PMDD
Hnojím s tím, ze stejného zdroje, jak už psal zervan, dává se toho poloviční množství.
0 24.01.2017 07:59 John [16] Koupil a namíchal jsem toto
akvarijni-hnojivo.cz/…
Jde mi o to jestli můžu s tím normálně hnojit a nebo namíchat raději nové
Jediný problém je vo vážení - pri rovnakej hmotnosti je v heptahydráte samozrejme menej horčíka. Cca polovicu hmotnosti predstavuje voda. "Suchý" síran horečnatý bez vody sa i tak na vzduchu stane heptahydrátom - je hygroskopický, tak sa mi ani nechce veriť, že by sa dal niekde normálne kúpiť (myslím na akvaristické, poľnohospodárske a lekárske účely).
Starší reakce
Dík za info, dobré vědět
Živiny vo forme oxidov (kovov) sú absorbované iba po chelatizácii koreňmi. Hoci budú vo vode prítomné, pre rastliny budú nedostupné. Osmocote je skrátka hnojivo určené na príjem koreňmi.
Tady jde právě o to že obsahuje mikro i makro živiny. Tudíž pokud by se pomalu uvolňovaly( rychlejšímu uvolnění brání pryskyřice), tak by podle mého názoru odpadl problém s nedostatkem některé ze živin. Jen mám takový pocit že by to bylo jen pro LOW akvária. Pokud ho dám totiž do venkovního filtru a jelikož mám rampu tak by se mi veškeré prvky dostaly ke každé rostlině.
- správny názov je Osmocote
- dĺžka uvoľňovania živín udávaná výrobcom je od 3 do 14 mesiacov, pričom existujú 4 rôzne typy hnojiva s od teploty, čo sa mi ale nezdá, podľa môjho názoru bude dôležitý aj rozdiel koncentrácie osmoticky aktívnych látok (pôdny roztok vs. akvarijná voda).
- na hnojenie do vody podľa mňa nie je úplne vhodné, keďže obsahuje niektoré esenciálne živiny vo forme oxidov, taktiež aj dusík v amoniakálnej forme
- živica, ktorá obaľuje samotný roztok hnojiva sa nerozpúšťa, ani nerozkladá, vo vode je stabilná. Funguje ako semipermeabilná membrána a aj po vyčerpaní roztoku a vyrovnaní osmotických tlakov guličky ostávajú prakticky bez zmeny.
- do kapsúl sa dávajú z dôvodu ľahšej manipulácie (aplikácia do dna), nie na spomalenie uvoľňovania živín. Kapsule sú prevažne zo želatíny a vo vode sa rozpustia rádovo v hodinách alebo desiatkach hodín.
- obsah živín podľa výrobcu: N-15%, P-9%, K-11%, Mg-2,5%, Fe-0,45%, Mn-0,06%, Cu-0,056%, Zn-0,020%, B-0,020%, Mo-0,025%
Kdesi jsem četl že Osmocote se uvolňuje v závislosti na teplotě a ničem jiném. Ta pryskyřice ve které to je se nerozpouští, ale rozkládá. Asi nějak jako ty všelijaké fólie používané v zahradnictví.
Tak já jsem četl na rostlinná akvária že cituji...Hnojení nezpůsobuje řasy. V tom s tebou souhlasím že to bylo tím dnem. Co by potom říkali ti co používají EI.
Já taky právě hnojím do vody, osmoconte mám jen jako zásobní v substrátu. Zkusím to dát do filtru a nehnojit ničím jiným, do týdne,14 dnů poznám jestli je třeba málo P nebo NO3. Máme velmi měkkou vodu a NO3 se pohybuje jen kolem 7mg/l a P skoro žádný. Jak vyskočí synice nebo GSA tak bude málo makro prvků.Jen se ještě bojím K protože měkká voda ho obsahuje minimální množství. Mikro potřebují rostlinny jen v malém množství tak by mohly stačit ale o makro mám pochybnosti.
