Přihlásit se RYBICKY.NET »

PMDD

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 69 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Mrp
Terestrické , tak nazval pan Rataj způsob pěstování rostlin které mají listy nad vodou a zbytek je potopený. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodník – .
Ona je zvyklá na sucho, takže by to byl pozvolnější přechod. Nad vodou by si spokojeně dál rostla a dole se začala měnit. Když by dole byla submerzní, tak bych zvýšil hladinu a přeměnila se i nahoře.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – 2Vodnik
:))) Vychytraly plan
A ktomu staci jen donutit rostlinu vytvaret submerzni listy nad vodou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vodník – .
Nebylo by nejlepší je mít jen po krk ve vodě ? Část listů by bylo nad vodou a rostlina by se třeba snáz chytla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – 2Karlos
Trochu doplnim Horace:
emerzne pestovana rostlina, vsazena pod vodu zacne behem cca 2 dni vytvaret listy submerzni. Velka vetsina rostlin si emerzni listy ponechava i radu mesicu a jejich "schazovani" je stejne rychle jako u listu submerznich (dle meho pozorovani). To, aby rostlina vsazena pod vodu nejdrive listy schodila a pak teprve zacala vytvaret nove jsem na vlastni oci jeste nevidel. S tim "schazovanim" listu to neni tak horke jak se vetsinou pise. Prepokladam, ze pokud rostlina po zasazeni v novem prostredi nema dost zivin (at uz ve vodnim sloupici ci v substratu), zacne si je tahat z listu starych a to muze proces "schazovani" urychlit. Nicmene stale je to doprovazenou tvorbou novych listu.
Tedy pokud mas emerzne pestovanou rostlinku, ktera tvori nove listy a odumiraji ji stare, je normalni. Pokud se nove listy nekonaji a co je, to pada, uz zas tak normalni neni. Samozrejme existuji vyjimky:)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius – To Horác
Naopak, Horáci. Já jsem jen položil plno otázek a přidal jedno diskutabilní doporučení. Zato vy jste vyslovil dost pravděpodobnou hypotézu! :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – echinodory
To máš nové rostliny? Hnědé fleky (s následným rozpadem listů) se většinou tvoří na emerzních listech po umístění pod vodu. Rostlina shodí staré listy a vytvoří nové - submerzní. Celý proces může trvat docela dlouho (U mě si dal nejvíc na čas Echinodorus cv. Tropica - jeden rok!).
Á, koukám, že Sidonius to rozebral mnohem podrobněji v tématu CO2 ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karlos – Proč????????
Na rostlinach rodu echinodorus se mi tvoří hnědé fleky a žloutnou,jako hnojivo používám PMDD,dostatečně svítím,tak proč se mi tyto rostlinky rozpadají?Ostatní rostou a vypadají dobře.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - – to Langosh
Ok.Tak ty to taky jíš?Já to už nemůžu ani cejtit."zase králík!" :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - langosh – to Roman
Růžkatec beru v jakémkoliv množství - spojil bych to ale až s dodávkou echinodorů ano ano ano .
Roman :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - – to Langosh
Dnes je to jak v 7.Naprostej ústav.
Nechceš ještě nějakej růžkatec? :) :) Škoda že to nejsou chaluhy-udělal bych si z toho salát :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - langosh – -
Tak je jednou (a naposledy) - psal jsem, že LC pro ryby je 0,4 mg/l (zdroj hydro.chmi.cz/… ). Co ještě jiného byste chtěl slyšet.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - – česká skalice
Je to měď.Jestli se zajímáš o koncentraci těžkých kovů usazených v rybách tak se raději nasměruj na nějaké rybářské stránky,či přímo na některou rybářskou školu včetně jejich výučních materiálů.Tam tato problematika je více na místě než v akvaristice.V tomto oboru se to asi probírá více,jelikož je to dáno s hygienou konzumace rybího masa lidmi.Akvaristi tyto pokusy nedělají a rybáři mají spousty praxe s lokálníma otravama na našich ryb.revírech. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodník – langosh
Já ten test mám, ale píšou tam snad o rybách ? To se tam bohužel nedočtu. A ten test je až do 7mg/litr. Šnek hyne někde při 0,015 a u ryb jsem jen četl někde jinde že jim vadí asi od 0,5 tak je otázka jestli jim to vadí že se to v nich kumuluje, nebo je to už může rovnou zabít.
Hlavně je to fuk, prostě tam chci mít měďi co nejmíň, modrá skalice je prej taky měď.
Tak nyní už to opravdu vzdávám a prosím někoho o vystřídání.... tone
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodník – Ryby
O rybách tam nic nepíšou. 0,5 mg jim škodí, ale otázka je při kolika umíraj.
Hlavně že šneci mi přestali hnědnout a zase zbělali, kromě jednoho.
Tak to je zrovna velmi zajímavé, protože takový láčkovec snese - viz níže
"Toxicita mědi v mgCu2+na litr vody:
Od 0,0005 do 0,001 - nastává hynutí láčkovců - nezmarů
od 0,004 - nastává hynutí ploštěnek a pijavek
od 0,015 do 0,020 - nastává hynutí mekkýšů ( plovatek)."
(za stránek aquar.cz).

