...můžete trošku blíže specifikovat pojem "rázněji sáhnu do kytek" (mám si pod tímto pojmem představit razantní probrání řekněme 50% zelené hmoty spojené s významným zásahem do dna či nějaký delikátnější zásah?)...
Odhaduje se mi to velmi těžko, ale řekněme, že jednou zhruba za dva měsíce mě "tma" v akváriu, "lehce strádající" rostliny a zelené přisedlé řasy na čelním skle donutí vzít do rukou nůžky a zredukovat kytky tak, aby bylo vidět, že do 112 lt akva svítím aktuálně - POZOR! už "jen"
- 5x 18W...
"Hmota", kterou přitom odstraním, by mohla představovat (omlouvám se, ale opravdu jen ztěží hádám!) nějakých 20-30(?)% celkového objemu.
To je, samozřejmě, důležitý údaj, ale osobně si myslím, že významnějším v tomto smyslu je fakt, že se při tomto zásahu rostliny "seknou", a to bez ohledu na to, "kolik hmoty" odstraním.
Žádné razantnější zásahy do dna přitom neprovádím, pokud za ně nepovažuji spíš sporadické "přesazení" několika málo stonků rostlin v rámci jakési úpravy vzhledu akva.
Co se týče stabilizace akva, obávám se, že tato trvá nějakých +- čtrnáct dní... Pak následuje období, kdy akva "hladoví" po N-látkách - rostliny bují a neměřitelné je i NO3...
Pak přichází fáze "přerůstání" kytek, mající za následek, že si rostliny (až na ty "navrchu") začnou stínit a situace se pozvolna opakuje...
Vždycky, když musím rostlinky poměrně "razantně" dopovat živinami, si říkám - teď je čas na "decentní" použití nůžek. Vždycky to ale nějak prošvihnu...