Přihlásit se RYBICKY.NET »

PMDD

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Hnojení 

PMDD

Přejít na předchozí stránku 30 Přejít na další stránku   1  
PMDD
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: sasula
hlavne pokud někdo hnojí EI systemem...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sasula Re: Moucha
Souhlasím voda z akva dělá s kytkama divy. a co teprve vyprany filtr...tam je tolik hnojiva ze z toho kytky blaznej... :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: baletka
no voda z akvarek se da vyuzit ruzne... ja s ni treba zalejvam... dá se s ním splachovat WC...

a ukidním tě, mezi úpravnou vody a koncovým zákaznákem se běžně 10-20% objemu vody "ztratí", no v Londýnu je to až 50%!

takže těch pár desítek litrů....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: slavko
Ano, vím. Budu to zkoušet s menší dávkou, případně pak namíchám jiný koktejl, kdyby to nezafungovalo :-) Díky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R slavko Re: baletka
Ja len podotknem, že na výber metódy hnojenia je treba zobrať do úvahy aj množstvo svetla a úroveň CO2. PMDD bolo pôvodne navrhnuté pre slabo osvetlené akváriá bez dodávania CO2.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: grunda
Hm... však je taky nakonec nemám. Nakonec právě z těchto důvodů.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: baletka
a to jsi si chtěla pořídit placky, u nich je 1/3 vody týdně málo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: Designer
No... nikdy neříkej nikdy. Ale už teď mě týdenní výměny 1/3 docela psychicky deptají - ta vylitá voda, takové plýtvání... takže myslím, že polovina a více, což EI vyžaduje, ani náhodou :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudak Re: Moucha
mě teče z vodovodu 86mg/l Ca / 19mg/l Mg a taky radši ještě ten Mg nějakej přidávám, i když asi by bylo lepší Ca ubrat, ale to neni tak jednoduchý
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: formik
rybicky.net/akce/1315

Ca:Mg = 3-4:1 (pro člověka 2:1)

ještě vlákno o pražské vodě rybicky.net/forum/16627-prazska-voda-parametry
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - formikRe: Moucha
A jaký by měl být cílový poměr?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: Moucha
OK. No, naposled to bylo 24GH (asi před měsícem). Máme buď čisté Kárané nebo lehce šmrncnuté Želivkou (na Floře jsou tanky z Káraného).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Jája
jakou máš celkovou tvrdost vody... v Praze se pohybuje okolo 10°dGH (německé stupně)...

kamenolom je podle mě nad 20°dGH

problém s přidáváním vápenného hydrátu je v tom, že se výrazně rozhodí poměr vápníku a hořčíku, takže se musí zvýšit přísun hořčíku

proberem to v pátek u 3trojek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: Moucha
A to mě zajímá. Sice bydlím na Vinohradech a mám ten kamenolom, ale i ta želivecká voda mě zajímá - tvrdne?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Designer
a myslíš že já teďka něco měřím??? ale chtěl jsem vyjádřit, že dávkování bude vypadat jinak u různých akvárií a v různých částech republiky..... jsou lokality, kde ti z kouhoutku teče idealní voda, jinde zase téměř destilka a nebo kamenolom....
když to vychytáš (vybalancuješ), tak už toho moc měřit nemusíš, jen sleduješ kytky, kdyby se něco změnilo....

třeba těďka je problém s vodou z Želivky kvůli vápenýmu hydrátu, co přidávají do vody v úpravně
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: Moucha
A nakonec si rekne, co ja s tim budu vecne saskovat, a prejde na EI, leje vsechno, nic nemeri a casto meni vodu, coz spousta z nas stejne dela at hnoji nebo ne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Moucha Re: Srpenec
presne tak
1) chvili trva nez rostliny zareagují... (pár týdnů) a je zbytečné krmit řasy
2) postupne se spotřeba hnojiva zvyšuje, jak se rozrůstají kytky -jak do velikosti, tak do počtu

