PMDD
no ja som to nedelil tým 6%..

no pozri, dal si 3g z toho 6% je 0,18g Fe /500 *14 =0,00504g (5,04mg) tam das za tyzden /200 l akva = 0,0252mg/l + 0,043mg/l tam pridas z Tensa, niesom chemik ale matematicky mi to takto vychadza

uf teraz už ani neviem..žeby DTPA-Fe 11% ??..fakt netuším
a ty do ktorej?
do ktorej kolonky si dal tie 3g?
no mne to prepočítalo po zadaní 3gr Fe rozpustených v 500 ml vody a dávkovaní 2ml do 200 litrového akva že obsah železa je v jednej dávke 0,007 mg/L
EDIT: ako si prišiel na hodnotu 0,07 mg/L týždenne?
vobec som to neprepočítaval

takto tam pridas 0,07mg/l Fe tyzdenne, (pokut se nemylim)
takto "rozriedene" to mozes pouzivat smelo

Miso napsal: 2ml denne?
jasné že denne

nechcem niečo pokašlať, tak menej je niekedy viac

namiešaný roztok z PMDD 0,5L vody a 8 gramov Tenso coctail, druhý roztok 0,5L vody a 3 gramy Fe 6% ( čiže polovičné dávky)
na začiatok by malo stačiť dávkovanie 2ml z oboch roztokov na 200L akvarko?
alebo máte nejaký iný návrh?
Ja som začal asi pred mesiacom kŕmiť krmivom DAJANA COLOR je to schopné krmivo

v pomere z cenou

Aha!

Tak to už tak mi nějak vypadlo...

www.ziva.wz.cz/…
skoda ze viac vyrobcov to neuvadza pri krmivach takto....
usetri to kopec casu a problemov...ale vseobecne sa da povedat ze v krmivach je vela P vzhladom k N
s krmiv co som mal doma a skusal merat? -tak SAK55 -je na pridavanie P "spicka"
a z tej tabulky je podla mna najvhodnejsie asi Dajana Tropica -len vlockove ja moc nepouzivam -tak som presiel na gr. Tetra Min
...nedavno sme to tu so Sid-om rozoberali -nieco okolo KCl...
A nebylo to NaCl?
ja suhlasim ;)
ja to mam uz dokonca namiesane spolu 36g KNO3 6g KH2PO4 a 14g K2SO4
no ja jednoducho -zmeram si PO4 a podla toho viem presnejsie kolko tam mam NO3
tak ako som pisal ze ak sa to pridava v pomere tak to "sedi"
a ver ze toto mera PO4 dost presne
akvaland.sk/… KNO3 je v podstate najlepsie vyuzitelny zdroj K-N
-nedavno sme to tu so Sid-om rozoberali -nieco okolo KCL
mne sa totiz "nepaci" ze sa pridava pomerne vela SO4 teda v K2SO4 + MgSO4
aj preto pouzivam viac KNO3
ide o to ze odhadnut spravny pocet ryb...-nad krmenim clovek tiez lahko strati kontrolu -potom drzat ryby na diete? -to sa mne nechce...
to je tiez dvovod preco KNO3
presnejsie - ked je v nom nedostatok NO3
k tomu treba este ako pisal kolega -ratat z nepresnostou kv.testov
vseobecne sa da povedat ze vo vodovode je NO3 viac ako dost...teda pridat NO3 ide aj takto...
KNO3 je na podporu NO3 aj K
no je to des
hlavne ked? -"ale popravdě se mi podle toho nikdo nepodařilo určit správný prvek"

dobre som pochopil, že KNO3 sa dodáva do akvarka ked ne v nom malo rýb?..to je na podporu NO3 ??
no ako som pisal 6g KNO3 je do 200L "jednorazovka" -teda ak je v akva malo ryb? alebo ziadne?
a akva plne rastlin tak taketo mnozstvo "zhltnu" ako nic
len pri PMDD sa pocitalo aj so standart.poctom ryb a v tom pripade sa KNO3 kludne vynecha
mne sa ale lepsie "spi" ak je toho doma pol kila

A co teprve synergismus!

Miso napsal: ...Najidealnejsi pripad je ked viez z pohladu na rastlinky urcit co im chyba...
...ono je to este zlozitejsie
pmdd.mrp-cz.com/…
-Antagonsimus prvků
jasne, myslel som to tak ze vzhladom k mnoztvu ostatnych zloziek je tam skor malo KNO3 ako vela KH2PO4
...samozrejme treba pomerat vstupnu vodu a vodu v akva -pred pridavanim cohokolvek - minimalizuje sa tak mozny problem...
To důležité! A tak se pomalu dostáváme k tomu, proč nemíchám jednotlivé složky dohromady.

Občas totiž "musím" přidávat PO4, aniž bych musel NO3...