Mám pocit, že Vodník bude muset zase trochu ubrat :-D .
Roman
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - láčkovec – miligram
uvidíme kolik snese Langoš :)
Nojo, šneci nejsou láčkovci. Ale stejně je to tak 50 - 100 x víc, ryby snesou i miligram.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - langosh – to Vodník
Kde jste na to přišel, že ryby vydrží 100-1000 více mědi než šneci? LC50 mědi u korýšů je 0,0098 mg/l a ryb 0,4 mg/l.
Roman
:-)
Ona rybám ta měď nevadí, ty vydržej tak 100-1000x tolik co šneci.
Rašelinu dávat nemůžu, změkčuje vodu a snižuje ph ne ?
Jestli ten test nezjistí rozdíl mezi volnou a chelatovanou mědí, tak ho nemaj prodávat a strašit lidi. No ale měřil jsem i železo a Fe2 bylo 0 a Fe3 0,6 mg což je taky dost.
Konečně mám 0,5W/ litr, tak mi rostliny porostou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - blek – :-)
doporučit lze jen na vlastní nebezpečí. riziko předávkování je extrémní.
vím co říkám :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vai – jed
Bleku, včera jsem to požíval i ve fázi během kvašení a úspěšně, účinek vynikající :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - blek – návod
Nazdar Horáci,
Zapoměl jsi ale na podstatnou fázi přípravy. Po ukonční kvašení je přece nutné roztok přepálit :-) Jinak je to zcela neúčinné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vip – PMDD
Tohle hnojivo používám téměř od začátku založení 300l AQ.Žádný problém s tím není.Jak už tu bylo řečeno,ani na ancistruse to nemá žádný negativní vliv.U mě to rostlinám pomohlo ano palec ,takže já doporučuju.... ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – to Vodník
Hele, schrastil jsem neuvěřitelně starej, ale tutově fungující návod na přípravu PMDD. Myslím, že když ten postup přesně dodržíš, tak si na Tebe žádná měď nepřijde. :o)))http://www.horacovoakvarium.cz/moje_akvarium_chemie.htm#hnojiva
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius – To MRP
Kdyby něco, dám vědět. ;-)
Hodně štěstí! palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – 2Sid
S temi bakteriemi Vam to bohuzel nepotvrdim ani nevyvratim. "Mozne" to tedy z me strany je. Nic mene ty elka mohli zemrit na desitky jinych pricin ci na jine tezke kovy.

Jestli si dobre pamatuju parametr jeho vody bylo tam dkH 1?

I kdyby Pytel provedl test na med, asi by stejne nezjistil zda-li byla volna ci v chelatu.

Riziko by vsak bylo mnohem mensi, kdyby se v CR davkovalo kapkove hnojivo po kapkach a ne bezhlave po vedrech :)

Uz nemam tolik casu, behat po forech - zacal mi cas diplomove prace. :( Kdyby jste vsak nasel neco zajimave k tematu PMDD urcite u toho nechci chybet. Nechte mi vzkaz na ICQ:138796528 nebo na strankach akva.mrp-cz.com
No ten test na měď je blbej, měří stupidně až do 7mg a přitom by měl být spíš citlivější. Možná tam je jen těch 2 mg/l. Řekl bych že ampulárie zesvětlali, jen jedna je hnědá, ale to je možná cikán.
V hormbachu maj levný sudy, 200 litrů za 300 kč. Takže nebudu mít problém vodu nechat odstát a můžu měnit klidně každý týden. Teda ten sud asi do panelákovýho 1+1 zrovna není.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zabiják – JO
JO HUSTEJ JED ZABIJIM TIM RYBY PRAVIDELNE :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius – Cu
To (hlavně) MRP:

Když jsme "analyzovali" možné příčiny úhynu Pytlových ryb, jistě bylo možno postřehnout, že mi ta měď nedala pokoj... ;-)
A opakovaně jsem chtěl znát vývoj okolo šneků, jako významné indicie... A přesvědčování, že měď v chelátech "není jedovatá", mne neuklidnilo, protože - jak jsme se shodli - tato vazba nemusí být (ani za "normálního" pH) trvalá. Domnívám se, že (kromě jiných možných alternativ) to budou právě bakterie, které za příznivých okolností, ("stará voda" = prodloužení intervalu výměny části vody = dostatek času k práci?), mohou měď z chelátu uvolnit, a to až v takové míře, že vzniklá koncentrace dokáže zahubit nejen šneky, ale i citlivější ryby. Jako např. dotčená Pytlova eLka....
Aniž bych chtěl umíněně stát za hypotézou, že za zmíněným úhynem je jen a pouze měď, nemohu než konstatovat, že ještě před opakovanou výměnou části vody, kterou (naprosto správně) Pytel provedl, měla být změřena koncentrace Cu2+...
Ale třeba je to všechno úplně jinak... :)
S vašimi závěry stran případných rizik a dobrovolnosti v používáni TC nelze než souhlasit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vai – Cu
Proč asi přidávají i profi výrobci Cu v chelátové formě do svých komerčně prodávaných hnojiv? Rostliny měď pro svoji výživu opravdu vyžadují.
Namátkou obsah dle výrobců:
- Rataj Bioflor: hnojivo obsahuje K, Mg a mikroprvky Fe, Mn, Cu, Zn, Mo
- Dajana Proflor: obsahuje stopové prvky (železo, zinek, mangan, měď)
- JBL Ferropol - draslík, železo, mangan, molybden, zinek, měď, bor a kobalt.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – 2vodnik
podle me je v 10ml PMDD s TC cca 2 mg Cu.
Tzn. petina toho co jsi vypocital a tretina toho co jsi zmeril :)
BTW Jestli davkujes 5ml na 100 litru tak bych si spis delal hlavu se zelezem. Tech 5ml davka pro zarostla akvaria s minimem ryb.

