PMDD
Okrem toho, pozor na čistotu zlúčenín (chemickú), napr. horká soľ (ktorú v jednom obchode mali) mala obsah MgSO4 len 75 %, zvyšných 25 % je nešpecifikovaný obsah. Tie "drahé" chemikálie majú čistotu > 98 % (označenie p.a. dokonca > 99 %), a to je sakra rozdiel!
Nevím co tím chtěli říct, protože jestli se nepletu, tak hořká sůl je MgSO4·7H2O a tak je tam něco kolem 50% MgSO4 a zbytek je voda a to i v té nejlepší čistotě. Ale třeba tam bylo víc MgSO4 než by mělo být a tak tím lépe, ne?
Okrem toho, pozor na čistotu zlúčenín (chemickú), napr. horká soľ (ktorú v jednom obchode mali) mala obsah MgSO4 len 75 %, zvyšných 25 % je nešpecifikovaný obsah. Tie "drahé" chemikálie majú čistotu > 98 % (označenie p.a. dokonca > 99 %), a to je sakra rozdiel!
Ono jde spíš o to zda je pro většinu akvaristů vůbec nutné dodávat do naší většinou tvrdé vody další hořečnaté soli stejně tak i vápník (CaCO3). Další uhličitan vápenatý. Možná pro to na vás pak koukali jako na blázna. Pokud se podíváme na testy vodovodní vody tak je většinou problém opačný. Většina akvaristů přemýšlí jak se zbavit většiny soli vápníku a hořčíku ve vodě a jak vodu změkčit. Tyto soli se dodávají jen do upravené vody z RO, destilované apod. a ktomu nám stačí i pouhé míchání vody s běžnou vodovodní vodou. Stejně tak je otazka do diskuze proč a kdy je nutné přidávat do vody další dusík nebo fosfor. Určitě se bez testu neobejdem.
Já mám ty hřebíky ve filtru, kde plní svůj účel na 1. Pak také z mé chemické laboratoře přidávám ob den 5 ml CSM (plantex) + Bór. To CSM je něco na způsob Tenso Cocktailu, jen se malinko liší chemické složení.
Ze stránky Fe v akva jsem spokojen.
ja jsem pouzival pro FE rataje, ted jsem presel na pmdd s tens. a zvysuji take tak zelezo.. obcas pridam easy life ferro ale je to spise vyjimecne nez pravidelne...
Síran draselný 92,4%
4,7 % sírany (MgSO4, CaSO4)
1,7 % chloridy (KCl, NaCl)
Já pro zvýšení Fe mám ve filtru cca 30 hřebíků už asi rok. Výsledkem je zvýšení Fe z nepatrné hodnoty na 0,5-6 mg/l což je hodnota rostlinnám vyhovující a rybám nijak neškodlivá.
Xixao napsal: tady maji cistotu 92 procent
Myslím, že prijateľné, nakoniec, prerátať množstevný ekvivalent 100 % predsa nie je problém
A ostatné látky? Záleží aké. Poznáte to -́ meď ee, síry je dosť v iných zlúčeninách, atď. Ale ak je obsah prvku niekde pod 1 %, netrápil by som sa tým.
tady maji cistotu 92 procent, jsem prave vznasel dotaz zda je to pro pmdd dostacujici cistota latky a ostatni latky zda nemohou skodit.
Buďte rád! V blízkom okolí som nezohnal nič (a často som bol za vadného).
ja pouzivam easy life ferro, je to silny koncentrat a staciho relativne malo pro tvyseni fe...
fe ve vazbe edta beru od jedno farm. firmy na olsanske v praze za dobrou cenu.. chtel jsem videt porovnani...
www.p-lab.cz/… Železo taky koupíš v zahradnictví i v drogerii. Jak ve formě prášku (stejné jako vidíš na Rostlinná akvária) tak se prodává i v tekutém stavu.
0 07.10.2012 09:09 Filip_CZ [165] - Rostliny jasny ja beru tady u nas a nekupuji taky specialni kno3 od rostlinych akvarii apod. kde cena je mnohosetnasobne predrazena ...
jeste skoda ze nemaji zelezo v nejake zajimave vazbe na koupi a ten sorban draselny na jednom miste...
beru jinde, ale tady maji ceny o dost lepsi... jak dlouha je trvanlivost?