Osmocote sa začína uvoľňovať asi tak po dvoch týždňoch podľa teploty vody.Množstvo hnojenia je 1 gram na dcm2 dna akvária.Vaaclav tu raz písal že jeho kamošom po zahnojení Osmocotem do dna sa rozbehli riasi, ja som tvrdil že to bolo asi tým že narušili dno a uvoľnil sa amoniak. Tvojim pokusom by sa zistilo či fakt Osmocote spôsobuje riasy.Držím Ti palce.
Když pokojové rostliny jednou týdně zaleješ tak to bude chvíli ve vodě. To pak věřím že se to bude uvolňovat tak dlouho. Jinak já jsem to před několika lety zkoušel ale cokoliv jsem zatím do dna strčil nemělo to skoro žádný viditelný účinek protože hnojím do vody. Ty kuličky se ale nikdy úplně nerozpustily a ještě dnes je občas najdu.
No mě se zdá že udávají 5 nebo 6 měsíců rospustnost ve vodě, živyny jsou natlačené do pryskiřice a ta je pomalu uvolňuje. Záleží teď na tom jak se bude rychle rospouštět když bude kolem vetší průtok vody. Měření vody je samozřejmostí. Počkám na dobrání PMDD, resetuju akva výměnou větší části vody a dám do filtru to hnojivo. Změřím ze začátku koncentrace a pak každý den,po nějaké době týdně. Uvidím
Tak ještě doberu PMDD a objednám osmoconte. Uvídíme max. si zavleču všechny možné druhy řas do akva
Potom určitě něco napíšu jsem taky zvědavý jak to bude fungovat. Jen ještě zkusím někde najít kolik gramů obsahuje kolik hnojiva abych to nějak spytlíkoval.
Osmoconte je hnojivo pro pokojové rostliny, udává se u něj nějaká rozpustnost. Jak je na tom stále ponořené ve vodě nevím ale asi ten proces bude hodně zkrácený ne nadarmo se strkají ještě do kapslí. Nevíš proto kolik toho tam budeš dávat a radši bych nebyl línej a dávkoval PMDD. Klidně to ale zkus kdo nic nedělá nic nezkazí. Jen by to chtělo testovat vodu aby jsi měl přehled.
Pokus se cení a nezapomeň udělat článek,kde se podělíš o zkušenosti.
No právě že bych udělal v podstatě takový pokus... dal bych nějaké určené množství osmoconte do filtru(bez přidávání PMDD) a sledoval dejme tomu 1 měsíc jak se daří rostlinám, jestli se dejme tomu vyskytla GSA a podobně. Tam jde v podstatě jen o to aby se třeba nestalo že bude hodně mikroprvků a zase málo makro. Tam už by se potom museli doplňovat jen makro. Samozřejmostí je týdenní výměna vody.
Zajímalo by mě přesný složení toho Osmocote, ale obecně bych v tom neviděl problém, když si uvědomíme, že mnohdy se nedaří udržet kuličky O pod povrchem dna, tak vlastně k tomu co popisuješ dochází. Obvykle to dělám tak, že na ten start použiju to dno vyživený Osmocote a posléze jak se akvo posune buď začnu a nebo nezačnu přidávat PMDD do vodního sloupce, samozřejmě limitováno světlem a dalším přísunem živin, množstvím rostlin a producentů bordýlku, kde je třeba opět vnímat trošku jinak živorodky a jinak tetry.
a copak ty na to jsi taky dost zkušený akvarista.
Zdravím, tak jsem tak přemýšlěl že jestliže hnojím PMDD a ve dně mám dané osmoconte, napadlo mě copak by se asi stalo kdybych dal osmoconte do dejme tomu silonky a dal ho do vnějšího filtru.Teoreticky bych tím měl získat hnojivo něco jako PMDD akorát trošku v menším množství a pak samozřejmě vysadit PMDD. Jelikož obsahuje všechny prvky včetně N a P a je dané v pryskyřici která se má rozpouštět cca 6 měsíců. Tím pádem by to mělo sloužit jako dlouhodobé hnojivo pro vodní sloupec aniž bych musel mít dávkovač nebo denně přidávat prvky. Co vy na to? Dovolil bych si oslovit p.Václava a p. Sida co na to říkají.