Ale za pár týdnů tomu může být jinak.

stiahni si ten kalkulator co som sem dal...
leteckaposta.cz/…
tam su tie hodnoty kolo coho sa treba tocit
no ten moj pomer je uz prisposobeny mojej vstupnej vode...
ale ked to mam tak "vseobecne" povedat -tak 6g KNO3 a trebars 0.3g KH2PO4
alebo 3x6g KNO3 a 1g KH2PO4
proste je dobre sa "tocit" niekde kolo toho pomeru
samozrejme treba pomerat vstupnu vodu a vodu v akva -pred pridavanim cohokolvek -minimalizuje sa tak mozny problem
to sa takto neda povedat, dvolezite je aby si nenameral nulu a drzat pomer NO3 a PO4 cca 16:1.
EDIT:
Tu ale narazis na problem prestnosti testov. Najidealnejsi pripad je ked viez z pohladu na rastlinky urcit co im chyba (ja napr. este taku skusenost nemam). co ma vracia k tym dvom linkom co som ti napisal ;)
ešte mam dotaz čo sa týka toho merania..ake približné hodnoty jednotlivých zložiek by mali byt správne? (orientačne) ..
jasne...
kludne rozdel...a casom uvidis - pomeras kolko ti toho bude treba
a potom mozno prejdes aj na koncentorvanejsie roztoky
ved drzat to v pollitrovkach zabere zbytocne miesto -ci uz v skrini alebo v chladnicke
v pollitrovkach si drz nieco "lepsie"

na jednu vec este musim upozornit
to KH2PO4 -je balene tusim 5g a KNO3-6g tak ze toho fosforu mate vzhladom ku KNO3 strasne vela
ja by som povedal ze toho KNO3 je malo k tomu PO4 ;) ale treba ratat aj s tym co je vo vstupnej vode.
asi si tie jednotlive baličky rozdelím na 4 časti
- rozrobím v 200ml vody a takto budem davkovať 2-3 ml na začiatok. radšej menej ako spôsobiť katastrofu, alebo mate nejaký návrh?
no ono ten fosfor bude asi posledna vec co akvarista potrebuje
ked v krmivach je toho "neurekom"

nemusis...-ale potom musis davkovat PO4 ovela menej -a zaroven budes pravdepodobne musiet sledovat pomer N:P
takto ak sa N:P zmiesa v spravnom pomere -tak to ma velku vyhodu
zistil som totiz ze v podstate staci zmera len N alebo len P -a tokto mi to stale sedi...
a takto viem tiez odhadnut kolko je tam aj K
tiez -uz som to tu par krat pisal 6g KNO3 do 200L akva som nie raz ak to bolo potrebne pouzil ako jednorazovu davku
Já bych v žádném případě KNO3 s KH2PO4 nemíchal. Proč, to jsem napsal v předchozím příspěvku.

...len casom a podla merania sa k "spravnemu" pomeru dopracovat da...
Já hnojím podle potřeby = v různých etapach "různě".

(Jinými složkami, jinými dávkami...)
inac to Fe-EDDHMA ostava velmi dlho fialove aj ked bolo rozpustene vo vodovodnej vode a pri izbovej teplote...
len ak to bolo na svetle tak sa vytvorila zelena riasova voda
kortezhugo napsal:
to KH2PO4 -je balene tusim 5g a KNO3-6g tak ze toho fosforu mate vzhladom ku KNO3 strasne vela
takže to mam nejako inak namiešať čo sa týka toho pomeru?
ja som to mal tiez samostatne...
len casom a podla merania sa k "spravnemu" pomeru dopracovat da
ja som sa dopracoval k tomuto
1.flasa KNO3+KH2PO4+K2SO4+MgSO4.7H2O -25+2+14+25g rozpustene v 200ml
2.flasa K2SO4+MgSO4.7H2O 14+16g
3.Plantex 1/3 v 100ml
a z tohoto pouzivam 1-2ml denne
Side?
ja som sa pridavat samostatne PO4 stale bal....
preto ho mam zmiesany aj z KNO3 -tie sinice
a v tychto mojich "koncentratoch" neprezije asi nic
deCORF
Plantex nebo Tenso Cocktail.
cheláty stopových prvkov..čo sa presne tým mysli?..
Kterou složku rozmícháte v jakém množství vody, je na vás. Já se snažím připravovat jen takové množství, které poměrně rychle, (řekněme do měsíce), spotřebuji. A to v koncentracích, abych nad jednotlivými roztoky nemusel dlouho přemýšlet.
V lednici uchovávám jen cheláty stopových prvků.
A jen pro zajímavost - ani přídavek HCl nezabrání tomu, aby se v roztoku KH2PO4 - pokud se nespotřebuje dostatečně rychle - nepřemnožily mikroorganismy...
Side, pokiaľ to namiešam osobitne je to treba mat taktiež v chladničke? začnú sa tam tiež tvoriť nejaké svinstva?..a taktiež každu zložku treba rozmiešať v 500 ml vody?
Někdy i víc, než 6.

Hrdě se hlásím k dlouhodobému propagátorství přípravy jednotlivých složek odděleně a jejich aplikaci podle potřeby.

ked som čítal niektoré stránky o pmdd, tak by som povedal že možno nieje chyba namiešat každu zložku samotne a pridávat len to čo treba..ale to by človek mal 6 fliaš narobených

Přidat reakci
1 ...... [47] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96024x