Trvanlivost je úplně stejná jako u každého jiného ledku, fosforu, "sádry" atd. Ať už ho koupíte v zahradnictví, drogerii, v ZNN, nebo v e-schopu jako PMDD, nebo zaručeně ve formě nejlepšího a nej,nej e-schopu "rostlinná- akvária".
Rozdíl je pouze v ceně, balení a v reklamním marketinku. Reklamní masáž podpořená spousty polopravd které mají z úkol zákazníka utvrdit v tom že se bez tohoto produktu neobejde. Známe to už u CO2, speciálních zářivek, a hnojení NPK není samozřejmě žádnou vyjímkou.
diky, jeste koukam na ten siran draselny ze obsahuje chloridy v malem mnozstvi, nevadi to?
0 07.10.2012 08:48 - skoda ze nemaji sorban draselny..
beru jinde, ale tady maji ceny o dost lepsi... jak dlouha je trvanlivost?
Na nákup 5Okg pytle ledku (kNO3) nebo jakéhokoliv jiného hnojiva nepotřebujete žádný živnosťák a dokonce ani žádné školení ADR, to až si ho povezete v autě domů.
Netreba zivnostak na praci s chemii?
Tady seženete vše po kilogramech za korunové částky včetně želatinových kapslí. Vše je k dostání i v trošku zásobené drogerii či zahradnictví. Stačí se zajímat a nenechávat se oblbovat reklamními žvásty.
Draslík K2S04,
www.fichema.cz/…
Ledek (dusičnan draselný) KN03,
www.fichema.cz/…
Fosfor - Dihydrogenfosforečnan draselný (KH2PO4)
www.fichema.cz/…
Kyselina askorbová
www.fichema.cz/…
CaCO3 - uhličitan vápenatý
www.fichema.cz/…
A tak dále a tak dále...... Je libo kapsličky na NPK hnojiva?
www.fichema.cz/…
kyselina askorbova se da sehnat v DM drogerii, kde prodavaji praskovy vitamin C, baleni 100g a cena kolem 50kc
0 07.10.2012 01:01 Miso [470] tak toto je docela narez
podla mna by z toho mohla byt docela plodna diskusia keby ste z toho vynechali svoje ega. Kazdy tu mame svoje akvaria a vieme co funguje a co nie. Mali by sme sa snazit prist na to preco tomu tak je a preco nie. Mozno potom si aj ty algologovia tuto diskusiu radi precitaju ;)
@Gargamel, je fakt ze si myslim ze ta propagacia je trochu vtierava a je blbost ze nezotpovedate za svojich disributorov. Na druhej strane je to kazdopadne prinos, aj rostlinna-akvaria.cz aj PMDD aj ked osobne si KNO3 atd. od teba nekupim ale Tenso kludne ;)
0 07.10.2012 00:18 gargamel –
Re: Sid Mám tady dát odkaz na diskuzi o EI, kde jste napsal, že dodržování EI podle originálního rozpisu bez úprav povede v některých akváriích k "pohromě" a že je po každém sestřihu rostlin nutné dávky upravit?
...Hlavně potom Sid, který si nedokáže připustit, že to jde i jinak než to provozuje on. Podle něj Estimative index v originálním rozpise nefunguje (i když to sám nezkoušel), údajně podle něj nelze pěstovat rostliny se slabším světlem atd...
Opakovaně se dopouštíte demagogie. Méně kulantně: melete nesmysly. Pokud vás to nepřejde, také "vám vsunu do úst" pár nesmyslných výroků, a budu o nich při každé příležitosti tvrdit, že jsou autentickými.
Zajímavé je, že tento text jste mi nikdy nepřeposlal. Jestli to náhodou není tím, že jste si ho teď upravil k obrazu svému. Pochybuji totiž, že profesor Hauer ví, co to znamená zkratka PMDD. Celé to nějak "smrdí".
A s tím příspěvkem na propagaci našich hnojiv nemám nic společného. Je to soukromá akce člověka, který naše hnojiva prodává na Slovensku. Když člověk vyrobí nějaký produkt, prodá ho obchodníkovi a ten už si dělá reklamu na svůj obchod s tímto produktem nemám já v moci. Nebo mi snad chcete říct, že kdyby tady prodejce (obchodník) s filtry EHEIM dělal nenápadnou reklamu na tyto filtry, byla by vinna továrna v Německu?