Starší reakce
My tady mame takovy "klubik", tak jsme si toho chteli koupit vic najednou. No ja to chtel koupit v kanade primo, ale nejmensi baleni ku kteremu jsem se dostal bylo 25lbs, to je cca 11kg. Cena super, nejak bych to tady asi umel i propasovat (i s DPH a clem by ta cena byla v pohode), ale co bysme s takovym mnozstvim delali?
taky jsem od nej minule bral pul kila plantexu
Mame objednano pul kila u MRPa,to ti na nej povim
Krom toho, ze tady asi rozeznas jednotlive slozky, po dukladnem zamichani opet temer neexistuje pravdepodobnost vyskytu nejakych zhluku. Nevidim jako problem si to najednou rozvazit treba na 30 davek a jenom to tam sypat.
A co říkáš na plantex csm+b
Takhle vypada Tenso Coctail. Absolutne homogenni smes, neni sance rict, ze tohle zrnicko je zelezo a tohle je uran. Velikost "zrnicka" je v radu tisicin milimetru, pokud ne jeste mensi. Kdyz si vezmu, kolik tech zrnicek je v miligramu a pokud budu vychazet z nejakych pravdepodobnosti vyskytu a statistickych vypoctu, tak pravdepodobnost, ze v davce cca 0,15g je jedovata davka medi, je zhruba stejna, jako ze zitra vyhraju ve sportce.
O propadavani tezsich zrnicek snad nemuze byt rec vubec. Mozna na centrifuze by se to vyselektovalo, ale doma s tim asi nikdo nic takoveho nedela.
Přesný?
Já dycky jak si vzpomenu naliju trochu roztoku PMDD do akvárek. Hnojím v nepravidelných intervalech i měním množství dle nálady. Akvaristika je zábava to vaše sr**í s hnojením by mě nebavilo. V low tech akvaristice moje metoda není problém a v high tech se to stejně většinou řeší hnojením násobky potřebného množství a masivní výměnou vody... Opět, kde je potřeba ta přesnost?
Přesně.
Nemluvě o tom, že pokud je směs udržovaná v suchu - a to by měla být - tak s každou manipulací těžší zrníčka klesají ke dnu nádoby a lehčí naopak. To pak mohou takto dávkované směsi vykazovat významné odchylky od udávaného složení.
Otázka je, zdali v akvaristice potřebujeme až takovou přesnost. Život v akváriu je ovlivňován mnoha proměnnými, které neumíme kvantifikovat než velmi zhruba. Přesto - nebo právě proto - si myslím, že akvarista by s chemií měl být přesný. Jedině pokud se může spolehnout na přesnost toho co dělá, může správně reagovat na signály, které mu akvárium dává.
To nerozporuju, ja jenom reagoval na to, ze nejde odvazovat v amaterskych podminkach zlomky az zlomecky gramu. Ja tu vahu mam na vyvazeni soucastek v motoru (pisty,ojnice).
Kdyz ale nad tim premyslim, ony ty chelaty jsou pomerne lehke(jakoze maji malou hustotu), takze davka do meho akva, cca 0,15g uz by preci jen nejaky objem melo. To uz by pak ta homogenita smesi mohla mit vliv i na bezny balicek cca 9g, ktery v PMDD byva. Kdyz budu vychazet z toho, ze tato davka je odmerena z cca 11kg pytle.
Nejde len o váhu, ale i o nehomogenitu zmesi. Niektorých chelátov je tam značné množstvo a nepredstavujú problém, no niektoré sú naozaj len v stopových množstvách - len asi 1/100 až 1/500 oproti trebárs medi, zinku, bóru. Takže ak má človek odvážiť hoci pol gramu zmesi, môže sa stať, že takého chelátu niklu je tam "jedno zrniečko" a možno to zrniečko je zrovna tak veľké, až spôsobí toxicitu. A väčšinou nebude žiadne. Ani poriadne premiešavanie pred každým naberaním to nezachráni. Preto mi pripadá lepšie zarábať väčšie množstvá roztokov, tam sa to štatisticky nejako spriemeruje
I keď si tiež vážim malé množstvá - 1,5 g do 10 ml fľaštičky.
Takova vaha mi vazi porad stejne. Jestli presne nebo ne, je mi totalne jedno, potrebuju porad stejne mnozstvi a ne vedet jestli je to 0,15 nebo 0,17 gramu.