Pro vypocty:
http://akva.mrp-cz.com/index.php?stranky=calculator
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jesenius – to MRP
Monsieur, a ta měď se tedy v akváriu ukládá, nebo se ráčí nějak spotřebovávat, či přeměnovat do nejedovaté formy? Z toho važeho vědeckého popisu mi to nějak není jasné ;-) děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – 2vodnik
Jiste, ze jsi tu med nameril, vzdyt tam je :) Staci se podivat na krabici s TC. Zelezo take nameris.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – Cu
Kdyby se Cu uvolnilo vse najedno, dusledky si urcite kazdy dokaze predstavit. Kazdopadne me se mnozstvi medi v TC take nelibi a riziko tady samozrejme je, nic mene nikdo nikoho nenuti pouzivat zrovna TC. Pokud se tak nekdo rozhodne dobrovolne at si pak nestezuje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – Cu
No kdyz pominu nevhodne pH, ktere v akva nenastane, muze byt vytesnen, za urcitych okolnosti reakcnejsimi prvky. Pripadne nemuzu ani vyloucit cinnost bakterii ci rozpad diky svetlu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius – Pat a Mat
A je to! :-D smich :) ano
(Nejak se těch smajlíků nemohu nabažit :-) )

http://www.patmat.cz/
 Reagovat na tento příspěvek 0  - blek – test
:-) ;-) :-) a jeto vyřešený :-) ;-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vodník – MRP
Já dělal test. 10ml jsem rozmíchal v kýbli 10 litrů a změřil testem CU. Vyšlo 0,5 mg/l = 5 mg mědi v 10 ml PMDD. To je polovina než jsem spočítal, ale pořád ohromné množství.
Prostě jsem ho tam přestal dávat a vyměnil jsem třetinu vody.
Už mám dost ryb které hnojivo vytvářej, takže si dám s PMDD pauzu ....
Nerad bych zabil mojí krásnou a milou šnečici, co nakladla třetí trs vajíček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sidonius – Cu
Zdravím vás, MRPe! :-)
Nedávno jsme tohle téma jemně naťukli, rád bych zkusil popojít kousek dál - shodneme se, že Cu vázaná v chelátu se může uvolnit? Pokud ano, kdy se tak může podle vás stát a s jakými případnými důsledky? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MRP – Cu v PMDD
Tenso Coctail neobsahuje volnou med, obsahuje EDTA med. Toxicita obou medi je odlisna. Porovnavas jablka s hruskami. 10ml na 200l je obrovska davka doporucil bych ji jen pro ciste holandska akvaria s par rybami.

Pokud Ti vsak med i pres to vadi nepouzivej Tenso Coctail.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - cu – cu
jo chybí tam proč : proč by v tom hnojivu jinakj bylo měd
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cu – cu
Rostliny měď potřebují v malém množství... takže k jejímu hromadění nedochází,
alespoň toto bych tipl, protože proč jinak by v tom hnojivu byla měď?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – to Vodník II
PMDD a toxicita mědi - viz zde rybicky.net/forum/show.php…

(téma měchýřovka východní, Horác, 22.09.06, 17:50)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – to Vodník
Že Ty už jsi zase olizoval ty žabičky? :o)))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr – PMSS-jed ?
Do 450 l dávám 20 ml denně, do 80l 2,5 ml denně, ryby jsou naprosto v pohodě, žádnou změnu nepozoruji, rostlinám to svědčí, či spíše si myslím, že bych dávkování mohl i zvýšit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ivan – nesmysl
Mám tohle hnojivo od Rosika,tam je dávkování 4až 6ml na 100L.Osobně dávám 10mm na celou 300L nádrž.Na ryby nemá žádné účinky a to jsou ancistrusi a neonky dost choulostivé.Jestli má někdo problémy s rostlinama tak PMDD je levné a účinné řešení,za tím si stojím. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martin76 – PMDD
Je to zvláštní, ale PMDD používám a rybky se tváří spokojeně :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Štěpán – .
palec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [69] 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96068x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540-pmdd?od=3401