0 06.10.2012 23:58 Vája Ach jo, že já vůbec něco psal. Tak tedy přesná citace profesora Hauera:
.. článek, na který odkazujete bych naprostým blábolem nenazval. Spíš
bych jej pokládal za laický text tvořený směsí pravdivých skutečností a
několika omylů připravený za účelem propagace hnojiva PMDD.
Tvrzení, že dusičnany "nezpůsobují" řasy, kdežto "čpavek" ano a že
rostlinám stačí dusičnany jsou, mírně řečeno, velmi nepřesná....
A že s ním, ač nerad, souhlasím? Promiňte, ale když někdo napíše, že jediné správné PMDD je od vás... A pokud mi chcete tvrdit, že je to náhoda a nemáte s tím nic společného...
A Johanovi díky. Ano, cítím to také tak, proto jsem napsal nesmysl. Dobrou noc.
Jen si ještě dovolím jednu poznámku. Pokud někde zazní spousta slov tipu, nepravděpodobné, zavádějící, nevhodné, nemožné, tak to je zkráceně pro řeč fóra nesmysl.
EDIT: Jinak já nemám nic proti hnojení různými "moderními" metodami atd., jen naprosto nesouhlasím s teorií, která se kolem toho rozprostírá.
Na téma čpavek už se vyjadřovat nebudu. Na to už nemám sílu.
Jen mi vysvětlete, proč jste napsal toto:
napsal mi jeden z nich, že je to sice nesmysl, ale stránky pochválil. Prý opravdu rafinovaný způsob, jak rozjet obchod s PMDD. Tenkrát jsem si myslel, že přehání.....
Proč jste napsal tuto nepravdivou pomluvu? Co z toho máte, když takhle pomlouváte a vymýšlíte si?
A taky nesmíte zapomínat na to, že jinak se řasy chovají na Mácháči a jinak v tropických oblastech třeba na Floridě a v akváriu. Ten vztah řasy/rostliny je úplně jiný.
Nezapomínám - dle mého není.
Je teda fakt, že nevím co myslíte tím, že "vztah řasy/rostliny je úplně jiný", ale na to asi ***** Alík. Dobrou noc.
0 06.10.2012 23:46 Vája Ano, slovo nesmyslné skutečně nezaznělo. Ale všichni tři víme, že ani jeden z nich teorii s čpavkem nepodpořil. A taky to, že byl mezi nimi také minimálně jeden profesor. Slova uvedená Johanem tam jsou.
Vytrháváte slova z kontextu.
A taky nesmíte zapomínat na to, že jinak se řasy chovají na Mácháči a jinak v tropických oblastech třeba na Floridě a v akváriu. Ten vztah řasy/rostliny je úplně jiný.
Stará pravda tvrdí, když dva dělají totéž nemusí to dopadnout stejně.
0 06.10.2012 23:43 Vája Vy si myslíte, že EI funguje, Sid že ne. Pokud vám funguje, tak dobře. A Sida nechte, ten se o svá akva postará. A pokud jste poněkud horkokrevnější, nebylo by lepší nechat debatu na druhý den?
Jak sem napsal... To možná nezaznělo, ale upřímně to se ani nedivím, když je tolik krásných jiných slov.
"diskutabilní, nepravděpodobné, nevhodné, značný rozpor, nemožné atd." Já vůbec nezpochybňuji zkušenosti akvaristů. Zkušených chovatelů ryb si velice vážím. Jenom mě dokáže naštvat, když lidi bez jakéhokoliv vlastního testování tvrdí, že EI nefunguje.
Ta diskuze o dusičnanech se později zbytečně vyhrotila. My jsme chtěli jen ukázat, že dusičnany z hnojiva KNO3 nezpůsobují v akváriu problémy. Většina lidí si však myslela, že se bavíme o dusičnanech z odpadních látek a díky tomuto nedorozumění potom došlo k nepochopení obou stran, protože jsme se bavili každý o něčem jiném. Já bych si nedovolil kecat chovatelům do toho, jak chovat ryby, když za sebou nemám ani jeden odchov.
Každý začátek je těžký, takže trochu reklamy neškodí. Časem se ukáže kdo má pravdu a kdo ne. Jinak by jsme se tu neměli o čem hádat.