navíc pmdd si dříve nebo později, každý upraví podle svých podmínek a potřeb (zdrojova voda, cetnost vymeny vody, obsadka ryb, ostatní hnojiva a zasobní substráty, teplota atd.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Srpenec Re: baletka
Zacni nejdriv s mensi davkou a postupne pridavej. Nekde mene je vice :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: michalt
Bezva, moc díky. Já si tedy myslím, že mám akva docela zarostlé, Johan mi jednou napsal, že "tam skoro žádné rostliny nemám" ;-) Tak zkusím nějakou hodnotu uprostřed a uvidí se.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalt Re: baletka
Podle doporučení na obalu PMDD, které je naváženo stejně jako v tomto článku se doporučuje dávkovat 2-6 ml na 100 litrů vody denně, podle míry, do jaké je akvárium zarostlé. Je tam taky napsáno, že tato dávka by se neměla překročit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka
Zdravím, poradí mi někdo? Rozhodla jsem se s ohledem na docela neustálý boj s řasou (ano, vím, nejsem první ani poslední :-) ) zkusit PMDD. Doteď jsem hnojila jinou metodou, jednou týdně, ale nijak úžasná se metoda neukázala. Přečetla jsem si tento článek www.rostlinna-akvaria.cz/… a namíchala si hnojivo podle prvního receptu - tedy podle tvůrců - s tím, že PO4 budu dodávat samostatně a testovat, zda a kdy zafunguje. Až pak mi došlo, že v tom článku není dávkování této směsi na poměrně dosti zarostlé rostlinné a společenské akva. Má někdo přehled a může mi poradit? Děkuji velmi.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 4  - michalt Re: romant,Designer
V pořádku, díky. Vopičárna tedy nebude :-).
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: michalt
Tou vopičárnou bych se netrápil a nechal to běžet jako obvykle. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Designer Re: michalt
Jestli to chces udelat takhle, nezbyva nez spocitat kolik ceho dostanes v jake koncentraci, kolik mg/l. Kdyz neprekrocis doporucovane maximum, nic se nestane. Osobne bych se na to... a nechal to klidne tyden bez hnojeni.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalt – Jak hnojit před odjezdem
Ahoj, denně hnojím PMDD bez KNO3 (které přidávám samostatně) dávkou 4 ml/100 l. Nádrž má hrubý objem 25 l.

Odjíždím na sedm dní a chtěl bych, aby rostlinky nestrádaly. Myslíte, že můžu jednorázově "přehnojit i do zásoby" a dát dávku třeba 16 ml/100 l? Neublížím tím rostlinkám nebo rybičce? Snad se po jednorázovém přehnojení nerozjede řasa. Nebo je tohle taky riziko?

Díky za rady a hezký den všem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TěhňajsRe: kortezhugo
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Pomôžte niekto z prepočtom.
Pomôžte niekto.Potrebujem namiešať roztok CaCL2 do 500ml tak aby 50ml tohoto roztoku zvýšilo dGH o 2 stupne na 100l vody.
Mal som ten prepočet od Sid-a ahoj ,ale niekde som ho stratil.
Teda koľko gramov CaCl2 potrebujem?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: Designer
Taky se dá obsah Mg "změřit" pomocí amatérských testů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer Re: Designer
Dodavatele vody nemáme žádného, máme vlastní vodu - studniční.
A voda z této studny je tvrdší. Takže Síran hořečnatý heptahydrát vynechám :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: DavidDizzer
Horcik ve vode zpusobuje tvrdost, a rostliny jej potrebuji. Zjednodusene by se dalo rict, ze pokud nemas vylozene mekkou vodu, davat ho nemusis. Jenze ono to tak uplne neni, protoze z tvrdosti vody muze vetsinu zpusobovat vapnik a tak muze byt potreba jej dodavat i do ne uplne mekke vody. Idelani je se podivat/zjistit (dodavatel to muze mit na webu), kolik horciku obsahuje Tva vodovodni voda a podle toho se rozhodnout.

Nicmene, v PMDD jsou davky horciku ne az tak velke, aby to vyrazne hybalo s tvrdosti vody, takze pokud jej v PMDD v doporucenem davkovani budes pridavat a take pravidelne menit vodu, nic spatneho se nestane.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavidDizzer – Dotaz
Dobrý den,
jen rychlý dotaz - jak mám poznat, jestli mám tentokrát do směsi PMDD zahrnout i Síran hořečnatý heptahydrát - k čemu vlastně slouží a co upravuje... A jak poznám, jestli je vůbec potřeba. Vždy dávám jen Mikroprvky a Síran draselný bez KNO3, protože dusičnanů mám v AQ poměrně dostatek. Ale bylo mi dávno řečeno, ať ten síran hořečnatý heptahydrát do AQ nedávám. Ale už nevím proč a za tu dobu se mohlo leccos změnit.

Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - kacercz
tak hnojim mesic, kyti roste jak divy, zatim maximalni davka v pohode, do velkeho akva si budu muset jeste pritlacit malicko na zeleze.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - palhub Re: aa007
Asi nezbyde než počkat do další burzy,najít prodejce a nechat si to od nej popsat.A pokud sem dáš potom vysvětlivky,určitě pomůžeš dalším nešťastlivcům,případně ochutnávačům ;-) .Za sebe bych určitě nic nepopsaného nekupoval.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: prasan
I kdyz nekomu davam pytlik chemikalie, popisu ho aspon tim co to je a pripadne kolik toho je. A to jsem amater, takze to neoznaceni neni ani amaterismus, je to jeste horsi.

Nicmene pytlik KNO3 v balicku PMDD poznam bezpecne. Nasypu spetku do kapky vody a zmerim NO3, protoze ostatni chemikalie v PMDD NO3 neobsahuji a navic je to pridavek k PMDD, takze nejspis bude zvlast a ne sesypany do neceho (coz by byl uz primo ulet).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -
Ja sa obávam, aby to modré nakoniec nebola len čistá modrá skalica.A nechcem predávajúcich uraziť,ale predávať to neoznačené je čistý AMATERIZMUS. :-|
(alebo podvod profíka?)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R slavko Re: hemis
Ľudia, ľudia, to ste naozaj ochotní kúpiť kadejakú blbosť len preto, že to niekto predáva? Prečo ste sa, sakra, nespýtali toho, čo to predával?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hemis
Vcera jsem na burze taky koupil tuhle smes s modrym a ruzovym praskem ..protoze jinou jsem nevidel a tekutou jsem nechtel.myslel jsem ze to bude popsane ale neni.na letaku pisou ze vice info na akvar.cz ale tam jsem nic nenasel.Kdyby nekdo vedel budu rad.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 150koni Re: aa007
aa007 napsal: Tak jsem tedy ochutnal to bile
Ty máš teda odvahu :-D já bych neznámou látku nelízal :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: amrtin
Jestli si malinko liznul KNO3, tak to Te uklidnim. Dej si kus uzeniny a snedls toho vic nez on :) .

EDIT: A pokud si dal MgSO4*7H2O, taky se zas tak moc nestane, akorat je to hořké. Oni se v tom lidi spis koupou, ale jako projimadlo to taky funguje dobre smich .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: aa007
Nemel jsem uz Tenso, takze jsem koupil na predminule burze za 50Kc tohle:
www.akvarista.cz/…
Kazdy pytlik zvlast ma oznaceni.

Ale jinak chemikalie s vyjimkou Tenso cocktailu mam odtud: www.fichema.cz .
 Reagovat na tento příspěvek 1  - amrtinRe: aa007
Dobrou chuť a žádné zažívací potíže :-D :-| :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aa007
Tak jsem tedy ochutnal to bile - a je o opravdu slane a studi to na jazyku. Koupil jsem to na burze Ryby a Rybicky v nedeli - videl jsem tam jen 2 prodejce s PMDD a oba meli tohle..
 Reagovat na tento příspěvek 1  - amrtinRe: KarlosS
Takže já bych to vzal do nějaký laboratoře ať to identifikují,tohle jsou všechno jenom dohady... hmm :-|
 Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: aa007
taky je otázkou, zda tam KNO3 vůbec je. Třeba je to verze bez KNO3.
Může tam být KH2PO4. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Designer
Souhlasím. Takhle vypadají "Mg" a "K" při koupi pro zahradní hnojiva. Pokud je KNO3 to vlevo, tak ale naprosto nechápu, proč je růžový... rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: Designer
Já se řídil bílou barvou a jak to tu čtu, byla to chyba stydim .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Designer Re: kofejn
kofejn napsal: Skoro jistě to vpravo. Ochutnej, bude chutnat slaně a trochu studit na jazyku.

Nesouhlasim. Toho uplne vpravo je nejak moc na bezne balicky KNO3 k PMDD a vypada to na bile krystalky, tedy muj tip je MgSO4*7H2O.

Ty hnede hrudky bude nejspis K2SO4, ale buhvi s kolika primesemi, takhle neco hnedeho byva s primesi MgSO4, CaSO4, KCl a NaCl. To modre odhaduji na nejakou smes mirkoprvku.

Ale je to jen me hadani na zaklade nejake te zkusenosti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - acik
ty jo, co to je za baličky? Nebudu dotoho kecat,páč tomu nerozumím,ale je to šmoulozní :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Ciffik
A ty znáš nějakou "mírumilovnou" chemickou látku? :-D Já teda ne :-D ,i H2O dokáže být pěkně "agresivní" smich
prosím O.T.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - EditHa Re: Ciffik
s tím plně souhlasím, zvlášť když to vypadá jako "perník" X-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [30] ...... 70 71

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96068x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1540-pmdd?od=1451