět na piňďourka...
Ahojda
Mám doma gupky a zajímalo by mě za jak dlouho se dělá selekce mláďat pro chov(dneska mi jedna samice vyprdla cca10 prcků) a ráda bych si udržela typ ocásku a druh gupy.Dík
0 27.12.2013 20:37 Albert – Paví Očko těhotenství
Děkuju ta odpověd
Dobře, už tě tady trápili dost dlouho... Řeknu to asi takhle, i když se ti pokusím odpovědět, dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, má odpověď tě pravděpodobně stejně neuspokojí...
S jistotou ti řeknu, že ta úplně nejvejš už porodila a ostatní posvačily. Ta úplně vpravo už také něco vrhla. Nevím, jestli byla první a už má v sobě další, nebo nevyvrhla všechno...
A ty ostatní dvě mají čas. Dle mého týden, spíš i dva...
Takže mé doporučení je vypustit holky z té plastikové hověziny, vypsat si inzerát, že bereš jakékoli přebytky rostlin, nejlépe plovoucích a zarolovat kolečkem myši směrem dolů. Budeš mít dost času, tak čti a studuj...
Ať se daří...
březost trvá +- jeden měsíc, záleží na teplotě a dalších faktorech, tak si to spočítej. místo spamování tu na fóru se stačí podívat někam do atlasu, nebo přečíst toto vlákno pořádně. Z těch fotek ti nikdo nic přesně neřekne, může to bejt druhej tejden po nažrání, nebo klidně čtvrtej s prázdným břichem. Kdybys jim radši připravil pořádné podmínky a nestresoval je v takovém malém prostoru.
0 27.12.2013 20:05 Albert – Paví Očko těhotenství
S tím souhlasím, ale když nejsem zatím tak zkušený - tak potřebuju pár rad od těch zkušenějších .... třeba za jak dlouho porodí ???
Přesně tak,akvaristika je o trpělivosti.Když jsem začínal nebyl jsem jiný.
Už ty odpovědi nevymáhej a ryby sleduj a uč se, to je totiž to nejlepší co může bejt, vycvičit si oko na to, aby jsi to za nějakej čas dokázal rozpoznat sám, budeš k tomu mít ještě bezpočet příležitostí. Nech tomu volnej průběh a pamatuj si, že kdo moc chce, tomu to nejmíň jde.
0 27.12.2013 16:24 Albert – Paví Očko těhotenství
A jak dlouho asi ???
tak nic..ještě si počkáš
0 27.12.2013 16:09 Albert – Paví Očko těhotenství
Tak co ???
0 27.12.2013 15:38 Albert – Paví Očko těhotenství
ANO choval je se samci a ted byly asi 14 dní v karanténě .... takhle vypadaj po 14 denním oddělením ... tak co myslíte ???? kdy porodí jestli vůbec ?? ?
Pokud je chováš společně ze samci,tak v sobě mláďata mít budou a nebo aspoň jejích zárodky.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 95
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 156083x