0 06.10.2012 23:32 Vája Ale jo, četl. Dokonce uznávám, že , i když ne na základě jen vašich překladů, jsem se poprvé v životě odvážil do vody přidávat KNO3. Zdá se, že to pomáhá. Pro vaši potěchu - použil jsem i vaši kalkulačku. Tak sakra uberete plyn, přestaňte zpochybňovat zkušenosti a inteligenci letitých akvaristů. Přece i o EI se dá mluvit slušně a třeba i s humorem.
Je to rozhodně ubohé, protože slovo nesmysl tam vůbec nezaznělo, stejně jako něco o reklamách na PMDD. Jsou to sprosté výmysly a pomluvy. A nedělá mi problém ty maily zveřejnit ať všichni vidí, co bylo jejich obsahem. Několika lidem už jsem ta vyjádření algologů posílal a diskutovali jsme o tom na akva.sk.
Shodou okolností mi maily byly také přeposlány a sice tam od "pánů algologů" není napsáno, že je to nesmysl, ale musíte uznat, že je tam hrozně moc slov tipu: "diskutabilní, nepravděpodobné, nevhodné, značný rozpor, nemožné atd." Takže výroky tipu: "docela ubohé psát takové nepravdivé, pomlouvačné příspěvky" bych si nechal.
Jakou jedinou pravdu? Četl jste článek o rozdílech mezi EI a PMDD? Četl jste článek o intenzitě osvětlení a diskuzi pod ním? Všude jsme tam zdůrazňovali, že neexistuje jen jedna cesta k pěknému akváriu, pouze že je to jedna z nich.
Jedinou pravdu tady prosazuje na rybičkách.net pár jedinců. Hlavně potom Sid, který si nedokáže připustit, že to jde i jinak než to provozuje on. Podle něj Estimative index v originálním rozpise nefunguje (i když to sám nezkoušel), údajně podle něj nelze pěstovat rostliny se slabším světlem atd. Kdo tady potom zastává jedinou pravdu? Jako důkazy můžu přihodit spoustu odkazů na tyto diskuze.
0 06.10.2012 23:19 Vája Tak dobře, poopravím se. Jo, souhlasím s tím, že ty stránky jsou něco jiného. Průšvih je v tom, když je někdo začne vydávat za jedinou pravdu a ještě ke všemu přezíravým tónem. E-shop mi také nevadí. Jen ty trapné, skryté reklamy.
Mě se tyhle stránky líbí i když ne se vším souhlasím. To ale na tom nic nemění. Je to po dlouhé době něco jiného v tom našem akvaristickém rybníčku. Eshop bych neřešil je to na každých slušnějších stránkách.
15 06.10.2012 23:06 Vája – usine
Nene, o závisti to fakt není. Vadí mi, když od pánů G+G čtu poznámky typu "...konečně inteligentní příspěvek" či "....většina lidí vůbec nechápe, o čem se tu bavíme". Viz debata o dusičnanech. Vezmu-li v úvahu, že je zde spousta lidí, kteří se akvaristikou zabývají celý život a najednou přijdou dva mudrci z východu, přeloží pár článků / většinou dost diskutabilních / a rozdávají rozumy.... Otravuje to zdejší stránky. Aspoň tedy mě určitě.
A když se pak dočtu, že jediné správné PMDD dostanete od nich, tak mě to prostě naštve. Toť vše. A tím končím, nehodlám to dále rozebírat.
Je to jen trochu jiný pohled na věc. Já bych byl v klidu. Ne všechno musí být závist.
1 06.10.2012 22:47 gargamel Můžu se zeptat uživatele usine, proč mi dal 3 mínusové body? Vy snad víte, o čem jsem si s Vájou psal a jaký byl obsah e-mailů, že to můžete takto objektivně posoudit?
grunda: V pohodě, takoví závistivci nám určitě chuť do psaní článků nevezmou. Člověk se jim může tak maximálně zasmát.
opravte mě, jestli se pletu, ale tento potrál není jediný, který nabízí PMDD, nikdo Vás, ani nikoho jiného nenutí tam nakupovat. Proč Vám tak leží v žaludku? Že by se ozval klasický čech a závist?
Přidat reakci
1 ...... [41] ...... 70 71
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 96004x