DavFM napsal: vazit neco na setinu gramu neni zadny velky problem, takova vaha stoji 200,-.
...a je přesná asi jako běžné akvaristické testy.
Náhodou mám takovou skromnější laboratorní váhu s přesností na setinu gramu, a taková se dá pořídit od nějakých 7.000,- Kč. V posledních letech šly ty ceny hodně dolů...
vazit neco na setinu gramu neni zadny velky problem, takova vaha stoji 200,-.
Můžete si to dovolit, protože máte relativně velkou spotřebu: velké akvárium, hodně zarostlé, dáváte CO2 a intenzivně svítíte.
V běžných situacích (např. Rounce) se dostáváme na zlomky až zlomečky gramu, a to je pak nepřesné a nepraktické. Nezbývá než si připravovat roztok.
Aha já to mám v chladu, sem měl na návodu abych hotový hnojivo neskladoval dýl než měsíc
Micromix mě vydrží do spotřebování..přidávám kys.citronovou a E202,skladuju normálně ve skříňce v pokoji. Ostatní části (mám vše samostatně) naprosto bez problémů,pokud jsou dobře skladovány,vydrží takřka neomezeně..jsou to jenom soli.
Já sem se ptal už dřív a dostal sem odpověd že to bude možný od 27.12 tak nevím. Ještě je
www.vitaplant.cz tam prý zas začnou nabízet sypký PMDD po novým roku
Ahoj, kde kupujete kvalitní PMDD? Dostal jsem doporučení na
akvarijni-hnojivo.cz, ale bohužel nějak nejde dokončit objednávka.
Na makroprvky kľudne aj vodovodnú vodu. No pre mikroprvky je lepšia destilovaná - či je nutná z lekárne, to neviem (ja používam hocijakú, ale skoro vždy vlastnú z RO), no ak sa ako konzervant pridá trebárs kyselina askorbová, mala by byť v pohode aj vodovodná.
Akvarium ma 112 litrov, cistych tak 80 tipujem. Ale vdaka aj tak. Bol to len taky napad ked som po zmeraní hodnot tej studnovej vody uvidel obsah no3. Mam objednane pmdd +kno3 tak s hnojenim by nemal byt problém. A este jedna otazka, myslite ze na zarobenie pmdd sa moze pouzit klasicka destilovana voda co sa da bezne kupit alebo musi byt nejaka apecialna z lekarne?
Používám PMDD k hnojení rostlin. Nově koupené rostliny začínají hnědnout, podle obrázku nahoře tam chybí hořčík (Mg). Máte nějaký typ na vhodné hnojivo co seženu v obchodě. Tady v Olomouci nikde PMDD doplňky nemají a nechci aby mě rostlinky pošly. Děkuji
Ještě mě napadlo zda pomůže přidat nějaké tablety pod kořeny rostlin.
Máš akvárium 84 litrů. Řekněme tedy 60 litrů voda. Vyměníš třetinu vody za tu tvoji studnu. To je dvacet litrů. Kdybys měl v akváriu nulové dusičňany, tak je výsledek 83 mg/l. I cintání po deseti litrech jak píšeš je stále docela strašně moc - logicky polovina, přes 40 mg/l
KNO3 je jednodušší a lepší (viz draslík). A nemusíš se starat o míchání vodovodu se studnou. Ve které může být bůhvíco za svinstvo.
Výhodou KNO3 je že je tam i draslík.
To mi je jasné a veď ani som nemyslel pridávať teraz hneď. Momentálne tak trochu cočkujem s optimatom a hneď to stiahlo dole no3. Mam objednaný DIY complet tak potom budem cočkovať intenzívnejšie, tak v prípade že by mi padlo no3 na 0, tak v tom prípade by ma to zaujímalo či by to malo význam pridávať tu studnovu vodu s vysokou hodnotou NO3.
No jak jsem se kuknul na poměr rostlin a ryb ve tvých akváriích, tak bych řekl, že tě musí trápit nadbytek dusíků. Takže přidávat další je nesmysl.
no taku istu tvrdu mám aj vodovodnu tak to je asi jedno keby sa malo jednať len o tu tvrdosť...
Přidat reakci
1 ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96005x